Trädgårdsfredag #6

Idag är det midsommarafton och då passar ju trädgårdsfredag extra bra tänker jag! Vi firar inte midsommar alls, men lär spendera dagen utomhus som vanligt.

I dagens Trädgårdsfredag blir det blommor för hela slanten, jag hoppas du får njuta av blommor i din närhet, kanske till och med i en krans på huvudet idag.

Solrosor

Nu blommar mina solrosor, jag sådde ett gäng frön men det var bara två plantor som tog sig. Det är en solros som grenar sig lite och därmed ger varje planta många blommor. Den jag har i år är brandgul och plantorna står i en sålåda tillsammans med majsplantor.

Fotat i skarpt dagsljus, men ett intilliggande olivträd skuggade blommorna delvis i de två första bilderna nedan.

Headerbilden är också solros.

Balsamin

Fick fröer av svärmor och tycker det är en rätt söt växt, har 8 stycken i olika färger. Men jag kommer inte så den igen. Så här står det på en portugisisk sida om balsamin.

”Balsamin är mer motståndskraftiga mot överdriven vattning än överdriven torrhet.” Så nej, den passar inte här i Alentejo och jag har inte heller sett en enda insekt på dem. Men just nu njuter vi av de söta blommorna i många olika färger. När värmen slår till så kommer de nog ge upp.

Blåregn

Vi har fått en andra blomning av blåregnet! Inte många blommor, men plantan har bara stått i vår trädgård i 1,5 år så vi är väldigt glada för varje blomma och att se grenarna sprida ut sig på staketet är väldigt tillfredsställande. Skapar förutsättningarna för mer blomning nästa vår!

Hibiskus

Jag har en liten hibiskus buske. Den växer inte särskilt mycket, men den ser ändå ut att må bra. Det är den tredje platsen den nu är planterad på. Blommar gör den och jag gillar de vita blommorna med den vinröda botten.

Kranskrage, Crown Daisy

Jag fick en påse frö av en portugisisk fröfirma när jag handlade frön förra året. I våras slängde jag ner dem i en liten kruka och jag fick tre plantor. Två helt gula och en gul/vit. Men de gillade inte livet hos mig, så vi hade blomningen i någon vecka sedan var de jättefula så jag slängde dem bland ogräset. Men lite bilder fick jag i alla fall. Jag tror att jag lägger resten av fröna i en ängsblandning inför vinterns ängsprojekt.

Luktärtor

Jag byggde en liten ställning och sådde luktärtor. När de vuxit till ca 7cm så planterade jag ut dem och nu njuter jag av både färger och doft! Det är faktiskt första gången som jag har luktärtor, trots att jag bott på landet i Sverige med en jättestor tomt.

Påfågelblomma

Vad jag älskar den här växtens blomma, som jag visat tidigare, men inte dessa bilderna. Den bara blommar och blommar., klarar sig utan vatten länge. Färgerna är starka och helt underbara, jag har två varianter. Ska bli så intressant att se hur plantan beter sig i värmen och sedan i vinter. För jag tror jag ska låta den ta ännu mer plats i min trädgård, underbart färgsprakande!

Sådär, då blev det 7 olika sorters blommor från min trädgård idag på midsommarafton. Inga av dem kommer hamna under min kudde (jag är ju väldigt lyckligt gift och allergisk dessutom), men de passar ju väldigt bra på bloggen istället tänker jag.

Önskar dig en riktigt fin midsommar och jag hoppas verkligen det blir skönt väder där du är!

Publicerat:

i:

32 svar till ”Trädgårdsfredag #6”

 1. Profilbild för Stefan

  Trevliga bilder på vackra blommor. Lämpligt en sån här dag när vi ska plocka 7 blomster och lägga under huvudkudden.
  Trevlig midsommar på er där nere.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Detsamma och tack!

 2. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Vilket passande inlägg på midsommarafton, att plocka sju sorters blommor med kameran! Jag blev nästan nostalgisk då luktärtor är så förknippat med min barndom. De odlades i alla färger på spaljé utanför köksfönstret och en doftande bukett stod allt som oftast på köksbordet. Trots det har jag aldrig odlat dem i min egen trädgård.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att väcka lite nostalgi hos dig! Glad midsommar!

 3. Profilbild för Barbro

  N J U T – inlägg!
  Som sagt, jag uppskattar verkligen sättet du fotograferar på Anna.

  Vi är inte så traditionsbundna – något år kanske vi ”firar”, ett annat inte.
  Eftersom vi inte träffar son och sonson idag så åker vi till min gamla svärmor så att hon inte är helt ensam i sitt stora hus. Det blir bra.

  Ha det fint bland alla blommorna! 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Blir så glad av att höra det Barbro, tack! Det låter fint att besöka svärmor, hoppas ni kan uppleva en och annan blomma och solstråle idag också.

 4. Profilbild för Susan

  Härliga bilder och härliga blommor! Glad midsommar! 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Detsamma!

 5. Profilbild för Mamma C

  Vackert, färgglatt och underbara bilder på vackra blommor.
  En glad midsommar till dig.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Carin, detsamma! Kram

 6. Profilbild för Hanneles bokparadis
  Hanneles bokparadis

  älskar solros, det gör även sniglar, ska kolla om jag hittar 7 sorters rosor på vårt berg

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Våra solrosor blommar när sniglarna krypit långt ner i marken, så det är ju bra 🙂 Lycka till!

