Lärdomar om teleobjektivet & bilder

Hur använder jag mitt teleobjektiv och vad är det bäst till? Har jag haft rimliga förväntningar och vad har jag lärt mig? Det är fokuset i dagens inlägg.

Ett teleobjektiv används för att kunna komma närmare motivet. För att motivet ska framträda tydligare i bilden.

Vill du läsa om min kamerautrustning så hittar du all information här!

Jag är inte en erfaren fotograf. Jag har först under det senaste året fått en del förståelse för de olika delarna som skapar bildens ljus och skärpa. Och jag är en fan av skarpa bilder. Så ta med dig det när du läser vidare.

Orimlig förväntan

Jag förstår att jag inte haft rätt förväntan på mitt teleobjektiv. Och det beror främst på två saker. Avstånd och detaljer. När jag tittade på klipp om objektivet innan jag själv ägde ett så tolkade jag det som att det gick att vara väldigt långt bort och få skarpa och fina bilder. Och det stämmer, men är väldigt beroende på vilket motiv en väljer.

Mina bilder från hamnen i Sines t.ex. funkade bra med handhållet teleobjektiv. För där var motivets detaljer inte det intressanta utan helheten. Innehållet i bilden har tydliga linjer och det gör att skärpa upplevs även om den inte kanske finns där.

Landskapsfotografering

Det är många som säger att det här objektivet är toppen för att skapa bra landskapsbilder. Jag håller delvis med. Det beror helt och hållet på avstånd och val av brännvidd (150-600mm).

Jag tycker ofta att 150mm är för lång brännvidd i naturen, så många motiv på nära håll får jag helt enkelt skippa att fotografera när jag har det objektivet på, vilket är helt okej, men ändå något jag vill nämna.

150mm kan ge bra översiktsbilder på landskap som inte ligger alltför långt bort. Nedan bilder har jag tagit från balkongen, med stativ. Det blir väldigt tydligt att 600mm upplevs suddigt när detaljer finns med i bilden. Så max inzoomat är inte alltid bäst även om motivet är långt bort.

Automatisk redigering och samma vitbalans.

Den första bilden nedan är väldigt fin tycker jag, men den är inte skarp. Hade jag använt ett annat objektiv så hade jag fått med så mycket annat i bilden och den hade inte alls varit intressant då. Nu har jag i alla fall en färgglad och fin bild som visar våra kullar omkring oss.

På den andra bilden är motivet närmare och därmed är skärpan bättre på detaljer. Nu är det motivet lite rörigt och inte så intressant, men det är ändå ett exempel. För att få den bilden hade jag inte ens behövt använda teleobjektivet utan det hade gått lika bra med lilla 35mm.

När jag skulle fota vågskvätten vid havet tycker jag det var utmärkt att använda teleobjektivet. Motivet var på lagom avstånd och jag behövde inte bli blöt om fötterna.

Fåglar

Fåglar som sitter 100 meter bort kan jag se konturer av på bilden. Fåglar som sitter 50 meter bort går ofta att artbestämma, men för att få skärpa på öga och fjädrar kräver ett kortare avstånd. De bästa bilderna jag lyckats ta på fåglar är på ett avstånd på max 10 meter, där det blir bättre skärpa ju kortare avståndet är.

Så för att få bra fågelbilder behöver jag komma mycket närmare än vad jag trodde. Fiskmåsen fångade jag med teleobjektivet på frihand, så ibland blir det oväntat lyckat (har ju redan bedömt den som januaris bästa bild). Med 35mm hade det inte blivit en intressant bild.

Därför är jag väldigt glad att jag tog med mig teleobjektivet när vi var vid havet. Det är många bilder som jag inte skulle fångat utan det!

Igår satte jag mig på balkongen med teleobjektivet på stativet och försökte fånga lite fåglar igen. Denna lagerlärka flög mellan olika sittplatser på vårt staket så jag fick den på bild på olika avstånd. Perfekt för att jämföra och visa skillnaderna när avståndet ökar.

