Så kom då myggen i alla fall

Jamen så kom då myggen i alla fall. Jag som hoppats vi skulle slippa dem helt i år. Men det var inte en särskilt realistisk önskan.

Har skrivit om myggen flera gånger. Om hur de var precis överallt när vi köpte huset och hur vi fick bukt med de flesta när vi tätade vår septiktank och andra åtgärder vi gjort.

Men helt borta är de inte, och det är nog svårt att utrota dem om en inte investerar i en myggdödare med gasol.

Regndropparna som kom förra fredagen var efterlängtade av många, troligen även myggen.

De söker sig till mörkret på altanen och de gillar att vara inne i grillen. Så på morgonen går jag ut med myggspray och dödar dem som sökt skydd där.

Men vi har inte mygg där varje morgon tack och lov. När det blåser har vi inga mygg alls (de senaste tre dagarna t.ex) och inte den här morgonen heller.

Det är avsevärt mycket färre mygg än när vi flyttade hit. Men eftersom jag får eländiga myggbett (kanske på grund av allergin) så gör jag allt jag kan för att utrota så många det går. Myggbetten kliar vidrigt i minst tre dagar, ofta mer, trots antihistamin.

Har dock hittat en salva som minskar kliandet effektivt – den köper jag på apotek i Spanien. Den heter Menaderm Simple och om jag lägger på den direkt när jag blivit antastad så kliar det faktiskt inte alls.

Eftersom jag inte hänger bland myggen blir det inte heller någon bild med macrot på en mygga, utan det blev några andra bilder. Den översta bilden är vatten i ett dike (på Madeira) som jag försökte göra något fint av med 35mm. Blev inte som jag tänkt, men bilden passar i dagens inlägg tycker jag, då vatten (samt pollen och blod) är viktigt för myggen!

Om det inte kommer mer regn så kanske vi inte får så många fler mygg heller. Något positivt med uteblivet regn i alla fall…

Publicerat:

i:

,

28 svar till ”Så kom då myggen i alla fall”

 1. Profilbild för Znogge

  Så jobbigt att myggen har gjort entré och det är ju så svårt att undgå dem. Här är ganska så sankt vilket innebär att vi har mycket mygg. Själv är jag allergisk så det är inte helt optimalt tyvärr.
  Skulle jag komma till Spanien så ska den salvan testas.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det svårt att undvika dem helt, men vi är så glada varje dag som vi inte har några. Med tanke på hur det var för två år sedan här då vi till och med hade dem inne i husbilen utan att ha öppna fönster. Det var hemskt.

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Till slut… ni har väl inte väntat? 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Helt rätt, tack! Ändrat rubriken 🙂

 3. Profilbild för bmlarsreseblogg

  I min värld har myggor inget existensberättigande även om jag vet att de är föda för fåglar. Jag får som du enorma blemmor som kliar i många dagar och detta är en av anledningarna till att jag troligen aldrig får se någon midnattssol. Norrlandsresor gör vi bara i sen augusti-september när myggen försvunnit.
  Tack för tips på salva! Den ska införskaffas om vi kommer neråt Spanien.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Därför vi inte heller varit i Norrland mer än på korta besök. Skulle gärna uppleva mer, men sommartid då jag inte heller gillar snö och kyla. Så då blir det inte alls 🙂

 4. Profilbild för Ingrid

  Så jobbigt med myggor! Jag minns en vår på Sicilien när jag till slut fick gå i långkjol, för jag ville inte visa mina ben, som såg förfärliga ut med stora variga blemmor. Usch!!
  Ha en fin första maj!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så obehagligt med variga blemmor! Detsamma!

 5. Profilbild för Marianne

  Jobbigt med myggen, och att du reagerar på starkt på betten, hoppas dina svalor stannar hos dej och hjälper till att minska antalet. De där bitska små flygarna gillar ju skuggan bäst så de trivs nog väldigt bra på er altan.
  Vi har fladdermöss här och trots kanalen vid tomtgränsen besväras jag inte nämnvärt av myggen, de gillar inte mitt blod heller så, men i nödfall har jag en termocell.
  Den översta bilden är häftig, men jag blev påmind om när jag trampade i ett fästingnäste, det såg ut ungefär sådär men mycket mindre förstås, jag borstade bort mängder av småsmå äckliga kryp från fötter och ben.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Lider inte så mycket av myggen här, då de låter mig vara ifred på dagen vilket är då jag är utomhus. Men första året var de överallt, hela dygnet. Då var det jobbigt! Vi har en thermocell oxå (sen husbilslivet) som kommer fram om vi sitter ute en kväll. Men usch, tror aldrig jag sett eller hört talas om ett fästingnäste, så vidrig upplevelse.

 6. Profilbild för LillaSyster

  Instämmer myggbett är hemskt. Finns ju elektriska myggfångare, titta på sidan myggjävlar.se
  Eller får du förstöra ytspänningen på deras favorit tillhåll.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Myggjävlar.se hade jag kontakt med när vi flyttade hit, eftersom det då var eländigt mycket mygg. Nu har vi ju knappt några så det känns som en för stor investering, dessutom funkar inte gasbehållarna i Portugal för deras lösning. Vi vet inte var deras tillhåll är, eftersom vi gjort allt vi kan för att inte ha några mygg. Misstänker de kommer från grannarna..