 7. Profilbild för Ulla

  Påfågelblomman är verkligen läcker! Så kraftfull i färgerna. Mina luktärtor har precis satt de första knopparna. Allt går mycket fortare hos dig. Jag kommer att vara med i trädgårdsfredag längre fram, när det blivit mer fart på mina växter. Till dess så njuter jag av dina härliga blomsterbilder.
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag älskar den verkligen, färgerna är underbara. Ja här går det lite fortare. Du är med när och om du känner för det. Tack detsamma!

 8. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  En fin rundvandring i din färgglada trädgård. Ha en fortsatt skön dag ute=)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, detsamma! Nu har vi ätit lunch och jag ska faktiskt ha ett digitalt möte, inne, strax!

 9. Profilbild för Anita

  En härlig bukett med blomsterbilder som passar alldeles utmärkt så här på midsommaraftonen. Roligt att blåregnet kommer med ny blomning. Påfågelblomman är fantastiskt fin, gillas mycket.

  Ha nu en riktigt fin dag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Blev väldigt överraskad och glad över en andra blomning på blåregnet, vet inte om vi kan förvänta oss det varje år. Detsamma!

 10. Profilbild för Annika

  Där har vi dem, de sju sorters blommorna på självaste midsommarafton.
  Passande.
  Blåregnet, om det tar sig blir det magisk vackert. Älskar sådana. TÄNK att de blommar igen nu.
  Så fina blomster i din täppa. Ikväll får du gå ut i den och känna in magin och mystiken denna natt.
  Kramar och ha en fin midsommar på just det sätt ni två vill ha den!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur 🙂 Jag hoppas verkligen på en fin blomning till våren, det har växt enormt denna våren iaf. Igår kväll blev det en härlig happy hour med grannarna. Varmaste kramen! Hoppas det var en fin afton för er också.

 11. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Härliga blommor! Färskiftningarna på solrosbladen är SÅ läckra och blåregnet är jag ju en liten anings avundsjuk på. När jag snubblat över någon blåregnsvariant som påstås vara ”extra härdig” har jag testat, men de klarar inte vintern i Västerbotten. Men man vet ju inte säkert om man inte provar, eller hur? 😉

  Jag gläder mig åt annat som blommar här, som dagliljor, pioner och våra fina härdiga orkidéer (några olika Cypripedium-varianter). Min doftande favoritnejlika har börjat slå ut också – den kanske vore något att testa i er trädgård? ”Dianthus ’Rainbow Loveliness Improved Mix’”. Liten och skir, blandade färger och underbar doft! Sprider sig lite snällt här och där och verkar trivas på de torraste ställena i vår trädgård. Den kanske klarar sig hos er också?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag inser att jag gillar gul, rött och orange i blommor 🙂 Prova tycker jag är rätt, kanske du kan hitta ett mikroklimat nånstans? Fint du njuter av all blomning ni har. Om du får frön över på din nejlika så provar jag gärna!

 12. Profilbild för ibod11 - Ingrid

  Här hos dig är det riktig rejäl färgprakt från massor av blommor. Tänk att få ha så mycket fint i sin egen trädgård. Jag har massor av blommor ute längs mina promenadstråk men de är inte i samma klass som hos er. Men blommar gör det och jag har många gånger fått höra från besökare att blomningen här är mycket rikare och längre än söderut. Då tänker de nog inte på att vi kommer igång senare men det säger jag inte 😀 Nej, inte behöver du några blommor under kudden och likadant är det för mig. Finns ingen som helst önskan om en ny man. Blommorna ger mer glädje där de står och växer.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   En trädgård blir aldrig färdig så jag testar mig fram och är glad för de blommor jag har. Jag tar aldrig in blommor heller, de är vackrast där de står. Fast någongång kan jag tänka mig en bukett på bordet, men det händer mycket sällan. Kram

 13. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Ljuvliga blommor! Solrosor är vackra! Ja, alla blommor är unika och vackra. Fint i din trädgård. Vi skippar de sju blommorna under kudden. Vi har ju vårt på det torra.

  Önskar dig en skön helg! KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket, vi skippar absolut blommorna under kudden. Tack detsamma, kram

 14. Profilbild för Klimakteriehäxan

  Å så många underbara blommor, fint fotograferade!!!! Luktärt är en favorit, hade såna i min brudbukett t o m. Och mamma brukade så frön. Men blåregn, wow, vet inte om jag sett? Ja det var så många sorter att njuta av så det är bara att tacka och ta emot.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Det är så god doft som jag njuter av varje gång jag går till poolen, då de är planterade mellan huset och poolen 🙂 Blåregn är magiskt, hoppas på en massiv blomning nästa år.

 15. Profilbild för Marianne

  Det blommar fint i din trädgård.
  Solros med flera stjälkar har jag nog aldrig sett. Fantastisk färg på den du visar.
  Hibiskus har jag misslyckats med två gånger, men tredje gången gillt, tänker jag och kommer att köpa en ny när jag hittar rätt färg.
  Hoppas du har en fin midsommarhelg,
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det fint med blomningar av olika slag. Vi får se om vår överlever den nya platsen, trial and error hör trädgårdsarbetet till 🙂 Detsamma, kram

 16. Profilbild för Marika Nilsson

  Så fina blommor. Påfågelblomman blev jag förälskad i.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag med, den är så enormt maffig och färgstark.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
31°
Soligt
06:3020:48 WEST
TorFreLörSönMån
34°C / 17°C
34°C / 17°C
34°C / 16°C
35°C / 19°C
37°C / 20°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.