Eftersom fågelbilder behöver lite extra skärpa för att bli riktigt bra så har jag nedan med ett exempel där jag skärpt lite också. Det är 20 m avstånd och samma redigering som den första bilden ovan. Men jag har alltså även dragit den en sväng via Photoshops oskarpa mask.

Bäst fågelbilder får jag alltså på max 10 meters avstånd. Det är ju avsevärt bättre förutsättningar än att fota med något av mina andra objektiv, men jag trodde faktiskt att jag skulle kunna fota fåglar på längre avstånd och ändå få med detaljerna i skärpa. Så mina förväntningar var med andra ord inte rätt.

Sen flyttade jag till verandan på framsidan, 4 meter till busken där humlorna trivs och 7 meter till närmsta sålådan. Då blir resultatet så här där bilderna på humlorna är beskurna en hel del.

Sen tänker jag att i takt med att mina skills ökar, ju mer erfarenhet jag får, desto skarpare blir nog bilderna. Till exempel så skulle jag testat en kortare slutartid när jag fotade fåglarna från balkongen istället för att ha bländarprioritet. Men, alla bilderna har samma förutsättningar så skillnaderna vad gäller avståndet framgår ändå tänker jag.

Framtida användning

Objektivet var tänkt att primärt användas för fågelfotografering och ja, det är vad det är bäst på! Att fotografera på frihand går jättebra, om motivet är nära och allra bäst blir det med stativ.

Att ta med mig det tunga och otympliga objektivet ut på promenader har jag nu gjort några gånger för att prova landskapsfotografering. Det kommer jag inte göra mer.

Om jag däremot har ett specifikt motiv i åtanke där jag inte kommer att kunna komma nära utan teleobjektivet (ex. storkar i ett bo med ungar, surfare eller elefanter) då följer både teleobjektivet och stativet med. Jag tänker att jag ska prova att ge mig ut till fågelskådningsplatser i närheten och se vad jag kan åstadkomma där, Kanske jag kan få till något intressant. Om inte annat så får jag förhoppningsvis en fin upplevelse, som ju är det viktigaste.

Jag kommer att försöka fånga mer småfåglar i sommar när de badar i våra fågelbad, för då kan jag sitta med kameran på stativet på verandan och försöka fånga deras svalkande lek på ett lagom avstånd där jag inte stör men ändå kan få bra bilder.

Eftersom detta är mitt enda zoom objektiv (bortsett från kit-objektivet som jag inte tycker är bra) så har jag uppskattat möjligheten att zooma.

Jag är väldigt glad för att jag kunnat fånga havet, så mycket fåglar och även katterna med det här objektivet, så det har verkligen öppnat upp för min kreativitet. Och jag har ju lärt mig ännu mer om fotografering samt när jag ska använda teleobjektivet!

Publicerat:

i:

,

32 svar till ”Lärdomar om teleobjektivet & bilder”

 1. Profilbild för Tony

  Jag tycker att det är alltid svårt att läsa sig till via tester, forum eller kolla på youtube hur det blir att fota med ett objektiv eller testa i en butik, jag har många gånger blivit lite besviken av olika köp. Man märker det först när man får det i handen och börjar fota med det på det sättet man själv fotar. Likadant med tyngden på utrustningen, men tänker inte på det när man provar men väl när man skall ha med utrustningen på promenad om utifall att något motiv dyker upp. Likadant med ljusstarka objektiv, ofta är de inte så användbara som det utmålas. Det är sällan man fotar eller ha nytta av ett objektiv på f1:1,4 nu i den digitala eran, kanske mer under den analoga.
  Nä jag skall inte trötta dig med mina tankar om kameror eller utrustning. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för din input! Du tröttar inte ut mig, jag är superintresserad av allt ni erfarna fotografer tycker och kan.

 2. Profilbild för Marianne

  Jag tror att den högra bilden är skärpt, men jag gillar den där lärkan sitter på stolpen. Hade det inte varit för fåglarna, skulle jag inte haft något teleobjektiv och det sitter oftast på kameran, som nu står uppställd och samlar damm.
  Ha en fin dag,
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju dumt att den samlar damm! Det är den vänstra som är skärpt 🙂 Kram

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Kul när man upptäcker utveckling, många fina bilder.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, visst är det roligt med utveckling!

