17. Priset

Att bedöma priset, att avgöra om det är värt det, det är inte alltid så lätt. Men dagens citat har i alla fall hjälpt oss att ta många bra beslut kring just utgifter.

Jag har råd, för jag har pengar på banken till det. Det är nog en vanlig tanke kring en utgift. Likaså att det finns pengar kvar när månaden är slut, de pengarna kan jag använda. Jag kan ta ett lån, för jag har råd att betala både ränta och amortering. Jag får mer lön än jag spenderar.

Men att tänka ”hur länge behöver jag arbeta för att tjäna in de pengarna?” skapar mer frihet.

The price of anything is the amount of life you exchange for it.

 Henry David Thoreau

För även om en har pengarna på kontot och därmed har råd så är det inte samma sak som att det faktiskt är värt att lägga pengarna på just det. De pengarna kanske behövs för en dröm en har. För att kunna ta det där beslutet som är så viktigt.

Att arbeta för att få lön är nog väldigt vanligt. Så klart gäller det inte alla. Oavsett så är arbetet ofta något som hindrar oss att leva fullt ut, då arbetet behöver göras innan en har fullständig frihet.

X kronor = Y månader utan lön

Det betyder att det där arbetet kanske förlängs i onödan, kanske kunde andra val göra att en inte behöver jobba så mycket eller så länge. Om en känner sig låst på grund av arbetet så kan det här vara ett väldigt viktigt tankesätt.

Bilden har inget med citatet att göra. Fint kvällsljus var det när jag lekte med teleobjektivet.

Jag då?

Vi har som sagt levt efter det här citatet länge. Vi har räknat om vårt kapital till antal månader utan lön. Det är det som gjort att vi kan gå i förtidspension nu. Istället för att se att vi har X antal kronor, så har vi sett att vi har Y antal månader som vi inte behöver jobba.

Om vi t.ex ville åka på en resa som skulle kosta oss 20 000,- så funderade vi på om det var värt det. För det betydde att vi behövde jobba en månad längre innan vi kunde gå i pension. Och när vi tänkte så, så föll ofta valet på att inte spendera de där pengarna. Men självfallet inte alltid. Vi ville ju ha ett roligt och aktivt liv även innan vi gick i pension, så vi har också spenderat och bedömt att det är värt det.

Men tankesättet har varit viktigt för oss för att kunna förverkliga våra drömmar.

Jag skrev ett inlägg om detta för några år sedan, läs gärna det också om du tycker det är intressant med det här synsättet.

Du då?

Tänker du i månader eller tid av arbete istället för att räkna kronor?

Alla inlägg i julkalender kan du hitta i tidsarkivet för december 2023.

Publicerat:

i:

26 svar till ”17. Priset”

 1. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Jag försöker ju leva efter här och NU. ( och nu veckan blev jag påmind om hur otroligt viktigt det är) Ha en fin tredje advent. Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Himla bra att leva här och nu, det gör jag också. För mig är sparkapitalet nyckeln till drömmarna. Kram

 2. Profilbild för en vanlig man

  Jag tänker inte i X & Y. Har ställt om så det är lugnt.
  När man var ung var det mycket man ville köpa, ordet ”villhöver” var inte uppfunnit då. Nu när man har verkligen har råd finns det inget man villhöver hur mycket man än skummar internets nätbutiker. Klokare? Tråkigare? En kombo troligen.
  Fast ibland måste jag bara ha en ny begagnad kamera eller objektiv, då köper jag något bara för att se att det var väl inget som var bättre än det man redan haft. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Klokare tänker jag. Prylar gör en ju inte lyckligare. Men en hobby mår bra av att gödslas och frodas tänker jag. Så jag förstår ditt intresse av att köpa (för dig) objektiv och kameror.

