utbetalningar-fortidspensioner

Nu är utbetalningarna av tjänstepensionerna i gång

Vi använde minpension.se för att planera uttagen av våra tjänstepensioner. Där har vi fått all information vi har behövt för att kunna kontakta respektive bolag.

Det är verkligen en utmärkt tjänst som minpension.se erbjuder. Kostnadsfritt finns alla våra tjänstepensioner samlade på ett ställe och med funktionen Uttagsplaneraren kunde vi göra olika planer där vi testade olika antal år för de olika pensionerna. Väldigt tydligt för hur utbetalningsnivåerna blir beroende på hur en väljer sina uttag.

När vi landat i hur vi ville plocka ut våra tjänstpensioner så kunde vi direkt i uttagsplaneraren få tillgång till kontaktuppgifterna till alla bolag.

Varje arbetsgivare har ju sin egen pensionsförsäkring, så det blir ju en del bolag om en har haft några olika anställningar. Och det har varit olika enkelt att få till utbetalningarna.

Tjänstepensionsbolag

Vi började i god tid och så här har de olika pensionsbolagen vi har kontakt med hanterat detta med förtidspension.

Nu i april drog alla mina utbetalningar igång (Rogers startade redan i januari) och jag vill berätta om hur det administrativt har fungerat hos de olika bolagen.

Alecta

Allt sköttes digitalt. Bara att fylla i uppgifterna på deras webbplats och vips så bekräftades det via mejl exakt så som jag önskade. Supersmidigt!

Folksam

Via vår kontaktperson begärde jag stopp av inbetalningen från vårt företag och dessutom start av utbetalningarna för oss båda. Han mejlade papper som vi skrev ut och skrev på och sedan scannade med telefonen och skickade tillbaka med e-post.

Eftersom vi bor i utlandet behövde vi identifiera oss och bekräfta att vi lever. Det var bara detta försäkringsbolag som krävde detta. Men eftersom vi har bankID kunde vi använda det via ett telefonsamtal och lösa det. Hade vi inte haft det så skulle vi behöva ta hjälp av svenska ambassaden i Lissabon eller konsulatet i Tavira.

Dessutom behövde vi ha vårt bankkonto registrerat på Swedbanks kontoregister, då utbetalningarna sköts via dem.

När detta var fixat så hade Folksam allt de behövde för att kunna starta utbetalningar som vi ville. Vi fick bekräftelser via brev.

Men så enkelt var det inte för mig, jag hade flera varianter av pensionsförsäkringar hos Folksam och det var olika instanser som skötte dem. Så jag fick kontakta dem 4 ggr samt skicka in fler papper innan jag till slut blev lovad att nu var allt åtgärdat.

Tre dagar innan första utbetalningen kunde jag äntligen se belopp och utbetalningsdatum på deras ”mina sidor”.

Den 25:e förväntade jag mig fyra olika belopp som insättning. Men jag fick bara två. Beloppen stämde inte med de jag fått innan, men jag tänkte det hade med börsen att göra. Väntade på att jag skulle få två inbetalningar till. Men de kom aldrig. Så jag började analysera beloppen jag fått och då förstod jag att beloppen inte stämde för att de var ihopslagna. Fyra olika belopp var omgjorda till två utbetalningar och så var den obligatoriska skatten på 30% draget. Alltså varför meddela fyra olika belopp och sedan klumpa ihop dem?

Nä, Folksam har verkligen inte varit roliga att ha att göra med när det gäller utbetalning av min pensionsförsäkring.

Kåpan

Dessa utbetalningarna kan jag inte starta förrän jag är 62 år, så vet inte om det är smidigt eller inte. Men hoppas det.

SEB

Ringde numret i uttagsplaneraren och fick personlig hjälp av en person där. Allt sköttes via telefonen och utbetalningen bekräftades med ett papper som skickades till mig per brev.

Skandia

Deras tjänst kring tjänstepension behövde jag ringa till. På nätet kunde jag bara fylla i utbetalningskonto. Vid samtal sa de att de skulle skicka papper med snigelposten. Rogers kom ganska fort, men mina kom aldrig. Efter en månad ringde jag och då kunde de skicka blanketten digitalt.

Eftersom min gamla arbetsgivare fortfarande står som ägare på denna pensionsförsäkring så behövde de skriva på pappret om att jag vill ta ut försäkringen i förtid. Så jag kontaktade dem och fick förklarat att jag skulle fylla i alla uppgifter och sedan skicka dokumentet med snigelpost till dem. Det gjorde jag och jag fick några veckor senare bekräftat att de skickat vidare till Skandia.

