pensionsålder

12-13 år kvar till vår pension enligt nya reglerna

Med de nya pensionsreglerna kommer vi tidigast kunna ta pension när vi är 64 år. Så vi är väldigt tacksamma för att vi lever som vi vill hela tiden och inte väntar på pensionen.

För oss är det inte ett alternativ att vänta på pensionen, vi vill istället hitta ett sätt att leva härligt både innan och efter vi kan lyfta vår pension. Just nu lever vi exakt så. Bilden illustrerar hur många olika vägval vi har och vi utnyttjar verkligen möjligheten att välja. Hela tiden.

Eftersom vi har varit helt transparenta med vår dagliga ekonomi kan vi hänvisa till den för förtydligande. Vi lever för 12-15 000,-/månad när vi är i Spanien & Portugal. Exakt vad det blir när vi är i Sverige kan vi berätta i höst. För de första 6 månaderna i den här livsstilen var visserligen i Sverige, men då var allt så nytt och vi hade fullt fokus på att lära oss husbilen och allt omkring så utgifterna var inget vi alls fokuserade på då. Dessutom utrustade vi ju FrankieBoy.

Så för att underlätta säger vi att vi tillsammans kan leva gott för 15 000,-/månad så länge vi lever i husbilen. Det är alltså 7500,-/person. Det finns massor av om och men i den här tanken, vi är fullt medvetna om det, men ändå. Det är roligt med såna här tankar och därför bjuder vi på en av våra ekonomiska funderingar, vilka ofta sker när mörkret fallit och datorerna är avstängda.

Varje månad sparar vi det som ”blivit över” på lönerna och det sätts in på ett konto vi kallar ”överblivet”. När det finns 15 000,- på det kontot kan vi leva en månad utan inkomst, alltså utan lön och utan pension. Hur vår ekonomiska struktur ser ut har vi bloggat om tidigare.

2 250,- till våra sparkonton varje månad

Om vi sparar ihop 540 000,- så behöver vi inte reflektera över de nya pensionsreglerna, för då kan vi ändå gå i pension när vi är 61, som de befintliga reglerna är, om vi vill. För då har vi pengar så vi klarar oss gott i tre år utan pension eller lön. Om vi har den här livsstilen i alla fall. Nu låter det som en enorm summa. Men om vi bryter ner den lite så ser det ut så här:

540 000 delat med 10 år = 54 000 per år. 54 000 per år är 4 500 kronor i månaden. Alltså 2 250,- som vi var och en ska spara varje månad i 10 år. Det är inte omöjligt. Men om en tänker på summan en halv miljon så känns det väldigt ouppnåeligt.

Det är kul att tänka så här. Det ger oss inspiration. Inte för att vi inte vill jobba, vi gillar ju vårt jobb och våra kunder och har inga planer på att sluta jobba nu. Utan vi tänker såna här tankar för att vi gillar frihet. Vår frihet i att kunna ta vilka beslut vi vill. Och för att synliggöra för oss själva vad en hög (liten eller stor) med pengar kan ge. Istället för att klaga på nya regler så letar vi lösningar.

Om vi inte väljer att gå i pension vid 61 utan istället använder pengarna till något annat får tiden utvisa. Oavsett så synliggör den vår ekonomi på ett sätt som vi tycker är bra.

Palacio-Nacional-de-Mafra

Bilderna är från Palácio Nacional de Mafra, i Portugal, men det var stängt när vi var där så vi kunde inte gå in i den fantastiska byggnaden! Kanske vi använder vår frihet att återvända dit och gå in i palatset!

/Anna

Publicerat:

i:

10 svar till ”12-13 år kvar till vår pension enligt nya reglerna”

 1. Profilbild för Anette Olofsson
  Anette Olofsson

  Tack för i delar ed er och så intressant. Mvh Anette

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Anette för att du är här, läser och kommenterar!

 2. Profilbild för Christel

  Härligt att läsa om ert resonemang kring er livsstil och hur det går att förverkliga ett sätt att leva. Ni tydliggör och inspirerar många tror jag, det går att nå sina drömmar med ett annat tänkande.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Taxk! Det är det vi vill, så varmaste tack för de orden!

 3. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

  Mycket intressant och bra sätt att tänka. Det visar också att ett lagom sparande i långa loppet växer till aktningsvärda summor.
  Vi tänker alltid i prioriteringar, jobbar jag några veckor i sommar kan vi göra det eller det, låter vi bli att köpa någon ”vill-ha-grej” kan vi istället göra något vi vill uppleva o s v.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Exakt så, lätt att känna att det är omöjligt så en inte ens försöker bryta ner det. Och vi tänker som ni, väljer och beräknar vid varje köp.

 4. Profilbild för Rolle o Carina

  Härligt liv ni valt,helt rätt val och många vill nog göra lika!
  Tur vi är närmare Pension,vi kan ta ut den i sommar 🙂 🙂
  Men enl. en viss herr Reinfeldt ska folk slita till minst 75.
  Undrar om den herren tänker göra det själv???

  Ha det gott…..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja vi är glada för våra beslut, och om vi inte skulle vara det tar vi nya 😀

 5. Profilbild för Ama de casa

  Visst kan man leva billigt här i Spanien! Vi har i och för sig inte en bobil (är rädd för trånga gränder 😉 ) men kostnaden att bo i lägenhet är betydligt mindre här än i Sverige. Maten är också betydligt billigare.
  Vi räknade också hit och dit med ekonomin innan vi tog steget och flyttade hit till Torrevieja 2006 till en lägenhet som vi hade köpt tre år tidigare. Trodde att vi skulle behöva en större lägenhet för att bo på heltid, men det behöver vi verkligen inte. Speciellt inte när det är dags att städa 😀

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det går väldigt bra att leva billigt här. Dessutom har ni Mercadona! En fantastisk matbutik tycker vi. Vad roligt att ni trivs med era beslut också 🙂

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:2420:53 WEST
OnsTorFreLörSön
34°C / 14°C
37°C / 17°C
37°C / 17°C
33°C / 17°C
32°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.