Hur skulle livet te sig utan Facebook?
Jag skulle nog inte sakna det så mycket egentligen. Jag är inne några ggr/dag för att kolla till vad som hänt. Skriva något på våra företagssidor emellanåt och gilla/kommentera något som mina vänner skrivit. Jag lusläser inte allt längre, jag skriver inte särskilt mycket statusuppdateringar heller. Men det har blivit som ett fik, jag kikar in och kollar läget. Tar en snabb kopp kaffe med några vänner och sticker vidare till nästa plats. Jag ägnar nog inte Facebook mer än 10 min/dag på sin höjd.

Försvinner VimleAnna från Facebook?
Nej, jag har inte funderat på att radera mitt konto på Facebook. Men när jag idag pratar med vänner som inte finns på Facebook är jag inte lika övertygande i min argumentering som jag var för något år sedan. Det är inte ens säkert jag bryr mig om att argumentera. Idéen om det här inlägget kom från Sarah Larsson, @sa_na_si, en vän både på Facebook och Twitter som gått med i Facebook för andra gången nu, efter ett längre uppehåll. Hon kände sig ”tvungen” att vara med igen på grund av alla PR kampanjer som endast körs på Facebook och mötesinbjudningar etc. som hon inte får om hon inte är på Facebook. Tilläggas bör att Sarah arbetar på en reklambyrå.

Nyttan med Facebook för mig
Det är inte en möjlighet för mig att radera mitt Facebook konto. Där har jag kontakt med mina vänner, främst de vännerna jag inte har någon intensiv dialog med på andra sätt, jag får arbetsuppdrag via Facebook, jag pratar och arbetar med våra kunder på Facebook och jag får tips och trix från de grupper jag är med i. Dessutom använder jag Facebooks grupper som verktyg i olika projekt.

Om jag inte hade ett konto på Facebook så hade följande troligen inte hänt:

  • återfått kontakten med ex. Fia, Jeanette, Kickan och andra vänner som bara ”glidit ur näven”
  • jag hade inte fått möjligheten att fördjupa relationen med alla bekanta så de blivit vänner
  • jag hade inte haft ett så stort, kvalitativt och aktivt nätverk
  • jag hade inte fått se alla underbara bilder av min son tillsammans med sin fina flickvän Elinor
  • jag hade missat mycket av arbetet med WebCoast
  • jag hade inte fått uppdraget att arbeta på Högskolan i Borås
  • hade inte fått de andra jobbuppdragen som kommer via Facebook
  • dottern hade inte fått extrajobbet på Molins Garden
  • jag hade missat trevliga evenemang

Det finns massor att skriva på den här listan, men jag tror att jag ”made my point”.

Så för mig är det tydligt, jag både vill och behöver ett Facebook konto.

Några andras åsikter
Elwira finns inte på Facebook, hon skrev det här blogginlägget för knappt ett år sedan. Jag pratade med henne idag och hennes värderingar är desamma än. Jag håller med Elwira om att man inte ska vara med överallt. Det ska kännas bra på de ställen man väljer att vara, både digitalt och analogt. Inte går man in på en restaurang som inte känns trevlig t.ex.

Sarah säger ” jag ser en avsevärd skillnad mellan mediafolk och deras användning av Facebook och ”vanligt” folk och deras behov att lägga upp och ut hela sina liv i ett skrik på bekräftelse på sitt Facebook konto”. Jag ser också en tydlig skillnad, fast jag skulle inte använda ordet ”mediafolk” för jag ser den tydligaste skillnaden mellan de som ”bara” är på Facebook och de som är på fler plattformar online. Sarah är alltså registrerad för andra gången på Facebook och säger ”den här gången har jag gjort allt annorlunda. Jag har valt att inte ha några nära vänner på Facebook. Jag vill inte veta allt om mina vänners vardag, vad de äter till frukost, att de var hembjudna till den eller den, eller alla dessa barnbilder och statusrader som folk lägger ut bara för att visa världen hur ”perfekta” deras fasader till liv är. Utan jag har uteslutande  mitt Facebook konto som en förlängning av min twitter och mina arbetskamrater plus vissa kundrelationer.”

För Mats som bor på Åland har Facebook en stor nytta och betydelse. Här beskriver han t. ex. hur viktigt Facebook blev för honom när himlen färgades av vulkanaska förra året.
Innan jag skrev det här inlägget bad jag om åsikter på Facebook. De här svaren kom under ett par timmar. (klicka på bilden för att tydligare se texten)

Tvingas att vara med
Sarah sa också ”är detta sociala forum då så bra som vi tycker om de ”tvingar” folk att gå med?” Jag tänker då att man hela livet ”tvingas” vara med på saker man faktiskt inte hade valt själv om man kunnat välja. Jag gillar inte fotboll, men när sonen spelade när han var liten så tvingades jag vara med på både träningar och matcher för att stötta honom. Man tvingas även bära en viss sorts kläder i vissa sammanhang. Som förälder tvingas man sätta sig in i de mest spektakulära spel och då även Facebook för att veta vad barnen sysslar med. På samma sätt som man följer med det mindre barnet första gången de ska besöka en ny väns hem. Om man känner sig tvingad att vara med på Facebook kan man registrera sitt konto, kolla in det man vill, skriva det man vill och bara finnas där. Man behöver ju faktiskt inte göra något alls mer än registrera sig.

Analogt/Digitalt
Gränserna mellan analogt och digitalt försvinner allt mer. Det handlar inte idag om vänner IRL och vänner i Cyberspace. Med dagens alla möjligheter till att lära känna nya människor så skapas fler möten och man får fler vänner och större nätverk. Var första kontakten togs är ointressant, eller hur? Facebook är som en lokal att träffas i, liksom Twitter är en annan där andra (och en del samma) människor hänger. Vår bygdegård är en lokal där folk i bygden samlas, fiket inne i Herrljunga samlas det andra människor på. Inget konstigt med det anser jag. Vill man bara kika in och säga hej så gör man det, vill man sätta sig ner och föra djupa diskussioner så gör man det.

Hur vi förhåller oss till de olika platserna är upp till var och en. Om du känner att du är nyfiken och vill prova på, gör det! Om du absolut inte vill in och ”facebooka” så låt bli. Det du gör ska vara av glädje och/eller nytta. Däremot behöver nog jag och fler med mig fundera över vissa statusuppdateringar vi gör för att inte tråka ut våra vänner.

Så vad känner du, skulle du klara dig utan Facebook?
Ja, jag förespråkar ett konto på Facebook av många anledningar. Men jag har full förståelse för de som inte vill. Jag respekterar och accepterar ditt val om du inte är på Facebook. Däremot är jag nyfiken på hur du resonerar, berätta gärna varför du inte är på Facebook i en kommentar! Du som är på Facebook, berätta om dina reflektioner när du får frågan om du skulle klara dig utan Facebook?

Uppdaterat 18:20 – Erkstam skrev också idag om Facebook, inte riktigt med samma inriktning – men absolut läsvärt! Ta dig dit, när du klickat på en knapp nedan 🙂

Dela med dig den här texten till dina vänner, använd någon av knapparna nedan och du kan alltså även skicka länken hit i ett mail (knappen med vitt kuvert) om du inte har ett konto på någon av nedanstående tjänster.