Systemkameran får en ny chans

Jag köpte ju en systemkamera för ett par år sedan, eftersom jag älskar fotografering och vill utveckla det. Men den har mest legat i lådan…

En anledning till det är att jag inte tycker tyckte bilderna blir lika bra som med telefonen! I början fick jag inte ordning på hur jag skulle få fokuset på rätt ställe, men det har jag löst nu. Så när jag tar närbilder så kan det bli riktigt fina bilder. Om jag hittar rätt med ljusinställningen vill säga.

Nu har jag tagit fram kameran igen, jag vill verkligen använda den mer och lära mig allt om hur den fungerar för att få till riktigt bra bilder.

iPhone pro 13 och Fujifilm X-T30

Eftersom jag är osäker på hur bra bilderna blir just i fotoögonblicket (det är svårt att avgöra i det lilla fönstret på kameran) så fotar jag även med telefonen (så jag får bilder jag förväntar mig). Hemma i trädgården kan jag ju leka med enbart systemkameran så klart. När jag sen kommer hem ser jag direkt i datorn vilka bilder jag vill spara och vilka som ska ut på bloggen. Och vilka som ska slängas..

Nedan ett par exempel som visar skillnaden mellan mobilen och kamera med standardobjektivet 18-55. Väderkvarnen med andra inställningar än vad jag har nu.

Systemkamera utan bildstabilisator, P-läge
iPhone 13 pro
Systemkameran full automatik
Systemkamera med ISO-justering
Iphone

Telefonens kamera ger otroligt skarpa bilder, automatiskt överskärpta som de är. Den kontrasten som bilderna får i telefonen är lätt att vänja sig vid. Bilderna i kameran är inte är lika krispiga, men de är mer naturliga, mer sanningsenliga. Helst av allt skulle jag vilja skippa helt att fota med telefonen ett tag för att vänja mig av vid den typen av bilder. Men jag vill inte bära med mig systemkameran på promenader till exempel.

Jag har en lång väg att gå för att få till det här med systemkamerans bilder och jag vill inte investera i dyra objektiv förrän jag fått kläm på det. Men efter bara ett par dagars intensivt fotande gillar jag faktiskt inte iPhones krispighet längre..

Jag har även ett 35mm fast objektiv (som jag köpte samtidigt som jag köpte kameran) som ger skarpare bilder än standardobjektivet, och jag har precis bytt till det och lagt standardobjektivet i lådan igen. Definitivt är det fasta 35mm en favorit! Översta bilden på storkarnas våningshus är fotat med 35mm, i farten från bilen.

Lär mig hos Moderskeppet

Går kurs hos Moderskeppet för att lära mig mer om inställningar etc på kameran. Vad bländare och ISO gör med bilden t.ex. Det där är krångligt och något jag försökt lära mig många gånger förut. Men jag ger inte upp. Tacksam för Cathinkas stöd också, hon har likadant kamerahus som jag, och hennes bilder är ju magiska så det ska nog blir bra det här. Så småningom.

Har du några tips och idéer att ge mig?

Publicerat:

i:

26 svar till ”Systemkameran får en ny chans”

 1. Profilbild för Marianne

  Festligt med storkarnas byggen.
  Några tips för användning av systemkamera har jag inte, det är som du skriver rätt krångligt.
  Jag försöker också lära mej med jämna mellanrum, och ibland blir det väldigt bra, men det är nog mest tur.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det fräckt med storkarnas bon! Det bästa sättet att lära mig är väl att använda den tänker jag. Och ta mig tid att testa olika inställningar när jag har ett motiv framför mig.

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  har min lilla kamera alltid i fickan, oftast på AUTO 🙂 roligare med ögonblicksbilder än stilleben.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Min är lite för stor för fickan, men den är med i handväskan 🙂 Jag gillar utomhusbilder, så blir inga stilleben direkt.

