skörd 2023

Skördat & förädlat under 2023

Att väga det jag skördar är något jag tycker är väldigt stimulerande. Det mesta blir i alla fall vägt utan det jag medvetet låter bli att väga.

Vi försöker äta grönsakerna så färska som möjligt, men allt går inte att njuta av solvarmt och nyplockat. En del behöver förädlas, torkas eller frysas in. Men att njuta av måltider där det mesta är egenodlat, ja det är svårslaget!

Och under 2023 har jag skördat 370,2 kilo frukt och grönsaker!

Det är 105 kilo mer än 2022.

Skörd & användning

Jag väger inte sallad, svartkål, koriander, persilja, rädisor och timjan. Inte heller mynta och citronmeliss. Så för att i alla fall få med lite av det i totalvikten så lägger jag på 15 kg.

Apelsiner 21,3 kg

Skördas jan-mars, men vi har kunnat skörda några extra tidigt i december till jul och nyår. Äts enbart färskt eller så gör Roger juice av dem. Finns inte så många apelsiner kvar till nästa års skörd då det inte blev så många frukter den här vintern. Däremot är de enormt stora.

Potatis 10 kg

Vi satte Amandinepotatis i början av året som vi skördade tidig vår. Vi äter kokta och så gör jag potatissallad under sommaren. Rester på kokta lägger jag i aluminiumfolie tillsammans med lök och smör och sen värmer på grillen. På hösten satte vi inga potatisar detta året. Då äter vi helst sötpotatis.

Sötpotatis 14 kg

Sötpotatis äter vi helst ugnsbakad på grillen. De små har jag tärnat och ugnsrostat för att sedan äta kalla på sallad. Men jag har också kokat sötpotatis i tärningar och använt i brödbak. Vi har fortfarande kvar sötpotatis att njuta av ett tag till.

Granatäpplen 17,4 kg

Vi har ett granatäppleträd. Det är precis lagom för att kunna njuta av färskt granatäpple i varje sallad under några månader, den sista tog jag häromdagen. Dessutom har jag fryst in en burk med kärnor samt gjort ca 0,5 liter med granatäppelsirap.

Rödbetor 7 kg

Rödbetor blev det bara odlat i våras, hittade inga plantor när jag skulle sätta för hösten. Har dock kvar burkar av de jag la in i våras. Äter gärna nyskördade som kokta med smör. Eller som råa i sallader och summer rolls. Blev totalt 5 burkar med inlagda rödbetor.

Vit- & spetskål 51,4 kg

Ja, vi gillar kål! Äter väldigt gärna cole slaw, pizzasallad, wokad kål, kålpudding (med vegofärs), stuvad kål och kålgratäng till exempel. Skördas under november – februari ungefär. Spetskålen blir färdig först och när den är slut så kan vi skörda vitkålen. I mars sätter jag spetskål igen, men inte vitkål.

Finns massor av både spetskål och vitkål i sålådorna just nu.

Lök 13 kg

Både gul & röd lök skördades på våren. Räcker inte så långt, skulle kunna plantera mycket mer, men vi har ingen bra plats för lagring. Köper lök som växt i Portugal under resten av året.

Vitlök 6 kg

56 st stora och fina vitlökar skördade jag. Hade de hängande på tork men så kom det oväntade regnet i juni så jag tog undan dem och de hade de inte torkat färdigt. Så ett gäng mjuknade och ruttnade bort tyvärr. Det är just den där torkprocessen jag inte riktigt lyckas med, det får nämligen inte vara för varmt heller. Men nya vitlökar planterar jag varje år, så förhoppningsvis så lär jag mig och en vacker dag får jag till det! Men några kilo egna har vi njutit av under 2023 i alla fall, de är slut så nu köper vi behovet av vitlök i affären.

Paprika 0,2 kg

Denna lilla paprika skördade jag i januari 2023. För i somras satte jag inga plantor med paprika. Kunde skippat att ha med den här på listan, men vill dokumentera för mig själv så jag inte missar att köpa paprikaplantor i år.

