det bästa med portugal

Vad är det bästa med Portugal?

Vad är det bästa med Portugal? Det var en fråga jag fick från en läsare för ett tag sedan. Jag har tidigare skrivit om varför en ska flytta till Portugal om en funderar på att dra söderut. Men det var ett tag sedan.

Så nu tänkte jag svara på den här frågan igen, för det är ju inte alla som vill flytta – utan kanske bara besöka eller turista. Och som alltid är detta ju väldigt subjektivt, men det här är vad jag tycker är det bästa med Portugal. Någon annan tycker säkert helt annorlunda!

Det bästa med Portugal

Detta är det bästa med Portugal, enligt mig som bott på landsbygden i ett litet hus bland kullarna i inlandet i regionen Alentejo sedan februari 2021, alltså lite drygt tre år. Långt ner på den här sidan finns en karta som visar var vi bor.

Mina punkter är inte i en någon särskild ordning, de är inte heller vetenskapliga på något sätt utan det är mina åsikter och erfarenheter.

Klimatet

Jag älskar klimatet här där vi bor. Vi har heta somrar med låg luftfuktighet och milda vintrar som klimatmässigt ofta kan jämföras med en kass sommar eller en fantastisk höst i Sverige. Vi kan få frost någon morgon på vintern och ibland orkar inte temperaturen över 12 grader på dagen, men det är sällan.

Algarve och Madeira bjuder på jämnare klimat under året. Resten av landet kan jag inte så mycket om men har fått höra att det är fuktigare ju längre norrut & västerut en kommer. Här finns inlägg om platser vi besökt i Lissabon, centrala och norra delarna av Portugal.

Klimatet är verkligen underbart och något av det bästa med Portugal.

portugisiskt kakel

Kakel & keramik

Om en som jag gillar kakel och keramik så finns det mycket att uppleva här. Kakelmuseet i Lissabon har jag själv inte besökt, men vet att det finns. Fast det räcker att ta en kort promenad i byn eller staden en befinner sig i för att få uppleva mycket kakel. Här är några inlägg där jag visar bilder på kakel.

Keramik & porslin kan en njuta av på många ställen och extra roligt är det när en hittar de unika små butikerna där hantverkaren själv säljer sina fina alster.

Här är några exempel på kända keramik- & porslinstillverkare: Vista Alegra, Bordallo Pinheiro, Casa Cubista, Costa Nova och Edgar Picas

Havet & naturen

Om en gillar havet så finns det alltid nära till hands, Atlanten rullar in mot både Portugals syd- & västkust. Det är kanske 3 timmars bilväg till havet om en bor vid spanska gränsen, vi har ca 55 minuter till båda kusterna. Portugals vågor lockar många surfare hit.

Det är en härligt varierande natur i landet. Magiska klippor, berg och dalar, öppna vidder, rullande kullar och skog. Så oavsett vad en gillar så finns det nog områden som passar en.

Portugal är angelägna om att bevara natur och djur. Vill inte exploatera varje markbit med hotell och bostadskomplex har jag fått berättat för mig.

Satsningen på förnybar energi är stor och elen vi köper är 100% grön.

Priser och pengar

Även i Portugal har priserna stigit. Hus och lägenheter utmed kusterna och i Lissabon och Porto är dyrt. Vad jag hört så ska det vara svårt att få tag i hyreslägenheter i Lissabon. Åtminstone till en vettig hyra.

Husen blir billigare om en tar sig lite längre in i landet. Men även här där vi bor är nu priserna höga. Det här betalade vi 2021.

Bränslet är billigare i Spanien, men Portugals priser är billigare än Sveriges. Många som bor nära gränsen till Spanien åker över till grannen och tankar.

Sjukvården är gratis, åtminstone hittills. Har inte betalat något för akutvård eller skiktröntgen t.ex.

Här kan du se våra levnadskostnader under 2023, det är enklare att leva billigt här.

