10. Leva nu

Dagens citat är mitt motto. Det står på startsidan här på min blogg och är något jag faktiskt tänker ofta på. Att ta tillvara på varje dag.

Alla citat går att tolka på olika sätt tänker jag. De går att anpassa till sitt eget liv. Sina egna värderingar och behov.

En dag ska vi dö, alla andra ska vi leva.

PO Enqvist

Dagens citat är verkligen ett bra exempel på det. För vi väljer ju alla hur vi ska leva. Hur vi fyller våra dagar med liv istället för att livet fylls med dagar. Det finns massor av citat kring det här med att leva här och nu.

Ett annat citat i samma anda fick jag av Marianne.

Mycket få människor lever idag, de flesta gör förberedelser för att leva i morgon.

Jonathan Swift

Att ta till vara på dagarna kan innebära att se till att varje dag har ett syfte. Vilket syfte är ju upp till var och en av oss.

Att varje dag skratta (som vi hade som citat häromdagen) är också ett sätt att ta tillvara på dagen.

Att leva varje dag som om det vore den sista. Eller den första.

Att landa. Att koppla av, stressa ner och inte göra något. Det kan också vara att ta tillvara på dagen.

Att njuta. Det är definitivt en bra dag om den innehåller njutning av något slag.

Jag då?

Som jag skrev så är detta något som jag lever efter. Det betyder inte att varje dag behöver innehålla en massa upplevelser. Utan för mig innebär det att jag gör ett aktivt val hur dagen ska vara. Det valet kan vara att jag sitter och bloggar en hel dag, går en kurs eller jobbar i trädgården. Eller något annat. Oavsett så vill jag känna när jag går och lägger mig att jag levt. Att jag känner mig levande. T.ex. att dagen har lärt mig något, att jag fått uppleva många olika känslor, att jag haft fina samtal eller att jag skapat något minne.

Självklart blir det inte så här varje dag. Men det är faktiskt sällan som en dag bara passerar utan att jag aktivt är delaktig. På något sätt. När jag tänker på citatet jag fick från Marianne så tänker jag att det är helt okej att förbereda för en annan dag, för en hel del saker i livet kräver förarbete av olika slag. Att en förberedelse kan vara nog så bra!

Jag använder en reflektionsapp där jag kan notera om dagen blev så där levande som jaga vill. Skriver också in andra saker jag tänker och reflekterar om. Det är företaget bakom ovan video som har den här appen. Den kostar ca 65,-/månad.

Du då?

Tycker du att du är bra på att göra något av dina dagar? Känner du dig nöjd med dagen när du går och lägger dig? Har du något knep för hur en kan knyta ihop en dag innan en somnar om det nu är så att knappt varit medvetande under dagens framfart?

Alla inlägg i julkalender kan du hitta i tidsarkivet för december 2023.

Publicerat:

i:

,

36 svar till ”10. Leva nu”

 1. Profilbild för en vanlig man

  Bra citat och bra tankar av dig.

 2. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Jag skulle säga att jag lever här och nu. Har sett allt för många lämna jordelivet allt för tidigt.
  Sedan planerar jag också för framtiden, men inte så att jag sparar på upplevelser tills jag blir pensionär. Vill jag verkligen något så ser jag till att det blir gjort/upplevt nu. Ha en bra söndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Gör mig glad! Att planera är något jag tycker både är roligt och viktigt. Det kan vara en del av upplevelsen. Detsamma!

 3. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Det här tror jag är kalenderns viktigaste citat! Vi försöker leva efter det så gott vi kan men tycker definitivt inte det utesluter en planering för morgondagen eller framtiden. Att försöka leva meningsfullt och verkligen ta till vara de dagar vi faktiskt vaknar hyfsat friska är en självklarhet för oss. Vi har sett alltför många drabbade av sjukdom, död och olyckor i vår omgivning.
  Nu tar vi oss an andra advent och njuter av två ljus till frukosten, en fin dag önskar vi er också!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är det viktigaste för mig också. Planering & förberedelser tycker jag är riktigt roligt så det är absolut levande dagar när de inkluderar det. Här blev det blandat med skidor, tvätt och trädgårdsarbete idag 🙂 Tack detsamma!

