maj övningar

Praktisera med pixlar – maj 2024

Den första varje månad så kommer det uppgifter för att öva på fotografering med Praktisera med pixlar. I detta inlägg kan du både redovisa de övningar du väljer att göra samt hitta förslag på nya övningar.

Övningar för maj

Här är förslag på övningar du kan göra i maj. Spelar ingen roll vilka övningar du gör, men att du övar är viktigt om du vill utveckla din fotografering. Du kan även använda andra övningar än de jag utmanar dig med i detta inlägget, du hittar alla som hittills presenterats på sidan Praktisera med pixlar.

Oavsett vilka övningar du gör så redovisar du i detta inlägg (längst ner) om övandet sker i maj månad.

övning 10 – Golden hour / Gyllene timmen

Öva på att fotografera när det är ”Golden hour”. Det magiska ljuset inträffar en timme efter soluppgång och en timme innan solnedgång. Du behöver med andra ord kolla när ”golden hour” inträffar där du befinner dig.

Att planera och anpassa min fotografering till ljuset är jag dålig på. Vi har ett starkt ljus här och jag fotar mestadels dagtid. Så att verkligen gå ut direkt när solen gått upp eller innan solnedgången och öva på att få det det skimrande ljuset att ge mina bilder ett annat ljus behöver i alla fall jag träna på. Kanske du med.

Här en länk med mycket tips

övning 11 – Gör något vackert av något fult

Detta är så klart väldigt subjektivt. Men tanken med övningen är att fotografera något som allmänt (eller bara av dig) uppfattas som fult och göra det till något vackert i din bild. Att testa olika tekniker, ljus eller kompositioner t.ex. för att göra det fula vackert. T.ex. en vissen blomma kan bli en magisk bild, ett fallfärdigt hus i rätt ljus. En rostig bil kan faktiskt också bli vacker.

Tanken med denna övningen är inte att leta motiv, utan att öva. Glöm inte att det är just övandet som är i fokus i Praktisera med pixlar. Se dig omkring och identifiera något som inte är vackert. En soppåse, en äppleskrutt, avflagnad färg osv och öva på att försöka få en intressant bild av något som du normalt inte skulle fotografera för att det är för fult.

Denna övningen tränar ditt öga att se på motiv på ett annat sätt. Om du tycker du fotograferat allt omkring dig redan så kanske den här övningen kan öppna upp kreativiteten.

I ovan exempel så är det ett trasigt och fult tak. Men med skuggorna som det skapar så bilden mer intressant. Jag använde en befintlig och opublicerad bild jag hade och jag är övertygad om att både du och jag, med lite övning, kan få bra mycket fulare saker att bli något fint!

övning 12 – Rule of odds

Det finns en regel i fotografering som heter Rule of odds. Det betyder att en bild som har en grupp av objekt som motiv troligen blir mest intressant om det är ett udda antal objekt. Samma tänk som i en blombukett, där du sällan kan köpa 2, 4 eller 6 blommor i en bukett. Däremot gärna 5 eller 7, eller en solitär blomma.

Öva genom att fotografera ett motiv med flera objekt: kakor, blommor, muggar, frukter, klädesplagg, bär… och fota med olika antal objekt, variera mellan jämnt och ojämnt. Analysera skillnaden och bedöm om du tycker regeln är viktig eller inte i de bilder du skapar.

Redovisning

Redovisningen handlar om att visa några bilder som visar hur du tagit dig an övningen. Har du även reflekterat över resultatet så är det roligt att få läsa om det också i ditt inlägg.

Här nedan kan du länka till det/de inlägg där du redovisar en eller flera övningar. Vilken övning spelar ingen roll och du kan länka till alla dina övningsinlägg, oavsett hur många du gör under månaden. Ange gärna vilken övning det handlar om i din redovisning.

Länkningsfunktionen är öppen 1/5 6.00 till 31/5 23.00. Den 1 juni kommer ett nytt inlägg med fler övningsförslag och redovisningsfunktion för det du redovisar i juni. Redovisningen för aktuell månad kommer du alltid att hitta via menyn under Praktisera med pixlar.


You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Nyfiken på Praktisera med Pixlar?

Riktar sig till dig som också vill utveckla din fotografering. Övningar som vidgar vyerna och ger fler verktyg. Allt utifrån dina egna förutsättningar.

Läs mer här!

Publicerat:

i:

18 svar till ”Praktisera med pixlar – maj 2024”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  inga lätta ljusförhållanden

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nej stark sol är svårt. Men det går att leka med det också.

