Selfie om shopping

Det är dags att svara på lite frågor igen, veckans #selfie handlar om shopping och det är som vanligt Klimakteriehäxan som undrar.

Om du hängt här med mig ett tag så vet du säkert att jag är den typen av person som inte gillar att shoppa. Men visst behöver vi också handla saker emellanåt. Och tillfredsställelsen när jag köpt något jag verkligen tycker jag behöver kan vara stor.

1. Handla med eller utan inköpslista?

Handlar alltid med en inköpslista. Vi använder appen Påminnelser till olika listor. Bland annat inköp i mataffär, inköp när vi är i Algarve och inköp på IKEA. Det är gemensamma listor som fylls på efterhand. Finns med andra ord alltid med i affären, i telefonen, och är alltid aktuell.

Jag kan vara hemma och fylla på listan när Roger är i affären, det är bra! Jag är sällan med och handlar mat nämligen, även om det händer emellanåt.

2. Den sortens vara handlar jag på nätet

Det är Roger som har konto på Amazon och där köper han alltid vårt vattenfilter till kylskåpet och kalk till kaffemaskinen. Han köper vissa verktyg där också. Jag har köpt t.ex. resor, tyger, garn & frimärken online.

3. Den sortens vara handlar jag i fysisk butik

Maten köper vi alltid i en fysisk butik, däremot varierar vi butik beroende på vad vi ska köpa. Likaså skor, plantor och trädgårdsgrejer.

Köpte en jättefin stor (1,80×2,20), tjock, tung och vacker tvättbar bomullsfilt, tillverkad i Portugal, till sommarens utflykter i en butik i Porto Covo förra helgen, för bara €35,-! Så lite spontanköp blir det nån gång ibland.

4. Så betalar jag för mina köp

ApplePay, där jag har två kort kopplade (dels virtuellt kort på Revolut samt ett fysiskt kreditkort på vår portugisiska bank BPI).

Men också en del kontant, på marknader till exempel. Det gäller att alltid ha med sig kontanter här, för rätt var det är så hamnar vi på en restaurang eller affär där de inte tar kort.

5. Den nedlagda butiken saknar jag ofta

Det enda jag kom på var när vi bodde i Alingsås och Ljungblads Konditori stängde. Det låg så bra till och semlorna där var väldigt uppskattade (de hade dock tyvärr inga glutenfria till mig). O´Learys flyttade in istället och det var också bra!

I Alingsås finns många kaféer och bagerier så jag vet inte om det påverkade så mycket, men det kaféet hade funnits sedan 1924 kan jag läsa mig till på nätet. Och det är ju tråkigt när något så etablerat går i graven.

6. Den onödiga varan slinker ofta med hem

Det är nog chips som är det mest onödiga för mig. För jag äter hellre jordnötter eller ost som snacks, men när chipsskålen kommer fram kan jag ändå inte låta bli att äta det. Roger älskar chips så för honom är det inte ett dugg onödigt.

Publicerat:

i:

28 svar till ”Selfie om shopping”

 1. Profilbild för Madde

  Jättefin filt du hittade. Här står jag för matinköpen i alla fall då det ska storhandlas. Min man smiter ner på Lidl och handlar nåt litet. Nu köpte vi en rätt så dyr, eller ska säga en resa som kostade en del så vi måste tänka ett steg till innan vi köper något.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Gillar den filten väldigt mycket. Det blir nog en minnesvärd resa!

 2. Profilbild för Emma

  Vilken otroligt vacker filt, förstår att den fick följa med hem. 🙂
  Gillar inte heller att shoppa, med undantaget för kameraprylar/objektiv… Som tur är så är andrahandsmarknaden ganska rejäl inom just det området.
  Ha en fin onsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är den! Kameraprylar är kul, men det har jag nog shoppat nog av för ett tag i alla fall. Detsamma!