Ytterligare en tid senare hade jag inget hört från Skandia så jag ringde dem, de bekräftade att de hade fått dokumentet men att de inte administrerar det förrän vi närmade oss första utbetalningsdatum.

På Skandias webbplats kunde jag sen se att försäkringen var under utbetalning.

Swedbank

På deras webbplats finns dokument att ladda hem, skriva på och sedan skicka in med snigelposten. Efter ytterligare ett tag så syns det dels inne på internetbanken men jag fick också papper med posten som bekräftade det jag önskat.

VFF

På deras webbplats gjorde jag ansökningen om att få starta utbetalningen samt att jag angav hur många år jag vill ha utbetalningen i. Bekräftelse direkt på kontot hos VFF men också med snigelposten. Supersmidigt när allt sköts digitalt.

Skatt

Alla bolag drar 30% i skatt. Om en vill att de ska dra mer så kan en be om det, men om en vill att de ska dra mindre så behöver en skattejämka.

Lärdom

Det är ingen idé att börja för tidigt med att jaga försäkringsbolagen, de prioriterar ärendena efter när önskad utbetalning ska ske.

En måste vara beredd på pappershanteringen, det är långt ifrån alla som sköter det här digitalt fast det är år 2024. Bevisligen går det ju, eftersom några bolag fixar det galant.

Glad att jag är strukturerad och har koll, för annars hade det inte blivit rätt med Folksam.

Nu är jag förtidspensionär på riktigt 🙂

Bilden visar en väderkvarn i Odeceixe, en plats som det kommer många fler bilder från på en blogg nära dig…

Publicerat:

i:

,

42 svar till ”Nu är utbetalningarna av tjänstepensionerna i gång”

 1. Profilbild för Emma

  Så bra att utbetalningarna är igång, även om vissa bolag trixade lite. Våran bank (Nordea) skickar också ut snigelpost och jag blir lika paff varje gång eftersom precis allt lika gärna går att skicka via mail/internetbanken…
  Ha en fin torsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är skönt att det nu är igång. Förstår inte varför vissa envisas med snigelpost. Tack detsamma!

 2. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Att endel måste krångla till det… Men mycket bra info. Det betyder att siffrorna man ser i min pension är glädjesiffror ända tills man dragit bort 30%. Ja vem vet om man lever då utbetalningarna ska börja….lika bra att leva livet nu. Du ha en fin torsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja precis så, men sen regleras ju skatten året efter så det blir vad du ska betala, så har de dragit för mkt skatt med 30% så får du jdu tillbaka. Men ändå.. Tack, detsamma!

 3. Profilbild för Channal

  God morgon Anna! Detta med pensionen är en djungel! Jag måste snart boka tid till en träff angående min pension. Det börjar närma sig. Men jag kan inte plocka ut min pension förrän jag blir 64 år. Hade tänk att gå vid 63. De höjer ju pensionsåldern hela tiden!! Går jag nu får jag inte ett korvöre. Ja, ja… snart är jag där!

  KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är våra tjänstepensioner (både privata och via arbetsgivare) som gör att vi kunde gå tidigare, den allmänna får vi inte heller förrän vi är 64. Kram

 4. Profilbild för ibod11 - Ingrid

  Både plus och minus med de olika utbetalarna alltså. Jag har börjat ta ut en tjänstepension och mitt eget pensionssparande sedan några år och det gick väldigt smidigt. Men det var ett bolag som skötte båda. Minpension är ett väldigt bra verktyg som jag också använder. Jag blir nog tvungen att gå i pension vid 63 så nästa år är det dags för mig. Och naturligtvis har jag varit inne och räknat på de olika alternativen.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är en himla bra tjänst och skönt att det gått smidigt för dig att ta ut din tjänstepension och hoppas det går lika smidigt nästa år med den vanliga pensionen (som jag tolkar det). Kram

 5. Profilbild för Mamma C

  Jag börjar plocka ut min tjänstepension i höst och jag tycker det har gått smidigt att ansöka hos de olika bolagen. Nu återstår att se om jag får några pengar på kontot i höst med. Jag kollade också uttagsplaneraren på min pension som jag tycker var bra.
  Nu är det bara min allmänna pension som det fortfarande är lite krångel med. Men det löser väl sig får vi hoppas.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra det gått smidigt för dig! Hoppas också du får dina pengar som planerat 🙂 Kram

