21. Göra det rätta

Att göra det rätta även när ingen ser uppmanar dagens citat oss till.

De flesta citat har handlat om oss själva, hur vi mår, hur vi stärker oss och hur vi väljer vårt liv. Idag fokuserar vi på hur vi är gentemot andra.

Att göra det rätta för någon annan är något som känns gott i hela kroppen. I dagens digitala samhälle med användandet av sociala medier så är det vanligt att en slår på trumman och berättar bra saker en gjort. Men kan en göra de där bra sakerna utan att tala om det? Att inte behöva få kred för det, utan där själva handlingen är så genuin att den inte behöver uppmärksammas?

Do the right thing even when no-one is looking

För jag tror faktiskt de flesta av oss gör många saker vi är stolta över men som inte behöver basuneras ut eller uppmärksammas. Jag tänker också att genom att en inte behöver ha kred för det visar på att det faktiskt var lätt att göra.

Vad är det vi gör i det dolda för någon annan som anses vara det rätta då? Jag har försökt hitta lite exempel för att hjälpa till med reflektionen.

 • hjälpa kollegor på jobbet
 • skänka en slant
 • slåss för lika rättigheter
 • arbeta ideellt
 • öppna din dörr/famn för någon som behöver det
 • plocka skräp
 • lämna in värdefullt hittegods till polisen
 • vara ärlig
 • hålla vad en lovar

Du har säkert fel exempel!

Ens integritet. Ärlighet gentemot sig själv och andra. Etik. Moral. Lagen. Det finns många aspekter på det här med att göra det rätta mot någon annan när ingen ser.

Bara för att vi kan, att tillfället bjuds, så betyder det inte att det är rätt. Det kan vara något att ha med sig.

Jag då?

Att ha en blogg och skriva om mycket som händer i ens liv ger ju kanalen för att berätta om det jag är stolt över. Och jag gör det med all säkerhet emellanåt. Men jag gör också en hel del som inte står i bloggen. Så jag skulle nog vilja påstå att jag gör det rätta så mycket jag kan, och en del berättar jag, andra saker behåller jag för mig själv. Men det gäller faktiskt motsatsen också…

Jag brukar alltid säga att jag följer lagen. Och här i Portugal gör jag definitivt det! I Sverige kunde jag köra för fort, älskar att köra bil snabbt.

Jag skänker pengar utan att berätta om det för någon.

Att säga något negativt om en person till någon annan har jag gjort. Det är inte mina stoltaste ögonblick, men det har hänt.

Du då?

Kan du göra bra saker utan att behöva tala om eller visa det för någon annan? Kan du även göra fel saker gentemot någon annan i det dolda? Ge gärna exempel om du vill dela med dig.

Alla inlägg i julkalender kan du hitta i tidsarkivet för december 2023.

Publicerat:

i:

32 svar till ”21. Göra det rätta”

 1. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Väljer noga vad jag delar på bloggen, för det händer ju så mycket mer i livet.
  Att göra det rätta- följ ditt hjärta och magkänsla. Då blir det bra. Ha en bra torsdag! Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bloggen är en del av livet, inte hela livet. Var vi drar gränsen är ju individuellt. Vad bra du kan lite på din magkänsla! Detsamma. Kram

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Hela den långa listan uppfyller jag kanske inte, men behöver inte ”publik” för att försöka göra rätt. Har ganska stor integritet. Självklart ska man vara stolt över det man gör.

 3. Profilbild för Tove
  Tove

  Jag byter göra rätt mot göra gott till/för andra: Ja, just i dagarna här har jag fått återkoppling på vad jag gott gjort, ingen annan vet.
  Då blev det ju rätt.
  Ibland gör en gott obemärkt utan återkoppling, men gjort är det och gott är det inuti.
  Då är det ju rätt.
  Att välja det rätta för sin egen skull – men som för mottagaren kan bli fel …
  Frågan är mångfacetterad, omfångsrik och knyter an till situationer och där kommer svaren.
  Andemeningen är – som jag tror du menar, att göra gott i det tysta.
  God kram 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Göra gott är bra! Och vad fint att du fått en återkoppling om det. Det är verkligen gott inuti när en vet att en gjort gott. Ja, det handlar om att göra det i det tysta. Kram

 4. Profilbild för Lena i Wales och lite överallt

  Att göra det rätta handlar mycket för mig om att följa sitt samvete.
  Samvetet är olika från person till person. När man tänker på alla skjutningar så undrar man ibland.
  Jag har också kört för fort ofta, men då på tomma motorvägar, men aldrig utanför skolor eller i områden med många hus och människor.
  God Jul!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för din reflektion Lena, tycker det ligger mycket i det du skriver om samvetet! Exakt, det gäller att välja var en kör för fort 🙂 God Jul!

