3 år sedan huset blev vårt

Att tiden går fort är väl inte någon sensationell nyhet för någon. Att det idag är tre år sedan vi skrev på kontraktet och fick nycklarna till vårt hus här i Portugal känns overkligt.

Den här flytten har gjort så mycket gott för mig (oss), den har gett mig insikter om vad jag behöver och vad jag inte behöver. Jag vet att en flytt utomlands inte är för alla, men det är för mig. Och det gör att jag lever bättre, bättre för mig.

Tänkte fokusera på det som överraskat mig, vad som inte blev som jag trodde. Det betyder inte att det är dåligt, utan det är bara annorlunda, helt enkelt bara inte vad jag trodde.

Acklimatiserad

Att jag skulle frysa när det är 18 grader ute trodde jag inte. Men jag har acklimatiserat mig. Har väl blivit mer lik portugiserna i det avseendet. Jag njuter av solens värmande strålar men tycker det blir kallt så fort solen börjar gå ner, när temperaturen närmar sig 18 grader då går jag in! Vi har ett värmesystem i huset som motar bort fukten och som gör att vi inte behöver ha skor och jacka på oss inomhus, däremot sitter vi med filt på benen i soffan och har dubbla tröjor på oss, vi har ca 21-22 grader inne.

Hörde ett skämt av en portugisisk stå-upare igår där han sa att de ”hemlösa” en ser inte är hemlösa, de bara är utomhus för att det är för kallt att vara hemma. Och det ligger mycket i det. Många portugiser sitter tryckta mot söderväggarna med massor av kläder på sig för att bli varma.

Att jag skulle njuta när det är över 30 grader trodde jag inte heller. Att jag inte skulle tappa förståndet när det passerar 40 grader, det är en överraskning. Många portugiser omkring oss tycker det är för varmt på sommaren och lider igenom den säsongen. De som har råd och möjlighet åker till kusten för där är det svalare och havet svalkar så klart. Jag älskar sommaren här, det trodde jag verkligen inte. Och ännu mer njutningsfullt blev det med poolen så klart.

Min egen tolkning är att det är fukten jag är känslig mot. Så om det varit heta sommar med hög luftfuktighet hade jag nog tappat förståndet. Och det är fukten på vintern som gör att jag fryser då.

Jag förväntade mig inte heller att det skulle vara så stora temperaturskillnader mellan natt och dag, året runt. Men det är fantastiskt att det är så, i alla fall på sommaren.

Portugiser & portugisiskan

Jag hade inte förväntat mig att det skulle vara så svårt att lära mig ett nytt språk. Jag trodde det skulle vara lättare och jag trodde jag skulle få många chanser att praktisera språket.

Jag trodde nämligen inte det skulle vara så svårt att få möjlighet att umgås med portugiser. Portugiserna i vår ålder jobbar jämt, för att ha råd att leva. Den lilla fritid de har använder de till att ta hand om familjens alla generationer. Vi har bjudit in på middagar, fika och dopp i poolen, men ingen kan. De hinner inte. De gör andra prioriteringar. De kommer kring jul med julklapp och nån gång för att hämta skörd om jag ber dem.

Att umgås med promenader, aktiviteter, fika och middagar, det gör vi med amerikanare, svenskar, belgare, engelsmän, afrikaner och vänner med andra nationaliteter.

Jag respekterar verkligen portugisernas val, traditioner och behov. Det blev bara inte som jag trodde. Jag tror nämligen att portugiserna mestadels umgås med vänner utanför det egna hemmet; på caféer, karnevaler och andra event. Så nästa gång det är ett event i byn så ska jag också delta mer aktivt och möta dem på deras hemmaplan.

När jag är ute och går träffar jag ofta äldre personer som jag utbyter de vanliga hälsningsfraserna med, blir några meningar om vädret och om att vi alla mår bra av att vara ute och gå. Det är både roligt och bra!