 3. Profilbild för Tove
  Tove

  En ekonomilucka, se där ja 🙂
  Livets alla måendefaser knuten till de pengar en har eller kanske inte har.
  Men det en kan skaffa sig genom annat ekonomiskt tänk utifrån sina val efter vad är värt för mig/oss.
  Tankens krona och sinnets ören
  jag till bankens konto fören
  En månad till här och där
  finner mig där jag är
  Kloka val ur längtan
  sämre val ur trängtan
  Jag tänker 2 + 2 = 4 , men en variant är ju också att det kan bli 5 eller 3.
  Om 2 + 2 = 3 så har jag 1 över.
  Om 2 + 2 = 5 har jag 1 under
  Så har jag trixat mig fram, det håller till det liv jag vill leva.
  Inte ens ett rött lite öre ska vara kvar efter mig när jag avslutar mitt livskonto.
  Kram Anna; njut det tredje ljuset 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja nu blev det pengasnack också! Så fint du skriver! Nej, här ska inga pengar vara kvar heller tänker vi. Kram till dig också

 4. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  I morse när jag vaknade tänkte jag ”Vad får Annas kalender mej att grubbla på och fördjupa mej i, idag?” 🤔🙂 Så du ser, du får igång tankeverksamheten ordentligt 💕

  Nej arbeta har jag inte gjort sedan juni -18 Vi har räknat ut att vi har x antal pengar i vår budget per månad och hittills har det gått så bra så. Och många gånger tänker vi att vi har råd,men vill vi? Egentligen?! Så spar vi de slantarna till nåt annat vi verkligen vill. Då blir det lite extra guldkant på tillvaron, vid det tillfället istället
  Glad 3e Advent

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad fint att du tänker på mig och min kalender på morgonen! Ni har kontroll på era pengar och gör det bästa av dem låter det som. Tror det är viktigt att stanna upp och ifrågasätta det spontana köpet. Och som ni gör, fråga sig vill vi? Detsamma!

 5. Profilbild för Znogge

  Jag tänker inte i X eller Y. Vi har gjort en budget utifrån våra pensioner och den håller vi oss till. Hade vi valt att arbeta längre hade de blivit högre men allt kan inte mätas i pengar. Sedan finns det en buffert för oförutsedda utgifter samt för guldkant på tillvaron men det ska verkligen vara guldkant. Att samla på mig mer materiellt känns inte nödvändigt alls.

  Önskar en fin söndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ni har en plan som funkar, det är ju toppen! Det materiella behovet minskar, det håller jag med om. Detsamma!

 6. Profilbild för Anita

  Jag planerade min pension under många år och lade upp en budget för den och har fortfarande en budget som jag håller mig till. I den ingick att ha medel för att t.ex. resa plus kunna unna mig sådant som främjar mina intressen plus medel för om det händer något oförutsett med t.ex. hus, bil etc. Det har fungerat bra för oss båda och fungerar fortfarande bra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det gjorde jag också. Härligt att din budget håller. Tänker det är huvudsaken att en hittar sin väg!

 7. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Jag tänker i euro 🙂 men förstår vad du menar, måste bara skoja lite.
  Vi har gjort som ni gör, vi blev pensionärer några år tidigare men levde utan lön samtidigt då vi hade vårt företag, bara för att buffra upp. Vi tänkte från början att i år skulle bli det sista jobb-året men pandemin ändrade på den tanken. Nu har vi varit pensionerade i flera år redan.
  Vi har det bra, ingen skuld, våra pensioner räcker gott och väl, så pass att vi lägger den ena på ”hög” för utifall-kostnader som kan uppstå.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahah, jag tänker i båda eftersom vi har kapital i båda valutor 🙂 Det är ju fantastiskt att ni kan lägga den ena på hög! Grattis till väl planerad ekonomi. Kram

 8. Profilbild för Mamma C

  Har inte tänkt i X eller Y över våra pengar som vi har. Utan vi gjorde en budget och utgick från den. En så länge har den hållit. Jag har inte börjat tagit ut min pension ännu.
  Ha en fin tredje advent.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Härligt att ni har en budget som håller! Detsamma!