Tomater 135 kg

2023 stod tomaterna för den största delen av både skördevikt och arbetsinsats. Jag valde att fokusera på dem för att göra oss så gott som självförsörjande på tomater. Det har gått fint det första halvåret i alla fall och många burkar har vi kvar av konserverade tomater och även en hel del soltorkade.

23 burkar konserverade körsbärstomater, 34 burkar konserverade plommon & stora tomater, 14 burkar med soltorkade körsbärstomater, 3 påsar med tomatsås till frysen och Roger har gjort 5 burkar med tomatchutney

Vi har kvar av allt, men vi har också ätit mycket av det! Detta är guld och nästa år ska jag göra ännu mer soltorkade körsbärstomater, det är gott som godis och perfekt att strössla sallader med. Dessutom har jag gett bort en del som presenter.

Gurka 16 kg

Vanlig gurka och inläggningsgurka köpte jag plantor av. 3 av varje. Och det gav oss färsk gurka under ett par månader och så la jag in 21 burkar med inlagd gurka som Roger fortfarande njuter av.

Aubergine 11,7 kg

Tre plantor som gett oss lagom med aubergine den här sommaren. Jag lät en planta stå kvar, vill se om den överlever vintern då den står i skydd under silkeseken. Och i slutet av december så kunde jag skörda två frukter! De la jag i en gryta med andra grönsaker och halloumi. Lyxigt!

Annars äter vi gärna grillad aubergine eller inspireras av min egen samling av recept med aubergine.

Zucchini 10 kg

Jag hade bara hade två plantor i år, men zucchini bara ger och ger. Vi åt mycket som grillad. Jag frös även in en del i tärningar för att ha i grytor. Har faktiskt kvar en påse. Här har du en pdf-med en samling av recept med zucchini.

Majs 12 kg

Som vi älskar majs! Att njuta av färskt plockade majskolvar och direkt lägga på grillen, ja det är faktiskt magiskt gott. Bloggade om årets majsskörd, så det kan du läsa om här om du vill.

Fikon 15 kg

Från våra två fikonträd skördade jag frukter under en lång tid. Gav bort till alla som kom förbi, åt några färska men det är inte riktigt min grej. Jag gav inte allt jag gav bort heller, så det är säkert några kilo egentligen.

Jag gjorde 10 burkar fikonmarmelad med chili, det har jag några kvar och njuter gärna av till ost. Bra presenter också.

Torkade en hel del som jag gav bort till dotter och svärmor när vi var i Sverige.

Kaktus 5 kg

Jag skulle kunna ha skördat mer, men det är ganska omständligt att ta hand om de taggiga frukterna och jag valde att inte skörda allt. Men jag gjorde saft av frukterna som vi använde som bas i somriga smoothies.

Plommon 1 kg

Ett av våra två plommonträd dog i somras, det andra fick massor av bladlöss. Så det blev inte alls så många plommon i år, de som vi skördade använde vi till smoothies.

Marmelo 6 kg

Denna speciella frukt, som vi verkligen tycker om. Trädet blev lite utsatt av grävmaskinen när vi byggde poolen men vi fick ändå fin frukt, som hade mindre angrepp än förra året. Jag gjorde marmelo i sockerlag, men två av burkarna fick jag slänga då det kommit in luft så det hade jäst. Men många goda knäckpajer gjorde jag, både som vi åt nygjorda och som jag frös in i portioner.

Morötter 2,4 kg

Korta små stumpar blir det i vår jord. Detta är nog sista året jag odlar morötter, har provat 3-4 ggr och inte varit nöjd med en enda skörd faktiskt. De spricker och fylls snabbt av gråsuggor. Det jag skördat har vi ätit som dippstavar samt att jag gjort ett par omgångar med fejkon också.

Purjolök 0,8 kg

Första gången jag odlar purjolök och det kommer jag definitivt igen! Har skördat några få, men det står ett gäng kvar i sålådorna som ska få växa till sig. Används till gratänger, soppor och förrätten på nyår bland annat.

