13. Vänner

Vänner, de där personerna en kan vara sig själv med. De vilka en skrattar så innerligt med. De vilka en kan föra djupa samtal med.

Vad som gör en vän till ens vän är säkert olika från person till person. Det finns också många citat kring vänskap. Det här tyckte jag var riktigt bra.

You meet people who forget you. You forget people you meet. But sometimes you meet those people you can’t forget. Those are your friends

Arnold H. Glasgow

Vänskap behöver vårdas för att vara hållbar. I vissa relationer kan det gå långt mellan möten/samtal utan att vänskapen tar skada. Medan andra relationer kräver tät kontakt.

Hur en vårdar vänskapen är olika från relation till relation. Men här är några saker jag tänker på är viktigt för att vänskapen ska blomstra.

 • lyssna på varandra
 • våga vara sårbara
 • gör något roligt tillsammans
 • visa intresse för varandra
 • välj varandra
 • ta lärdom av varandras olikheter
 • visa omtanke om varandra
 • fler idéer?

Sombri & Assi kan ju illustrera vänskap bra tycker jag! De trivs verkligen tillsammans, tar hand om varandra hela tiden. Leker och har kul!

Här är ett par till citat jag gillar:

Never let your best friends get lonely, keep disturbing them.

Friends are like boobs. Some are big, some are small, some are real and some are fake.

Men en vänskap kan vara svår att definiera. Vad är en bekant och vad är en vän? Vad är skillnaden? Kontakterna i sociala medier som en aldrig träffat annat än digitalt, är de vänner? Vän eller nära vän? Är definitionen viktig?

Ytterligare ett bra citat!

Jag då?

Jag känner ganska många personer, men alla är såklart inte mina vänner. När jag slutade med sociala medier och flyttade till Portugal så rensades en hel del bekanta och vänner automatiskt bort. Jag har blivit bortglömd och jag har glömt bort. Det är okej, livet är föränderligt, likaså vänskapsbanden.

Att träffa mina vänner är avslappnat och skönt. Energigivande och fint. Djupt och lättsamt. Oavsett om det är via FaceTime eller ”på riktigt”.

I en vänskap med mig behöver vi inte pratas vid varje dag, inte heller varje vecka. Det som är viktigast för mig i en vänskapsrelation är att vi har intresse för varandra och självfallet att finnas där att dela glädje och sorg med.

Utöver de där allra närmaste vännerna, finns det många andra relationer jag gillar och behöver. T.ex. bloggare som jag följer, särskilt de där vi kommenterar på varandras inlägg och fördjupar dialogen. Några av mina närmsta vänner har jag faktiskt lärt känna via bloggen.

Min tacksamhet för mina vänner är enorm! Ni vet vilka ni är!

Du då?

Hur ser du på dina vänskapsrelationer? Vill du ha många eller få? Är det viktigt att definiera om de är vänner eller bekanta? Berätta gärna om vad citatet (eller citaten) får dig att tänka.

Önskar dig en fin lucia med mycket ljus och lussekatter. Vi firar vår 26:e förlovningsdag idag.

Alla inlägg i julkalender kan du hitta i tidsarkivet för december 2023.

Publicerat:

i:

32 svar till ”13. Vänner”

 1. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Du har så rätt , har man valt bort de stora socialamedierna så glöms man bort av andra. (Jag bryr mig inte att de jag trodde var vänner försvann) för de riktiga vännerna är bara ett sms/telefonsamtal bort. Antalet vänner spelar ingen roll det viktigaste är att de finns när man behöver dem. Bilderna på Assi och Sombri det är äkta vänskap och kärlek både mellan dem och till er. Ha en bra Luciadag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det så att de riktiga vännerna finns kvar, och det är ju tur! Att finnas för varandra är verkligen viktigt i en vänskap. Det är underbar att få uppleva deras närhet, vänskap och kärlek. Detsamma!

 2. Profilbild för Äventyret Framtiden

  För det första, grattis till er förlovningsdag!
  Vänner är de som finns där när man behöver dem som bäst. De andra viker undan…
  Bekanta är också vänner men på ett annat sätt, vänliga bekanta eller så.
  Vi har också konstaterat att avstånd gör att många faller bort, man glömmer bort, även vi gör det men de där äkta vännerna finns över hav och gränser. De ÄR!
  Ljuvliga bilder av era pälsklingar!
  En glad Lucia önskas med kram till er båda!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja, de som viker undan är inte vänner. Tack snälla, och tack igen för din utsträckta hand, den värmer mig fortfarande! Kram och detsamma!

