rapsfalt-osterlen-skane

Vidder, choklad och vänner i Skåne

Vi gillar Skåne! Pratar fortfarande om att bo där en vacker dag. Men om det blir så vet man aldrig, däremot åker vi gärna dit när vi kan. För att njuta av vidderna och träffa vänner.

alfa-gtv-osterlen

En rolig och dessutom väldigt bekväm bil har vi att tillgå på sommaren då den får lämna garaget och rulla på de vanliga gatorna. En Alfa Romeo GTV som Roger vårdar ömt.

Hotell Mäster Johan i Malmö

Jag hade stora förväntningar på Mäster Johan, hade hört en hel del om det hotellet innan och även läst om det. Det är ett fint hotell med stora rum och ljuvlig ljusgård där man kan ta en kopp kaffe och på morgonen äter man frukost där. Men jag saknade faktiskt det där lilla extra. Det som ger den där goa känslan om att man är väldigt önskad som gäst. Frukosten var alldaglig, hade varit trevlig med något som stack ut lite. Rummet var härligt och rymligt, men jag skållade mig flera gånger i duschen för vattentemperaturen hade ett eget liv. Saknade också någon typ av klimatstyrning då det blev väldigt varmt i rummet när solen stod på hela dagen! Vi hade tänkt att bo tre nätter, men ändrade oss och bokade om sista natten till ett enklare hotell i Lund istället.

master-johan-hotell-malmo

Servicen de erbjöd med att köra upp och ner vår bil i och ur deras garage var trevlig så klart! Gott att den stod tryggt och säkert på natten mitt i Malmö city också.

Tapasmiddag på Mosaik med vänner från förr

För 30 år sedan var jag i tre år tillsammans med Johan. Det tog slut och vi tappade kontakten, han dog några år senare och jag var på begravningen och träffade hans familj och släkt igen. En familj som jag då spenderade mycket tid med och verkligen gillade. Sedan försvann vi ur varandras liv igen men när Facebook kom så hittade vi varandra igen! Så när vi är i Skåne försöker vi alltid få till en träff med Johans kusin Jeanette, hennes Per och Johans faster Britt-Marie och hennes Hilding. Det är fantastiskt roligt att vi finns i varandras liv fortfarande!

jeanette-och-company

Den här gången träffades vi på restaurangen Mosaik som bjöd på väldigt god mat! Skulle gärna äta där igen, men då hoppas jag de inte tappar så mycket glas och bestick. Det var ganska underhållande faktiskt att höra hur det föll saker i golvet stup i kvarten.

Heldag på Österlen

Alpacka-gården

I flera år har vi pratat om att vi måste besöka Österlen, denna Skånes pärla som alla pratar så mycket om jämt. På fredagen var det dags! Vi gick upp ganska tidigt för att få en så lång dag som möjligt. Det första stoppet var på en gård där det finns 90 st. alpackor! Man måste boka tid med familjen som driver gården och jag är så glad för att jag hade gjort det. Vilka ljuvliga djur! Men det är som med minigrisar, alpackor funkar verkligen inte för alla. Hon som driver gården är noga med att ge kurser och information till eventuella köpare så de vet vad de ger sig in i. Underbart att träffa en person som verkligen brinner för att djuren ska må bra. Sånt gillas! Hon berättade massor om hur de hanterar sina djur och det blev jag så glad att se och höra. Köpte ett par härliga alpackavantar inför hösten! Läs mer på alpacka.se

alpackor-osterlen

alpacka-vantar-skane

Kivik – choklad, fika och musteri

Jag hade hittat ett tips på nätet att besöka Cake Cowboy när vi var i Kivik. Så dit åkte vi så klart. Alla chanser att få njuta av god choklad tar jag! Han som driver stället startade i januari så vi får hoppas många får upp ögonen för den här lilla pärlan och köper mycket choklad av honom. Han frågade också om jag vet något bra ställe i Alingsås som skulle kunna sälja hans choklad, jag hoppas Tant Augustas vill göra det, för jag köper gärna igen. Mycket, mycket god choklad!

Fikadags – vi körde ner till Kiviks hamn och hittade gatukök och fiskrestaurang med långa köer och inga parkeringsplatser. Körde lite längre bort och hittade ett kanonfint fik med hembakad fika. Mycket glutenfritt dessutom! Kiviksstrand heter stället som vi gärna återvänder till och fikar!

kiviks-musteri-osterlen

Ett besök på Kiviks musteri kändes nödvändigt, jag hittade äpplecidermarmelad som ska testas till ost och Roger fann några äppelmust som han tyckte verkade goda.

Guidad tur i Norden Sea Winery med vinprovning

Inför den här roadtrippen hade jag googlat lite innan för att hitta lämpliga besöksmål i Österlen. Då fann jag att man kunde få en guidad visning av det stora vineriet i Simrishamn. Bokade direkt, kostade bara 220,-/person och då ingick vinprovningen och tilltugget till det. Väldigt prisvärt och intressant. Jag testade alla viner före jag åt något, sedan åt jag lite ost och provade igen. Väldigt spännande att inse att det vinet jag tyckte minst om innan jag åt ost tyckte jag bäst om efter jag ätit ost! Skulle väldigt gärna lära mig mer om vin och gå på fler vinprovningar!

nordic-sea-winery-simrishamn

nordic-winery-besokare-simrishamn

vintunnor-lagring-nordic-sea

vinprovning-simrishamn

Mer choklad på Österlens chokladfabrik

Nöjda med vin i magen (Roger provade muster istället eftersom han körde) körde vi till Skåne Tranås för att precis innan de stängde kika in i Österlens chokladfabrik. De har också guidade visningar i sin fabrik, men den var samtidigt som vi var på vineriet. Fast jag var väldigt nöjd med att bara besöka butiken och känna doften av all härlig choklad och få med mig en liten påse med praliner och den ljusa baren nedan, som var så god, så  fantastisk god: smörkola och jordnötter innehöll den..

chokladfabrik-osterlen-skane

Öppet landskap och Ale stenar

Vägen ner från Tranås till Ale stenar är vacker som bara den med mängder av rapsfält och vackra vyer. Den sista biten utmed kusten påminde mig väldigt mycket om landskapet i Cornwall, England. Längtar tillbaka dit, så det var härligt att få uppleva liknande landskap!

Det blåste rätt rejält men vi njöt ändå av både vackra och ibland dramatiska vyer. Vill du veta mer om Ale stenar och vad det är så finns det bra information på Wikipedia.

ale-stenar-skane-osterlen

osterlen-alestenar

Heldag i Lund med vänner

På lördagen åt vi lunch hos Mia & Fredde i deras underbara kolonilott i Lund, flera timmar med sol, skratt och härliga samtal och på kvällen blev det middag och ytterligare skratt och härliga samtal hos Ellan & Ludde. Så skönt när man kan ses nån gång om året och bara ta vid där vi slutade sist. Goa vänner!

bila-osterlen-skane

Hemfärden på morgonen idag gick bra, fast AC:n har gått sönder i bilen så det var ganska varmt. Men om man som jag sover lite så går tiden fortare!

Avslutade den här långa sköna helgen med att se AHK slå Ystad i 3:e semifinalen och därmed bli klara för final! Handboll är verkligen jättekul och spännande!

Publicerat:

i:

Ett svar till ”Vidder, choklad och vänner i Skåne”

  1. […] Vidder, choklad och vänner i Skåne 8 maj, 2016 […]

Vädret

Ourique, PT
29°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
35°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.