mimosa blommar

Mimosan blommar & doftar!

Förra året fotade jag mimosan men av någon anledning blev det inget inlägg om detta ljuvliga träd. Så i år gick jag ut och fotade igen och idag får du se båda årens blomning på en gång.

Jag älskar mimosa, hade alltid en kvist av mimosa i de blombuketter jag köpte, när det fanns vill säga. Så att omges av denna fantastiska doft och starka färg vart jag än går under en tid i februari är underbart. Jag njuter av det väldigt mycket.

Däremot är det en invasiv växt så det är inte tillåtet att plantera in den i sin trädgård t.ex. Men det är inte förbjudet att njuta av, dofta på och fota den underbara blomningen. Det finns ett antal träd bara några hundra meter från vårt hus. När jag närmar mig så kastar sig doften över mig!

Går jag upp i byn så finns ännu fler träd och det är enormt vackert med de starka gula blommorna mot den gröna bakgrunden.

Först ut är årets bilder som är fotade dels med macroobjektivet men också med 35mm normalobjektivet. Den allra första bilden nedan har jag skrivit ut i A3 och ramat in, blev väldigt nöjd med den.

Jag tycker inte nedan bilder från förra året är lika bra, men de visar bättre på intensiteten i blomningen! Har troligen använt mobilen för nedanstående bilder.

Vad bra att nu alla mimosabilder finns här på bloggen, så jag kan gå tillbaka och njuta av dem resten av året nu när blomningen snart är över.

Publicerat:

i:

40 svar till ”Mimosan blommar & doftar!”

 1. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Varje blomma är som en liten sol. Sista bilden gillar jag bäst=) Ha en bra dag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja visst är mimosan många solar 🙂 Tack, detsamma önskar jag dig

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Härligt, jag har en lite mimosabuske i trädgården, doftar garanterat inte just nu 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Intressant! Undrar vad det är för mimosa sort som trivs i Sverige och är i buskform. Här är det enorma träd 🙂

 3. Profilbild för Emma

  Fantastiskt fint träd och doften är ju verkligen underbar som du säger. Ha en fin måndag! 🙂

 4. Profilbild för Lena i Wales och lite överallt

  Wow, vad härligt att få se så många mimosabilder! Och doften, underbar!
  Jag älskar mimosa och hade några träd i trädgården i Spanien. Visste inte att de var invasiva, men någon måste ha planterat dem där någon gång.
  Ha det skönt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag hade gärna planterat ett par träd i vår trädgård, men det syns tydligt här att där de står utmed vägarna så kommer det upp nya skott överallt runt omkring. Tack detsamma

 5. Profilbild för Anita

  Fantastiskt! Som ett härligt gult solsken. Älskar bilden där alla träden syns. Vilken känsla att vandra mitt i allt det gula och njuta av väldoften. Visste inte att dom var invasiva.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, helt magiskt träd verkligen. Så synd att de är invasiva här i vårt klimat.

 6. Profilbild för Tony - KulTur i Natur

  Visst är gul en fantastiskt vacker färg, en favorit!
  Fin bildserie.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   I naturen gillar jag också gult! Tack

 7. Profilbild för Ulla

  Visst är det ljuvligt med blommande mimosa! Härliga bilder som piggar upp. Jag hade en mimosa i uterummet för några år sedan, silverakacia, kallas den väl för också. Men den fick ohyra så jag slängde den, men nu blir jag sugen på att skaffa en igen. 😀 Det visste jag inte att den är invasiv, synd att du inte kan ha den i trädgården då.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   När jag googlar silverakacia så ser det absolut ut som om det är den som växer här i trädformat 🙂 Jättetråkigt att jag inte får ha den i trädgården.

 8. Profilbild för Channal

  OMG!! SÅ VACKERT ANNA! Älskar’t! Jag har aldrig sett ett mimosaträd, ljuvligt! Vi hade en stor ginstenbuske… den fröade av sig väldigt mycket. Gult överallt! Så vi tog bort den tyvärr. Minns när vi var i Grekland och bilade upp i bergen i en öppen jeep. Där var det täckt med låga gula buskar så långt ögat kunde nå. Och det doftade ljuvligt. Undrar om det inte var mimosa.