 3. Profilbild för Tove
  Tove

  Långtidvänner, korttidsvänner. Långtidsvännerna beskriver sig själv, hänger med om vi båda trots olika liv och tankar, värderingar är vi där vi är.
  Vänskap kan ha perioder av lång frånvaro, men är lika levande ändå.
  En gemensam nämnare finns – och fler blir det i långvariga.
  Korrtidsvänner är till antalet större och de hänger med i de olika stadier i livet, var jag jobbar , var jag bor. Allt har sin tid-vänner. Betydelsefulla då.
  Bekantskapen är stor, spridda i två länder -fast den minskar då många går in i sjukdom eller dör. Så även med nära vänner. Det där antalet av att mista blir ju större för varje år. Då kommer några nya, till men om det blir vänskap vet en ju inte. Det finns en faktor i som är synnerligen viktig i äldrelivet, gemenskap! En enligt mig ”förfinad” form av vänskap/bekantskap.
  Jag har sagt tack och hej till vänner som jag absolut såg som nära vänner, men upptäckte att den vänskapen är på min sida bara.
  För mig som flyttat mycket och lever själv så har vänskapen tidvis betytt mer för mig än jag för vännerna. Så har jag vänskaper där det är motsatt också.
  Visst ska vi göra medvetna val om vem vi vill ha nära, men jag har också upplevd överraskingar i tunn vänskap, som riktigt aha upplevelser och värme som varar.
  Hur ofta en ska umgås, ringa eller så finner sig själv.
  Nu blir det så att jag kommenterar mina tankar mest, men du ska känna dig läst och det är bra livssaker du tar upp. Tack Anna!
  Bekantskap i blogglandia omtalas ofta som vänner.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vänner kommer och går, så är det verkligen. En del stannar länge andra inte. Bra begrepp du har där! Förstår det blir lite annorlunda när en blir äldre och vännerna dör. En stor sorg som ska gås igenom, ofta kanske rent av. Det där med den oväntade vänskapen glömde jag skriva om – för den är underbar. Och ofta genererar den en djupare relation efter den upplevda överraskningen. Jag är glad att du resonerar utifrån dig! Och tack för att du läser, känner att den här julkalendern är uppskattad. Av dig. och andra. Det känns fint. Blogglandia bjuder på vänskap verkligen. Tror jag ska reflektera kring det också. Men inte i december 🙂 Kram

 4. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Vänskap är ändå en otrolig rikedom! Jag har den stora förmånen att ha kvar mina fina vänner från första klass i skolan, högstadiet och ett par nära vänner från gymnasiet. Periodvis när vi i yngre år flyttade runt i Sverige och en del utomlands träffades vi mycket sporadiskt men ju äldre vi blir och med det drabbas av både sjukdom och förluster av livskamrater desto mer betyder den här ovillkorliga vänskapen. Sedan har vi träffat nya vänner bl a genom bloggen där det klickat omgående och vänskapen ger oss många härliga stunder.
  Samtidigt kände vi när vi träffades och hade var sitt stort kontaktnät med vänner och bekanta att vi behövde begränsa det lite och då föll nästan automatiskt de mer ytliga bekantskaperna bort och kvar blev de äkta vännerna.
  Så fina bilder på Assi och Sombri. De hade passat väl så bra i gårdagens inlägg om kärlek.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är det verkligen! Roligt med era vänner och jag kan förstå att det behövs begränsas emellanåt. Tack!

 5. Profilbild för Hanneles bokparadis

  jo, med åren flyttar vänner. Förr i tiden skrev man brev, nu finns det lättare sätt att hålla kontakt. Jag har alltid trivts med människor som inte är kopior av mig. Några vänner har jag valt bort.

  (hur ska man kunna citera dina fina citat när du låst allt? inte ens rättstavningskoll funkar att göra i mina egna kommentarer…)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tror det är en naturlig del i livet att välja bort vänner också.
   Min blockering av högerklick är det du syftar på gissar jag. Ledsen om du tycker det påverkar negativt men det är viktigt för mig att försvåra ”lån av bilder” som sker överallt.