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Shopping behöver vi alla göra, själv har jag inga inköpslistor, inte maken heller när han handlar mat. Köper nån enstaka bok på nätet, besöker bibliotek ofta (det går att ladda ner biblioteksböcker, gör det sällan). Mina sköna barfotaskor handlar jag på nätet. Jag fikar ibland på stan, tycker att jag hittat alternativ när favoriten stängdes. Kan köpa en del saker på loppis, bra fynd eftersom folk tröttnar fort 🙂 Och så ärver lite sportkläder av sönerna. Och femtonåringen hittar passande hos mig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bra med återvinning av alla de slag tycker jag!

 4. Profilbild för Znogge

  Vi använder ICA:s app där man kan skapa sin inköpslista. Väldigt smidigt och bra tycker vi. Handlar man för en vecka i taget är det lätt att glömma något annars.
  Vilken fin och härlig filt som gjord för utflykter. En filt att bli glad av!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är bra med en handlingslista tycker jag också. Och att fylla på den när en tagit det sista av något är en rutin vi har. Eller hur, jag blir väldigt glad av den!

 5. Profilbild för Klimakteriehäxan

  Ja men visst blir man glad när något man verkligen gillar följer med hem, är priset dessutom ”rätt” ’är det ju ännu bättre! Chips är en av de saker jag verkligen försöker undvika, men jag säger som du: står skålen där är det svårt att låta bli. När jag var i södra Portugal shoppade jag (fast det var länge sen): fina garner, något klädesplagg och någon liten keramikpryl, det kommer jag fortfarande ihåg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad kul att du minns dina inköp i Portugal! Chips är gott och väldigt lätt att frossa i.

 6. Profilbild för Mamma C

  När vi bodde i Sverige hade jag ICA:s app eftersom vi alltid veckohandlade där.
  Nu blir det en inköpslista med penna och papper som följer med till butiken.
  Jag handlar kläder både över nätet och i affären om det är något som jag ska ha. Skor handlar jag aldrig online.
  Mycket vacker filt som du spontanköpte.
  Ha en bra onsdag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Matlista är nödvändigt, annars glömmer vi 🙂 Vi gillar vår app och tycker det funkar riktigt bra. Papper och penna funkar ju också bra! Kram

 7. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Den där fina färgsprakande filten villhöver man ju =) Nästan synd att bara använda den till utflykter, här hade den lätt fått bo i soffan. Den ser så skön ut att kura ihop sig i om kvällarna.
  Nu är vi hemma igen efter dagens biltur och vaccination. Snabbt som ögat smet hon ner i källaren och upp på bergvärmepumpen då vi kom hem. Gissar att hon kommer att ligga där till i eftermiddag. Själv ska jag ta en kopp kaffe nu och kanske hittar jag en bulle i frysen.
  Ha en bra onsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur! Den kanske hamnar i vår soffa med nästa vinter. Eller som överkast. Lilla Busan, bra det gick bra i alla fall och hoppas ni fick lite kel tillsammans innan natten kom.

 8. Profilbild för Ingrid

  Så roligt att läsa dina svar! Jag använder aldrig kontanter i affärerna och många nekar att ta emot dem. Det verkar som om det anses lite suspekt om man har ett par hundralappar i plånboken.
  Bomullsfilten är jättefin. Så vackra färger!
  Ha en fin fortsättning på veckan!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad konstigt att det skulle vara suspekt med kontanter tycker jag. Älskar filtens färger jag också. Detsamma!

 9. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Vilken vacker filt! Ibland är det verkligen läge för spontanshopping och den här hade ni säkert ångrat om ni inte köpt. Annars tycker jag inte om att handla, men har på senare år blivit bra på att skriva inköpslista, eller boanota som västgötar säger). Det är så lätt att glömma om det inte noteras när något tagit slut.
  Något onödigt som slinker med oss hem är gärna ett par Kexchoklad. Det är riktigt gott och känns inte så onyttigt som mycket annat…..
  Vi försöker gynna våra lokala handlare så gott vi kan men speciellt kameraprylar och en del saker till husbilen handlar vi på nätet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så glad för den filten! Kan nog bli ytterligare en.. 🙂 Boanota var ett nytt ord för mig. Vi gillar våra digitala listor 🙂 Kexchoklad är så gott, det kan jag sakna, sedan jag slutade med gluten.