 5. Profilbild för Barbro

  Bästa känslan! Att göra saker för andra utan att berätta om det för någon.
  💖

 6. Profilbild för Mamma C

  Även om min blogg är som en dagbok så finns det mycket som jag inte berättar där med. Sådant som jag bara vill hålla för mig själv men som jag kan vara stolt över.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Aktivt val på vad en bloggar om är viktigt tycker jag. Och det händer ju massor som inte står på bloggarna. Blir glad av din reflektion!

 7. Profilbild för Madde

  Allt skriver man ju inte om på bloggen, men visst gör jag ”bra” saker jag berättar om. Tanken är absolut inte att visa hur bra jag är utan att kanske uppmärksamma saker som flera kan göra också. Tänker på att lämna blod, men delar också suicide zero något som betyder mycket för mig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det också för att inspirera andra, det har du helt rätt i.

 8. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Jag tror att vi alla i gemen gör någonting för andra och mycket enligt den lista du har skrivit. Jag kan gott säga att jag gör allt som finns på den och om jag skriver om det är det för att ge andra ev. lust att göra likadant eller ditåt.

  Torsdagskram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tror också gott om alla andra 🙂 Och ja, att inspirera andra är verkligen en anledning att berätta om det. Men allt behöver ju inte berättas ändå, och det är jag helt säker på att du inte heller gör. Kram!

 9. Profilbild för Anita

  Jag försöker göra gott och rätt på olika sätt men inget jag berättar om eller skriver om på bloggen. Men jag kan berätta om en liten episod. En dag för några år sedan när jag var ute på hundpromenad mötte jag en kvinna som hade en snygg jacka och hon klädde så otroligt bra i den. Precis när vi passerade varandra så sa jag ”förlåt, men jag måste bara få säga att du har så snygg jacka och du klär så otroligt bra i den”. Och hon blev så glad, faktiskt rörd. Det kom spontant från mig men kändes otroligt bra när jag sagt det. Varför berättar jag nu detta? Jo, för att det behövs inte alls mycket för att göra gott. En liten komplimang till någon främmande person kan göra så mycket, både för mottagaren och givaren. Jag tror att både hon och jag kände oss glada i flera timmar efteråt. Jag hade kunnat stannat vid att bara säga att hon hade en snygg jacka. Då hade hon säkert sagt tack och inte tänkt så mycket mer på det men just att jag sa att hon klädde så otroligt bra i den var nog det som gjorde henne så glad … och även mig när jag såg hennes reaktion.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi är alla olika så det var ju väldans bra den komplimangen landade fint hos henne och tack för att du berättade!

 10. Profilbild för Annika

  Jomen så är det ju, allt skriver man ju verkligen inte om i sin blogg. Absolut inte.
  Nej, jag skriver inte heller om pengar vi skänker, eller om saker vi ger bort. Det stör mig lite på att på tex insta se folk som gett bort ngt (pengar till en gala eller prylar till ngn som ”behöver dem”) och lägger ut en skärmdump av det … varför liksom? Tycker nästan det blir motsatt effekt när ngn gör så. TITTA vad jag är duktig och snäll …
  Spare me.

  Tycker mycket har att göra med samvete, det som känns bra att göra. Det kan vara större saker, eller bara det att jag tex varje dag placerar min grannes dagtidning vid hennes dörr. Grannen har knä och höftproblem och har en trappa upp till sin ytterdörr. Tidningen slänger budet bara på gräsmattan. En sådan liten sak.
  Tror ju att människan på det hela taget är god, och att hon hjälper andra när hon kan.

  Dina tankeluckor i juletid är så bra.
  Kram!!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så skönt att inte ha Insta och FB och slippa bli irriterad på hur folk beter sig 🙂 Men jag kan förstå att folk delar vissa saker för att på det viset inspirera andra att göra likadant. Tack för din reflektion och jag blir så glad för att du gillar luckorna. Kram!

 11. Profilbild för znogge

  Jag tycker det är en självklarhet att göra bra saker utan att få cred för det. Om det vore tvärtom att man gör rätt bara att få uppmärksamhet så tycker jag inte att det är riktigt äkta. Jag tänker på ”Den gyllene regeln” som går ut på att behandla andra som du själv vill bli behandlad. Ganska självklart egentligen precis som ”Har du inget snällt att säga, säg inget”.
  Sedan är det väldigt mänskligt att hamna i situationer där det inte är helt enkelt men tanken är inte att vi ska bli ”dumsnälla”. Punkterna som du listar tycker jag är bra exempel på att göra rätt och för många av oss sitter det i ryggmärgen att göra så. Kanske har vi en inbyggd moralisk kompass…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jamen så är det nog, att de flesta av oss har en inbyggd moralisk kompass. Däremot är det nog inte samma sak som att göra det i det tysta. Vi söker bekräftelser hela tiden och jag tror inte detta är ett undantag. I alla fall inte alltid. Det är en bra regel den där gyllene!