Att Portugal har euro som valuta tycker vi är väldigt bra!

Inte så bråttom

Det går långsamt här. Saker tar tid. Det kan vara frustrerande om en väntar på något såsom t. ex bygglov. Men det går ju liksom inte att både äta och ha kakan. Vi har valt Portugal bland annat för att det är ett långsammare tempo. Och det slår så klart igenom överallt.

Vi accepterar hur de gör saker och ting här, men när värmepumpen gick sönder så kunde jag inte övervinna frustrationen. Så det är inte svart eller vitt så klart. Vi älskar att livet är långsammare och det skapar ingen stress hos oss.. oftast.

Frukt, grönt & vin

Frukt och grönt som en köper här har mognat på växten. I alla fall om en väljer att köpa lokalproducerat. Det finns mango & avokado från Brasilien här också, men vi väntar att handla de frukterna tills de är i säsong här. I Portugal kan en odla i princip året om, olika saker för olika tider. Kolla gärna odlingskalendern jag håller på att sammanställa. Träd med dinglande apelsiner i trädgården, olivträd som ger egen olja.. det finns mängder av frukt och grönt som en kan skörda på sin egen mark, om en vill.

Av frukten vindruvor görs vin – och det är Portugal oväntat bra på. Vi njuter av gott vin utan att betala en förmögenhet. Amarone står aldrig på vårt bord längre, behövs inte då de lokala vinerna är supergoda, och vi köper sällan vin som kostar mer än €5,-

Vinprovning
Vinprovning

Att prata om den traditionella maten kan jag inte göra, eftersom jag inte äter fisk, lamm eller bröd. Vilka alla är viktiga ingredienser. Men jag har hört både lovord och ”njae..”. Så det får en utforska alldeles själv tänker jag. Smaken är ju ändå som baken.

Engelska duger

Om en har svårt för att lära sig ett nytt språk eller bara är här på semester så funkar engelskan bra. I Inlandet är det svårare, men utmed kusterna och i storstäderna är engelska fullt gångbart, i alla fall för det mesta. Många äldre kan franska, så om en kan det så kan det underlätta också.

Litet land

Portugal känns intimt på något sätt. Det är ett litet land, till ytan mindre än Sverige men har också drygt 10 miljoner invånare. Avstånden både är och känns korta.

Här finns fakta om Portugal hos Utrikespolitiska institutet

Folket

Det är ett mångkulturellt land och oavsett vem jag träffar så möts jag av nyfikenhet. Portugiserna är otroligt välkomnande och om de uttrycker att någon ”tillhör familjen”, ja det är det bästa betyg en kan få. För familjen betyder allt för portugiserna.

Fadomusiken hörs alltid genom något fönster när vi spatserar i byar. Oavsett hur liten byn är så finns det en fotbollsplan, det är en stor sport här. Vi möter tanter med förkläden ute på promenad och gubbar som sitter på ”ljugarbänken” med kompisarna. Det är sällan jag ser någon sitta, gå eller äta ensam.

I vårt område är många fattiga, de lever på låga löner och jobbar mycket. Missnöje över det politiska läget finns i Portugal också så klart. Och det är inte alla som har kunskap/utbildning eller är lyhörda för förändringar. Religionen (katolicism) präglar livet för många.

Saudade is an emotional state of melancholic or profoundly nostalgic longing for a beloved yet absent something or someone. It is often associated with a repressed understanding that one might never encounter the object of longing ever again. It is a recollection of feelings, experiences, places, or events, often elusive, that cause a sense of separation from the exciting, pleasant, or joyous sensations they once caused.

Wikipedia

Men trots saudade (ett portugisiskt ord som inte går att översätta med ett ord) och andra förutsättningar så är det inte det melankoliska eller fattigdomen som jag oftast möter. Det är vänligheten och nyfikenheten!

