älsket större än saknet

Älsket är större än saknet

Varför fokusera på det en saknar när en tar ett beslut som ger så ofantligt mycket glädje?

Jag reagerar på detta varje gång jag får eller ser frågan ”saknar ni inget?”. Senast var det Karin som skrev ett blogginlägg där hon svarade på frågan om hon saknar något från Åland.

Hon beskrev det så bra tycker jag, så kika gärna in där och läs. Jag skrev en kommentar med orden här i rubriken, de bara poppade ur och kändes så rätt. För det är verkligen så!

Vi får frågor titt som tätt som ”Saknar ni inte Sverige?”. Vi fick frågan när vi flyttade till husbil också. Och jag kände redan då att det var konstigt att vi aldrig fått frågan tidigare, då när vi levde i ekorrhjulet. Då var ju saknaden så mycket större, saknaden av frihet t.ex.

Varken jag eller Roger är gjorda för att stå still, vara på samma jobb år ut och år in, bo i samma stad hela livet eller träffa samma människor varje dag. Det var dags att lämna Sverige och prova ett annat land. Och så bra det blev. Men om vi skulle fokusera på vad vi skulle sakna skulle vi ju aldrig ta steget, vi skulle inte få uppleva allt detta fantastiska som vi njuter av varje dag.

Frågan kommer när vi gör ett aktivt val, när vi gör en förändring. Det fascinerar mig. För anledningen att vi gör en förändring är ju för att vi saknar något, behöver något.

Att låta eventuell framtida saknad påverka våra beslut är inte vår grej. Vi vet att vi alltid kan ta nya beslut om vi vill och behöver det. Och vissa saker är så värdefulla att det är värt saknaden helt enkelt.

Såklart vi saknar något!

Vi har levt mer än 50 år i Sverige, vi har vänner och familj där som vi självfallet saknar. Våren färger, sommarens ljusa kvällar, västkustens kala klippor, färska räkor, gott godis… Jag kan göra listan jättelång på sånt jag saknar. Både stort och smått. Att jag sen kan göra en mycket längre lista på sånt jag inte saknar är kanske en annan sak. Kanske för ett annat inlägg framöver.

Det är inte farligt att sakna. Vi går inte sönder av saknad. Saknar inte varje dag. Vi minskar saknaden när vi kan, vill och behöver.

Är inte en stor grej alls. Älsket däremot… det är stort!

Bild från september 2022 med tvättlinor på framsidan och det gamla pergolataket. Men älskade vårt hus och liv här lika mycket då som nu.

Men älsket är så mycket större!

Älsket är så ofantligt mycket större än saknet.

Vi har ju en massa upplevelser här som vi inte hade i Sverige. Vi gör nya upptäckter, får nya insikter och upplever nya utsikter. Fascineras av en ny kultur och ett nytt språk. Träffar nya människor, hittar fler vänner och kan gå barfota nästan året om. Solen värmer oss från en blå himmel och ytterkläder används sällan. Klimatet är ljuvligt, är utomhus nästan jämt. Inga luftföroreningar, så luftrören kräver ingen medicin.

Här finns tid. Tid att vara och njuta. Pengarna räcker längre och vi kan äta härodlat varje dag. Det är lätt att leva enkelt här.

Jag älskar vårt liv här i Portugal. Jag fokuserar på det. När och om saknaden kommer över mig så gör jag något åt den. Och så fortsätter jag sen att låta älsket ta över igen!

Publicerat:

i:

36 svar till ”Älsket är större än saknet”

 1. Profilbild för Marianne

  Vilket fint inlägg och så rätt! Det finns så mycket att glädjas åt och njuta av att det inte finns så mycket tid till saknad.
  När jag flyttade från Stockholm till Länghem utanför Borås fick jag också frågan som alltid gav samma svar – barnen och havet!
  När jag flyttade till Öland blev svaret barnen och mina djur!
  Jag lånar dina ord, Älsket är större än saknet!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, om vi inte är beredda på saknad så blir det inga förändringar. Och det vore ju väldigt trist tycker jag.

 2. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Tack för länken Anna!
  Jag skriver under allt det du skriver, för precis så där är det!
  Att sakna finns men det handlar mest om relationer, men även det går det att göra något åt.
  Vid midnatt åkte vi hem från att ha varit i Tabua hos E och P. Månen gjorde en gata över Atlanten, någon firade med fyrverkeri bland alla upplysta hus . Vi njöt och när vi kom hem njöt vi ännu mera. Älsket är större än saknaden. Så bra ord!
  Allt går att förändra om så behövs och vi vill .

