Bakat fröknäcke och frallor

Ibland blir det såna där lyckoträffar när en provar nya recept, igår blev det så! Jag bakade fröknäcke och frallor.

Fröknäcke gjorde jag för första gången för mer än 10 år sedan. Och jag har njutit av flera varianter under åren. Men idag hittade jag ett recept som verkligen var perfekt för mig! Fröer och mandelmjöl är ingredienserna. De jag tidigare har gjort har varit antingen med bara fröer (blir lite för sprött) eller fröer som kompletteras med majsmjöl (som jag helst inte vill äta).

Att ha mandelmjöl i bidrog till en god och fyllig smak och dessutom satt de ihop bra. Och jag slipper äta majsmjölet. Perfekt! Strösslar med lite salt ovanpå. Så himla gott!

Dessutom gjorde jag några frallor när jag letade efter recept med mycket fiberhusk i. Och att hitta brödrecept utan gluten där det inte massor en massa udda mjöler är inte lätt. Dessutom utan havre eftersom jag inte vill äta det heller. Det här receptet uppfyllde mina krav på ingredienser!

Konsistensen blir lite svampig av äggvitan som är i, men det gör inget alls, jag är ju van att äta lite annorlunda konsistenser. Smakar inte så jättemycket, men tänker jag kan lägga i vilka kryddor jag vill själv nästa gång. Kanske ska be svärmor skicka ner vörtbrödskrydda…

Den här första satsen på 6 frallor gick åt som en första smakning, sen en halva var till lunchsalladen, och idag går ett som burgerbröd. Resten åkte in i frysen. Tanken är att njuta av dem på uppesittarkvällen med rödbetssallad (egna inlagda rödbetor) och göttbullar (av svarta bönor). mmmmm… mums det vattnas i munnen på mig redan!

Kommer baka båda de här bröden igen! Kanske kommer ihåg att fota frallorna nästa gång.

Länkar till recepten: fröknäcke och frallor.

Publicerat:

i:

20 svar till ”Bakat fröknäcke och frallor”

  1. Profilbild för Ingrid

    Ditt fröknäcke ser gott ut! Det är något som jag aldrig försökt mig på att göra.
    Ha en fin onsdag!
    /Ingrid

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är jättegott, åt till mellis idag med en god ost på.

  2. Profilbild för Hanneles bokparadis

    Finns goda färdiga, och även färdiga mixpåsar i bakhyllan, äter sporadiskt.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Jag gillar att göra så mycket själv som jag kan.

    2. Profilbild för Hanneles bokparadis

      Det har varit mycket bak och sånt med fyra barn, under 15 år bakade jag nästan allt matbröd (sparade 75 000 kr under de åren!), bakade födelsedagstårtor, fotbollskakor, hockeybullar…. Nu ibland bakar jag med barnbarn.

      1. Profilbild för Hanneles bokparadis

        nja, bakning var i alla fall något som SYNTES, det gör inte disk, tvätt, städ… 😀
        Har inte längre behov av att göra allt själv, barnens tur att bjuda 🤎

        1. Profilbild för Anna Forsberg

          Det är så gott med egenbakat tycker jag. Visst syns det när det är diskat, tvättat och städat 🙂 Fint att barnen bjuder!

  3. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Vad gott fröknäcket ser ut och vad kul det är att lyckas när man provar nya recept. Frallorna var säkert jättegoda och kanske blir de ännu lite godare med någon krydda. Kul med rödbetssallad på egna rödbetor. Jag gör min egen rödbetssallad men med rödbetor på burk. Lätt och riktigt gott det också.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det var goda brödbak och rödbetssallad är så gott! Kram

  4. Profilbild för Annika

    ÄLSKAR fröknäcke!! SÅ gott. Brukar köpa ett norskt här, sååå gott!!
    Borde absolut baka själv, som du.
    Jag gör också rödbetssalladen själv, men med inlagda (köpta) rödbetor. MUMS!
    Kramar

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är väldigt gott, och så himla enkelt att göra eget! Rödbetssallad är väldigt smarrigt. Kram

  5. Profilbild för Susjos

    Mums med fröknäcke, dina såg väldigt goda ut. Har aldrig bakat fröknäcke. Det jag i modern tid har bakat i brödväg är Bönfrallor, väldigt gott.
    Ha det fint!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är så gott och så enkelt att göra! Bönfrallor låter intressant, vill du dela med dig av receptet? Detsamma!

  6. Profilbild för JoY

    Ditt inlägg kom som om jag hade beställt det. Fröknäcke brukar jag baka men det receptet jag har innehåller vetemjöl. Eftersom min mor (95 år) har fått lite diabetes försöker jag hjälpa henne att hitta rätt bland tex bröd. Köpte mandelmjöl och fiberhusk idag för att baka just fröknäcke. Och nu fick jag detta receptet. Tror att jag ska överraska henne med frallorna också. Tack så mycket.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Men vad roligt att det kom så lägligt! Hoppas din mamma gillar båda.

  7. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

    Men å ! Fröknäcke har jag nästan glömt att det ens existerar. Det dom är så gott🫣 Ditt recept verkar perfekt! Tidigare har jag sparat ditt recept på scones, de har jag gjort nån gång och de är goda. Dessa bröd låter också gott. Tack för inspiration
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vad roligt, hoppas du gör dem för de är väldigt goda. Nu tror jag att jag får ta fram ett som ett litet mellanmål 🙂 För att jag kan! Kram

  8. Profilbild för Marianne

    Jag har provat olika recept på fröknäcke och fastnat för ett utan mjöl, dina frallor ska jag absolut prova baka.
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Härligt Marianne att du hittat det du gillar. Hoppas du gillar frallorna, ska baka en ny omgång idag tänker jag.

Vädret

Ourique, PT
13°
Växlande molnighet
06:2920:29 WEST
TorFreLörSönMån
30°C / 12°C
31°C / 13°C
31°C / 12°C
27°C / 11°C
23°C / 10°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.