 6. Profilbild för Znogge

  Vänskap är viktig och alla behöver vi vänner. Vänner kommer och går medan vissa finns med i hela livet. En del vänner behöver man inte träffa så ofta men när man ses så kan man bara ta vid där man slutade. Då bygger vänskapen på stabil grund.

  Man brukar ju säga att ”i nöden prövas vännen” vilket jag tycker oftast stämmer. Jag tänker på min mamma som blev änka när hon var 59 år. Mina föräldrar hade ett mycket stort umgänge men när min pappa dog försvann väldigt måna. Det var precis som om partänket hade varit det viktigaste och när pappa inte fanns var inte min mamma så intressant. De som blev kvar däremot stod för en stark vänskap som varade under resten av hennes liv..

  ”Vänner multiplicerar glädje och dividerar sorg” (Francis Bacon)

  Önskar en fin Lucia!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för att du delar med dig! Det är ett träffande citat du bjuder på!

 7. Profilbild för JoY

  Intressant hur man benämner sin vänner bekanta osv. Ibland funderar jag också på det, vänner eller bekanta. Bekanta för mig, är nog när vi har träffats någon några gånger men inte riktigt känner varandra. De finns kanske någonstans bland våra vänner men vi, har inte riktigt nått fram till varandra, vi finns i varandras ytterkanter. Kanske det kommer stanna i ytterkanterna och då förblir det bekanta. Eller så utvecklas till något mer och blir vänner.
  Sedan har man de som har kommit och gått genom åren, där man arbetat, bott på olika ställen eller när skiljsmässa sjukdom har dykt upp. Just när sjukdom slog till, upplevde jag att de som man trodde var vänner sollades ganska fort bort. Självklart finns det riktiga vänner kvar som har följt med hela vägen, inga energitjuvar utan vi ger och tar av varandra.
  Att man sedan kan få fina vänner ganska direkt, utan att ens gå via bekantskap. Det är fantastiskt tycker jag. Vi känner oss lyckligt lottade med våra vänner, det är kvaliten som räknas inte kvantiteten.
  Önskar er en fin Lucia från oss där det snöar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det låter ungefär som jag bedömer vänner/bekanta. Inte för att det är viktigt egentligen, alla fyller vårt liv med glädje på något sätt. Det där när det klickar direkt, det är häftigt! Tack, detsamma!

 8. Profilbild för Marianne

  ”Vänskap är en själ som tagit bostad i två kroppar”
  Jag har en del nära vänner som det går åratal mellan det att vi träffas, men det känns ändå som det var förra veckan. Mina äldsta vänner har jag haft i 55 resp 54 och 52 år.
  Bekanta eller vänner, det beror på, vissa är vänner under en tid och övergår sen till att bli bekanta.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så fint citat! Härligt med så gamla vänner. Benämningen av de olika personerna i våra liv är kanske inte det viktigaste tänker jag.

 9. Profilbild för Marianne

  Jag glömde notera att det var ett citat av Aristoteles jag började min förra kommentar med!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ett fint citat som jag känner stämmer fint!

 10. Profilbild för Mamma C

  Vänner kommer och går i hela livet.
  Men så finns de där vännerna som står upp för en i vått och torrt om det behövs. Och som man gör likadant för dem.
  De som man kanske inte har kontakt med dagligen men som känns som man aldrig varit ifrån varandra när man ses.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Du har så rätt, håller med. Ser det på samma sätt.