Loulé, Algarve

Mycket att uppleva

Om en kommer hit på besök så är det nog oftast Porto, Lissabon, öarna eller Algarve som en väljer att uppleva. Och det förstår jag men det finns så mycket mer i Portugal än vackra kuster, spännande städer och kritvita stränder.

Golf, vandring, fågelåskådning, intressant historia, naturupplevelser, fotboll, surf, arkitektur, flodbad, keramik, kakel, portvin och annat vin är det jag först tänker på som kan vara intressant att uppleva.

Det är inte Sverige

Att det inte är Sverige är det bästa med Portugal. För mig är bara det anledning nog att älska Portugal!

Publicerat:

i:

, ,

36 svar till ”Vad är det bästa med Portugal?”

 1. Profilbild för Emma

  Intressant att läsa mer ingående om hur ni upplever Portugal.
  Jag skulle gärna besöka landet någon gång, men helst när det inte är så varmt.. 🙂
  Har hört att fågelskådningen är fantastiskt i både Portugal och Spanien så det är ju ett stort dragplåster, haha.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt du gillar inlägget Emma! Hoppas du kommer hit någongång tillsammans med ditt tele 🙂

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Det var en gedigen lista fördelar. Jag trivs med kass sommar i Sverige 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra du är på en plats som du uppskattar 🙂

 3. Profilbild för Znogge

  Intressant att läsa dina tankar om ert nya hemland. Att det inte är Sverige är helt klart och att det finns skillnader är bara naturligt. Ni verkar ha hittat rätt och det måste kännas bra för det är ändå ett stort steg.

  Trevlig lördag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det känns väldigt bra! Tack detsamma!

 4. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Det var med stor sorg i hjärtat som jag lämnade Portugal i mars. Vi liksom ni älskar allt som Portugal står för.
  Så även om vi har ändrade planer för nästa ”övervintring” så finns ju Portugal kvar o vi kan återkomma.
  Känns lyxigt med två ”Hemma möjligheter” och även om våren dröjer i år här så gläds jag otroligt av vår trädgård.
  Dessutom är redan en tur med husbilen till barnbarnen i Stockholm inplanerad.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag förstår det var med en stor sorg. Men som du säger, Portugal finns kvar! Och skulle längtan bli olidlig nästa vinter så är det ju ”bara” att åka hit och boa in er på Turiscampo. Er trädgård en underbar oas och jag förstår verkligen att ni trivs där.

 5. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Du är en bra ambassadör för ditt nya hemland 😀 Det märks att ni har hamnat helt rätt och det är ju fantastiskt. Jag förstår absolut känslan av att ha hittat hem :D.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Blir lätt så eftersom vi trivs så väldigt bra. Precis som du gör där du bor. Kram

 6. Profilbild för Mamma C

  Vilken kul och bra läsning om ditt land som du nu bor i och som du verkligen uppskattar.
  Jag själv ångrar inte en sekund att vi gjorde vår dröm.
  Ha en fin och skön lördag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad härligt att ni känner så om er flytt också. Tack detsamma, kram

 7. Profilbild för Marianne

  Jag har förstått att ni tog god tid på er att välja var ni skulle slå ner era bopinnar, och att ni gjorde rätt val ser jag här 🙂

  Jag föreställde mej vad som skulle dra om jag skulle flytta till Portugal, det är i första hand odlandet,
  och tillgången till färska frukter och bär, sen klimatet, även om jag gillar alla årstider här hemma.
  Jag hade planer på att flytta till Irland för ca 24 år sedan, men kände att jag inte skulle klara att vara så långt från barnen.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Odlandet och klimatet var verkligen tunga punkter på min ”vill ha” lista. Irland har nog mycket fint, men det fuktiga klimatet hade jag inte klarat. Kram

 8. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Modigt att flytta till ett annat land. Själv gillar jag ju Sverige, bara jag slipper vintrarna…….nu löser jag/vi det med att fly ett par veckor. Men vem vet….en dag kanske jag blir lika modig som du 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ni har ju lösningen med GC som passar er. Jag förstår det kan uppfattas som modigt, men för oss fanns ingen rädsla alls involverad.