Hemma & resor

Att vårt nya hem skulle bli en så stark och viktig plats för mig trodde jag inte. Jag hade förväntningarna att det skulle bli en fast plats, en bas, att utgå ifrån när vi reser. Men så är det inte. I alla fall inte än, kanske det blir så längre fram.

Jag är nyfiken på nya platser, men har så mycket nytt att uppleva här där vi bor så har inte samma behov av att resa annat än att göra dagsturer, vilket jag berättat om tidigare. Jag är överrumplad av känslan att inte ha suget att resa.

Mitt behov av ett ”hemma” är mycket större än jag trodde. Jag tyckte verkligen att husbilen var mitt hemma där och då. Men det här kapitlet på den här platsen i det här hemmet, ja det har tagit mig med storm. Nog hade jag höga förväntningar på den här flytten, men känslan av hemma är så mycket större än jag trodde. Vilket jag också bloggat om tidigare.

Det här citatet innehåller så mycket viktigt för mig. De där behoven har ökat med åldern och det har blivit väldigt mycket tydligare sedan vi flyttade hit.

Jag har hittat det, för här har jag enkelheten. Och med den kommer glädje och lust. Det finns utrymme för så mycket mer när jag är på rätt plats. När jag är här.

Firar vi?

Att det idag har gått tre år sedan nycklarna landade i vår hand kan vi förstå om vi tittar oss omkring i huset eller i trädgården. Vi har gjort väldigt mycket arbete. Vi har skapat vår oas och vårt hem. Men tiden har gått fort ändå, tre år är lång tid. Vi gillar ju våra byggprojekt, men nu är det av annan kaliber och i en helt annan pace än de första åren. Så kanske de kommande tre åren går lite långsammare? Nej, förmodligen inte. Så det gäller ju att hänga på och njuta!

Nedan bilder visar ungefär samma vy, med tre års mellanrum.

Februari 2021
Januari 2024

Så firar vi idag? Ja så klart gör vi det! I ösregn och ”kyla” så kryper vi upp under filtarna i soffan och kollar på längdskidor samt VM i skidskytte. Lagar min nya favoriträtt purjolökspasta (den sista egna purjolöken för den här odlingssäsongen) och dricker ett underbart portugisiskt rödvin till det. Ja, just det. Jag trodde faktiskt inte att de portugisiska vinerna skulle vara så vansinnigt goda och dessutom löjligt billiga.

Vill du se alla projekt vi gjort så hittar du listan med länkar här.

Vill du se hur hus och trädgård såg ut för tre år sedan så hittar du bilder och länkar här

Översta bilden är vårt hus i januari 2024

Publicerat:

i:

,

36 svar till ”3 år sedan huset blev vårt”

 1. Profilbild för Åke

  Grattis till tre år. Ja det är nog mycket att ta in. Skulle inte passa in i min profil… men skulle inte ha någonting emot en som vi kallar sommarbostad sådär. Där man kunde vila upp sig på vinterhalvåret någon vecka eller månad då. Ni pysslar om det så fint. Poolen måste vara överlägsen. Jag ska vara ärlig och säga den är jag mest avundsjuk på. En fortsatt trevlig söndag, Vi har ”bara” – 14 nu på morgonen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Åke! Visst är poolen helt underbar! Ha en skön söndag du med

 2. Profilbild för Sara i Barcelona

  Åh vad roligt att läsa 🙂 Kan relatera till en del, helt klart 😀 Tex att man skulle tycka det är kallt med 18 gr är lite kul, jag pälsar på mig flera lager även dom dagarna, haha… gillar dock vintern här väldigt mycket!
  Ja, det där med att träffas ute stämmer helt klart här också, uteserveringar här i Bcn är ständigt fulla och i synnerhet söndagarna ser man alltid stora familjer, flera generationer, vara ute tillsammans, äta på restaurang och promenera tillsammans, mysigt!
  Kan också relatera till känslan att inte ha behov av att resa längre, känns som att jag har allt runt knuten typ, en skön och befriande känsla 🙂
  Och ja, lära sig ett nytt språk är inte enkelt, helt klart! 😀 här har vi dessutom två språk, spanska och katalanska… jag har lärt mig spanska hyfsat bra men tyvärr inte katalanska så bra, förstår när jag läser dock 🙂
  Ja, ni har verkligen skapat er en underbar plats som jag förstår att ni trivs på <3