 3. Profilbild för Znogge

  Några direkta tips har jag väl inte. Själv fotograferar jag en del med systemkameran men jag borde bli bättre på att använda olika objektiv och testa mer. Lät att den hamnar på auto… Moderskeppet brukar ha bra kurser. Visst är det extrem skärpa på mobilbilder men bilder från en systemkamera är naturligare tycker jag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag hoppas övning ger färdighet, det är kameran jag använder mest hela tiden nu i alla fall.

 4. Profilbild för Kraka

  Jag har också en systemkamera. Men jag tycker den är för tung att bära med mig till vardags. Funderar på att köpa en mindre kamera och har kollat in en Panasonic med en Leica. Den är ganska billig dessutom, strax under 5000:-. Jag har ju en Leica i min Samsung Galaxy, som är ”gammal”. Tror att en av anledningarna till att jag inte vill byta mobil är just att den har en Leicakamera. Jag vet att de nya har bra kameror, men jag blir ändå inte övertygad att de skulle kunna vara bättre än en Laica.

  Trevlig fredag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag var tvungen att googla på Leica 🙂 Min Fujifilm kamera är inte så tung och jag använder 35mm så är det ju inget objektiv jag behöver ta med mig extra. Men jag vill nog ha fler objektiv, kanske inte för vardagsfotograferingen men för framtida fotopromenader 🙂

 5. Profilbild för Anki

  Intressant läsning Anna! Jag äger ingen ”riktig” systemkamera … tycker det är jobbigt att släpa på olika objektiv. Min Canon PowerShot SX 50 HS med fast objektiv har varit min följeslagare i många år. Tyvärr börjar den verka trött på livet, så nu har jag oftast bara mobilen. Foto har varit ett stort intresse, men för tillfället lite på sparlåga. Får se om jag köper en ny kamera …

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kanske en ny kamera ger intresset en ny skjuts 🙂 Jag tänker att flera objektiv får följa med när jag har fotograferingen i fokus. Men till vardags är jag, åtminstone just nu, väldigt nöjd med mitt fasta 35mm.

 6. Profilbild för Anita

  Det var intressant att se skillnaden på bilderna. I synnerhet de första jämförbilderna på väderkvarnen(?) och den intensivt blå himlen. Jag använder nästan alltid bara systemkamera för jag tycker det är roligt att laborera med olika inställningar. Dessutom vill jag ha en sökare att titta i, fungerar bäst med mina ögon. Har aldrig gillat kameror som jag får stå och hålla framför mig och kisa på motivet i ett litet ”fönster en bit bort”. Vill dessutom kunna hålla kameran i ett stadigt grepp och samtidigt lätt kunna ändra zoom, fokus etc medan jag tittar i sökaren.

  En annan sak är de skarpa färgerna mobilen ger. T.ex. att himlen blir så lysande blå, gräset så lysande grönt och så har jag svårt för den automatiska uppskärpningen av bilderna. Men min mobilkamera är å andra sidan inte den bästa. När jag ser andras mobilbilder tycker jag dom är jättefina (som dina t.ex.) men själv kan jag ju jämföra mellan mina mobilbilder och systemkamerabilderna på samma motiv och ser där skillnaden. På min mobil blir dessutom kraftigt zoomade bilder väldigt konstiga, ser nästan inte verkliga ut utan mer som målningar, tror det beror på den automatiska uppskärpningen min mobil gör.

  Tillbaka till systemkameran. Jag brukar använda olika lägen men aldrig P-läget eller Auto. Använder antingen Av (styr då bländaren själv men kameran bestämmer slutartider) eller M (Manuell). Ibland gör jag så att jag tar en bild i läge Av. Om jag då känner att jag vill ha längre/snabbare slutartid men samma bländare så kollar jag vad kameran föreslog för slutartid, ställer om till M och ställer in bländaren jag hade men egen slutartid. Ska jag t.ex. fotografera månen är M ett måste.

