vitlöksskörd 2022

Vitlöks­odlingen 2022

Vitlök är en av grönsakerna vi är självförsörjande på. Det är väl den gröda det är lättast att klara av att bunkra hela årsbehovet för då lagringen ska ske i rumstemperatur.

Förra året blev det inte så stora, de var dessutom angripna, men vi fick många så det har räckt och blivit över.

Men årets skörd är ju från sättlök jag själv planterat och dessutom i upphöjda bäddar (inte i marken som förra ägarna odlade).

Odling

Planterat i tre olika lådor med tre olika förutsättningar.

Låda 1

I en tredjedel av lådan planterade jag den 18 november vitlöken Roxo tillsammans med purjolök och koriander. Jorden är från första lasset med kogödsel där det alltså är en del sten i. Förra året växte det aubergine och tomater i lådan.

Låda 1 i januari

Låda 2

Även i denna lådan planterade jag den 18 november en tredjedel med vitlökssorten Roxo. Köpt utsäde. På denna plats växte det majs förra året och jag hade jag fyllt upp med brunnen gödsel från andra lasset kogödsel jag fått.

Låda 3

Den 3 december planterade jag det sista Roxo utsädet jag hade samt fyllde upp med en vit variant som jag hört ska vara bättre. Ingen samplanering med andra grönsaker alltså. Här växte sötpotatis förra året och innan jag planterade vitlöken fyllde jag upp med brunnen gödsel från andra lasset.

Jag har vattnat varannan dag när det inte har regnat. Ingen extra gödning har jag gett i någon av lådorna.

Låda 3 i mars

Skörd

Låda 1 gick det inget vidare med, misstänker det beror på både närings- & syrefattig jord. Fyllt upp lådan med fin påsjord efter skörd för att skapa bättre förutsättningar för nästa gröda.

Låda 2 gick bättre, de flesta blev stora och fina, men några såg ut att inte ha delat sig. Men det gör inget.

Rengjord skörd från låda 2
Skörd låda 2 klara för torkning

Låda 3, skördades 2 veckor senare än de andra lådorna, eftersom de planterats senare. Blasten hade blivit rejält gul och jag var orolig att värmen skulle förstöra lökarna så tyckte det var bäst att ta upp dem.

Två lökar hade fått angrepp av något slag, så de slängde jag. Resten såg jättefina ut! Jag satte mig i skuggan av eukaluptusträden och klippte bort rötterna och kollade igenom dem noga. La de ansade lökarna i stora plastbackar, långt ifrån varandra så de kan torka snabbare.

Skörden ligger alltså i vår källare under balkongen. Det är det svalaste stället vi kan komma på. Och skyddat från solen. Där finns ju även ventilation och det är råttsäkrat.

Om 3-4 veckor kommer de få flytta in i huset, då de lagras bäst i rumstemperatur. Men jag vill inte ha färsk vitlök liggandes inne då det luktar ganska starkt. Men när de är torra tar vi in dem.

Totalt fick jag 3,8 kg vitlök, fördelat på 75 fina lökar. Skillnaden på Roxo och de vita lökarna får jag se när använder dem.

EDIT: Skörden blev helt förstörd

Förädling

De små lökarna som aldrig växt till sig använde jag som purjolök i soppor och la även i hela när jag gjorde rostade grönsaker i ugnen.

De som ev. inte delat sig till klyftor kommer jag att använda när jag ska ha mycket vitlökssmak i maten, så det gör inget alls att allt inte är klyftat. Blir en bra kombo att ha båda varianterna.

Det mesta ligger dock på tork för att användas under året i matlagning samt även några som utsäde i december i år, för nästa års skörd.

Inlagd vitlök, hade kunnat lägga allt i samma burk, men tänkte det kanske håller längre på det här viset.

Nu när jag snart får fina och stora vitlökar så la jag in ett antal av förra årets vitlökar enligt det här receptet. Har inte smakat än men det ska bli spännande att se om det är ett vinnande recept.

Vad gör du med vitlöksskörd?

Riktigt nöjd med vitlöksskörden 2022! Men nästa år ska jag sätta fler klyftor.

Publicerat:

i:

2 svar till ”Vitlöks­odlingen 2022”

 1. Profilbild för Äventyret framtiden

  Jag brukade göra ungefär som du har gjort när jag odlade vitlök, vilket jag gjorde varje sommar. Lade dem i jorden på hösten och så tog de sig bra ända fram till juli , då blasten blev gul. Sen flätade jag dem, hängde dem under ett äppelträd eller i växthusen innan jag tog in dem och lät dem torka färdigt. Det finns nog inte någon godare vitlök än den man har odlat själv. Din skörd ser jättefin ut!
  Tack för receptet på inläggningen. Jag ska testa den när jag nästa gång köper en påse vitlök. Vi äter vitlök så det heter duga om det. Älskar vitlök.
  Ljuvligt vackra bilder!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Kul att läsa att du gjorde ungefär likadant. Finns lite olika teorier på hur en ska göra med torkning etc. Men eftersom förra årets skörd fortfarande är hyfsat fräsch så kör jag på samma stil 🙂 Vi älskar också vitlök, i typ alla former. Fast inte vitlöksglass.. det åt jag en gång och kommer aldrig prova igen.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
27°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 17°C
24°C / 14°C
21°C / 13°C
25°C / 12°C
30°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.