Varit i portugal i ett år!

Den 5 oktober förra året körde vi över gränsen mellan Spanien och Portugal i Miranda do Douro. Det är ett år sedan idag!

Detta år i Portugal har verkligen varit händelserikt, oväntat och väldigt roligt! Men vi försöker väl ta det från början.

Oktober 2020

Den 5 oktober 2020 vi körde direkt ut mot kusten i vanen Vega och stannade vid havet lite söder om Figueira de Foz i några dagar. Njöt av hav, vind och goda vänner. Nu är vi äntligen i Portugal! Planen var att åka runt så mycket som möjligt för att hitta vilket område vi ville bo i och sedan bygga ett litet hus.

Västkusten norr om Lissabon samt Evora och Serpa i Alentejo hann vi med innan vi drog till Algarve på grund av pandemin. Hade hoppats vi kunde köra runt och kolla många fler områden men det blev inte så.

November

22 november landade vi till slut i att vi inte ville bygga ett tinyhouse och inte heller köpa en ruin. Blev avskräckta av alla regler och de YouTubers vi ser kämpa på, år ut och år in… Det var ett beboeligt befintligt hus med renoveringsbehov vi ville köpa.

Vi fick chansen att åka på en del visningar i Alentejo, så drog iväg från Algarve för husvisningar i november. Tre visningar på en dag, Fler visningar och Drömmen om havsnära.

December

I december (även november) bloggade jag väldigt lite. Vi stod still på Turiscampo med hårda restriktioner och det hände inte så mycket. Men så dök vårt hus upp i slutet av året.

Jul & nyår passerade utan direkt firande i Luz.

Januari 2021

Den 4 januari var det visning och vi reserverade vårt hus direkt! Inga fler visningar. En sån fantastisk känsla efter att ett tag känt att vi kanske inte skulle hitta ett hus inom vår budget. Januari var en kall månad, och vi väntade på tillträdet till huset. Vi berättade om varför vi köpte hus här i Ourique.

Februari

11 februari, då fick vi nycklarna till huset! Parkerade Vega på tomten och började renoveringen ganska omgående och slängde ner frön i jorden så odlingen kom igång. För tidigt som vanligt...

Mars

Mars var en intensiv månad då vi rev ut öppna spisen, gjorde parkeringsplatsen, fixade ventilationen, beställde fönster och dörrar, planerade kök och badrum. Och vi hittade vår klippa och vän Fernando!

April

April gick också snabbt, i renoveringens tecken. Jag skördade bondbönor och vi bestämde att vi skulle sälja Vega då ursprungsplanen ändrats från att bygga ett hus till att köpa ett beboeligt, vi hade nytt fokus. Inne i huset utjämnade Fernando golven, Roger fixade gluggen och servicehuset blev klart.

Maj

I maj fick jag mina första upphöjda sålådor på plats! Men mest var det arbete med renovering av badrum och kök. Den sista maj flyttade vi in i huset!

Juni

16 juni var vi på kommunen och fick vårt stjärnpapper. Nu bor vi på riktigt i Portugal! Och renoveringen fortsatte inomhus men även på utsidan. Vega såldes!

Juli

I juli blev många projekt klara. Dränering, innerdörrar, sovrummen, vardagsrummet, hallen, muren vid parkeringen och takrännor. Vega hämtades av de nya ägarna samt vi upplevde temperaturer på över 40 grader för första (men inte sista!) gången i våra liv. Samt att vi ansökte om och fick NHR-status här i Portugal. Var en sväng till Lissabon också.

Augusti

Augusti handlade mycket om trädgården. Skörd av frukt och grönsaker. Några projekt blev klara: layout för trädgården, nerfartsvägen fixad samt nygjuten platta runt huset. Vi tog en cykelutflykt. Generellt är tempot så mycket lugnare nu.

September

I september tar jag tag i portugisiskan igen. Vi gjorde en dagsutflykt till Spanien med ett stopp i Moura samt att det också blev en tur till Portugals västkust. Hela köksträdgården blev rensad och vår lösning för att samla regnvatten blev klar lagom till första regnet. Och framsidan av huset blev färdig!

Summering

Ja, nog har det hänt en del det här året: Upptäckt mer av Portugal, campat länge i Algarve, köpt hus i Alentejo, flyttat utomlands och lärt oss massor om vårt nya land, renoverat klart huset invändigt och mycket även på utsidan samt bytt livsstil från husbil/van till hus på landet. Och allt detta trots pandemin. Eller kanske snarare på grund av pandemin. Livet blir vad en gör det till och vi gillar vårt liv!

Har länkat till en del inlägg ovan, men det finns ju väldigt många fler inlägg att läsa om du vill.

-> Alla tillbakablickar för varje månad kan du hitta här!
-> Sidan med alla projekt listade hittar du här!

Publicerat:

i:

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
11°
Växlande molnighet
06:2020:38 WEST
SönMånTisOnsTor
22°C / 10°C
22°C / 10°C
22°C / 9°C
24°C / 8°C
26°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.