  2. Profilbild för bmlarsreseblogg
   bmlarsreseblogg

   Kul genomgång och tankar. Vi hade nog också trott att vi skulle komma lite ”närmare” med teleobjektiven, men icke så. Mitt telezoom använder jag inte jättemycket, främst när vi ska fotografera fåglar. Lars har som du upp till 600 men tycker också det blir oskärpa om han zoomar så mycket. Mitt går bara till 500 och där verkar det ok. Visserligen har jag inte testat mitt 70-200 mer än ett par gånger men det tror jag kommer att bli mycket använt, väger inte riktigt lika mycket men nästan 1,5 kg det också. Nu har jag fått inse att det troligen kommer att dröja ett bra tag innan jag kan lyfta en kamera i ögonhöjd, oavsett objektiv….

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Så tråkigt att du får vänta så länge innan du kan lyfta kameran igen. Förstår det känns enormt tråkigt, men samtidigt tror jag du är glad att du har gjort operationen. En lär sig hela tiden och förväntningarna på teleobjektiven är kanske ofta irrelevanta 🙂 Krya!

 4. Profilbild för Emma

  Kul med en genomgång av objektivet.
  Jag upplever att alla telezoomar jag haft tappar i skärpa när man maxar ut brännviden, så jag brukar försöka undvika det (men ibland måste man ju). Gillar verkligen fiskmås-bilden, riktigt skoj bild!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag ska prova med 500 istället – problemet är ju att jag vill komma så nära som möjligt 🙂 Tack!

 5. Profilbild för Znogge

  Intressant att läsa dina iakttagelser och erfarenheter. Att i teorin läsa om ett objektiv är en sak men använda det i praktiken är en annan. Generellt så när utrustningen blir tyngre är det lätt att den lämnas hemma men det är kanske jag som är lite bekväm där…
  Bilden på fiskmåsen är verkligen kanon!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag känner att jag nog skulle kunna tänka mig att bära med mig teleobjektivet på promenader emellanåt, men inte med det resultatet detta ger. Då är det inte värt det. Tack!

 6. Profilbild för Micke

  Är ju en hel vetenskap med alla objektiv och inställningar på en kamera.
  Man får ju verkligen ligga i om man ska lära sig allt, bra fotat och tack för kursen. 👍

  Ha det fint.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är ju det, därför har det varit så roligt att verkligen kunna gå all-in det senaste året. Vassego 🙂

 7. Profilbild för Mamma C

  Alltid skoj när man gör framsteg i det man lägger ner sin själ i.
  Tummen upp för dina fina bilder som du tar.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det verkligen, tack! Kram

 8. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Jag beundrar ditt engagemang och din kunskapstörst och kan bara konstatera att det ger resultat 😀 Jag är inte rätt person att bedöma någons bilder på ett kunnigt sätt men jag gillar det jag ser här och det är kanske ett bra betyg det också. Jag eftersträvar också att få till tydliga bilder men eftersom jag är för lat (och även har en lat hjärna) så får jag nöja mig med ganska bra och ibland mindre bra bilder. När jag tittar på dina foton får jag ibland en liten energikick och tänker att jag både ska försöka lära mig mer och komma ihåg att ta med mig mitt objektiv med längre zoom. Men jag vet att jag inte kommer orka släpa med mig det så mitt 55mm objektiv får duga. Mitt val och mina konsekvenser 😀 Jag har även ett stativ men det har jag aldrig orkat bära med mig.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tänker att det ligger i betraktarens öga, så dina kommentarer om mina bilder är viktiga för mig. Vad roligt att du ibland får en energikick, det gör mig glad! Kram

 9. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Jag borde verkligen lägga manken till och läsa på mera om användningen av min kamera. Du triggar igång mig men jag får vänta med att engagera mig just nu. Däremot njuter jag av dina foton oehört mycket. Hamnbilden är härlig…

  Kram och hälsa din lilla grävskopa

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att jag kan inspirera, även om det inte riktigt finns plats just nu. Kram!

