Fröodling eller köpa pluggplantor i Portugal

De första odlingssäsongerna för oss här i Portugal så drog jag upp allt jag odlade från frö. Något jag tycker är fantastiskt roligt. Men är det så smart?

Föredrar pluggplantor

Idag vill jag berätta varför jag numera föredrar att köpa mestadels pluggplantor istället för att driva upp från frö.

Jag har förstått varför marknaderna är fulla med stånd av pluggplantor och varför portugiserna står i långa köer för att köpa dessa små plantor istället för att själva driva upp från frö.

Fel miljö för fröodling

Med våra kalla nätter i januari och februari så är det för kallt för att kunna driva fram små plantor utomhus. Då krävs ett växthus.

På sommaren har vi för varmt för att jag ska kunna ha en fröodling över huvudtaget. Då skulle det krävas att jag drev fram plantorna inne i vårt hus, som saknar plats och rätt mängd ljus.

På vintern har jag använt ett vitrinskåp på balkongen (som växthus) som får morgonsolen och det går hyfsat bra, men det är för litet för att klara av alla de plantor jag vill driva upp till vårsäsongen. Det är också alldeles för varierade temperaturer för att det ska vara optimalt.

Tiden & arbetet

Pysslandet med fröer och omplanteringar tycker jag väldigt mycket om. Stod många timmar varje dag i växthuset när vi bodde i Vimle. Men med tanke på resultatet jag fått här så tycker jag inte det är värt arbetet och jag har ju mycket annat att pyssla med istället.

Fröodling binder mig

Om jag ska driva upp fröer så måste jag vara hemma varje dag och vattna (solen torkar ut de små krukorna ordentligt). Det påverkar alltså min frihet negativt att behöva sköta en fröodling.

Genom att köpa pluggplantor är jag helt fri vad gäller vattning och omvårdnad dec-mars samt jul-sept. Det är perioderna då frön ska sås och drivas på för att kunna plantera starka plantor i sålådorna när nästa odlingssäsong börjar (mars/april samt sept/oktober).

Grobarhet

Det finns fröer som kräver lite speciell behandling och som kan vara svåra att få att gro. Det är ju en kul utmaning, om en kan skapa rätt förutsättningar. Men med fröodling så har en ingen aning om hur många plantor det blir som till slut hamnar i odlingsbäddarna. Så därför sår en mycket. Och med utrymmesbrist så blir det en omöjlig ekvation.

Jag har väldigt svårt att slänga plantor och har gett bort massor vilket ju är roligt, men känns orimligt att hantera med de förutsättningar jag har.

Rätt tid

Att så i rätt tid är svårt, särskilt när vädret slår om och gör så att plantorna stannar. Eftersom jag inte har ett växthus. När jag kan plantera ut dem i sålådorna blir jag friare, så det blir lätt att jag gör det för tidigt.

En stor fördel med pluggplantor är att de säljs på marknader då det är dags att plantera dem.

Starka plantor

Eftersom det är kraftiga väderskiftningar på våren så behöver plantorna som planteras ut vara starka och stora. Det är många av de plantor jag själv drivit fram som inte lyckats bli så stora och starka på grund av de förutsättningar jag ger dem.

Pluggplantorna som jag köper på marknaderna har drivits fram i växthus i Algarve. De är starka och klarar efter avhärdning vårt vårväder (varma dagar och svala nätter) finfint.

Nyplanterade pluggplantor av gullök, hösten 2022

Stor skörd

Jag får en större skörd av pluggplantorna jag köper än av de plantor jag själv drev upp från frö på balkongen.

Priset

På marknaden köper jag 12 st. pluggplantor för €1,- om jag köper dem när de är små i mars månad. Väntar jag till april kostar 12 st €3,-

Fröpåsar kostar mellan €1,5-2. Så bara priset i sig är anledning nog att köpa pluggplantor faktiskt.

Här är ett inlägg från inköpet i höstas

Frilandssådd

Sen går det ju utmärkt att så vissa plantor på friland också, nackdelen med det är att myrorna till viss del äter upp fröna! De älskar koriander och rödbetor t.ex. Men zucchini och pumpa funkar utmärkt att så från frö.

frösådd under plankor
Gammal bild.. från hur jag skyddar frilandssådd mot bl.a. myror.

Nackdelar med pluggplantor

Det finns så klart nackdelar med pluggplantor också.

De är troligen inte ekologiska. Har inte hittat något marknadsstånd som basunerar ut att de har ekologiska plantor så är övertygad om att de fått konstgödning t.ex.

De behöver avvänjas innan jag planterar ut dem. Men det är ganska lätt ordnat genom att lägga dem i en balja med vatten i botten och sedan täcka med två lager fiberduk i nån vecka. Sedan plantera ut dem i lådorna och täcka med ett lager fiberduk om vädret kräver. Bra om det är mulet väder vid planteringen. Om jag köper pluggarna i början på mars så är det ändå bra, vädermässigt, att vänta nån vecka el två innan de planteras.