 6. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Minpension är ett bra verktyg för att räkna på olika alternativ men åren med tjänstepension går fort och sedan blir det ingen stor inkomst när bara den allmänna pensionen är kvar. Det får bli den dagen, den sorgen för i år orkar och kan vi njuta av livet om 5-10 år vet vi inte ett dugg…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så rätt tänkt tycker jag! Njuta när möjligheten finns och sedan löser det sig, så länge det finns någon inkomst tänker jag. En kan leva bra med en låg inkomst också, det har jag gjort i många år 🙂

 7. Profilbild för Ingrid

  Så bra att du har fått ordning på utbetalningarna i alla fall.
  Här dök det helt plötsligt upp ett par konstiga siffror i deklarationen, dels en utbetalning från Alecta och så tjänstepensionen från företaget där jag jobbat. Alla år tidigare har hela tjänstepensionen rapporterats från Alecta. Slutsumman blev ju densamma, men lite konfunderad blev jag till att börja med.
  Ha en fin torsdag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra du har koll! Förstår du blev konfunderad först. Detsamma!

 8. Profilbild för Lillan Kind

  Så härligt att tjänstepensionen har rullat igång efter så mycket förarbete. Det var intressant att läsa, för jag har inte heller tänkt springa i ekorrhjulet tills högre ålder ger mig frihet. Om det är något jag har lärt mig under framförallt senaste åren (men även tidigare), så är det att när ”ordinarie” pensionsålder infinner sig så är det inte säkert att man är i skick att njuta av sin frihet. Jag kommer också ta ut tjänstepension så småningom, för jag vill leva medan jag lever. Så det var ju bra att förberedas på att det kan bli en del bestyr innan utbetalningar går igång.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra inlägget kan ge dig lite föraningar om vad som kan hända. Men hoppas det går smidigare för dig, och det kanske digitaliserats allt då också.

 9. Profilbild för Kraka

  Skönt för er att det blivit som ni vill. Det är ju er önskan att vara pensionärer. Alla gör som de vill, men själv har jag svårt att förstå hur någon kan vilja sluta jobba i förtid så länge an är frisk. Men det är ju ett val man gör.

  Jag lär mig nya saker varje dag (nästan) på jobbet. Det är klart att det är tråkigt ibland, men arbetsgemenskapen är givande och vi har roligt på jobbet för det mesta. Även om det många gånger är tungt. Jag planerar att jobba sex år till och känner redan att jag kommer att sakna jobbet. Min tillvaro blir lite uppochnervänd när ledigheten blir för lång. Trots att jag har tusen och en saker att fylla tiden med.

  Ha en fin torsdag och en fin weekend!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det ett fritt val och för oss är friheten det viktigaste. Där jag äger min tid till 100% så kan jag välja att göra vad jag vill med den. Om det innebär att jag vill jobba så kan jag göra det, men då ideellt. Vilket känns ännu bättre än att ”löneslava”. Det gläder mig att du känner att jobbet tillför så mycket att du vill fortsätta länge till, något jag inte förstår 🙂 Men vi behöver inte förstå varandras val tänker jag, respektera dock, och det gör vi ju.

 10. Profilbild för Hanneles bokparadis

  lilla tanten vaknar glad bredvid min toyboy som åker till jobbet 💕

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hihi, visst är den gullig bilden, men för dig är det tvärtom då 🙂

  2. Profilbild för Hanneles bokparadis

   (min mor hade liten pension från Finland, via Nordea var avgifterna nästan lika stora som pensionen, men hon löste det genom att ta ut pensionen bara en gång om året. Och nyligen har de ändrat så att finnar som bor utomlands inte får någon pension alls utbetalt…)

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Men vad knäppt att finnar inte får sin pension från Finland!

    1. Profilbild för Hanneles bokparadis

     (Den finländska garantipensionen är 976,59€ per månad. Enligt regeringens nya sparkrav upphör den här förmånen att gälla för finländare som är bosatta utomlands år 2025. Inom EU förflyttas ansvaret för de lägsta pensionerna till landet man är bosatt i)

     1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vi har ingen garantipension, bara den vanliga ålderspensionen och den kan de inte låta frysa inne även om vi inte bor i Sverige.

 11. Profilbild för Marianne

  Grattis till förtidspension på riktigt 🙂
  Det fick ju mer eller mindre smidigt, men allt ska inte vara lätt här i livet 🙂
  Jag minns när jag skulle förstå allt med pensionen för 4 år sedan då även jag gick i förtid, och du kommer kanske ihåg att jag nämnt att siffror inte är något för mej?!
  Ha en fin dag,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag kan absolut förstå det var extra bökigt för dig med siffrorna. Och kanske det då var krångligare administration också. Tack detsamma, kram!