 11. Profilbild för Anita

  Vänskapen finns både mellan människor och djur. Assi och Sombri är så fina, ser verkligen ut som kära vänner. Det fanns en hund i vårt område som Lucy älskade och som älskade henne. Det märktes verkligen på glädjen när dom träffades. Visst är hon glad att möta andra hundar också men inte som hennes älskade Toulouse. Nu har dom flyttat men till min stora glädje så träffade vi en hund igår och det var samma glädje som uppstod mellan dom. Både jag och den andra hundens matte blev lika lyckliga när vi såg dom. Nu ska vi försöka träffas och promenera tillsammans då och då. Inte bara trevligt för hundarna utan även för oss.
  Jag har några trogna vänner vars vänskap jag är rädd om och vårdar och det är ömsesidigt.
  Jag har också bloggvänner som jag haft kontakt med i väldigt många år. Innan det var bloggar var det via olika forum och vår vänskap har fortsatt genom åren. En del har jag även träffat. Och så kommer det till nya bloggvänner. Däremot har jag tappat en del som slutat blogga och enbart gått över till sociala medier (där inte jag är med). Jag har då försökt att hålla kontakten via mail men det har tyvärr runnit ut i sanden.
  Och så en av de allra roligaste vänskaperna jag har. Det är min brevvän i USA. Vi är lika gamla och började brevväxla när vi var 13 år. Då var det brev, nu är det mail. Tyvärr har vi aldrig träffats men det är en dröm vi båda har.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är så fint med vänskap oavsett vilka varelser det är mellan. Tråkigt att Lucy förlorade fin vän, men nu då förhoppningsvis hittat ett ny kompis! Jasså du är inte heller med i SoMe utöver bloggen. Och jag känner som du också med mejl, det rinner lätt ut i sanden. Och då tänker jag att det är meningen. Kul med din brevvän!

 12. Profilbild för Annika

  Säger först och främst, grattis på förlovningsdagen! Hoppas att ni firar lite extra idag.

  Vänner ja, jag håller med om alla dina punkter. De stämmer på pricka.
  Just det, att visa intresse. Fråga frågor, LYSSNA. Prata inte själv om dig och ditt hela tiden.
  En vänskap ska vara ett givande och tagande hela tiden. Om inte, tar det bara energi.
  Jag är genuint nyfiken och intresserad också, så jag vill verkligen ha en bra relation på det sättet med mina vänner.
  Jag har vänner jag inte träffar så ofta, men när vi ses är det bara att ta upp tråden igen. Det är guld.
  Mina allra bästa vänner, de jag verkligen kan gå under ytan med, bor i Sverige och jag har känt dem länge. Mina vänner här är fina också, men jag har en annan slags relation till dem, på ett annat plan. Har några ”under ytan”-vänner här med, och dem är jag så rädd om.

  JA, man kan få jättefina vänner och kontakter via bloggar och sociala medier. Men ffa via bloggar. Jag har lärt känna så många fina människor genom min blogg, och andras bloggar. Somliga har jag träffat IRL flera gånger. Jag tror att om man ”klickar” på en blogg så ”klickar man” på riktigt sedan också då man ses. Det är iaf min erfarenhet.
  Via Insta har jag också gjort en del kontakter, men inte på samma sätt som genom bloggar. Bloggar är juvelerna i den sociala mediekronan.

  Stor kram till dig. Tycker verkligen om din kalender.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Vi har firat med en fin utflykt och riktigt god lunch på restaurang! Kul att du känner som jag med vänskapsrelationerna. Under ytan – det är en bra beskrivning på nära vänner! Tror också det blir riktiga klick med bloggare, eftersom det fått ta tid att lära känna varandra, successivt liksom. Kul du gillar min kalender! Kram

 13. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Grattis till er förlovningsdag <3
  Nära Vänner, det är de som bryr sej om mej. Som ringer och frågar hur jag mår. Som skickar en hälsning på olika sätt. Som bara finns där, varesej jag är glad eller ledsen.
  Vänner är nästan "alla de andra" för Bekanta för mej är någon jag bara träffat väldigt kort eller ytligt. Tillräckligt för att kanske säga hej om vi möts. En bekant kan sedan bli en riktigt god vän, det vet en inte förrän senare.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Exakt så där känner jag med. Kram vännen!