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker om alla årstiderna, de har sina tjusningar alla fyra, men vintern är inte den bästa 🙂 Jag hoppas och tror att mitt reseintresse dock kommer tillbaka, men det får ta den tid det tar. Nu njuter vi för fullt av att vara här där vi är. Kan förstå det blir dubbelt så mycket att lära sig hos er! Tack!

 3. Profilbild för En vanlig man

  Väldigt fint citat, precis så känner jag också.
  Gratulerar till de tre första åren i huset.
  Ha en skön söndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad underbart du känner så också! Tack så mycket, och detsamma

 4. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Det har hänt mycket hos er under tre år, nu känns väl platsen som ert.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så känns det verkligen

 5. Profilbild för Anita

  Grattis till tre år med huset! Det var speciellt roligt att läsa hur du uppfattar temperaturerna. Tror precis som du att det har med fukten att göra. Här har vi väldigt hög luftfuktighet på sommaren vilket gör att om det är 30 grader mår jag inte alls bra, tycker det är vansinnigt varmt. 21-22 grader på vintern inomhus är behagligt tycker jag men så är ju också inomhusluften torr på vintern här.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Ja, jag är övertygad om att det är fukten jag är känslig mot. Så fort luftavfuktaren gått ett par timmar nu vintertid så blir det väldigt mycket behagligare inne även om temperaturen är densamma.

 6. Profilbild för Znogge

  Grattis till era tre år i ert hus! Det var väldigt intressant att läsa om dina insikter och hur du upplevt era tre första år som bofasta i Portugal. När det gäller temperaturerna så tror jag också att luftfuktigheten påverkar mycket hur man upplever det.
  Att bo utomlands är absolut inget för mig men en liten semesterbostad hade inte varit fel. Samtidigt så är jag väldigt nöjd med att vi skaffade vår husvagn.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Med husvagnen har ni ju fantastiska möjligheten att uppleva det ni vill och dessutom ha huset med er som Miss T känner sig hemma i.

 7. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Grattis till tre fina år! Riktigt skoj att läsa om dina reflektioner hur en del saker blir som en tror och andra blir helt annorlunda och tänk så mycket ni har hunnit göra med ert hem.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Det är svårt att stoppa reflektionerna och då är det kul att dela med mig och roligt att det uppskattas!

 8. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Grattis till 3 år och det nya livet =)
  Njut av vinet och idag är det mycket skidor på TV , just nu en guldmedalj =)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Nämen, se där, härligt! Har inte koll på junior-tävlingarna, blir mycket ändå 🙂

 9. Profilbild för Mamma C

  Stort grattis till era 3 år i Portugal.
  Jag känner igen en del av det du skriver. Jag säger att jag blivit spansk när det gäller vädret. Har på mig lager på lager denna årstid. Vi har inte kallt i vårt hus, kanske 21 grader. Men ibland känns det skönare denna årstid att vara utomhus i solen.
  Kan tyvärr inte säga att jag är bra på spanska fast jag är inne på sjunde året här. Är väl mest standard fraser som sitter. Tycker jag förstår mer men kan inte svara. Där vi bor är det så mycket engelsmän. Så det pratas mycket mer engelska än spanska kan jag tycka. Kan väl inte skylla på det, utan det är mer lathet från mig tyvärr.
  En mycket trevlig läsning om dina reflektioner över er flytt.
  Ha en fin och bra söndag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Solen är så underbar, tacksam för alla soltimmar vi har här. Det är svårt med ett nytt språk och om en inte kan praktisera det så mycket är det ju ännu svårare. Roligt du gillade att läsa om mina reflektioner. Detsamma, kram!