  Må gott och KRAM! Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att ha kunnat ge dig ett mimosaträd! Vi har vit ginst här i trädgården som jag dragit upp från frö. Den växer vilt här i Portugal. Här är inte mimosa låga buskar, det är stora träd.. men det kanske är en annan variant i Grekland 🙂

 9. Profilbild för Mamma C

  Här hos oss är det den falska mimosan som växer vilt överallt. Men den har ingen ljuvliga doften som den riktiga mimosan har, tyvärr. De har inte heller samma blad som den riktiga. Det enda som liknar varandra är de gula bollarna.
  Ha en fin och bra måndag
  Och dina bilder är outstanding som vanligt.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är säkert den ”falska” vi har också. När jag försöker hitta info om den riktiga så är det rosa bollar. Detta är den variant som luktar och ser ut som den som säljs i blomaffärerna i Sverige i alla fall 🙂 Tack snälla! Kram

 10. Profilbild för Marianne

  SÅ vackert att jag tappar andan den näst sista bilden på högra sidan av årets bilder WOW!!!
  Jag är osäker på om jag sett Mimosa i någon blomsteraffär, men det är ju inte så ofta jag går in en sån. Från och med nu ska jag gå in och titta om jag råkar gå förbi någon butik.
  Ha en fin start på veckan,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Du förstår att jag också tappar andan titt som tätt nu då när det blommar så underbart! Detsamma, Marianne! Kram

 11. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Ljuvligt! Varje gång jag ser en mimosa tänker jag på min dotter. Min första bukett jag fick efter hennes födsel var en mimosabukett…

  Mimosakram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad fint att koppla den ljuvliga blomdoften till dottern!

 12. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Jag har aldrig sett mimosa och visste inte hur den ser ut. Kul att nu få hänga med bland rikligt blommande mimosor och få se vad jag har missat 😀 Vad synd att den är invasiv för precis som med andra vackra blommande växter är det synd att man inte kan ta hem dem och njuta av dem i den egna trädgården. Lupiner t ex har varit en av mina favoriter sedan jag var barn och nu är den inte önskvärd.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att du nu fick se mimosan, en av mina favoritdofter. Hade gärna haft den i trädgården, men jag vill så klart inte göra det när det inte är tillåtet. Lupiner gillar jag också, det har jag läst att folk odlar här, men jag har inte provat. Kram

 13. Profilbild för Znogge

  Så vackert mimosan blommar och jag kan föreställa mig doften. Väldigt fina bilder och kul att se. Jag har bara sett mimosan i buketter och det är ju inte samma sak. Däremot så visst jag inte att det var en invasiv men man lär sig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Doften knockar verkligen mig. Det är tråkigt att den är invasiv men bara att gilla läget och njuta av blommorna där de är.

 14. Profilbild för Anni

  Mimosa är en favorit sedan jag var ung. Älskade att få en kvist i blombuketten, men det har jag nog missat att framföra till maken … 😉 Läser kommentaren om silverakacia, kanske att jag ska leta rätt på en sådan som substitut?

  Läste ditt inlägg om Rånäs, kul att se vad som är lika och vad som är olika. Ett sommarbesök där vore trevligt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tror att det är silverakacia som vi har här och som jag även fått i buketter i Sverige. Oavsett om den är falsk eller inte så är den underbar 🙂 Visst vore Rånäs fint att återvända till.

 15. Profilbild för Ingrid

  Mimosan är verkligen otroligt vacker och doften kan vara rent bedövande.
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag håller med dig helt och fullt!

 16. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Vi älskar också mimosa men hade ingen aning om den räknas till invasiva arter. Jag minns hur jag alltid stannade vid de blommande mimosaträden på golfbanan bara för att sniffa lite och visst följde det med några kvistar hem då och då.
  Fotot du skrivit ut är jättefint, ett riktigt bra makrofoto.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Här är den det i alla fall 🙂 Jag stannar också hela tiden vid de doftande träden. Tack!

 17. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Å jag känner doften ända hit ❤️ Vi hade massor utanför sovrumsfönstret tidigare men du är de borta då det byggs där…. Lite längre bort såg jag dock att det fanns några träd, med stora knoppar
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad tråkigt att doften är borta, underbart att vakna till den! Kram

 18. Profilbild för Anette

  Ljuvligt!
  Jag hoppas kunna njuta av dem på riktigt, snart.
  Tills dess får jag insupa dina fina bilder.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas de inte blommat över när du kommer ner. Glad att du vill insupa mina bilder.

 19. Profilbild för Anki
  Anki

  Underbara bilder på de väldoftande blommorna!
  Ha en fin tisdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Anki, detsamma!

 20. Profilbild för Sara i Barcelona

  Jag älskar också mimosan 😀 Har varit ute 2 dgr i bergen och njöt av dom fantastiska mimosaträden och doften <3 Härliga bilder 🙂 Kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad härligt att du varit på en av dina älsklingsplatser! Doften är oslagbar verkligen, tack och kram!

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.