Nya fotoutmaningar & övning 1

Jag har ju använt Hoppa på tåget varje lördag sedan i somras för att utmana mig i fotograferandet. Nu är det dags att hitta andra vägar.

Med Karins & Toves ord har jag sökt motiv som passar och det har varit kul och utmanande. Men eftersom Karin nu parkerar tåget i tåghallen så bestämde jag mig för att utmana mig själv. Och kanske även dig?

Utveckla fotograferandet

Fotograferandet är så roligt och jag vill utvecklas ännu mer. Och för att bli bättre på något så krävs det ju att en övar. Och övar. Och övar. Men det är också viktigt det är roligt.

Så jag har bestämt mig för att göra övningsuppgifter av olika slag. Uppgifter som tvingar mig att öva. Det blir så klart ett motivsökande i uppgifterna men det kommer att ha lite annat upplägg än bara ett enda ord som kan tolkas fritt. Övningsuppgiften blir specificerad. Se min första uppgift lite längre ner.

Genom att ha en uppgift som en övar på så kommer det att utveckla tänket vid fotograferingen, en kommer se fler motiv och dessutom se andra och spännande kompositioner. När en laddar in bilderna i datorn så kommer det troligen finnas bilder där som en inte hade tagit utan övningsuppgiften. Det tycker jag är spännande – och roligt!

En bild från i somras

Enkelt och för alla

Det mesta blir roligare när en kan dela det med någon. Så jag blir verkligen jätteglad om det är någon annan som vill göra detta tillsammans med mig. Och reglerna är enkla.

 • använd vilken utrustning du vill, självklart även med telefonen
 • var med så ofta/sällan du vill
 • öva så lite/mycket du vill
 • leta kunskap själv*
 • redovisning ska ske inom angiven tidsperiod (3 dygn) – ändrad regel
 • minst två bilder i redovisningen
 • nytagna bilder från övningen, inga arkivbilder
 • länka ditt inlägg hos mig när du publicerat det

Om vi blir några stycken så är det jätteroligt om vi kommenterar resultaten hos varandra, lite som en fotoklubb. Men det är inget krav, bara roligt.

Och jag tycker det vore jätteroligt om fler ville vara med och hitta på de olika övningsuppgifterna! Det är självklart inget krav heller, bara roligt.

*Jag vill förtydliga punkten om att leta kunskap själv. Jag kommer inte att länka till förklaringar om vad övningen handlar om. Förstår du inte uppgiften, så ber jag dig googla för att få förtydligande. Det kan vara en viktig del i övandet, att bli inspirerad från olika håll och få en fördjupad kunskap.

Vill du också utveckla ditt fotograferande så får du gärna hänga på!

Så här är upplägget

Tänker att upplägget kanske utvecklas med tiden, och jag tänker att med input från er som ev. hänger på så kan det finslipas vidare.

Den 1:a resp. 15:e varje månad kommer jag att samtidigt med min redovisningen av föregående uppgift presentera nästa uppgift/utmaning. Så för att göra en uppgift har en ca 2 veckor på sig att öva och sammanställa resultatet. För ofta (som varje vecka) blir för mycket tycker jag, det ska ju vara roligt. Och varje månad blir för sällan, det behövs oftare för att få rutin på det. Så 2 ggr/månad tror jag blir bra.

På mina inlägg den 1:a och den 15:e så kommer du att kunna länka ditt inlägg med ditt resultat. Jag kommer prova att använda InLinkz (samma lösning som Elisamatilda har för sina fredagsfrågor). Med den lösningen kan den som vill vara med länka tillbaka till sitt inlägg så vi som väljer att vara med lätt kan gå och kika (och gärna kommentera) hos andra som antagit utmaningen.

Här finns en beskrivning av hur InLinkz funkar. Lägger med denna länken på varje inlägg.

Första utmaningen!

Jag tänker att vi mjukstartar med den allra vanligaste kompositionen när det gäller fotografering. Kompositioner finns det massor av och de kan vara till hjälp när en fotar. Jag tycker ibland om att aktivt strunta i kompositionsreglerna och det går ju precis lika bra. Men det är ändå bra att veta vilka de är och öva på dem.