 9. Profilbild för Marianne

  Ekonomi innebär siffror, siffror är mina hatobjekt, eftersom vi inte kommer överens och jag tänker inte så mycket på det. Jag vet summorna på mina konton och gör jag av med mer ena månaden så håller jag igen nästa. Kanske lite vårdslöst, men det fungerar för mej
  Ha en fin tredje advent,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Där är vi olika – det kändes ovanligt 🙂 Du verkar ändå ha koll så du inte överskrider dina inkomster. Det samma, kram

 10. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Visst har man haft olika perioder i livet. När vi byggde hus och hade fyra barn så hade vi stenkoll på utgifter och inkomster. Nu är det inte så noga när vi är bara vi två och inga skulder.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bra ni känner ni använt era pengar på bästa sätt.

 11. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Mycket intressant inlägg. Vi har ingen direkt budget men med två låga pensioner får det alltid bli diskussioner när vi ska investera i en resa eller något annat; är det värt det eller inte?? Vårt lilla hus var vår pensionsförsäkring och den tänker vi förvalta och njuta av så gott vi kan.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hur en tänker påverkar väldigt mycket har jag märkt 🙂 Visst är det bra med en liten pensionsförsäkring som en kan casha in när en sålt sitt hus. Bra planering av er!

 12. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Jag har ju en lite speciell situation men som den planerande person jag är har jag full koll på min ekonomi och gör prioriteringar som känns bäst för mig. Min inkomst är till största delen ”ersättning för utebliven försörjning” som försäkringsbolaget kallar det. Lite änkepension på det (ja, jag har faktiskt det eftersom vi var gifta och hade barn 1989) och ett uttag av egen pensionsförsäkring samt en av de tjänstepensioner jag har gör att jag egentligen har det nästan oförskämt bra. Tillsammans med det som husförsäljningar har gett och som nu syns i fonder är min ekonomi tryggad tills jag dör. Om jag inte träffar en man och flyttar ihop med honom så klart. Då blir jag av med största delen av min inkomst. Vilken himla tur att jag inte har minsta intresse av att träffa någon ny partner 😀 Pengana på fonderna snålar jag helst med. Inte för att de ska finnas kvar när jag dör utan för eventuella renoveringar eller andra utgifter. Men ibland, när börsen har gått bra, har jag tagit ut en del av vinsten och lyxat till det lite extra med resor t ex. Jag gör inget som jag inte tycker är värt priset. Förmodligen skulle jag kunna hitta många små utgifter genom livet som kanske inte är de vettigaste men det finns inget som har gett mig stora bekymmer. Det betyder inte att vi inte hade tuffare perioder ekonomiskt men inte för att vi spenderade pengar på något som inte var värt det. Vad som är värt priset beror på så mycket och är väldigt individuellt. Jag kan nog inte säga att citatet stämmer in på mig eftersom jag inte byter inkomst mot månader…eller liv. Eller om jag ska tänka mörkare tankar så är det ju så att ett liv försvann och att jag därför fick en inkomst. Men det stämmer inte eftersom inkomsten hade varit högre om han hade varit kvar. Nej, nu är det nog hög tid att sluta tänka i skrift 😀 Men det är så intressanta frågeställningar i de här inläggen och jag har så lätt för att bre ut mig i tankar och ord 😀 Tack för att du ger mig så många tillfällen till att tänka efter och reflektera 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker det är så härligt att du tar platsen, jag vill ju röra om i huvudena lite. Skapa lite nya tankar och perspektiv kanske. Så tack för din reflektion! Det är ju härligt att din ekonomi är trygg och att du har utrymme att göra det du känner att du vill göra! Kram

 13. Profilbild för Micke

  Vi lever ju nu, vad morgondagen har i beredskap vet vi ofta inget om, vi kan ana vad som kan bli men ofta inte veta fullt ut,…antar jag i all ödmjukhet.

  Att ta lån…gjorde det förr ibland men idag har vi inga skulder alls, en befrielse det också.

  Har ju 15 år kvar att arbeta om jag går vid 69…undrar hur det kommer att bli…man vet ju aldrig i förväg.

  Ha det bäst nu.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nej vi vet inte vad som händer imorgon, men vissa saker behöver planeras om de ska uppfyllas. Åtminstone i mitt liv. Skönt att ni är utan skulder, det är en enorm frihet.

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.