  Jag brukar också pröva olika vitbalans. Då jag har lite svårt för blåsticket som ibland kan bli i bilderna när jag har automatisk vitbalans brukar jag istället använda moln även om solen skiner från en klarblå himmel. Tycker ibland att även systemkameran kan överdriva de blå och gröna färgerna när vitbalansen står på Auto eller Sol. Det där är naturligtvis en vana, jag tycker om en något varmare ton i de flesta av mina bilder medan kameran med automatik lägger på en kyligare ton. Ibland tar jag samma motiv med olika vitbalans och så väljer jag den jag tycker bäst om när jag kommer hem.

  När det gäller fokus så använder jag ofta manuell fokus men autofokus fungerar faktiskt alldeles utmärkt har jag kunnat konstatera och vissa dagar använder jag nästan bara det. Det beror på min dagsform, autofokus är ju väldigt bekvämt 🙂

  Jag brukar också använda exponeringskompensation och AE-kompensation men nu börjar kommentaren bli alldeles för lång så det går jag inte in närmare på. Ursäkta att jag svävade ut lite, blir så ibland när jag kommenterar 🙂 Måste avsluta med att säga att storkarnas bon … så häftiga!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Underbar kommentar Anita! Tack! Jag hänger dock inte med i allt eftersom jag har så otrolig mkt kvar att lära kring inställningarna som kan göras i AV eller M läge. Jag tänker att övning ger färdighet och om några månader kan jag gå tillbaka hit och förstå bättre. Men det verkar onekligen vara så att du har full koll och det kan jag ju även se på dina fantastiska bilder. Tycker inte min mobils bilder är fina längre, för överskärpta och orealistiska färger. Tack igen!

 7. Profilbild för Ingrid

  Jag nöjer mig med bilder jag kan ta med mobilen. men jag förstår ju att om man ställer krav på bättre kvalité på fotona räcker det inte med några mobilbilder.
  Ha en fin helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är kul att lära sig nytt tycker jag och nu är det fotograferingen som är i fokus, något jag velat ta tag i under många år. Detsamma!

 8. Profilbild för Anni

  Jag har inte haft systemkamera sedan den analoga tiden. Har sedan många år en stor stadig kompaktkamera (stor som en systemkamera) som jag älskar. Gillar att kunna ”skjuta från höften” plus att den har en magnifik zoom utan att jag behöver krångla med olika objektiv. Fotografering är en helt vetenskap, något som mobilfotograferna inte känner till (och egentligen inte heller behöver, mobilkameror är ju förvånansvärt bra numera).
  Trevlig helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad härligt du har en kamera som du gillar Anni! Tänker det är huvudsaken.. jag vill verkligen lära mig mer och låta fotograferandet ta mer tid. Och mobilkameran är bra, men bilderna blir lite föööör bra 🙂

 9. Profilbild för LillaSyster

  Dagens mobiler har ju oftast riktigt bra kamera och den är ju nästan alltid med i bakfickan.
  Har också en systemkamera, men det blir ju genast mer jobb när man tagit bilder med den, ska man snabbt få upp dem i bloggen är ju tfn att föredra. Bara att öppna bloggappen och lägga in bilderna utan att behöva gå via datorn och tömma kameran. Men ska man fota ”viktiga” saker och händelser då kan det ju vara bättre att använda systemkameran. Ha en bra fredag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har ju ingen brådska med att få upp bilderna i bloggen eftersom jag tidsinställer alla inlägg ofta flera dagar innan de publiceras. Jag gillar ju att bilderna är fina på min blogg.. så är ändå ganska kräsen med vad jag laddar upp. Detsamma!

