ranas-slott-uppland

Total avkoppling på Rånäs Slott

Mitt i alla stadsäventyr och härliga träffar med vänner ville vi även få in ett par dagar med stillhet på semestern. Därför bokade vi två nätter på Rånäs Slott under vår lilla Sverigeroadtrip.

Jag hittade Rånäs Slott när jag googlade. Hade aldrig hört talas om det tidigare och det verkade vara fint och det ligger vid en sjö. Allt vi behöver tänkte jag och bokade förväntansfullt två nätter.

Efter våra dagar i Karlstad och ett dygn i Örebro, passade det utmärkt att lägga in en körsträcka till Rånäs, utanför Norrtälje. Ett område vi aldrig tidigare besökt och lätt att sedan ta oss hem via E4.

Rånäs Slotts recept

Recept för en ”magistätisk” upplevelse på Rånäs Slott; en kopp nyfikenhet, tre koppar passion, fyra droppar lekfullhet, två koppar inspiration och fantasi, en nypa förnuft och känsla. Allt serveras med ett gott värdskap och en skvätt Rånäsbrännvin.

Det här stämmer så otroligt bra, fast brännvinet provade vi aldrig. Men det är en mäktig byggnad som ger mig en känsla av att tillhöra en annan tid. Samtidigt som de smakfullt renoverade rummen med sina bekvämligheter smälter samman med den riktigt gamla inredningen i övriga slottet. De knarrande golven är charmiga, även om man hör när gästerna i rummen intill rör sig i sina rum.

ranas-matsal

Lekfullheten är tydligast hos personalen som får en att känna sig som hemma med sitt inkluderande sätt. Det är en hög nivå på servicen samtidigt som det skämtas och skrattas, i en perfekt blandning.

Vandring & cykling

När vi kom på torsdagen spenderade vi eftermiddagen med att strosa omkring i området, titta på en del av konstverken som finns i slottsträdgården, sitta en stund vid vattnet och bara andas. In. Ut. In. Ut.

På fredagen drog vi direkt efter frukosten iväg på landsvägsvandring i gassande sol. Blev bara 6,5 km men det var skönt att känna att kroppen var sugen på att röra sig i lite snabbare takt efter att mestadels suttit i bil och på restauranger samt strosat runt de senaste dagarna. Direkt efter vandringen lånade vi cyklar på Rånäs Slott och cyklade dryga milen på gamla banvallen och benen bara sprätte på i full fart, underbart att cykla utan uppförsbackar!

Mat & dryck

Smaklökarna fick sig en fantastisk upplevelse också! Dessutom i en fantastisk matsal och/eller uteservering med utsikt ner mot sjön.

ranas-slott-uteservering

Till middagen på torsdagen fanns det gravad lax med dillstuvad färskpotatis på menyn, något jag verkligen älskar så det var inte ett svårt val för mig. Dessutom en härlig efterrätt i form av jordgubbar med Rånäs egen vaniljglass!

ranas-gravad-lax
ranas-jordgubbar-glass

Frukosten är ljuvlig!

Det mesta finns utan att det för den delen känns som en buffé uppdukad för ett helt kompani. Glutenfritt varmt och mjukt bröd och ett par knäckebröd fanns för mig. Mycket grönsaker och frukt. Plättar med jordgubbsylt (egentillverkad) och vispad grädde (Roger jublade!). Stor variation av fröer och nötter. Apelsiner och citruspress för att själv kunna färskpressa juice. Varm mat som bacon, ägg och äggröra erbjuds också. Såg att det även fanns kakor och bullar för den som vill äta sånt till frukost. Självklart fanns nutella också, som verkar vara standard på alla frukostar numera. Vackert upplagt, utspritt på olika platser så man inte står på varandra när man plockar.

ranas-frukost

Lättare lunch

Jag valde en tonfisksallad. Nä, inte tonfisk i konservburk, utan färsk. Längesen jag åt och jag var skeptisk för jag har inte gillat det tidigare, men det var gott! Skönt att få mycket grönsaker i magen också för det är alltid dåligt med det när man äter ute, om man väljer exempelvis fisk.

ranas-tonfisksallad

Grillafton med trubadur

På fredagen anordnades en grillkväll. De har flera sådana under sommaren och det är så trevligt med bakgrundsmusik av en trubadur när man sitter och äter. Det fanns en stor kall buffé inne i matsalen och den stora grillen stod ute där man hämtade kött, fisk och grönsaker. Alla satt ute, det var en fantastisk sommarkväll! De visste om att jag inte äter kött, så de hade grillat en stor tallrik med grönsaker till mig. Det fanns även en dessertbuffé med frukt, brownies och ett par varianter av pannacotta. Det var nog ingen som var hungrig efter den kvällen! Ett väl arrangerat litet event och väldigt god mat!

Sjöbaren – lyxigt intill sjön

Fyra stora massagepooler med varmt vatten står på bryggan. Man kan välja att bada i dem eller i sjön, från brygga el. den lilla sandstranden. Man kan basta inne i huset eller gå in i stora ”minibaren” och hämta det du vill äta och dricka. Skriva upp det du tar på en lista och gå tillbaka till ex. solstolen eller poolen. Jag älskar när hotell litar på sina gäster! Jag är övertygad om att det försvinner en flaska vin emellanåt, men den enkelheten och den tilliten lyfter stället ytterligare för mig. Man bär hela tiden känslan med sig av att man hör dit, att man är en viktig gäst som ska känna sig som hemma. Eftersom det var folk på plats i sjöbaren hela tiden ville jag inte fotografera, utan bilden är från Rånäs egna hemsida.

ranas-sj-bastu-brygga
Bild: www.ranas.se

Allt helt fantastiskt?

Jag skulle vilja säga ja, men det finns alltid saker man kan förbättra, i alla verksamheter.

Just när vi var där var det ruskigt mycket mygg, något som gjorde att jag dessvärre inte ville utnyttja sjöbaren på kvällen. Det var dessutom väldigt varmt och eftersom fönstret inte hade något myggskydd så blev det ruskigt varmt på rummet.

Önskar rummet varit större. Det var romantiskt, rent och fint, men trångt.

ranas-slott-rum-nr-14

Kommer vi tillbaka?

Jag återkommer väldigt gärna till Rånäs Slott! Tänker att en helg på hösten (när myggen försvunnit) skulle vara helt fantastisk här. Med långa promenader, massagebad och goda middagar.. mmm, ja det låter härligt!

Publicerat:

i:

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
36°
Soligt
06:3020:48 WEST
TorFreLörSönMån
34°C / 17°C
34°C / 17°C
34°C / 16°C
35°C / 19°C
36°C / 19°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.