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad trevligt med kväll hos E & P, hälsa dem nästa gång! Underbart med månens sken och att komma hem där ni trivs så bra. Jag får erkänna att jag tycker det var ett bra uttryck som ramlade ur, kände att de krävde att få sitt egna inlägg 🙂 Kram!

 3. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Vilket fint inlägg! Du är så bra på att sätta ord på känslor! Nog är det så vid många vägval i livet att en inte både kan äta kakan och behålla den men så länge älsket är större än saknet så är ju allt som det ska och när det inte blir det får en välja om igen….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, vad bra du tycker det, jag tycker det är svårt att få det att överensstämma med vad jag känner. Vägval är kul, förändringar omvälvande (på ett positivt sätt) och jag föredrar saknaden än att inte göra några förändringar.

 4. Profilbild för Kraka

  När man kan göra aktiva val så är saknet något som egentligen är en liten sak. Det går att resa tillbaka när man vill. Fram och tillbaka. För den som tvingas fly blir det en annan sak.
  Jag är ju borta mycket från hemmahemma och visst längtar jag hem ibland. Men mitt ”nomadliv” ger mig mer än det tar. Även om det är jobbigt att packa och packa upp gång på gång.

  Ha en fin söndag! Här lyser i alla fall solen just nu. Men det är en kall vår i Sverige.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   En flykt är så klart något helt annat. Jag har sluppit uppleva det så kan inte ens föreställa mig alla känslor i det sammanhanget. Precis så, älsket är större än saknet hos dig också. Härligt med sol, men inte kul med kyla, tycker jag allstå 🙂 trevlig söndag till dig med!

 5. Profilbild för Ajli

  Älsket är större än saknet… så himla fint. Jag skulle också älska Portugal. För jag älskar att vara utomhus hela tiden. Det blir på balkong än så länge, men det kommer en tid då jag också kommer vara ute, stanna ute, leva ute.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Finns ju på många platser i världen där en kan vara utomhus mest hela tiden. Blir spännande att se var du landar i dina val i livet.

 6. Profilbild för Hanneles bokparadis

  gillar det japanska ordspråket: Sumeba miyako. Home is where you make it.__ ”Var du än bor, lär du dig älska det.”
  Efter femtio år i Göteborg saknar jag inget finskt… men blev väldigt rörd när vi på min 90-åriga mors begravning även sjöng psalmer på finska.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tror inte jag skulle kunna älska alla platser, även om jag skulle valt det som boplats. Att trivas och tycka det duger för att fylla olika typer av behov är inte samma sak som att älska det 🙂 Fint med finska anknytningen på begravningen.

 7. Profilbild för LillaSyster

  En mycket sund inställning ♡

 8. Profilbild för Jossu

  Vilka fina ord ”Älsket är större än saknet”. Jag tror att det handlar mycket om normer också, och det gör att vissa saker tenderar att ifrågasättas mer. Som du skrev, ingen undrade vad ni saknade när ni bodde i lägenhet.
  På samma sätt ifrågasätts ofta jag för att jag reser ensam och för att jag inte vill ha barn. Ingen skulle komma på tanken att säga till en mamma som precis fått veta att hon är gravid att hon hinner ångra sig. Men det får jag ofta höra när jag säger att jag inte vill ha barn.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Helt klart är normer en del i det här. Tråkigt att du ska behöva bemöta frågor om barn och resor på det viset.

 9. Profilbild för znogge

  Vilket bra inlägg och så rätt du/ni tänker. Jag förstår att ni kan sakna men samtidigt så är det så många nya erfarenheter, upplevelser och kvaliteter som ni får i stället. Nya saker som ni aldrig annars hade upplevt. Dessutom tänker jag att var sak har sin tid och inget är hugget i sten.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Exakt så där. Och nya beslut kan vi ju alltid ta om vi vill.

