vildkatter

Vilda kattungar i år igen

För andra året nu så har vi haft en kattmamma som lagt sina ungar hos oss!

Förra året bodde de i gamla hönshuset men då vi gjort om hälften till förråd så var den platsen inte längre tillgänglig för henne. Dessutom tog vi (eller en i byn rättare sagt) en av ungarna och då flyttade hon resten.

Men i år kom hon tillbaka och la fyra ungar. En svart/vit, en tigerfärgad, en grå/vit och en vit (med små grå märken på örontopparna bland annat). De bodde i en hög med tegelblock & tegel pannor som det står en bit plåttak lutat emot.

Mamman vaktade så klart och ungarna var skygga. Men de rörde sig en del runt byggmaterialhögen och de var i alla fall äldre när Roger upptäckte dem i år än när jag hittade förra årets kull för de hade inte ens öppnat ögonen då.

Vi vill inte ha katter, men när hon hade ungar så ville vi så klart inte skrämma bort henne. En dag såg jag en död råtta nära boet, så hon gjorde ju lite nytta och tackade för vår gästfrihet, på sitt sätt.

Från det att vi upptäckte dem tills de flyttade (häromdagen tror vi) så har vi pratat med dem på avstånd och tittat på hur de leker. Mamman sprang inte och gömde sig när vi rörde oss i samma område i trädgården, så vi kunde ändå vara en liten del i den där lilla nya familjen.

Vi matade dem inte, ställde inte ens fram vatten. Eftersom hon varit vild minst i ett år, så har hon helt säkert sina ställen där hon hittar vatten. Hon ser inte alls utmärglad ut, så jag tror hon får i sig tillräckligt med mat trots att hon föder upp sina 4 söta ungar. Vi lät dem vara vilda men iakttog dem.

Det var roligt att ha dem lite närmare i år, men vi vill ju inte ha någon katt på grund av min allergi, så det är ju lika bra de har flyttat nu. Men lite tomt blev det ändå.

Och så klart blir ju bilden kass när vi inte vill gå för nära. Den grå/vita saknas på bilden, men mamma (svart med koll på oss) och 3 ungar leker på muren utanför deras tillfälliga hem.

Edit: den gula tror vi är mamman (Semlan) till våra katter som föddes våren 2023.

Publicerat:

i:

,

8 svar till ”Vilda kattungar i år igen”

 1. Profilbild för Äventyret framtiden

  Det finns inget rarare än kattungar så jag förstår att ni har haft ett visst nöje av att se dem ändå, trots att ni inte vill ha dem där. Vilket jag också förstår, också p.g.a. din allergi.
  Vildkatter är vildkatter, strykarkatter. Också här ser vi många vilda katter, kanske t.om lite halvtama men aldrig tama. Endast ett fåtal är riktiga hemmakatter men inte många.
  Hoppas att det ordnar sig för kattmamman och hennes små nystan. Oftast är livet väldigt tufft för dem. Här finns det djurskyddsföreningar som försöker göra så mycket de kan för alla djur som driver runt men de räcker inte till, men bättre det än inget. Själv är jag stor djurvän men vi har bestämt oss för att inte ha något husdjur längre, annat än någon ödla som drar iväg upp under takpannorna nu och då.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Håller med, så otroligt rara och söta. Jag har sett mamman ett par gånger efter att de flyttat så de bor säkert här i närheten. Naturen är tuff, men hoppas de mår bra alla fem. Jag gillar också våra andra husdjur, ödlorna, som dock inte får bo inne, men under takpannorna älskar jag att de är.

 2. Profilbild för Ama de casa

  Jag älskar katter och skulle gärna ha haft en (igen) men det funkar inte där vi bor och dessutom reser vi bort rätt ofta. Men jag kan inte låta bli att hälsa på dom när jag är ute och går och träffar på kärvänliga katter 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag skulle vilja ha flera stycken och ett par hundar med. Men en blir så låst och dessutom allergin. Ja att kela med andras djur är lyxigt!

 3. Profilbild för Ditte

  Kanske kändes det tryggt hos er. Men är det en vildkatt så vet nog kattmamman hur hon ska klara sig och ungarna. Sen vet man inte vad som händer.
  Och är du allergisk så är dte ju inte lyckat att knyta kattfamiljen till er. I Spanien fyller vi på vattenkannan till natten så att vildkatterna kan komma in och dricka Men de kommer aldrig när vi är ute utan är skygga och tittar in just nattetid.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, kändes viktigt att låta dem få vara ifred. Fint av er att lämna vattenkannan ute. Jag lämnar inget vatten ståendes ute, vi har arbetat hårt för att bli av med myggen och det har vi lyckats med. Det finns bara ett fågelbad med fontän som drivs av solceller nu, till fåglarna. Vet dock att det finns vatten som katterna kan dricka av på andra ställen i närheten.

 4. Profilbild för Susjos

  Oj så söta kattungar! Ack ja, vilda sådana, hoppas det går bra för dem, fast det skulle ju vara bra att kastrera dem så de inte blir för många vildkatter som kanske far illa? Jag älskar katter, och vi hade vår Maja i 18 år, det var fruktansvärt när vi var tvungna att ta bort henne. Sen skaffade vi busiga kattungen Molly, men hon behövde kunna få vara ute, och vi bor i lägenhet på 4de våningen,så det funkade inte, nu bor hon hos en barnfamilj som bor i hus där hon kan vara ute.
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst hade det varit bra att kastrera dem, men vet inte hur det skulle gå till 🙂 Förstår att det var en stor sorg att ta bort er Maja, det är så hemskt men samtidigt ett ansvar en har som djurägare.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Fair
06:4820:14 WEST
MånTisOnsTorFre
26°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
23°C / 9°C
20°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.