 10. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Det är säkert smidigt att ha inköpslistan i mobilen men när jag försökte fick jag hela tiden logga in om och om igen så nu är det papperslista som gäller 😀 Men det låter väldigt bra att du kan lägga till varor i realtid. De flesta handlar nog en del på nätet och så gör även jag. Men mat vill jag, precis som ni, handla i butik. Under pandemin beställd jag hem maten och det var väldigt skönt och lättsamt.
  I Sverige finns det egentligen inget behov av kontanter. T o m barn, som vill sälja något, brukar ha ett swishnummer att betala till. Filten är väldigt vacker så jag förstår att du gillar den 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det förstår jag var jobbigt att behöva logga in hela tiden! Under pandemin beställde vi också hemleverans (till husbilen) när vi var i Sverige. Älskar filten! Kram

 11. Profilbild för Paula Merio

  Syndade själv idag på Ö&B med en ny sorts chips, guilty pleasure ibland. Vilken vacker filt! Så klara fina färger, den får ni mycket glädje av! Min mobil tjatar på mig om att koppla in Apple pay men har bara klickat bort meddelandet. Tycker jag har det jag behöver o allt annat är belastning på min trötta hjärna. Gillar inte att fibbla med mobilens små tangenter så därför skriver jag papperslistor. Och jag är en i grunden papper-penna-tjej, kluddar jämnt på olika saker.
  Det är tydligt att portugiserna inte släppt sina kontanter lika mycket som vi här hemma. När jag senast var på Rättviks marknad var det bara swish som gällde som betalning, ingen ville se kontanter och få kunde ta bankkort.
  Ha en mysig kväll, jag ska strax bänka mig framför Sveriges Mästerkock, mitt favoprogram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det bra att vi kan göra det som passar oss bäst 🙂 Papper och penna önskar jag att jag använde mer.. men är lite för digitaliserad gissar jag. Har lärt mig uppskata funktioner och enkelheten. Nej portugiserna har fortfarande en hel del kontanter i samhället. Har precis sett Mästerkocken, det enda svenska program jag fortfarande ser (och på Spåret förresten).

 12. Profilbild för Marianne

  Normalt har jag alltid lista och penna med och stryker det jag lägger i korgen. På nätet handlar jag mest nötter, fröer, mjöl och sån’t som inte går att köpa inom rimligt avstånd. En affär som las ner är elaffären i Löttorp, det var synd, men de kunde inte konkurrera med de stora kedjorna i Kalmar. Det är lite synd att inte alla förstår att gynna butiker i glesbygd. Det händer inte så ofta att jag får med mej onödiga saker hem, förr var det s.k. naturgodis, men det har jag slutat med.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är tråkigt att butiker på glesbygden inte överlever, det är nog svårt att vara konkurrenskraftiga mot de stora kedjorna. Naturgodis köper jag alltid lite när jag är i Sverige. Men det är inte lika gott längre som jag tyckte förr. Kram

 13. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Vilken underbar filt med otroligt vackra färger! Den blir man bara så glad av!
  Använder alltid ICA:s app som inköpslistor, så praktiskt med en för Intermarche, en för Lidl m fl.
  Vi gör oxå så att Kent kan fylla på listan.
  Tyvärr är jag lite av shoppoman när det gäller tunikor el klänningar som jag ser o gillar på nätet och har svårt att låta bli att köpa.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra ni använder ICA-appen även här i Portugal 🙂 Och visst är det smidigt när båda har tillgång till samma lista i realtid. Klänningar och tunikor är fint och lätt att klicka hem eftersom de oftast passar tänker jag.

 14. Profilbild för Anki
  Anki

  Kul att läsa dina svar … en del har vi gemensamt, men kontanter använder jag nästan aldrig.
  Vilken vacker filt … och bra pris 🙂
  Ha en fin fredag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tycker också det är kul att läsa andras svar. I Sverige använder jag aldrig kontanter. Supernöjd med filten! Detsamma

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Mestadels molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
24°C / 12°C
24°C / 11°C
26°C / 9°C
25°C / 8°C
24°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.