Ny odlingssäsong är igång!

Att plantera i oktober känns väldigt avigt, men här i Portugal har vi två odlingssäsonger per år och nu startar den andra, för höst/vinter grödor.

Jag har fortfarande kvar plantor från vår/sommarsäsongen, en aubergine planta ger oss fortfarande fina frukter. Har några piripiri plantor med mycket chili (jo jag vet jag skulle inte odla chili i år men kunde inte låta bli när jag fick frukter av en kompis). Paprikorna frodas, så det finns massor av paprika att njuta av i grytor, sallader, på grillen och på ostmackan. Ett zucchini frö petade jag ner för ett tag sedan och nu börjar det komma frukter. Och så har jag ett träd fullt av granatäpplen som är så gott på salladen!

Sötpotatis har jag skördat en omgång av, men jag satte ner plantor ett par månader senare också så i ett par bäddar finns det sötpotatis förhoppningsvis att skörda i december.

Stora och fina sötpotatis i första skörden i år
Stora och fina granatäpplen
Små söta zucchini blir förhoppningsvis klara innan det blir kallt.

Amandinepotatis stoppade jag ner i slutet av augusti så det hoppas jag kan ge lite skörd i slutet av november, även om de ser väldigt ledsna ut. Sedan har det dykt upp potatisplantor lite här och där från potatisar jag ovetandes lämnat vid förra skörden.

Som jag tidigare berättat har jag till den här odlingssäsongen inte dragit upp några frön själv, utan jag har köpt pluggplantor. Det ska bli väldigt spännande att se resultatet. Jag har dock sått spenat och koriander på friland och hoppas de tar sig fint.

Planterat för höst & vinter säsongen

Jag köpte pluggplantorna på markanden i Brunheiras (Vila Nova de Milfontes) den 8 oktober. En stor fördel med att köpa pluggplantor är ju att en automatiskt vet vad som ska planteras just nu, för det som säljs där är ju sånt som ska petas ner i jorden direkt.

Stånden på marknaderna nu är fulla med pluggplantor

När jag kom hem så placerade jag pluggarna i några baljor med vatten under tiden jag rensade, skördade och förberedde sålådorna för ny odlingssäong. Fick också leverans av jord i påsar och fyllde på i de flesta lådor då det sjunkit ihop rejält, ny näring behövs ju också varje år.

Vitkål & spetskål

12 plantor av varje sort har jag planterat under IKEA-gardin som skydd mot kålfjärilen. I vissa lådor har jag planterat tätt, där jag kommer plocka blad suggestivt och i andra lådor bara tre stycken så de får breda ut sig ordentligt till stora huvuden.

Gul- & rödlök

60 plantor av varje har jag planterat. Jag hade tänkt färre rödlök men jag sa fel när jag köpte (portugisiska är det som gäller på marknaden). Vi älskar lök och äter mycket, men rödlök är svårare att lagra, därför jag hade tänkt mig färre. Men kan ju skörda som vårlök istället om jag vill.

Grön & röd sallad

Det blev 12 salladsplantor av varje färg. Har planterat dem på lite olika ställen, en del i mycket sol andra i mindre. Den här typen av sallad plockar jag bladen på efterhand tills de börjar smaka bittert, då åker plantan i komposten.

Grön plocksallad

Persilja

6 pluggar med persilja blev det. Tycker den snabbt blir naggad av andra insekter så vi brukar inte äta så mycket. Ska bli spännande att se om den nya jorden och de här plantorna klarar sig längre.

Rödbetor

Har odlat mycket rödbetor från frö, men jag får alltid slåss med myrorna som älskar de fröna. I år blev det pluggplantor, 36 stycken.

Rödbetor skjuter nya fina blad

Morötter

Har inte lyckats med de morötter jag sått från frö, de har blivit så små. Nu är jorden mer porös så hoppas det blir långa och fina morötter av de här 36 pluggplantorna.

Alla dessa pluggplantor kostade mig totalt €15,-.

Alla plantor frodas och gillar regnet vi fått. Det här bådar gott, i alla fall som det ser ut just nu!

Publicerat:

i:

22 svar till ”Ny odlingssäsong är igång!”

