havsutsikt

Köpa mark i Portugal – vår specifikation

Att hitta rätt mark kommer vara vår största utmaning i det här projektet. På grund av våra krav och vår budget.

Detta inlägg är inte längre aktuellt då vi har beslutat att inte bygga nytt. Men låter det ligga kvar för att andra ska kunna dra nytta av våra tankar när mark var vårt fokus.

Viktiga punkter för att köpa mark

Den viktigaste punkten först!

Byggbar tomt

Eftersom vi vill bygga behöver marken vara byggbar. Mycket annonser för mark finns men som det inte är tillåtet att bygga på. När vi har hittat platsen och marken vi verkligen tror på är bygglov det första vi kollar upp innan affären går i lås. Om det finns en ruin på marken så underlättar det tillstånd säger alla, men det ger oss inte samma fria tyglar när det gäller layout av huset, men det är absolut ett alternativ.

-> Inlägg med video om att bygga hus i Portugal.

Frihet

Detta är en ny punkt, som hamnar högt upp på listan. Något vi insett behöver stå med på vår markspecifikation, för om vi begränsar vår frihet med en mark/fastighet vi köper är det helt fel för oss.

Priset

Önskade vi kunde säga att priset inte är en faktor. Men det är det. Vi vill nämligen inte ta något lån och därför behöver vi använda vårt eget kapital till både att köpa marken och att bygga vårt hus. Budgeten för själva marken har vi satt till max €50 000,- Om det finns en ruin på tomten påverkas vår budget av dess skick.

Nära havet

Vi behöver vara nära havet. En utsikt över havet hade ju varit fantastiskt, typ som bilden, men det är inget vi förväntar oss att lyckas hitta. Men att kunna cykla till havet är viktigt. Väldigt viktigt. Detta är den svåra punkten att matcha med vår budget. Men också det svåraste att kompromissa med. Den stora utmaningen!

Mobilnätstäckning

Det måste finnas täckning för mobilerna på vår tomt!

Odlingsbar mark

Eftersom vi vill odla och leva så självförsörjande som vi orkar och kan behöver marken vara av odlingsbar kvalitet. Jordmånen kommer avgöra vad vi odlar. Självklart hade det varit fantastiskt med ett avokadoträd, ett apelsinträd, ett citronträd, ett clementinträd, ett olivträd och ett mandelträd på tomten. Men det kommer inte styra vilken mark vi köper, den lyxen har vi dessvärre inte.

Vatten till odlingarna

Vatten är dyrt i Portugal och om vi ska odla är det en egen brunn eller bäck som behövs. Vi vill inte vattna med dricksvatten.

Läge & omgivningar

Utöver närheten till havet, västkusten alltså, så önskar vi gärna att vår mark ligger lantligt, men inte helt öde. Vill gärna ha grannar samt cykelavstånd till en mindre by eller stad. Vill inte bo i ett turistiskt område, utan föredrar portugiser som grannar. Vi vill bo långt från Eukalyptus träd (och skog) av brandsäkerhetsskäl.

Storlek & layout

Eftersom vårt hus ska vara väldigt litet så behövs inte särskilt stor mark. Vi hoppas det är en fördel för oss när vi söker. Vi vill ha en mark som är lätt att bygga på, den kan vara kuperad eller lutande på vissa ställen, men vi ska kunna bygga huset på platt mark. Egentligen räcker det med en markbit på 300 kvm, men gärna större så vi får plats med husbilen, obegränsat med odlingar och uteplatser. Idealstorleken hade väl varit 2000kvm men den storleken tror vi många vill ha och då blir priset därefter. Har bestämt att vi inte vill ha för liten eller för stor mark!

Marken ska ligga i sol, inte skuggas av berg, höghus (!) eller liknande. Vill själva kunna välja när och var vi ska kunna njuta av sol respektive skugga.

Vinden kommer vi inte komma ifrån, men vi kan säkra att marken ger förutsättningar för att bygga de skydd vi önskar.

On grid

Vatten och el behöver vi, men kan vi ha egna lösningar istället? Avlopp kan lösas med en septitank kanske, vi vet inte exakt hur det fungerar i Portugal än. Dessutom vill vi kompostera eller förbränna toalettavfallet om möjligt.

-> Inlägg om tankar kring off-grid

Kompromisser

Kompromisser kommer behöva göras – det är vi fullt medvetna om. Men dessa punkter är de viktigaste för oss när vi letar efter mark till vårt tiny house i Portugal.

Bilden är från Praia da Figueirinha mellan Setúbal och Sesimbra från februari 2019.

Publicerat:

i:

2 svar till ”Köpa mark i Portugal – vår specifikation”

  1. Profilbild för Chatrine

    Så himla spännande! Det känns så konkret när en läser era önskelistor och kravspecar 🙂 Ser fram emot att följa projektet i mål.

    1. Profilbild för Anna

      Eller hur, vi hoppas så att vi hittar rätt plats i vinterns sökande.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Mestadels molnigt
06:5020:13 WEST
SönMånTisOnsTor
24°C / 12°C
26°C / 9°C
24°C / 8°C
25°C / 9°C
21°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.