 12. Profilbild för Znogge

  Så bra att det är igång även om det är lite knepigt första att få en överblick. Vi använde samma sida och jag tror att vi fattade kloka beslut. Hoppas det i alla fall. Även om jag trivdes mycket bra på mitt arbete så har jag inte ångrat en sekund att jag slutade tidigare. Nu äger jag min tid och kan ägna mig åt det jag vill. Skulle andan falla på är det bara att hoppa in och jobba för det är en lätt match som lärare. Hittills har det dock inte lockat.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det brukar ju vara lite meck med det byråkratiska. Jag förstår vad du menar, jag känner likadant. Jag jobbar ju lite med kompisars webbplatser lite här och där så jag känner att jag får den bästa av två världar genom min förtidspension.

 13. Profilbild för Annika

  Åh ja, jag förstår att det är knepigt. Min hjärna krullar ihop sig bara av tanken …
  MEN nu är det gjort och ordnat trots huvudbry.
  Skönt.
  Bilden är bra, gillar den! HAHA.
  Kramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Exakt nu är det fixat och vi kan bara njuta av de kronor som rullar in trots att vi inte jobbar. Tack! Kramar

 14. Profilbild för Rolle o Carina

  Visst är det skönt att börja plocka ut den medans man är någorlunda frisk och orkar göra det man vill!
  Frugan har redan börjat och om nån månad så är det min tur efter allt slit sen man var 16 år ung!
  Jobbat skift hela tiden på samma företag och tur tjänstepensionen har betalat in en hel del av det oxå!
  Och med dagens låga pensioner så tur att man oxå sparat på sidan om annars har det inte blitt så högt!
  Så nu är det bara att göra det vi vill och hoppas man får vara frisk!
  Och det funkar bra med det digitala nu oxå att ansöka via det👍
  Ha det gott….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Exakt, har ju ingen aning om hur vi mår om 7-8 år när ålderspensionen kickar in. Härligt att ni snart båda är igång med full frihet. Detsamma!

 15. Profilbild för Urmas Lepp
  Urmas Lepp

  Jag har pension från 3 st. Pensionsmyndigheten, AMF och Alecta. För mig har det aldrig varit några problem med utbetalningarna under de 13 år som jag har åtnjutit pensionen. När jag bodde i Brasilien så var det både krångligt och stressigt att få levnadsintyget stämplat. Där var jag tvungen att boka tid hos den Federala Polisen. Och detta tog alltid mycket tid. Därför blev det tidspress att få iväg intyget till Sverige med snigelpost som var enda alternativet då. Nu när jag bor här i Portugal så går jag bara till min ”Frequesia” och ber dom stämpla intyget. Enkelt, accepterat av svenska myndigheter, billigt (ca. 3€) och snabbt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra att det funkat för dig under alla år, det har det gjort hittills (en utbetalning) för mig också 🙂 Vad bra det går fint att få levnadsintyget via din junta.

 16. Profilbild för Micke

  Krångligt det där, mer krångligt än det skulle behövas kan jag känna men det är väl som det är antar jag.

  Ha nu en fin torsdagskväll. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vissa bolag krånglade till det onödigt mycket tycker jag. Tack detsamma!

 17. Profilbild för Barbro

  Mycket intressant.
  Jag lärde mig att ibland är det onödigt tillkrånglat i denna vår digitala värld.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så är det verkligen 🙂

 18. Profilbild för Susjos

  Visst är ”min pension” bra! Tittar ofta in där och spekulerar…och funderar!
  Bra att det löst sig för er, men det gäller att ha koll ja!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja koll behöver en ha, snart så kanske du också behöver kontakta dina tjänstepensionbolag 🙂

 19. Profilbild för Anne Ulvönäs
  Anne Ulvönäs

  Jag har också plockat ut min tjänstepension i år och upplevde precis som du att det är lite pyssligt och att det är stora skillnader på smidighet hos de olika bolagen.
  Jag sökte även om Särskilt inkomstskatt (SINK) för att få 25% skatt istället för 30% och då är det ytterligare en vända för varje bolag. Smidigt hos Skatteverket men inte alltid så smidigt hos pensionsbolagen. Men nu är allt fixat och utbetalningarna rullar på varje månad 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har inte fått klarhet i om jag ska ha SINK eller inte, SKV verkar inte heller veta.. Ska ringa igen nästa vecka. Skönt att det funkar som det ska för dig!

Vädret

Ourique, PT
14°
Fair
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.