Uppgiften du ska öva på den närmsta tiden är alltså att fotografera med en komposition utifrån tredjedelsregeln. Motivet är valfritt, men bilderna du redovisar ska tydligt visa på tredjedelsregeln.

Tredjedelsregeln

Tredjedelsregeln används inom konst och fotografering för att komponera bilder. Bilden delas in i nio identiska rutor som skapas genom två parallella vertikala och horisontella linjer. Enligt regeln ska de viktigaste delarna av kompositionen inte centreras utan placeras ut med linjerna och vid punkterna där de skär varandra.

Wikipedia

Översta bilden är en av mina favoritbilder, den är också fotad enligt tredjedelsregeln. Den är en favorit i repris här på bloggen.

Redovisning 2 januari

Inga regler utan undantag. Så redan första omgången blir det några undantag 🙂

Jag tänker att detta ska redovisas den 2 januari. För den 1 januari kanske det finns andra saker en vill blogga om. Redovisningen av den här uppgiften kommer vara öppen 2/1 kl 6.00 – 4/1 23.00

Jag tänker också att den här första gången får vi mer än två veckor på oss att öva, det är ju jul och nyår och en massa annat som händer i december. Och eftersom det är första gången så kommer jag även att påminna om detta när det närmar sig redovisningsdags, men börja ändå gärna att öva direkt, det ska jag i alla fall göra.

Publicerat:

i:

34 svar till ”Nya fotoutmaningar & övning 1”

 1. Profilbild för Marianne

  Vad du hittar på 🙂 det låter ju kul och som gjort för mej, men jag har har uppförsbacke nu och svårt att samla ihop mej för något (eller är det en undanflykt?)
  Hur som helst så kanske jag lär mej något av detta ändå.
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kreativitet finns det ingen brist på här i alla fall. Jag är verkligen så på det här med fotograferingen att jag inte vill tappa fart. Häng på när och om du kan och vill. Kram!

 2. Profilbild för Tony

  Jag var med i fotoutmaningar förr om åren, även ”hoppa på tåget” ett tag. Jag kommer att försöka deltaga då jag känner att det blir lagom med 2 per månad. Bra att du pekar på att det skall vara nya bilder. Även bra att du använder ett länksystem, då blir lätt att klicka in sig på bloggar som deltager och med det fler besökare på varje blogg.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad kul Tony! Bra du gillar upplägget, och om det är något som du känner vi kan ändra så säg till!

 3. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Jag ska läsa på lite mera och ta in. Jag kör ju tåget tre lördagar i rad ännu. Åke tar över spakarna efter Nyår så Hoppa på tåget fortsätter med en ny lokförare.
  Jag hänger kanske på så småningom, inte just nu…men kul initiativ Anna, du är verkligen på G:
  Lycka till!
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ok, visste inte Åke tar över. Men det ena utesluter ju inte det andra, fast jag kommer nog fokusera på det här med att öva nu. Nästa steg i min utveckling. Du är välkommen att hänga på när helst du vill. Tack, kram!

 4. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  En jättekul utmaning och jag hoppas att många hoppar på den. Men du förstår nog att jag avstår eftersom det blir ett krav, hur roligt det än är. Jag har medvetet gjort mig av med så många krav jag bara kan och det innebär också en kravfri blogg. Jag skriver när jag har lust utan att känna att det måste ske med regelbundenhet. Jag har alldeles lagom många bloggvänner också så att följa er och kommentera är inte ett krav, bara kul. Men det får ine bli många fler, hur trevligt det än är med bloggvänner. Jag vill vårda de jag har och vara nöjd med dem 😀 Men jag hänger gärna med och tittar på dina egna bidrag och på de bidrag som kanske några av våra gemensamma bloggvänner fixar 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det vore kul om några hoppade på, jag tror det skulle utveckla mig (och kanske andra) ännu mer. Jag förstår att du avstår. Skulle det passa att hänga på någon gång så är du så klart välkommen, utan att känna några krav. Ja jag vill också hålla antal bloggvänner till en lagom nivå. Just nu läser jag lite för många bloggar och kommer efter jul att sanera lite. Men din blogg finns kvar i min lista! Kram

 5. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Spännande, att lära sig hela tiden.
  Nu ska jag fortsätta vad alla forskade har hittat på, Nobelfest.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är kul att utvecklas. Ha en fortsatt trevlig nobelfest!

