väder ourique

Vädret i Alentejo, Ourique, augusti 2021

I mitten av juli köpte vi en väderstation och nu kan vi månad för månad redovisa vädret lokalt på vår tomt, i Ourique i södra Alentejo.

Augusti har varit en varm månad, vi har ofta arbetat i trädgården med baddräkter som underkläder, så vi lätt kan svalka oss med trädgårdsslangen. Och många pauser i skuggan blir det.

Eftersom vi har berg väster och söder om oss så skiljer sig vädret ganska mycket både från Algarve och den kallare västkusten. Generellt har vi hittills märkt att vi har ca 5 grader varmare på dagarna än Algarve och 10 grader varmare än Milfontes på västkusten till exempel. På sommaren alltså. På vintern ska det bli spännande att se hur mycket kallare det är. Det får vi återkomma till!

Augustivädret 2021

Solen har skinit från en mestadels klarblå himmel hela månaden. Några dagar har det varit lite molnigt på morgonen. Det blåser nästan varje dag, men inte hårda vindar utan behagliga som ger svalka men framför allt en friskare luft.

Ursäkta lite suddig bild men kan inte få den bättre från Netatmo dessvärre.

Max temperatur 42,8 grader

Under tre dagar hade vi temperaturer runt 40 grader. Då 42,8 grader var det högsta mätvärdet. Annars har temperaturen i nästan augusti legat mellan 30-36 grader. Sista veckan sjönk temperaturen till 30-graders sträcket.

Nattemperaturen ligger oftast mellan 15-17 grader, men har sjunkit till 13,2 som minst och även upp till 22,1.

I diagrammet är det röda strecket de högst uppmätta temperaturerna vilket då är dagtid, medan den blå visar de lägst uppmätta och det är nattetid det inträffar.

Låg luftfuktighet

På dagarna har vi låg luftfuktighet. När det var över 40 grader uppmätte i 12% luftfuktighet. Det gör att värmen inte blir eländigt klibbig. På nätterna är det högre luftfuktighet. I slutet av augusti har vi haft mer moln på himlen och också åskvarningar i området gissar det är vad som bidragit till högre luftfuktighet på dagarna sista veckan.

I diagrammet är det högst och lägsta luftfuktighet som visas som rött respektive blått. Det är på sommaren lägst lufttemperatur på dagen. Men vissa dagar när det hänger regn i luften så kan det infalla 80% även på dagen. Därför är inte linjerna för dag och natt på samma sätt som för temperaturen.

Vi har beställt en vind- och en regnmätare också, så vi kommer i framtiden kunna redovisa mer exakta kring vinden och dessutom dokumentera regnmängder under vintern.

Publicerat:

i:

, ,

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:2420:53 WEST
OnsTorFreLörSön
34°C / 14°C
37°C / 18°C
37°C / 17°C
33°C / 17°C
32°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.