 2. Profilbild för Mamma C

  Ha en fin 1 maj.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Carin, detsamma! Kram

 3. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Spännande och roliga utmaningar! Väntar på att se dina resultat. Jag gillar att leka med kameran, då lär jag mig som bäst. Sen tycker jag det är svårt hur alla ”rattar” ska ställas in. Det skulle jag vilja lära mig.

  Visst firas 1:a maj i Portugal? Här blir det att vara hemma. Vill bli helt frisk!

  Må gott och KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul, du är varmt välkommen att hänga på och göra övningar du också. Det är för alla som vill utveckla sin fotografering. Rattarna är kul att lära sig, men auto-läget funkar bra tills tid och lust finns. Ja 1:a maj firas här också. Krya! Kram

 4. Profilbild för Marianne

  Jag har inte tänkt på golden hour som något speciellt men jag har noterat att ljuset på de foton jag tar innan solnedgången oftast blir något extra. Så nu fick jag lära mej något nytt här, tack 🙂
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad kul att du kunde lära dig lite idag hos mig! Kram

 5. Profilbild för Ajli

  Älskar att njuta av andras foto, själv är jag hopplös och övar inte så det blir verkligen som… bara inblick i livet snarare än estetiskt tillfredsställande!

  Det kommer dröja innan jag skriver om mina marinerade tankar på bloggen men jag ska berätta för dig som är en bloggkamrat som peppat mig under både sömnstörning och återgång till jobbet (tack!) att jag nu ruvat klart på tanken. Igår sa jag upp mig från mitt jobb! Det finns såklart mer i tänkandet, men jag är så jäkla glad, ursäkta språket, och jag GJORDE något åt grubblet! Lämnar väg för nya grubbel istället, och livets olika nycker ☺️

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men vad kul att du tagit ett beslut! Jag ser fram emot att höra/läsa mer om vad grubblerierna landar eller mellanlandar (vilket också ibland är nödvändigt så klart). Tack för förtroendet att du vill dela med dig till mig. Kram!

 6. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Oj, vilka utmaningar! Här får vi försöka tänka till. Vi som inte är några morgonmänniskor har Noll förståelse för våra mer hängivna fotokompisar som ställer väckarklockan på 04 för att se om det förhoppningsvis är morgondimma, då passar kvällens gyllene timme oss lite bättre. Tyvärr fotar vi också mest mitt på dagen men har blivit lite bättre på att försöka undvika det allra skarpaste ljuset.
  De andra utmaningarna tål att tänka på….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det ska ju vara utmanande.. såg att beskrivningen av rule of odds blivit tokig, då det stod objektiv istället objekt. Det handlar alltså om antal objekt i ett motiv, inte antal objektiv! Men det förstod du säkert 🙂 SEr fram emot att se hur ni gör övningarna.

 7. Profilbild för Annika

  The Golden Hour är det bästa som finns, och ljuset så perfekt. Jag tycker det är svårt att fota i starkt solljus. Vi har nog ungefär lika solkust, tror jag. Det var detsamma i Cali, och jag fotade det mesta dagtid där. OCH Anna, jag hade inte med Canon och SOM jag ångrar det. Mike hade med sin Sony dslr när vi for ut i öknen. Jag blev alldeles prillig över hur vackra bilder han tog och fick själv använda hans kamera. Så gissa om jag BANNAR mig själv. Men sanningen är nog den att jag måste ha en ny system, min gamla Canon har 13 år på nacken och den är inte vad den en gång var,

  De där med odds, jag tycker det stämmer. Det stämmer in på mkt. Brukar tänka på 3 + 2 om det ska grupperas.

  I dagens bild tycker jag att du fått till bilden jättebra med fult vs vackert.

  Kramar!

  1. Profilbild för Annika igen.
   Annika igen.

   Anna, det ska stå soljust ovan. Underbara autocorrect bröt in.
   Men som jag sa, tror att vi har väldigt likt dagsljus, du o jag.

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Förstod att du menade det 🙂

  2. Profilbild för Anna Forsberg

   Men.. varför gör du på detta viset? 🙂 Spring nu iväg och köp dig en ny kamera så du kan leka med mig! Visst är det svårt att fota i dagtid, en utmaning att ta sig an varje dag, för jag är ju ändå ute då. På morgonen kan jag kanske ta en promenad men tar inte med mig kameran oftast då. Jaja, jag ska träna på golden hour i alla fall. Tack, kramar!

 8. Profilbild för Karen
  Karen

  Love it. Especially the rule of odd. Never really thought of that. I’m on it and I hope Iceland will give me some making water stand still and bad light practice. Got puffins to photograph too. So fingers crossed. Thank you x

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Glad you´re on it! I think you will have the most lovely views and subjects to make wonderful photos of. Puffins… wow! Looking forward to your blogposts with your photo training. <3

Vädret

Ourique, PT
14°
Fair
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.