 6. Profilbild för byblixtra

  Kul initiativ. 🙂
  Vill tipsa om en bra sida om fotografering, Moderskeppet, ett eldorado för kunskapstörstande fotografer. 🙂 moderskeppet.se

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har gått Moderskeppets alla fotokurser under 2023.

   1. Profilbild för byblixtra

    Åh, det var imponerande! 🙂
    De har riktigt bra och intressanta kurser.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Jag har fokuserat på fotografering sedan februari 🙂 Ja, det har varit bra.

 7. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Låter som en kul idé! Det här ska vi försöka hänga med på. Det kan bli den extra knuff vi behöver för att ge oss ut och fotografera den här årstiden när vi strosar runt i gråvädret på hemmaplan.
  Vi får kolla på länken till hur InLinkz fungerar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att ni hänger på! Öva är ju viktigt om en vill utveckla något. Tror ni löser InLinkz galant, annars hojtar ni bara så hjälper jag till!

 8. Profilbild för Veiken

  Härligt! Jag känner att jag vill vara med och lära mig mer om fotografering. Nu vet jag bara var knappen finns för att ta en bild!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt! Välkommen 🙂

 9. Profilbild för Tony

  Har gjort en liten blänkare om din utmaning.
  Länk

 10. Profilbild för Anki
  Anki

  Intressant och kreativt! Kul utmaning och kanske hänger jag på. Just nu … ja, okej då, sen en längre tid har jag inte någon riktig inspiration att fota. Kanske till viss del beroende på att jag ”bara” har mobilen att fota med och det är ju inte riktigt samma sak …

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas du känner att du hänger på även när det närmar sig den 2/1 🙂 Kan förstå att du tycker att det inte är samma sak med mobilen. Men det kanske är roligare än inte alls? 🙂

 11. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Konsten är att ta bra bilder även med enkel utrustning, typ mobil. Inga fotoutmaningar här just nu, för mig viktigt med bilder snabbt där det händer, snabba situationer som försvinner på ett ögonblick. Konst att komponera snabbt, hinna se bakgrunden och sånt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fotograferandet är en konst oavsett utrustning tycker jag.

 12. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Fina favoritbilder du visar.

 13. Profilbild för Susanne

  Låter som en spännande och intressant utmaning. Om tiden räcker till så hoppas jag hänga på. Finfina bilder 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att höra! Hoppas din tid räcker till att hänga på, åtminstone nån gång emellanåt.

 14. Profilbild för Jag

  Din droppbild överst är toppen och jättefina bilder för övrigt också i inlägget. Kul idé med fotoutmaningen för att förkovras, men mina blogginlägg gör jag så pass sällan att jag inte vill binda upp mig på något.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Klart du inte ska binda upp dig. Om du tycker det passar någon gång är du varmt välkommen att hänga på!

 15. Profilbild för Ulla

  Det låter ju spännande med din fotoutmaning. Kanske jag hänger på, ibland i alla fall. Jag brukar inte vilja binda upp mig, men får jag bara tillbaka inspirationen så vet man aldrig. 😀
  Jättefina bilder du illustrerar inlägget med!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att du kanske hänger på Ulla! Hoppas du får tillbaka inspirationen, kanske utmaningen kan väcka den till liv? Tack så mycket!

 16. Profilbild för Anita

  Det här har jag helt missat. Kanske hänger jag med någon gång men inte de närmaste gångerna. Säger som Ulla, vill inte binda upp mig. Bloggar ju inte så ofta och vill att bloggen mer ska handla om min vardag illustrerad med foton som passar inlägget. Bryr mig egentligen inte så mycket, tar bara bilder från våra promenader och så får dom bli som dom blir.
  Men jag gillar verkligen ditt initiativ! Så … vi får se … 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul att du nu såg det 🙂 Hoppas du får tillfälle att hänga på, det är som sagt inga som helst tvång med i det här. Bara inspiration för att öva mer. Och du behöver faktiskt inte ens länka till bloggen om du inte vill lägga ut det där. Länk till en mapp eller ingen länk alls. Det är fokus på övning, så du behöver inte ens redovisa 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
19°
Soligt
06:1020:56 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 13°C
29°C / 16°C
24°C / 13°C
23°C / 12°C
26°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.