 1. Profilbild för Ingrid

  bara €15,- för alla dessa plantor, det var verkligen billigt. Då finns det ju ingen anledning att hålla på och köpa frö och driva upp plantor själv. Här skulle jord och fröpåsarna kosta lika mycket, om inte mer.
  Ha en fin tisdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det kostar mer att driva upp dem själv även här. Detsamma!

 2. Profilbild för Micke

  En andra odlingssäsong är ju inte fel, ni är väl näst intill självförsörjande numera antar jag.
  Fantastiskt.

  Egenodlad lök är ju toppen, även om den är röd antar jag. 😉

  Ha nu en jättefin Tisdag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det häftigt med två odlingssäsonger, men men vi är inte självförsörjande, men äter mycket i säsong så det vi odlar äts upp färskt först och främst.

 3. Profilbild för Kraka

  Så härligt att ha flera odlingssäsonger. Just nu har jag knappt börjat tänka på sommarens odlingar. Men var tid har sina sysslor.
  Ha en fin tisdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är verkligen lyxigt med två odlingssäsonger, gäller bara att lära sig vilket som passar bäst när.

 4. Profilbild för LillaSyster

  Åååå så underbart ♡

 5. Profilbild för Äventyret framtiden

  Kul att följa med i ditt odlande!
  Ser här också att det är dags för nyplanteringar i flera trädgårdar där de odlar eget att äta. Pluggplantor använder många här också.
  Känner en viss avund, jag älskar att odla men det fungerar inte särskilt bra här tyvärr. Riktigt vad det beror på vet jag inte men tillsvidare så blir det större saker som får växa här när växterna har berättat var de trivs bäst.
  Lycka till med odlandet! 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Det är ett evigt testande med odling, det är en del av tjusningen. Men självklart tröttnar en när inget blir som en tänkt. Än så länge är jag nöjd med vad vi kan skörda och jag njuter av varje måltid där det nästan alltid finns något på tallriken från vår egen Horta.

 6. Profilbild för znogge

  Det var verkligen prisvärt för alla plantorna. Hoppas de ska växa till sig bra och ge god skörd. Pluggplantor var dock ett helt nytt begrepp för mig men det verkar smidigt. Håller med om att det känns ovanligt med två odlingssäsonger men med tanke klimatet är det ju fullt logiskt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, verkligen bra pris. Pluggplantor är ett begrepp för oss som odlar. Det är små plantor som är framdrivna i pluggbrätten (många små ”krukor” i ett stort brätte). Det är ett utrymmeseffektiva sätt att driva fram plantor.

 7. Profilbild för Susjos

  Så himla gott med egen skörd ju! Jag har inga gröna fingrar, pluggplantor var ett nyt tord för mej, men jag tror jag fattar vad det är! Lycka till med allt du odlar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är underbart. Förklarade vad det är i kommentaren till znogge så kan du se om du fattade rätt 🙂 Tack!

 8. Profilbild för BP

  Härligt! Då är du självförsörjande hela året ju:-)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahah, nej inte riktigt. Men nästan alltid något från trädgården på tallriken. Salladsblad är vi nog självförsörjande på länge i några månader nu i af 🙂

 9. Profilbild för Ditte

  Roligt med alla plantor och inte minst när du har detta intresse. Fint att vara självförsörjande. Lycka till. Bra med två odlingssäsonger.
  Ordet ”pluggplantor” känner jag till men inget jag använt mig av. Har ju aldrig direkt varit så intresserad av att odla. Är delvis uppvuxen på landet men då var det förutom djur, potatis, morötter och liknande som odlades. Intresserade mig mer för höns, får, grisar och kor.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är häftigt att försörja sig själv, även om det inte är till 100%. Djur är underbara så förstår ditt intresse. Snart kanske jag kan dela med mig lite mer om grisar igen.

 10. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Avkopplande med trädgård, men vi har haft sniglar… och trädgården söndersprängt berg, så fukt och bär är det vi har, femton olika sorter ett tag, älskas av barnbarn! Plocka solvarmt 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bär är så gott! Märker att mina blåbär trivs fint här så det blir nog ganska många buskar på sikt. Och en stor frys 🙂

 11. Profilbild för Hannele

  plommon, äpplen, päron, körsbärsträd och en del annat, egna mullbär, vindruvor, krusbär

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Är det vad du odlar menar du?

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
19°
Soligt
06:1020:56 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 13°C
29°C / 16°C
24°C / 13°C
23°C / 12°C
26°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.