Färg på en fredag

Alltid färg på en fredag, det ser LillaSyster till med sitt tema ”Färgsprakande fredag”. Idag djupdyker jag i några olika växter.

Färgsprakande fredag är inne på vecka 51 av 52. Vad som händer sen vet jag inte, kanske någon tar över, kanske LillaSyster förlänger. Oavsett så kommer jag fortsätta att sätta färg så mycket jag kan ändå.

Äpple

Vårt äppleträd blommar för fullt. Vi planterade det för 1,5 år sedan. Flyttade det för ett år sedan när vi skulle bygga poolen och i år är det för första gången blommor på det. Om det blir någon frukt får vi se. Men blommorna är så vackra så om det är allt vi får i år så är jag nöjd ändå.

Vi har sorten Gala. Inte Royal Gala som säljs i Sverige utan denna heter bara Gala.

In Portugal apples are produced in various locations, and annual production is roughly 330 thousand tons in 15 thousand hectares of orchards with various ranges of Gala, Golden Delicious, Red Delicious, Reineta, Jonagold, Pink, Fuji, Granny Smith, along with traditional varieties.

exportfirman lusopera.com – exporterar dock inte till Sverige vad jag kan se

Cistus ladanifer

Det är det latinska namnet för den stora vita blomman som på våren lyser upp utmed vägarna i både Algarve och Alentejo. På engelska heter den Crimson spot rockrose. Jag har en buske som jag drivit upp från frö.

Jag gillar de skira och starkt lysande vita kronbladen, trist de inte blommar så länge bara. Men det kommer ju nya mest hela tiden under blomningstiden. De gröna bladen är väldigt klibbiga och växten är evergreen.

Purpurklätt

För två år sedan fick jag med mig några små plantor från svärmor. De är två-åriga, så första året växer de till sig till en kudde med ludna blad och året efter så kommer blomstänglarna, med den starka och ljuvliga purpurfärgen. De fröar av sig och så dyker det upp plantor lite överallt på hösten. Jag flyttar runt, tar upp och sätter i kruka och ger till vänner.

Pelargon

Förra våren köpte jag ett par pelargonplantor som jag hade i krukor på altanen. De kämpade på hela sommaren men jag tyckte inte de tog sig så där bra som jag hoppats. Fick några fina bilder på dem i alla fall – du kan hitta det inlägget här om du vill se.

De överlevde i krukan intill huset hela vintern, jag klippte ner dem när frostrisken var över och jag såg att det kom lite nya blad. Sen planterade jag ut dem i skydd av större plantor, i planteringen framför huset. Den ena kämpar på fortfarande, men den som har mest skugga verkar stortrivas!

Det här var ett roligt sätt att dokumentera läget i trädgården på! Kanske det jag ska göra på fredagarna framöver. Tål att tänkas på!

Publicerat:

i:

42 svar till ”Färg på en fredag”

 1. Profilbild för Madde

  Vi behöver mer färg i våra liv, så är det bara 🙂 Vackra blommor du har i trädgården.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det absolut! Tack!

 2. Profilbild för Anki
  Anki

  Purpurklätt hade vi vid vårt hus och jag gillar dem skarpt. De gör lite som de vill och stannar liksom aldrig på den plats man tänkt 🙂
  Den vita blomman är riktigt dekorativ!
  Bra tanke där angående fredagar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så är det, fröna hamnar lite överallt. Färg behövs 🙂

 3. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Vilket sprak! Crimson liknar en pion jag har – nu är de ju inte av samma släkt, men ändå så lika.
  Ljuvliga äppelblom, jag är mest nöjd över äppelblommorna. Det är inte kul när det blir så mycket äpplen att det inte går att ta tillvara på utan man blir tvungen att köra skottkärrsvis till komposten. Här blommar nu fröken periska- vi får väl se hur det går bara +3 nu i morse. Vore ju kul om det blev lite periskor i år – de smakar ju helt annorlunda än de som finns i affären. Tack för spraket! Ha en bra fredag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad kul att rockrose liknar en pion. Jag förstår vad du menar, jag hoppas jag får lite äpplen i alla fall. Kommer nog hålla efter trädet så det inte blir för stort. Kul med persikan, jag har 7 st frukter på mitt träd, stora som valnötter ungefär. Blir kul att se om de får växa till sig. Detsamma!

 4. Profilbild för Solan
  Solan

  Jaha tack, så fick jag veta namnet på den skira vita blomman. Crimson för mig är ett proffsigt fotolabb i Stockhom…men f o m idag förknippar jag det med blomman…
  Tacksamt att plåta blommor, det blir ofta så vackert.
  som dina äppelblom t ex. 😊👍

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att kunna ge dig namnet på blomman! Tack, äppelblom är vackert.

 5. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Härligt! Vi njuter även i Göteborg +24°C, gult är vanlig vårfärg här, vita blommor i fruktträden.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad härligt!

 6. Profilbild för Sara i Barcelona

  Gomorron Anna!
  Vackra blommor som vanligt <3
  Ååh, Rockrose är även en favorit för mig, det växer fullt av dom nu i bergen, både lila och vita, och det är något med dom där skira, skrynkliga bladen som är så vackert tycker jag. Jag plockar hem och sätter i vas och har dom mycket knoppar (speciellt den vita som är lite mindre) får jag njuta av dem här hemma ett tag iaf 😀
  Ha en underbar fredag <3 Kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, den är fin den där stenrosen 🙂 Både som rosa och vit, även om de är helt olika. Och ja de skrynkliga bladen är verkligen något unikt. Detsamma, kram!