+ 15 kg sallad och grönt

Det ger alltså totalt 370,2 kg, helt magiskt och lyxigt! Visst innebär det massor av arbete men det är roligt och sånt arbete som jag mår bra av, både kroppsligt och själsligt. I år kommer jag inte räkna ut om jag tjänar på att odla. Gjorde det förra året om du är nyfiken på att se min kalkyl från då.

Publicerat:

i:

,

32 svar till ”Skördat & förädlat under 2023”

 1. Profilbild för Anette

  Ojojoj, jag blir mätt av att bara läsa om alla godsaker.
  Jäklar, vad ni har jobbat och vilken skörd. Jag förstår att det är en härlig känsla och extra gott att äta det man själv odlat.
  Underbart 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det verkligen, det var inte bra att du blev mätt utan att äta 🙂

 2. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Med risk för att det ramlar ner en kommentar till som bara försvann så skriver jag en på nytt. Det är imponerande att se allt ni har skördat efter sådd och allt arbete, egen odlat är det bästa. Det är imponerande att också se ordningen du har på allt. Att jämföra från år till år är ju bra, man glömmer så lätt annars.
  God fortsättning på odlandet!
  Karin-kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nä, bara en kommentar. Hoppas det var något tillfälligt om det försvann i cyber. Egenodlat är verkligen det allra bästa! Jo, den där ordningen får ni leva med att jag har 🙂 Kram

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Så häftigt, vilken tillfredsrällelse 🙂

 4. Profilbild för Znogge

  Oj, det var en imponerande skörd och vilken skatt. Samtidigt så vet jag att egenodlat kräver en del arbete också. Härligt i alla fall att veta att man äter mat med god kvalitet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Verkligen en skatt! Ja vi vet vad vi äter, när det är hämtat från trädgården.

 5. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Vilken makalös skörd =) Nu ligger det ju mycket arbete bakom, men det är verkligen värt varenda timma i landen för att kunna njuta av egen odlat. Ha nu en ny bra odlingssäsong!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fantastisk skörd! Det är underbart att hänga i trädgården så det är så bra. Nästa säsong börjar i mars/april, nu är det mest bara att skörda det som finns kvar 🙂

 6. Profilbild för Anita

  Väldigt intressant att läsa om er skörd och var ni gör med den. Extra intressant med tomaterna för just tomater är ju något jag satsar mycket på. Synd på plommonträden men plommon kan ibland vara knepigt. Vi har haft två träd som båda dött. Nu satsar vi inte mer på det. Paprika borde vara idealiskt att odla hos er. Det fungerar bra även hos oss i och med att vi har uterummet och jag odlar ju även chili. En chili som jag försökt att odla är Pimiento de Padron men dom blir alldeles för starka i vårt klimat. Dom är ju annars så goda att steka i olivolja och salt och normalt är dom ju inte starka. Vore det inte något att pröva hos er? Dom vi köper i affärerna är ju odlade på sydligare breddgrader och dom är inte starka.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi kommer inte heller plantera något nytt plommonträd. Paprika blir lätt förstört av värmen, så det gäller att hitta rätt sålåda med mycket skugga. Ska prova i år igen! Chili odlade jag första året och vi har fortfarande kvar både i frysen och torkad.. haha, men har pratat om att köpa ett par plantor i år för att få lite variation. Pimiento de Padron har vi aldrig ätit ens.. men jag har ju sett det på tallrikar, särskilt i spanien. Kan ju vara något att testa, tack!

 7. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Så härligt och skönt att kunna odla så mycket av sin egen mat. Förr hade vi en stor köksträdgård och även om Lars och jag sedan bara hade ett par pallkragar var det så härligt att kunna gå ut och hämta in kryddgrönt och sallad till måltiderna. Nu får vi njuta av att förse oss med äpplen, svamp och bär vilket inte heller är fy skam.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är underbart verkligen! Ni har andra saker och det är absolut inte fy skam!