Bilden är från Brunheiras marknad i Milfontes där jag köper de flesta av mina pluggplantor.

Det är kul att lära mig mer för varje odlingssäsong!

Publicerat:

i:

20 svar till ”Fröodling eller köpa pluggplantor i Portugal”

 1. Profilbild för LillaSyster

  Billiga plantor hos dig. Rätt tänkt- friheten är mer värd och resultatet blir ju bra. (även om de nu inte kom fr ekologisk odling från början så blir ju fortsättningen av plantans liv ekologisk) Ha en bra måndag, här är solen på väg upp och jag ska strax cykla till jobbet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja de små pluggplantorna är jättebilliga! Friheten är grunden i alla beslut vi tar, mer eller mindre, så det var enkelt när jag nu vis av erfarenhet har mer på fötterna. Hoppas du har en bra dag på jobbet!

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Intressant. Driva egna plantor tar mycket plats och tid, men lite kul också. Inte gratis heller, men nån hobby behöver man ju. Vi har för mycket sniglar…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är verkligen jättekul! Men jag ha ringa problem med hobbies.. det har jag många. Sniglar är inget kul!

 3. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Jag ser att det är pluggplantor som används här också i större omfattning än fröodling. Priset och kvaliteten är en fördel och allt det du har beskrivit så bra här ovan.
  Även om plantan inte är ekologisk så får den ett bra ekologiskt liv hos er. När den är stor kan du vara trygg i den förvissningen och äta den med gott samvete, vilket jag vet att du gör.

  Boa sorte med odlandet!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja visst får den ett ekologiskt liv och vi äter definitivt med gott samvete och stor njutning! Obrigada minha amiga!

 4. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Med de priserna, den stora tidsvinsten i bunden tid och att du får livskraftiga plantor förstår jag att valet är ganska enkelt. Att sedan plantornas allra första tid inte varit ekologisk får du väl ta, hela tillväxten blir ju det.
  Sedan kan det vara kul med frön från t ex zucchini och pumpa som gror lätt och fort. Då får du den tillfredsställelsen också!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är lätt, jag försökte gå via fröpåsarna, men det är en för gumpig väg. Exakt så, zucchini och pumpa växer fint från mina frön direkt på friland.

 5. Profilbild för Ingrid

  Jag kommer ihåg att när Eva o Claudio skulle göra i ordning gräsmattan på Villa Citrus (Sicilien) köpte de pluggplantor i stället för att så som vi gör här.
  Ha en glad måndag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jasså även gräsmatta kan en plantera från pluggplantor! Visste jag inte, kul info, tack!

 6. Profilbild för Znogge

  Det låter definitivt som ett bra alternativ med pluggplantor, i alla fall när det gäller vissa växter.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är en väldigt bra lösning måste jag säga. Även om det är kul med fröer så avstår jag det här.

 7. Profilbild för Marianne

  Ja det är kul och även en utmaning med frösådd. Det är svårt med det opålitliga vädret också.
  Jag gör lite blandat, i år har jag sått blommor och ett par kryddor, men än ser det inte ut att bli något.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det gäller ju att hitta sin väg fram 🙂 Grönsakerna är goda och blommorna vackra oavsett!

 8. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Varför krångla till något som kan vara väldigt enkelt 😀 Det enda jag kan tänka som kanske är lite negativt, förutom att de inte är ekologiska, är att du kanske går miste om något du tycker är väldigt roligt. Men då får du tänka på vilket bra resultat det blir 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jamen så är det ju, fast jag har många saker jag tycker är roligt så jag får tid att välja något annat istället 🙂

 9. Profilbild för Anita

  Tycker det låter väldigt bra att satsa på pluggplantor. I synnerhet när ni har så stort utbud. Här är inte lika lätt att hitta så jag driver upp mina själv men det blir ju främst tomater, gurka, chili och paprika. Och så gör jag också när jag avhärdar. Mina plantor är för stora för att kånka ut och in. Jag planterar dom och sedan får dom ha fiberduk i två veckor som jag lyfter upp några timmar då och då för att dom långsamt ska vänja sig.
  Det är så roligt att följa ditt odlande 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det ett stort utbud, men det alla spännande varianter finns inte. Men det kan jag leva utan, här handlar det ju mest om att få mat på bordet, inte att det är svarta tomater eller gula gurkor 🙂 Fiberduk är himla bra vid avhärdningen! Kul du gillar att följa, jag glömmer av att skriva om det bara. Men ibland så! Fråga mig gärna om det är något du undrar över!

 10. Profilbild för Ajli

  Du är verkligen duktig, på att blogga och som det ser ut även på plantering! Jag får se om det alls blir något för mig, men min mamma är generös med sina växthus och sina grödor om man bara hjälper till lite ibland med att vattna och klippa ner och sånt 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är kul att odla, har gjort det i Sverige också och det mår jag bra av. Så generös mamma du har 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
27°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 17°C
24°C / 14°C
21°C / 13°C
25°C / 12°C
30°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.