 10. Profilbild för Ingrid Bodén

  Grattis till att det blev så lyckat och att det verkligen blev ert hemma 😀 Jag bloggade en gång om att det vackraste ord jag visste var just ordet hemma. Det var precis innan flytten hit och här stämde allt. Så jag förstår känslan av att ha hittat hem 😀 Det mesta verkar vara positivt förutom att språket inte kan praktiseras så mycket du vill pga för få tillfällen att umgås med portugiser. Men där verkar du också vara lösningsfokuserad och vet hur du ska försöka få mer kontakt. Jag önskar dig/er ett stort lycka till. Kanske är det inte heller helt optimalt att ni ibland fryser men det uppvägs säkert av alla varma, sköna dagar ni får. Kroppen är fantastisk som kan acklimatisera sig efter diverse nya omständigheter. Jag tror helt klart att fukten är det som gör värmen mindre skön och kylan kallare. Vilken tur då att era somrar är torra så att värmen blir skön 😀
  Det är ju superbra att ni trivs så bra att ni helst stannar i ert hem. Resorna kanske kommer senare men om inte så är det ju för att ni har valt att inte resa.
  Det är så roligt att läsa om hur bra det kan bli med en livsförändring och många blir säkert inspirerade. Kanske inte till en flytt söderut men till att våga göra en förändring.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Jag hoppas jag kan skapa fler tillfällen att öva på språket. Visst är kroppen fantastisk och jag tror som du att fukten är det avgörande. Resorna kommer, eller så kommer de inte. Helt rätt, vi styr det själva. Roligt om jag kan inspirera till förändring om det är vad någon vill, oavsett vad det är. Kram!

 11. Profilbild för Channal

  Hej Anna! GRATTIS till era tre år med ert smultronställe! Så fint! Härligt att en dröm blir uppfylld och skönt att komma ifrån ekorrhjulet.

  Tror spanska är lättare än portugisiska. Tur ni har andra nationaliteter att umgås med. Sen har du ju bloggen. Kul att ha lärt känna dig här.

  Vet du, jag har heller inget sug efter att åka utomlands som förr. Speciellt inte sommartid. Jag blev avskräckt när vi var i Parga juli 2022. 30-33 grader fuktig värme. Jag fixade inte det. Södra Europa får bli höst o vår. Älskar varje kvadratmeter av mitt hus. Men nu vill jag ha värme o vår!! Gärna 18 grader!!

  Minns en varm sommar jag hade en tunn sommarklänning, 18-20 grader. Vänner från Colombia hade byxor, täckjacka, boots och satte sig inomhus! De frös!! Haha!

  Önskar er många fina år till i Portugal! Må gott och KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Och du.. det var väldigt gott med den där ingefärabroccolin! Fuktig värme klarar inte jag heller, men här är det torrt eftersom vi inte bor vid havet. Så härligt att höra att du älskar ditt hus också och snart kommer vårmen.. bara lite väntan till. Detsamma, kram

 12. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Jag sitter här och småler, känner igen mig i det mesta du skriver. 11 mars är det tre år sedan vi skrev under vårt köpebrev och betalade vår lägenhet här. Allt du skriver stämmer så väl in på mig och på oss. Skriver under rakt av.

  Grattis till era tre år!
  Kramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Intressant att vi upplever ungefär samma och hipp hipp hurra för era tre år! Hälsa! Kram

 13. Profilbild för Marianne

  Ja, tiden springer snabblopp. Men ni har gjort mycket och format hemmet till er under de tre åren, så grattis till treårsdagen 🙂
  Jag läste igenom min kommentar på förra inlägget och insåg att jag inte såg de unga träden, men du förstod ändå vad jag tittat på 🙂 Jag är väldigt virrig och okoncentrerad på det mesta nu, men vill inte vara utan er bloggisar, så jag hoppas du förstår att det kan bli knepigt ibland?