 8. Profilbild för Mamma C

  Heja dig så duktig du är på att odla och ta tillvara på allt du odlar med.
  Måste vara en härlig känsla att veta att det mesta är egenodlat som ligger på sin tallrik när man äter.
  Jag/vi fuskodlade purjolök i somras. Vi stoppade ner roten på purjolöken vi köpt i jord. Så blev det en liten ny igen. Istället för att slänga roten.
  Ha en ny bra vecka.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Underbar känsla är det verkligen. Bra där att inte slänga roten utan suga ut all kraft av den lilla roten igen. Tack detsamma!

 9. Profilbild för Ingrid

  Vilken fantastisk skörd ni har fått under året som gått!
  Ni måste vara helt självförsörjande på grönsaker.
  Ha en glad måndag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är en härlig skörd. Nej vi är inte helt självförsörjande. Vi äter mycket grönt, men i perioder behöver vi inte köpa något i affären. Detsamma!

 10. Profilbild för Marianne

  Det är ju massor av godis, det vattnas i munnen på mej medan jag läser.
  Att äta egen skörd är godast, en riktig lyx.

  Jag har bara skördat tomater och zuccini, samt en del örter.
  Ha en fin start på veckan,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, så mycket gott! Tack detsamma, kram!

 11. Profilbild för Ulla

  Oj vilka fantastiska skördar! Så härligt att kunna odla och äta sitt eget. Det är ju såå gott.
  Jag odlar ju bara lite grann, några tomater, paprika, persilja, gräslök, små gurkor och det jag får plats med. Men inget går upp emot att gå ut på balkongen och klippa lite färsk persilja, t.ex. Om än i det lilla formatet så är det härligt. Så jag förstår din odlarglädje.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är underbart att kunna hämta in dagens middag från trädgården. Förstår verkligen din känsla av att klippa färsk persilja från egen odling.

 12. Profilbild för Susjos

  Alltså, hur imponerande med all denna odling, fantastiskt! Lyckost med all sötpotatis och ja…alla grönsaker, mums!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja sötpotatisen är en dröm, helt ljuvligt att ha egen!

 13. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Oj, vilka mängder av massor av olika grödor. Jag kan bara ana hur mycket jobb ni har lagt ner på allt detta men det jobbet har säkert varit kul, avkopplande och väldigt givande. Att veta vad som förhoppningvis väntar måste ha varit en stor sporre. Tänk att kunna äta så mycket från egna odlingar. Grattis till allt gott ni skördat.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det jobbet har varit väldigt givande! Och att få skörda sen, ja det är oslagbart. Tack! Kram

 14. Profilbild för Sara i Barcelona

  Men vad fantastiskt! Jag blir grön av avund (på ett snällt sätt)😘
  Att kunna njuta av sina egna frukter och grönsaker sådär…wow! Och vilka mängder!
  Jag kan tänka mig att det känns oerhört givande samtidigt som det också kräver en beslutsam insats att faktiskt ta tillvara på allt och även förädla😊
  Imponerande!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det känns så himla gott, vi njuter av egenodlat varje dag, även om det inte täcker alla grönsaker som vi vill ha. Tack!

 15. Profilbild för Matilda

  Wow vilken arbetsinsats och skörd! Vilken häftig känsla det måste var att få se allt på tallrikarna, i hyllorna och frysen. Jag misstänker att ni kommer kunna lägga ner mer tid och njuta än mer av frukterna nu som pensionärer.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är en stor tillfredsställelse i att odla själv 🙂 Vi får se om vi utökar eller inte, det krävs ju en möjlighet att kunna förvara om vi ska odla mer än vad vi kan äta färskt

 16. Profilbild för Lena i Wales och lite överallt

  Wow, vilken skörd! Imponerande!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

Senaste inläggen

Väderprognos

Ourique, PT
10°
Regn
07:0818:22 WET
TisOnsTorFreLör
15°C / 4°C
17°C / 6°C
17°C / 5°C
17°C / 5°C
17°C / 7°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.