 4. Profilbild för Madde

  Jag är ganska dålig på det om jag ska vara ärlig. Var bättre förr, Tror det är lättare att leva så om det finns en struktur runt omkring oss. Mitt liv kretsar runt jobbet, och det är inte bra. Får jag säga åt helvete med EU lagar och ”hälsoscheman”? Sämsta för vårt mående.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tråkigt att höra att du inte känner att du kan leva som du vill.

 5. Profilbild för Tove
  Tove

  Ja! Jag lever nu i nuet som skiftar hela tiden. Dagarna fyller sig, kroppen och själen vet vad den behöver och jag läser av signalera. Missar jag gör de sig strax påminda. Min kreativitet är min bästa vän.
  Tack för ännu ett inlägg med viktigt i människans liv och läsa om hur du ”jobbar” med värdena viktiga för dig att må bra och leva det liv du vill. Inget sånt är lätt.
  Finna sig själv kram 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Skiftningarna är underbara tycker jag. Glad du kan läsa av signalerna från både kropp och själ, och visst är kroppen smart som hojtar när vi inte lyssnar. Tack för din reflektion. Kram!

 6. Profilbild för Znogge

  Ett så viktigt citat för ingen av oss har någon aning om morgondagen. Här och nu måste vara det som gäller. Det i sig hindrar inte att man planerar för saker i framtiden för en del projekt kräver ändå en viss framförhållning. Min reflektion över dagen blir när jag gör min summering i bloggens kvällsinlägg. Där blir det väldigt kortfattat medan jag egentligen tänker mer kring vissa punkter.

  Önskar en fin andra advent!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det, här och nu är viktigt. Exakt, tycker också planeringen är en del av det roliga. Din summering i bloggen är ju en riktigt bra sätt att summera dagen. Detsamma!

 7. Profilbild för Ingrid

  Jag försöker verkligen att göra mina dagar innehållsrika och värdefulla. Även om den här pensionärstillvaron kan tyckas meningslös i andras ögon, tror jag att jag fortfarande har något att tillföra. Om inte annat kan jag kanske glädja någon genom att vara vänlig och glad i mötet med andra.
  Ha en fin andra advent!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det du delar med dig av på bloggen visar verkligen på ett aktivt liv. Vad andra tycker om ditt liv spelar ingen roll tänker jag. Klart du har något att tillföra!

 8. Profilbild för Anita

  Det citatet är bra. Har hört det i olika sammanhang. Försöker göra något som jag blir glad av varje dag. Det kan vara en småsak. Försöker också göra något som jag känner meningsfullt varje dag, även det kan vara en småsak. Jag kan t.ex. städa en låda och sedan gå och dra ut den några gånger under dagen och känna mig glad och stolt att jag tog tag i det. Det kan räcka med att göra något som bara tar en halvtimme … det lilla kan göra min dag 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja något meningsfullt varje dag känns viktigt. Idag blev det t.ex. ett skickat SMS och härligt fysiskt arbete i trädgården. Det mår jag bra av! Underbart att du kan njuta av den städade lådan på det viset, smart sätt att påminna dig om att du städat den 🙂

 9. Profilbild för Mamma C

  Ett mycket bra citat som jag verkligen försöker att leva efter.
  Ha en fin och bra 2:a advent.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad glad jag blir! Detsamma!

 10. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Jo men nog är jag nöjd med den stund/dag som är . Allra oftast jag känner mej nöjd med min dag. Däremot kan jag känna mej missmodig emellanåt men för mej är det två olika saker.
  Det är viktigt att leva här och nu och fylla dagarna med liv för idag är ju första dagen av resten av mitt liv och det skapar ju en nyfikenhet
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Missmodig som i motsats till hoppfull? Vi snackar om det i telefon tycker jag 🙂 Första dagen på resten av ditt liv, det är också ett bra citat. Nyfikenhet är bra! Kram

 11. Profilbild för Åke

  Jag går medvetet på sparlåga, kan inte röra mig fritt ännu. Men jag är 64 år fyllda och tar tillvara på mina dagar bättre ändå tycker jag. Jag är rätt nöjd med mitt levnadsätt. Kan inte göra det så mycket annorlunda just nu.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bra du är nöjd med ditt levnadssätt!