 10. Profilbild för Ditte

  Jag tycker ju oftast att bilder tagna med en system eller kompaktkamera får en mer naturlig färgbalans och det blir ju än påtagligt om bilderna ska tryckas. På en dataskärm ser en inte alltid ”gryningheten”. När jag såg din väderkvarn fastnade jag mest för den bilden som var tagen med en systemkamera.
  Och så mycket mer en kan göra med en systemkamera. Men ska det vara snabba bilder är det ju också knepigt med att hinna ställa in. Jag har en gammal Canon systemkamera som jag använder ibland men den är tung och stor att bära med sig. Har nu hittat en lättare modell som jag ska köpa. Har oftast min Canon kompaktkamera med och den är helt ok. Har också en Canon zoomkamera med en zoom på 50 gånger och den är bra på sitt sätt.
  Ska anmäla mig i vår till ett par kurser med systemkamera på Fotografiska museet och det ser jag fram emot.
  Roligt att du satsar på att lära dig mer nu via ”Moderskeppet”

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul att du också ska utveckla ditt fotande och dessutom skaffa dig en till kamera.

 11. Profilbild för Barbro

  Det märks att du älskar att fotografera Anna. Jag ser det i dina bilder.
  För länge sedan hade vi ett mörkrum i vår villa – fantastiskt kul att hålla på med, att se motiven växa fram på fotopappren.
  Makens stora intresse påverkade mig och när den digitala tidsåldern kom, så hakade vi på.
  Vi har ägt mååånga kameror genom åren och helt naturligt så experimenterade vi mycket i början med manuella inställningar.
  Nu har jag i princip helt slutat med det för det stör min fotolust och därför kör jag nu alltid på auto-läget.
  Lycka till Anna!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Barbro! Mitt mål är att kunna använda manuella läget och förstå alla inställningar. Blir många timmars kurs och ännu fler i övningar. Autoläget är ju alldeles utmärkt, toppen det finns.

 12. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Vi använder också Moderskeppets kurser, många är riktigt bra!
  Visst är det en otrolig skillnad på bilderna tagna med systemkameran jämfört med mobilen men det ena utesluter ju inte det andra. Själv har jag börjat fotografera mer och mer manuellt för att få ungefär rätt ljusstyrka på fotot. Jag börjar gärna med bländaren om jag vill ha kort skärpedjup och så ändrar jag tiden efter det. Nu har vi försökt fira skidåkare, inte helt enkelt och Jisses vad suddiga kort vi fick.
  Något som lockar mig är att försöka mig på makrofotografering, eftersom jag gillar fota blommor och växter. Jag har ett fast 90 mm objektiv (som visst också ska passa till porträtt). Vi var uppe på Kinnekulle i juni förra året och fotograferade ramslök och orkidéer ( finns på bloggen). Då hade vi med duktiga fotografer som gav en del tips så vad som fattas mest är massor med övning, vilket vi tänkt försöka oss på i år.
  Det ska bli skoj att följa dina försök och framsteg. Inte är det lätt men så skoj om man ibland får till något som man blir extra nöjd med….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja alla kurser är inte bra, men det gör inget, alltid är det något som fastnar i alla fall. Det behöver inte utesluta varandra, men när jag ska lära mig vill jag inte använda mobilen, för det är så mycket enklare och jag är lat.. 🙂 Därför är det Fuji-kameran som jag använder hela tiden och ibland blir bilden inte bra och jag missar just den där bilden jag trodde blev så bra. Men det får vara så. Ett fast 90mm låter fantastiskt!

 13. Profilbild för Åke

  Visst är det fint att mobilkamerorna har blivit så bra. Men de täcker inte in alla områden. Som vid stativ fotografering och långa slutar tider är dom över, även om jag skaffat ett sttiv där också med fjärr. Likaså till flera bilder i sekunden och för att inte tala om ISO. Några gånger vill man ju välja manuellt också. Kul att du jämfört de lika motiven.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det toppen med bra mobilkameror, men jag tycker som sagt inte om det överskärpta. Och att lära mig om hur damernas olika funktioner påverkar bilden är roligt och då krävs ju en systemkamera 🙂

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:2420:53 WEST
OnsTorFreLörSön
34°C / 14°C
37°C / 18°C
37°C / 17°C
33°C / 17°C
32°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.