 10. Profilbild för Annika

  Det är svårt med teleobjektiv, det tycker jag. Har visserligen aldrig riggat stativ (och ditt objektiv är mer avancerat än det jag har). Jag använder mitt sällan, sällan. Tycker lätt det blir skakigt när det zoomas, iaf för mig. Men du har ju gått så mkt mer in i det hela. Dina foton är underbara, särskilt bilden på måsen och den bild du har i inläggets header.
  Nej, jag förstår så väl att objektivet är för bökigt att släppa på. Som du säger, du kan ta vackra fågelbilder hemmavid.
  Du har verkligen underbart fina omgivningar.
  Kramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att aktivt välja när teleobjektivet ska användas känns bra. Att ”slänga med mig det” när jag går på en promenad är jag klar med. Tack snälla! Kram

 11. Profilbild för Susjos

  Så fina bilder! Det tackar vi för!
  Trevlig kväll!

 12. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Jättefina bilder! Det är just när man lekaer med kameran och testar sig fram som man lär sig best. Learning by doing… och sedan ha öga för detaljer. Jag har alltid fotograferat mycket. Min mamma var fotograf så jag är uppvuxen i ett mörkrum. Hon var även retuschör. Ett utdöende yrke nu när allt är digitalt med redigeringsprogram. Jag har en liten tyst kamera som jag älskar med mig jämt. En Canon PowerShot G16. Tror det är min fjärde. Borde damma av min stora systemkamera med olika objektiv. Den är inte lika smidig att ta med. Jag får ta ut den någon dag! Blir sugen på det när jag ser dina fina bilder. Måsen var med kanonskärpa.

  Må gott och KRAM! Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, vad roligt att höra att du växt upp i mörkerrummet 🙂 Kul om jag kan inspirera dig till att använda systemkameran, tycker dina bilder är jättefina och stilfulla. Är väldigt nöjd med måsen. Kram

 13. Profilbild för Anita

  Jag bara älskar din fiskmås! Intressant att läsa om dina erfarenheter med teleobjektivet. Fågeln som sitter på taggtråden är väldigt fin och jag tycker även den högra bilden är skarp. Ser fram mot att se bilderna på småfåglarna som badar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Roligt Anita, jag älskar den också, blev så nöjd med den bilden! Igår satt jag en timme och fotade med teleobjektivet på fåglarna i trädgården, ingen blev bra 🙂 Så blir det ibland och det är en del av tjusningen.

 14. Profilbild för Christina
  Christina

  Jag tycker också att din bild på fiskmåsen är kanon!
  Jag har också ett 150-600 som används mer och mer sällan. Fram till 400 blir det bra med skärpan. Jag tar med objektivet i bilen men låter det sen ligga kvar.
  Det objektiv jag använder mest är mitt 70-200. Har också en extender som jag använder ganska ofta.
  Vid redigering använder jag Lightroom och ibland även Topaz. Topaz har räddat många bilder. Önskar jag haft det tidigare så jag inte behövt kasta så många bilder.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för att du delar med dig av din erfarenhet! Jag har kikat på Topaz för några månader sedan men tycker det är lite mycket pengar för mig just nu. Jag vet att det är magiskt på skärpa och jag tror säkert det blir ett köp framöver. I Lightroom Classic har jag ju alla redigeringar jag gjort och kan lätt hitta bilder som jag önskar skulle ha bättre skärpa så tänker det går att plocka fram dem igen. Slänger inga bilder så allt finns kvar. Än så länge. Tänker också att det är bra att träna på skärpan, jag är ju bara i början av min fotoresa. Topaz blir säkerligen något jag köper så småningom, roligt att höra att du är så nöjd med det.

 15. Profilbild för Christina
  Christina

  Topaz DeNoise är suveränt för brus också. Jag tycker att det är smidigare och snabbare att använda än Lightroom Classic.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra du har hittat något du gillar att använda. Du har i alla fall påmint mig om att använda brusreduceringen som finns i LRC för den är faktiskt ruskigt bra. Tack!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Mestadels molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
24°C / 12°C
24°C / 11°C
26°C / 9°C
25°C / 8°C
24°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.