 10. Profilbild för annmarie i Colorado

  Precis så. Vi flyttade från Sverige/Stockholm 1996, tänkte att vi bor utomlands 7-10 år. Men tiden har gått och vi bor fortfarande utomlands, fem flyttar över Atlanten senare. Varje sommar är vi i Sverige några veckor, men det är faktiskt allt vi känner att vi behöver. Våra barn är födda och uppvuxna utanför Sverige. Nu bor vi i Colorado sen ett år tillbaka, barnen är klara med sina universitetsutbildningar och en bor i Chicago och en flyttar faktiskt till Sverige för att studera en Master på två år! Vårt liv är här och nu.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter! Visst lever vi här och nu, och ni verkar inte heller ha några problem att ta beslut 🙂

 11. Profilbild för Micke

  Tar man ett beslut så är ju beslutet taget, att gå runt och sakna något hemifrån bör man väl hålla på ett minimum, har man det gott och trivs så räcker ju det långt.

  Tillönskar er en fin afton.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fast det går ju att ta ett nytt beslut om det behövs. Inte ska en gå omkring och ”lida” för ett beslut som går att ändra. Detsamma!

 12. Profilbild för Madde

  Hade gärna flyttat, men något jag skulle sakna är att få se mina barnbarn växa upp, att få vara en del i deras liv. Det håller mig kvar här.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Du har gjort ditt val och det är precis lika bra som något annat, så länge det är bäst för dig.

 13. Profilbild för Nilla Tankebubblor

  Vilket fint inlägg! Ha det så gott.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, detsamma

 14. Profilbild för Susjos

  Jättefint inlägg, och jag kan förstå hur du tänker, fortsätt njut av det ljuva livet i Portugal!
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Detsamma!

 15. Profilbild för Lillan Kind

  Jag håller med dig i hur du resonerar. Jag tycker själva frågan om man inte saknar något är så tråkig att få. Har flyttat omkring i Sverige, och har gjort vissa val som inte passar in i samhällsnormen. När frågan kommer känns det som att den som frågar inte riktigt vill ta till sig att man valde något man ville utifrån sina egna önskemål, utan det måste vaskas fram något mindre bra för att bekräfta att man nog visst inte är helt nöjd. Ibland tror jag att det finns lite avundsjuka bakom frågan, och ibland uppstår den nog pga att större delen av mänskligheten verkar vara rädslostyrd. Många vill så mycket, men tänk om…. Hursomhelst är saknad en känsla som ingår i livet ibland av olika anledningar, så man får lära sig att hantera den på bästa sätt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så sant! Det är säkerligen avundsjuka och det där med att det ska vaskas fram något mindre bra, ja du, så har jag också tänkt många gånger. Tack för att du satt ord på det!

 16. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Vad kul det är att titta in till dig och känna att jag sitter och ler stort medan jag läser 😀 Det är alltså inte bara jag som har hittat hem, eller i mitt fall tillbaka hem, och känner att det inte kan bli bättre. Lite lustigt är det att jag och min man pratade en del om att flytta till en husbil och vi undersökte även möjligheten att flytta till Spanien (mycket för min värks skull). Tyvärr kunde vi inte genomföra de planerna men desto roligare att läsa om att ni gjorde verklighet av era planer 😀 Det är klart att ni saknar vissa delar från livet i Sverige men jag studsar nästan av glädje över det självklara att älsket är större än saknet 😀
  Tack för ett väldigt fint inlägg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Ingrid, för att du tittade hit och roligt att du gillar vad du läser!

 17. Profilbild för En vanlig man

  Den frågan kan man få även om man som vi bara flyttar 4 mil från Borås till en mindre ort. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Spännande! 🙂

 18. Profilbild för Paula Merio

  Jag håller fullt ut med dig, jag har också alltid varit nyfiken och flyttbar, 26 flyttar hittills fast inte så långt som ni. Men ser alltid hellre framåt än bakåt, och är oftast nöjd med de beslut jag fattat. Om vi räknar bort karlarna vill säga.
  Nu skulle inte jag må bra i ett varmare klimat, redan de svenska somrarna är jobbiga för mig, men skulle gärna ha provat på att bo långt upp i norr.
  Nu finns inte hälsan längre, eller orken, men via bloggen får jag åka både till Portugal, till Madeira, och lite varstans. Det tackar jag för!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Glad du gillar att uppleva Portugal lite grann via min blogg 🙂 26 flyttar har verkligen gett dig många nya vyer och platser att lära känna. Kul!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
27°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 17°C
24°C / 14°C
21°C / 13°C
25°C / 12°C
30°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.