   1. Profilbild för Znogge

    Nja… Där är vi inte helt överens men det behöver vi inte vara. Jag håller inte med om att vi söker bekräftelse hela tiden. I stället tänker jag att bekräftelsebehov och självkänsla hänger starkt samman. Visst har alla människor ett bekräftelsebehov men det är definitivt olika stort.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Jag uttryckte mig inte korrekt. Jag menar inte hela tiden som i att ständigt och jämt göra det. Utan mer som du skriver, att vi alla har behov av bekräftelse i livet. Och ja det är definitivt olika stort. Vi behöver absolut inte vara överens, men jag tror vi är det i det här fallet, bara att jag inte uttrycker mig lika bra som du 🙂 Tack!

 12. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Jag tycker det är en självklarhet att försöka göra gott och rätt för andra och tänk vad skönt det känns i kroppen när det är gjort! Ibland räcker en ärligt menad komplimang för att glädja en medmänniska och även en själv. Lika självklart är det att inte behöva skriva om det på bloggen eller basunera ut det på annat sätt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jamen visst är det så! En del är fint att ha för sig själv också.

 13. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Jag är inte mer än människa. Så visst gör jag både fel och rätt. Sedan väljer jag ju så klart vad jag vill dela med mej av. Att hela tiden tala om att jag gjort nåt bra, behöver jag inte för min självkänsla är stark ändå.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, massor av fel och massor rätt gör jag med. Och jag känner som du, så klart systra mi <3 Kram

 14. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Jag är inte aktiv på några sociala medier men en del om vad jag gör rätt hamnar i min blogg. Hur mycket, eller om det är för mycket, får andra avgöra. Men jag tror att alla vi som bloggar dels tycker om att skriva, får lite terapi av det och så blir vi glada när vi får vänliga kommentarer som bekräftelse. Jag har gjort både rätt och fel genom livet men felen har mestadels varit misstag eller omedvetna. Jag försöker vara en bra medmänniska och vän och jag tror att jag lyckas oftast. Det är ju bara det där med att inte dröja för länge med att höra av mig. Men jag är svensk och är inte riktigt bekväm med att räkna upp en lista med hur jag gör rätt 😀 Men jag var volontär på katthemmet (eller kattslav som vissa sa) och jag skänker en del pengar till flera organisationer. Rädda barnen bl a. Jag har blivit lite mer egocentrerad sedan mina kognitiva förmågor och orken sätter stopp för annat. Dock har jag alltid fått höra att jag är ärlig och så har det nog varit. Jag är ganska stolt över det. Första gången jag fick höra det blev jag förvånad för det var i en grupp som egentligen inte kände mig. Förmodligen har det gjort att jag verkligen försöker leva upp till det omdömet 😀 Men det är svårt att vara helt ärlig om sina egna egenskaper 😀 Det är ganska många år sedan jag bestämde mig för att aldrig prata skit om någon annan. Det är en balansakt för ibland är det befogat att nämna något. Men skitsnack som handlar om saker man inte har med att göra vägrar jag delta i.
  Men innan jag tog beslutet kan jag också, med viss skam, erkänna att jag deltog i skitsnack ibland.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jamen så där är det verkligen. Vi skriver och bearbetar med skrivandet. Jag får ibland höra att jag är för personlig på bloggen, men det tycker inte jag. Har inga problem att vara personlig, men jag berättar inte allt. Och det är ju bara jag som vet vad jag inte berättar. Av det jag lärt känna dig så känns det som att du har en bra självinsikt om vem du är. Även om du nu kanske går igenom en förändring hos Gunnar. Vi behöver inte skämmas för sånt vi gjort, vi har lärt oss av det och gått vidare. Tänker jag. Tack för din reflektion Ingrid, det är underbart att ha dig med på den här resan. Kram

 15. Profilbild för Paula Merio

  Jag kan säga att jag upplevt att det mest givande man kan göra är att göra gott för sina medmänniskor. Jag är ledsen över att min hälsa och min ork inte längre räcker till för att göra så mycket nytta. Under flyktingkrisen var jag tillsammans med en grupp andra väldigt aktiv i att försöka göra livet drägligt för de flyktingar som blev placerade på orten där jag bodde. Det gav mig vänner för livet.Jag ger det jag kan till olika fonder, även tanken och mindre belopp hjälper. Vi människor mår som bäst när vi ingår i ett sammanhang, där vi är en del av ett samhälle,och gör vad vi kan för att hjälpa dem som har det svårt. Jag har en del ideér hur jag vill göra en insats, men just nu väljer jag att satsa mycket tid och kärlek på min hund som är gammal och skröplig. Ibland känner jag dock att jag skulle behöva en spark i baken för att komma igång igen med volontärarbete, en granne är med i Svenska lottakåren och civilförsvaret, det lockar också. Ingen kan göra allt men alla kan göra något!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det sista du skrev där är verkligen viktigt. Vi gör vad vi kan och vi mår bra av att göra det. Tack för din reflektion!

Vädret

Ourique, PT
29°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
35°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.