  Ha en fin avslutning på veckan
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Förstår du har det jobbigt nu, och jag är glad du ändå känner att du vill hänga med trots omständligheterna. Kram

 14. Profilbild för Barbro

  Före/efter-bilder – så kul!!!
  Vilken vacker vy ni fick utöver landskapet, upp mot kullen. Love it!
  Klockrent citat.

  Ha det fortsatt gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Barbro! Detsamma!

 15. Profilbild för Anni

  Så underbart när det inte blir som man tänkt sig utan blir annorlunda och bra/bättre! Det där med att umgås hemma hos varandra gör man inte i samma utsträckning i södra Europa (jag vet faktiskt inte hur det är i Tyskland/Benelux etc) utan då träffas man på restaurang/bar som jag förstått det. Visst är det intressant att man gör olika? Även inom Sverige gör man på olika sätt; norrlänningar har ofta svårt att förstå att man inte bara kan klampa in hos sörlänningar utan förvarning. Här vill vi gärna få ett samtal eller sms om ifall det passar att man kommer förbi.

  Nog om det. Stort grattis till era tre år och allt ni gjort under tiden! Det är så spännande att följa ert liv där nere!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla och så roligt att höra om olikheterna i Sverige, för där har jag inte tänkt på det alls. Jag älskar spontana besök 🙂

 16. Profilbild för Paula Merio

  Jag kan faktiskt lätt förstå portugisernas inrutade liv där inte nya trevliga grannar riktigt får utrymme. Betydligt enklare är ju om man träffar dem som är daglediga som ni själva är, men då blir de inte i samma ålder som ni.
  Överlag läser jag genom raderna mycket positivt o just inget negativt alls. Och visst borde väl även missräkningar och annat redan ha visat sig. Tänk så bra det blev just för er!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag förstår också deras val att göra annat på sin lediga tid än att hänga med oss 🙂 Bara för att jag är nyfiken på andra så betyder ju inte det att alla är det. Vi är väldigt glada att vi hamnade här.

 17. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Ja tänk så fort tiden går och inte behöver en har roligt hela tiden heller, den går fort ändå. Jag känner nog också att jag acklimatiserat mej för den första vintern tycke jag det var så mycket varmare, trots att vi nu haft värmerekord flera gånger…. Och det är nog som du säger-fukten kyler. Visst finns det många goda portugisiska viner!
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är både på gott o ont att tiden går fort och att vi acklimatiserar oss 🙂 Kram vännen!

 18. Profilbild för Annika

  Så roligt att läsa, och att se foton.
  GRATTIS till tre år och att ni verkligen har ”hittat hem”.
  Vilken oas ni har. En oas i fantastiskt vacker omgivning. Förstår att poolen är ett riktigt lyckokast för er. Så fin er framsida är!
  Jag bor ju i ett klimat där somrarna är plågsamt fuktiga och heta. Utan AC skulle jag inte kunna bo här. Ogillar det så mkt.
  Vintern är rå således. Just nu snöar det. Konstigt och oväntat. Det är 2 plus. Ogillar hur temperaturen här går upp och ner på vintern, från 18 + till -10. Typ.
  Fast mest ligger det runt fem grader och det är rått och kylan kryper in överallt. Glad tt värmepumpen funkar, haha.
  Det är bara att glädjas över att ni blivit hemmakatter.
  Kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul du gillar och tack, vi känner oss väldigt hemma! Den där fukten är inte min grej heller. Idag har vi 22 grader och det är underbart, så nu ska jag gå ut en sväng i trädgården. Kram

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
27°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 17°C
24°C / 14°C
21°C / 13°C
25°C / 12°C
30°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.