 14. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Ett stort grattis på förlovningsdagen 😀
  Jag kom att tänka på min gamla poesibok, en sådan som alla hade en tid när jag var väldigt ung och där alla vänner ombads skriva en liten vers. Jag fastnade för versen ”att många vänner ha, ej aldrig är så bra. Välj därför några få, som du kan lita på”.
  Så ser mitt liv ut och jag är väldigt nöjd med det. Till viss del för att jag inte orkar med ett väldigt socialt liv. Jag skulle absolut inte tacka ja till att gå på en fest eller något mingel. Mina bästa vänner bor utspridda, både i Jämtland och i andra delar av landet. En är en klasskamrat från högstadiet, en är en vän vars man var kompis till min man och som jag har känt sedan 1980. Jag har också en väldigt god vän ca 6 mil härifrån. Gemensamt för de här vännerna är att de aldrig ställer några krav utan bara finns där. Precis som jag är mot dem. Vi håller kontakten mest via telefon och meddelanden men har vi möjlighet så träffas vi och det är alltid lika kul och fint. Nu blev det ju dessutom väldigt aktuellt med min italienska vän också 😀 Jag har andra vänner också. A-L här på Frösön som jag börjar känna bättre för varje gång vi ses. Bloggvänner är viktiga och jag har haft glädjen att träffa fem stycken hittills. A-L är faktiskt en av dem. Det har varit fantastiska möten men det är nog en bit kvar till att bli som bästa vänner. Potentialen finns där absolut. Som du märker är jag ganska nöjd med att ha mina vänner lite på avstånd och jag har ett stort behov av att vara ensam. Men jag glömmer inte mina vänner och då stämmer ju det första citatet väldigt bra, Jag har turen att inte heller bli bortglömd 😀 Mina systrar, främst min lillasyster, och min svägerska kanske ändå är mina absolut närmaste vänner. Barnen skulle också kunna räknas dit men trots att vi är nära och pratar om det mesta så är de ju mina barn. Det här blev lite svamligt men så blir det lätt när man följer tankegångarna och skriver ner dem 😀
  Det verkar som om du är lika glad och nöjd med dina vänskapsrelationer som jag är med mina. Återigen, vilken tur vi båda har som både bor där vi älskar att bo och trivs med de vänskapsrelationer vi har 😀 Jag önskar att jag hade kvar min kärleksrelation också men det var längesedan jag slutade sörja.
  Fantastiskt fina bilder på vännerna och syskonen Assi och Sombri.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Gillar när du spinner loss så här 🙂 Det är inte svamligt, det känns att det är skrivet från ditt hjärta och jag tycker det är fint. Jag har inte heller behov av ett aktivt socialt liv längre. Fester och mingel går bort, likaså karnevaler och festivaler t.ex. Tack! De är tacksamma motiv 🙂 Kram

 15. Profilbild för Matilda

  Vänskap är knepigt – åtminstone upplever jag det och det är kanske en konsekvens av barndomen. När det är okomplicerat är det som bäst. Jag insåg för ett antal år sedan att jag hade kanske hade för stora förväntningar på personer som jag kallade för vänner och kom fram till att alla kanske inte är nära vänner. En del är kanske snarare bekanta som man kan ha trevlig utbyte med men som man inte nödvändigtvis står nära eller är förtrolig med. Det var en viktig insikt som gjorde det lättare att inte känna mig (be)sviken.

  Önskar dig en fin helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det okomplicerade och enkla, det är en den bästa vänskapen. Här finns också konsekvenser av barndom med i hur jag är. Skönt att du kom till en insikt som underlättar. Detsamma och tack för din reflektion!

 16. Profilbild för Åke Blomqvist

  Ja du vänner… jag har ett stort kontaktnät via Facebooken. Hela 847 st. Jag har inte träffat ett tiotal ca, de är gamla bloggare och sådana jag har stor kontakt genom som tex drönargrupper, motorgrupper, båt grupper fotogrupper osv. Du vet man hjälper varandra med råd och anvisningar, inte bara genom att skriva utan även via telefonen finns ännu vid viktiga samtal. När jag startade upp min Facebook small det till och ett tvåhundratal sökte mig som vän den första dagen. Jag har gjort avtryck på många. Dels för att jag har haft många arbetsplatser. Skolkamrater håller också kontakten ännu. Gamla kamrater bor runt hela världen och några vill jag ska besöka dem såklart… jag har många vänner av en anledning liksom. Djupa samtal från blivande präst till unga. I måndags stötte jag på det mest otroliga… min fru säger: Typiskt dig att få så lätt kontakt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad fint Åke! Att ha många vänner är inte för alla, du verkar dock trivas med det och det gör mig glad!

Vädret

Ourique, PT
14°
Fair
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.