 7. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Äppelblom är bara så vackert! Det får vi vänta på ett bra tag på våra breddgrader. Den vita blomman, Crimson, ser nästan konstgjord ut, så fin. Härligt med färg efter en lång vinter!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är äppleblom något speciellt! Crimson är väldigt unik tycker jag.

 8. Profilbild för Znogge

  Vilken härlig färgprakt du bjuder på idag. Äppleträd är ju bara så vackra när de blommar men även rockrose är väldigt fin. Det är en helt ny växt för mig men visst har den fantastiska blommor som verkligen lyser upp. Hoppas ert träd kommer att ge frukt men blir det inte denna säsong så säkert nästa.

  Önskar en god fredag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Jag hoppas på frukt redan i år så klart, men är också realist och tänker att det kanske inte orkar bära frukt när det är så litet. Vi får se helt enkelt! Tack detsamma!

 9. Profilbild för Mamma C

  Verkligen en vacker färgprakt i din trädgård.
  Hoppas äppleträdet ger er frukt nu.
  Ha en fin fredag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja det vore underbart med egen äppleskörd. Detsamma, kram

 10. Profilbild för Marianne

  Purpurklätt lyser verkligen upp med sin starka färg, de växer lite varstans och verkar inte stanna på samma ställe länge.
  Kan Pelargonen tycka det är för varmt? Hoppas den kommer att klara sej.
  Ha en fin dag,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är en så stark färg och frösår sig på nya ställen hela tiden. Pelargonen tyckte nog det var för varmt förra året, därför jag planterat den lite mer skyddat. Det hoppas jag med. Kram!

 11. Profilbild för Emma

  Purpurklätten har jag aldrig sett, den var ju fantastiskt vacker!
  Önskar dig en fin helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Den är otroligt vacker, kan verkligen rekommendera den. Tål torka och växer lite överallt. Detsamma!

 12. Profilbild för Annika

  Vilka vackra bilder, Anna. Äppelblom, det är bland det finaste som finns. Brukar köpa galaäpplen här, tycker de är goda.
  OCH så vacker rockrose är, liknar nästan en vallmo.
  Exakt Anna, fortsätt att sprida färg, tema eller inte.
  Stor helgkram från mig!!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gillar hårda äpplen och det är Gala, så det blir smarrigt att få äta egna en vacker dag. Ja färg behöver vi! Kram

 13. Profilbild för Anita

  Mmm … äppelblom, det är så vackert. Om det bara är bin, humlor eller andra pollinerare där så får ni säkert frukter.
  Ler lite när jag ser purpurklätt. Jag tycker den är så vacker. Den betraktas ju nästan som ogräs i och med att den sprider sig så lätt. Du skulle veta hur många gånger jag har prövat att ha purpurklätt här. Men i min trädgård trivs den helt enkelt inte så nu har jag gett upp. Det finns ju som tur är så mycket annat som trivs.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har ju en del bin och humlor, så hoppas vi får frukt. Kanske du har för härlig och mullrik jord? Den verkar gilla karg jord och torka 🙂 Och visst är det tur det finns andra vackra blommor!

 14. Profilbild för Susjos

  Ett väldigt färgsprakande inlägg, härligt med färg, och fina bilder.
  Ha en bra start på helgen!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Detsamma!

 15. Profilbild för dixiwonderland.com

  Finns ingen finare blomma än de som sitter på äppelträd tycker jag 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   De är verkligen fina!

 16. Profilbild för Channal

  Hej Anneli! Äppelblom doftar underbart! Vårt träd har inte börjat blomma än. Ljuvliga bilder från din trädgård. Älskar blommor. De stora vita är verkligen jätteläckra. Ser ut som vit vallmo. Jag fotade min lilla rabatt vid entrén idag. Så glad för tulpanerna jag satte ner i höstas. Allt är ljusgrönt nu när jag tittar ut. Härligt! En färgsprakande fredag!

  Fin fredagskväll och KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla! Vad härligt att dina tulpaner börjar sticka upp, förstår det är en härlig vy! Detsamma, kram

 17. Profilbild för Kraka

  Äppelblommor är verkligen vackra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är en vacker blomma!

 18. Profilbild för Mirre

  Ohh så vackert med alla färger, ljuvligt

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Färg är härligt, tack!

 19. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Blommor och färg är alltid trevligt att se så fortsätt gärna att förgylla fredagarna med blomsterprakt 😊
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det ska jag göra, så gott jag kan 🙂 Kram

 20. Profilbild för Paula Merio

  Alltid kul att se annorlunda blommor, inte för att det är nåt fel på dem vi har, men omväxling förnöjer, så jag tycker du kan fortsätta visa sprakande blomster och växter på fredagar. Äppelblommen är magiska, och den alldeles speciella Crimson-blomman är bedårande.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Glad att kunna ge dig en nöjsam omväxling 🙂 Jag sprakar absolut vidare.

 21. Profilbild för Åke
  Åke

  Färg på riktigt 🙂 Snyggt!

Vädret

Ourique, PT
14°
Fair
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.