Utvecklas i foto med Fotosöndag

Gillar du som jag att fotografera och känner att du gärna vill dela dina bilder med andra och samtidigt utvecklas i ditt fotograferande? Då passar det här inlägget dig! Jag välkomnar Maja, som startade Fotosöndag, som gästbloggare hos Webbtanten!

Det är med stor glädje jag gästbloggar här på Webbtanten om Fotosöndag. Tack VimleAnna för förfrågan.

Jag, Maja, startade ”Fotosöndag, ett tema i veckan – din tolkningar”, tillsammans med Mattias Jonsson den 2 maj 2010. Vi finns på Twitter, Facebook, på Flickr och på vår sajt fotosondag.se. I slutet av den här bloggposten berättar jag hur du ska gå tillväga ifall du vill hänga på. Alla är välkomna – amatörer som proffs!

Vad är Fotosöndag?
Tanken är enkel. Genom att begränsa oss till ett tema kan vi utvecklas som fotografer. Vi kliver förhoppningsvis in på lite nya vägar och tar foton vi aldrig skulle ta annars. Begränsningen ger oss en frihet. Temat ger oss ett syfte och ett mål. Det blir helt enkelt av – vi tar de där bilderna. Och vi kan sen samlas runt temat och se hur andra deltagare har löst uppgiften och på så vis utvecklas vi tillsammans. Vi lär av varandra, inspireras och vågar ta större steg.

Få regler och kreativ frihet
Vi har så få regler som möjligt för att få stor kreativ frihet. Ju mer tolkningarna varierar – ju mer kan vi lära av varandra, tänker vi. Det ska vara kravlöst och roligt. Man är med när man har tid och lust. Vill man hoppa över någon vecka så gör man det. Och man fotar med det man har. En mobilkamera eller en systemkamera, det spelar mindre roll. Tolkningen av temat är det som är i fokus och alla är välkomna att vara med.

Så här går det till
På tisdagen kl 12:00 postar vi på Fotosöndag veckans tema. Temat kan vara allt mellan blå, kaos, linjer, upprepningar, självbild till rock ’n roll. Vi postar temat på vår sajt, på Twitter och på Facebook. Aktuellt tema står också angivet i Flickrgruppen. Under den aktuella veckan fram till och med söndagen får man tolka temat. Man tänker ut idéer, testar, fotar och redigerar eventuellt i ett bildbehandlingsprogram. Det är upp till var och en att tolka temat. Här finns exempel på tidigare teman.

På söndagen är det inlämning av bidragen. Det är därför vi heter Fotosöndag. Det går till som följer. Som deltagare får man ladda upp ett bidrag till Flickr-gruppen Fotosöndag. Det brukar komma in ungefär runt 100 bidrag per tema så det brukar finnas många tolkningar att häpnas och inspireras av. Det har blivit ett trevligt sätt att fördriva lite tid på söndagskvällen för mig personligen, och för många andra vad jag förstått. Att sitta i soffan med en kopp kaffe. Kika in i gruppen, klicka sig runt och kommentera varandras bilder. Genom att kommentera andras bilder ger man inte bara värdefull input till andra, som gör att de kan utvecklas än mer. Man utvecklar också sitt eget seende och lär sig mer om komposition, bildspråk, uttryck och mycket mer.

På måndagen kl 10:00 samlar vi alla bidrag från Flickrgruppen i ett bildspel på vår sajt. Så har man inte hunnit klicka sig runt under söndagen så kan man ta en stund till förmiddagskaffet på jobbet istället.

Under veckorna förs flitiga diskussioner om temat och om Fotosöndag i allmänhet på Twitter. Det går också bra att lyfta frågor i Flickrgruppen. Vi finns också på Facebook där man också kan få uppdateringar om aktuellt tema, bidrag och annat skoj vi kan hitta på.

Fotosöndag Profil
Ungefär en gång i månaden har vi något vi kallar för Fotosöndag Profil . Då lyfter vi in en av alla de engagerade deltagare på vår sajt. Profilen får berätta om sitt fotograferande. Om sin bakgrund och hur denne började fotografera och vad han eller hon inspireras av.

Fotosöndagprofilen väljer också tre favoriter av andra fotografers inlämnade bidrag till Fotosöndag. Och tre favoriter av sina egna.

Det här är uppskattat och jag tror även detta öppnar upp ögonen – man förstår att det finns så många sätt att se på fotograferandet. Att det kan betyda så olika för olika personer. Det är inspirerande att läsa om andra deltagares fotograferande och spännande att se vad de väljer för favoriter till sin bloggpost.

Vi blir fler och fler
Det är fantastiskt roligt hur stort det här har blivit. Vi har inte gjort någon marknadsföring, men många är de som berättar om oss och tipsar vänner och bekanta att hänga på. Vi är i skrivande stund 820 medlemmar i Flickrgruppen. Att det skulle växa sig så stort hade jag aldrig någonsin kunnat drömma om. Mattias Jonsson och jag driver det här utan ekonomisk ersättning på vår fritid. Vi brinner båda för fotograferandet och det betalar sig och mer därtill av all fin respons och allt engagemang, all energi våra deltagare lägger in. Vi gör Fotosöndag till vad det är – tillsammans!

Hur gör man?
Det här behöver du…

 • En kamera av något slag.
 • Ett Flickr-konto – det är gratis och går fort att registrera sig.
 • Bli medlem i Flickrgruppen Fotosöndag – du ansöker och vi godkänner inom kort.
 • Ett Twitterkonto – inte ett måste, men här förs många av diskussionerna så det är skoj.
 • Gå med i vår Facebookgrupp – inte heller ett måste, men ett enkelt sätt att få information.

Och så sammanfatting, så här går det till…

 • Temat för veckan presenteras på tisdagen, kl 12.00. På sajten och på Twitter.
 • I gruppen “Fotosöndag” på Flickr lämnar du in 1 bidrag och det under söndagen!
 • Bidraget, fotot ska vara nytaget från det datum då temat släpps, fram till bidragen lämnas in på söndagen aktuell vecka.
 • Du taggar din bild med “FSÅÅMMDD″, “fotosondag” och “tema” – det för att det ska dyka upp på vår sida här under måndagen efter.
 • Twittrar du om ditt bidrag, tagga gärna med “#fotosondag” och “#tema”.
 • Bloggar du om ditt bidrag, länka gärna till detta inlägget och hämta gärna en av våra banners här.
 • Välkommen att diskutera Fotosöndag på Flickr!

Att ”tagga” bilden betyder att man märker bilden. Genom att märka bilderna blir de sökbara och vi har också möjlighet att samla in bilderna på vår sajt. Vi visar gärna hur du gör om du är obekant med det.

Maja LarssonMattias Johnsson

Gå in på vår sajt och läs vidare. Här finns all information du behöver för att komma igång. Om något krånglar eller känns svårt – hör bara av dig på Twitter,Facebook eller per mail info(a)fotosondag.se så svarar vi så fort vi bara hinner.

Varmt välkommen att hänga på!

/ Maja Larsson

Vill du veta mer om Mattias så hittar du information här. ( https://mjonsson.me/ )

Vill du veta mer om mig, Maja så hittar du information här. ( https://majalarsson.se )

Du som tror att någon annan kan ha glädje av Majas inlägg – glöm inte att dela med dig genom någon av nedanstående knappar!

Publicerat:

i:

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.