 7. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Tack för tipset om ”motgift” efter angrepp! Vi har faktiskt inte mycket mygg här alls, märkligt nog men däremot så finns det knott…och de är för j-a. De sprutar dessutom in någonting i huden samtidigt som de tar sig ett skrovmål av densamma. På min kropp finns vita fläckar där knotten har varit framme. De har skillnad på också de där småttingarna. Uffe lämnar de ifred….mig älskar de. En kärlek jag mera än gärna kunde avstå ifrån.

  Lycka till med en myggfriare tillvaro, önskar er nog också regn…hur nu kombinationen sedan går ihop. Lagom bra bris som håller eländena borta kanske?
  Måndagskramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Åh knott är vidrigt, det var det en del av i Sverige. Här har vi inga alls. Och eftersom vi varit myggfria i flera dagar så tänds alltid hoppet om att det var den sista dagen med mygg 🙂 Lagom bris låter inte fel! Kram!

 8. Profilbild för Carita

  Ja, allt hör väl ihop på något sätt, det som Gud skapat. Men få gillar väl mygg eller knott, och är man allergisk är det ännu värre. Vatten behövs, pollen behövs också – men likaväl är det jobbigt med det gula dammet som stundvis finns överallt. Då är det skönt med regn som sköljer bort dammet. Lite väl kallt har det varit här, typiskt första maj-väder.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jamen så är det ju, myggor är mat till ex. svalorna – så de får gärna komma hit och äta. Ikväll satt vi ute och åt middag, inte en enda mygga. Så vi har verkligen inte rätt att klaga, men det är typ det enda jag inte är 100% nöjd med här 🙂

 9. Profilbild för Micke

  Mygg är ju ingen höjdare, var i Norrland första gången för över 30 år sedan, herrejösses va mygg där fanns, aldrig sett så många varken innan eller efter.
  Fint att ni fått bukt med de flesta iallafall men helt kan man nog inte bli av med dem.

  Ha nu en fin fortsättning på er dag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi har inte så många, och inte stör de oss heller eftersom de bara är aktiva när vi är inomhus ändå. Detsamma!

 10. Profilbild för Ajli

  Har vi mer myggor i Norrland än på andra ställen, det har jag inte ens tänkt på! Men det kanske är för att jag inte är allergisk, men det är förstås mycket myggor i skogen kan jag tro och jag är så tacksam över att mamma och pappa är så generös med sin sommarstuga så jag tillbringar myggmånaderna vid havet vanligtvis 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jajamen, det har ni! Vad härligt att du kan vara vid havet vid mygginvasionerna.

 11. Profilbild för Tove

  Myggbett – aj aj aj! Men läckra bilder av vattnet 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Inte kul, men får inte så många tack och lov. Hittills bara två stycken faktiskt.

 12. Profilbild för Lillan Kind

  Fy för myggor! Jag får också en eländig klåda i flera dagar av deras bett. När jag är ute i skogen och har heltäckande kläder brukar jag spraya på dessa, och ibland samma spray som på hästarna. Så använder jag myggstift också, och rökelse om jag sitter still i solstolen t ex.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   När vi ska gå hem till någon och sitta ute på kvällen laddar jag både mig själv och kläderna med alla typer av myggmedel. Här hemma går jag in när och om det kommer mygg.

 13. Profilbild för Paula Merio

  Jag har under flera år bott i finnskogarna i Dalarna, myggens absoluta favoritställe, så jag har full förståelse att de är jobbiga. Och är man dessutom allergisk blir det etter värre. Är det bara en kortare period nu som de härjar eller gör dom det hela sommaren? Midsommar är ju högsäsong för myggen här, o det är ju då man verkligen vill vistas ute i naturen. Jag köpte för några år sedan en thermacell myggapparat i förhoppning att slippa eländet. Inte sjutton hjälpte det!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Oj, där hade jag aldrig klarat av att bo. Svårt att säga när myggen visar sig här, första året hade vi mygg hela tiden, även dagtid. I år kom de först nu och var här i en vecka och sen har vi inte sett dem igen. Vinden har mojnat så vi får se om de kommer fram igen imorgon bitti. Middag ute ikväll och inga mygg.

 14. Profilbild för Susjos

  Ja, mygg är inget vidare! Lustigt nog får jag inte så många myggbett här hemma i Sverige,och de jag får kliar inte så mycket, men de gillar visst min mans blod, han får stora blemmor här i Sverige av myggen och de kliar väldigt. Utomlands får min man inga besvär alls av myggen, han får inga bett alls, medans jag får hemska blemmor som svullnar upp, blir blåsor i mitten och kliar i flera dagar! Visst är det konstigt?
  Hoppas ni slipper alltför många mygg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så märkligt att det är olika på Sverige-myggor och utlandsmyggor. Olika arter som gillar olika blod kanske? Ja vi håller tummarna för att de inte vill komma fram igen.

Vädret

Ourique, PT
24°
Soligt
06:1420:45 WEST
TisOnsTorFreLör
33°C / 12°C
35°C / 14°C
36°C / 15°C
35°C / 16°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.