 9. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Saudade… älskar den sången med Maro. Portugals bidrag 2022 i Eurovison.
  Portugal är lockande. Vi har pratat länge om att semestra där, speciellt till Lissabon.
  Bra att reka innan man bosätter sig i ett annat land. Det ska kännas rätt i hjärtat.

  Fin helg till dig! KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hade inte hört den låten, letade upp den nu. Jättefin, tack! Lissabon är en fantastiskt storstad, hoppas ni komemr dit. Detsamma, kram

 10. Profilbild för Micke

  Intressant att läsa om era erfarenheter där nere, själva har vi alltid haft en tanke på eventuellt spanien men det stannar väl vid en tanke.
  Det är ju sådan här information som du ger oss som man vill ha, som inspiration om inte annat.

  Ha nu en fin lördagskväll.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas ni kommer till spanien om det är vad ni vill. kul att inspirera! Tack detsamma!

 11. Profilbild för Anita

  Älskar din översta bild på kullarna med de olika färgerna. Kan titta hur länge som helst på den. Och du pratar och berättar så fint om Portugal så det känns verkligen som att ni hittat hem. Jag måste också säga att jag tycker mycket om att läsa om ert liv i Portugal.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt! Jag hade med en liknande i ett annat inlägg, blev några stycken på det motivet 🙂 Blir så glad att höra att du gärna läser om vårt liv här i Portugal.

 12. Profilbild för Tony
  Tony

  Kul att läsa för en som sällan varit utanför Sverige.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Roligt att höra!

 13. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Jag har bara skummat igenom ditt inlägg nu; ska återkomma, är på gående fot…
  Kram så länge

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ser fram emot din återkomst 🙂 Kram

 14. Profilbild för Carita Liljendahl

  Keramik, havet, naturen, klimatet.
  Finns många orsaker till varför jag också gärna ville komma dit ”ner”.
  Kunde börja med en semesterresa. Men att flytta ensam känns svårt.
  Just nu lever jag ju ensam. Men känner att jag börjar komma tillbaka till sociala sammanhang igen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är verkligen dragplåster det där! Kommer du hitåt så hänger jag gärna med dig och upplever lite, ifall du inte vill turista själv.

 15. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Sent omsider blev det tid att läsa bloggar idag… Fint inlägg om ert nya hemland. Jag kan förstå att klimatet, möjligheterna till odling och den häftiga omväxlande naturen är bidragande orsaker till att ni trivs . Portugal lockar oss som resmål eftersom vi endast skrapat på ytan men vi får se om vi kommer till skott någon gång. Nu ser det ut som om vi redan har resplaner tillräckligt för åtminstone början av nästa vinter…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ni är välkomna när ni kan, det är också något jag gillar med Portugal – alla är välkomna! Blir kul att läsa om era planer för vintern så småningom.

 16. Profilbild för Titti

  Du har övertygat mig 🙂 Portugal låter fantastiskt…
  Kram från Titti

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahhaha, vad roligt! Kram

 17. Profilbild för Karen
  Karen

  I love your final comment. It’s not Sweden. Tells me everything. We are so glad that you’re so happy. x

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Thank you, we are glad that we (and you) can choose the life we want.

 18. Profilbild för Susjos

  Så kul att läsa lite mer om Portugal, underbart att ni hittat rätt! Minns när jag var till Lissabon att vi såg portugiser som satt och tiggde, inte romer som här i Sverige, så jag anade att det finns en del fattigdom också.
  Portugisiska flygtekniker kommer hit och jobbar med min man på sommaren, de har visst väldigt låga löner i Portugal…så de väljer att komma hit och jobba under en viss tid, bra för dem!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det finns en hel del fattigdom här. Vad roligt att portugisiska flygtekniker jobbar i Sverige på sommaren. Tack detsamma!

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.