 12. Profilbild för Marianne

  Jag älskar Snobben och hans citat!
  Visst planerar jag för morgondagen, men inte så jag missar att leva idag.
  Oavsett vad jag har gjort under dagen så har jag gjort något för min egen skull och känner mej nöjd med det.
  Ha en fin andra advent,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Snobben säger mycket bra. Och Bamse! Bra där, inte ska vi missa idag. Glad du är nöjd när dagen är slut. Kram!

 13. Profilbild för Marianne

  Och tack för länken 🙂
  kram

 14. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Jodå, jag lever efter den devisen sedan länge. Man lär sig det när så många i ens närhet inte får leva särskilt länge. Vi är sköra, trådarna är sköra, mitt i allt så klipps de av. Något man inte ska glömma bort oberoende av ålder.
  Ett mycket bra citat!

  Livfull kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker verkligen det är ett riktig bra citat. Något som jag märker många lever efter, men ändå finns det många andra som inte gör det. Fin liknelse med de sköra trådarna. Kram!

 15. Profilbild för Micke

  Fullt ut kan jag ju inte göra några val av hur mitt liv ska levas, men till stor del iallafall.
  Sen väljer jag ju själv hur jag ska hantera dagen ”allt eftersom”.
  Är väl allt som oftast ganska nöjd, speciellt på fredagskvällar. 😉

  Snobben där, klockrent.

  Ha en fin adventskväll.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Snobben är verkligen klockren. Bra du gillar fredagskvällar i alla fall 🙂 Detsamma!

 16. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Här måste jag nog återgå till att acceptera och utgå från rådande situation, som jag skrev om i en tidigare kommentar. Nej, jag gör inte allt jag skulle välja att göra om jag kunde men jag är ändå nöjd med de flesta av mina dagar och tillvaratar dem efter hur omständigheterna ser ut. Jag har fått höra av min lillasyster att jag är den lyckligaste person hon känner och även om det inte är en konstant lycka så är jag oftast glad och nöjd. Jag lever nu, tänker på gårdagen och planerar för morgondagen och allt det gör jag för att jag vill och mår bra av det. Jag kan absolut leva i nuet och gör det ofta men för mig räcker det inte med det. Jag vill ha mina minnen nära mig (mestadels de fina) och jag vill bli glad av allt kul som väntar mig. Jag tänker inte särskilt mycket på hur mina dagar har varit men eftersom jag oftast känner mig nöjd antar jag att de har varit bra…även om de har flugit förbi utan att jag har tillvaratagit dem medvetet 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Ingrid, roligt att läsa din reflektion kring detta. Och många citat vävs ju in i varandra då det oftast handlar om att leva ett bra liv. Och om du är nöjd så är det väl jättebra! Kram

 17. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Precis, man ska leva här och nu, se och uppskatta alla små saker.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, så är det!

 18. Profilbild för Paula Merio

  Jag håller med Enquist, men jag planerar sällan mina dagar, jag tar dem som de kommer. Visst kan jag ha saker på agendan, men oftast väljer jag att uppleva dagen som den kommer , något som är efterlängtat efter alla slavår på jobbet. Det viktiga är tycker jag att alla får leva sina liv som man önskar utan att såra eller skada andra,

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Härligt att du kan leva nu, så som du väljer att leva.

Senaste inläggen

Väderprognos

Ourique, PT
10°
Regn
07:0818:22 WET
TisOnsTorFreLör
15°C / 4°C
17°C / 6°C
17°C / 5°C
17°C / 5°C
17°C / 7°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.