3. Beslut

Beslut, livet är fullt av dem och varje beslut vi tar formar oss och vårt liv. En del beslut funderar en kanske inte ens kring medan andra kan uppta mycket energi.

Det här är min hjärtefråga i livet. Att ta beslut. Aktiva sådana. Att själv styra över mitt liv. Vara kapten på min skuta. Finns många talesätt för det här.

Life is a matter of choices, and every choice you make makes you

John C. Maxwell

Det finns ingen begränsning på antal beslut en kan ta i sitt liv. Och ett beslut behöver en inte ångra tänker jag, utan ibland har en ny kunskap och erfarenhet efter ett beslut så då tar en ett nytt beslut utifrån det.

Ett beslut för mycket

Jag tycker det är bättre att ta ett beslut för mycket än ett för lite. Det andra tycker är ett ”dåligt beslut” tycker jag är ett bra beslut. För det beslutet var det bästa en kunde ta vid det tillfället, utifrån de förutsättningarna som fanns. Om det inte blev som en tänkt så kan en ta ett nytt! Resultatet av det ”felaktiga beslutet” är att en fick nya förutsättningar och utifrån det alltså kunde ta ytterligare ett beslut.

Ett beslut leder någonstans

Varje beslut leder någonstans. Inga beslut leder ingenstans. Om en göra samma saker hela tiden så sker inga förändringar. Det hänger ihop med det här. För många beslut kräver ju agerande också. Precis som gårdagens citat om drömmar. Visst kan beslut behöva analyseras och bollas innan de fattas. Att då fundera kring vad som är det värsta som kan hända är bra, för ofta är det inte så farligt. Till slut är det dags. Skjuter en upp beslutet så skjuter en även upp förändringen som beslutet skulle skapa. Då gäller det att våga. Att inte vara rädd för konsekvenserna av beslutet. Och det är viktigt att vara fokuserad på sig själv, för vad andra tycker kan stoppa hela beslutsprocessen.

Ett beslut offrar något

En annan sak som är viktig att ha med sig är att när en väljer en sak, tar ett beslut, så väljer en bort något annat. Och det är en sak som jag tror påverkar många beslut. Särskilt de beslut som inte tas.

När vi beslutade att flytta in i en husbil så valde vi bort att ha ett hem, så som de flesta tänker att ett hem ska vara. Så även vi. Vi insåg snabbt att ett hem kan vara på hjul. Att det inte är husgrunden som skapar hemmet.

Och så mycket annat vi fick med det beslutet. Vilket ju också ledde ju fram till att vi hittade vårt hem här i Portugal.

Ett fel beslut

Att ta ett felaktigt beslut är också det som hindrar folk att ens ta ett beslut. Det tycker jag är synd. Bloggade om det en gång, och då använde jag orden fel beslut. Läs gärna, det fördjupar mina tankar ytterligare.

Fel beslut är bättre än inget beslut

Jag då?

Mitt liv har definitivt format mig. Alla beslut jag tagit har inte bara format mig, utan hela mitt liv.

Eftersom jag inte är rädd för att ta beslut så blir det många tagna i mitt liv. Stora och små. Det är delvis på grund av min lätthet till beslut och min nyfikenhet som gör att jag idag bor i Portugal. Att jag inte är rädd för att göra förändringar, för jag kan ju alltid ta nya beslut. Som jag inledde inlägget med, detta är en av mitt livs hörnstenar. Jag älskar beslut. Att väga för- & nackdelar. Att leta alternativ. Att planera för förändringen beslutet skapar. Att fundera på konsekvenser. När jag tagit beslutet rusar dopaminet i kroppen!

Jag delar det här med Roger i de flesta sammanhang. Vi tar många beslut tillsammans. Stora beslut bollar vi ett tag. Samlar in kunskapen vi har och uttalar konsekvenserna. Besluten av mindre karaktär går fort.

Jag känner mig väldigt trygg i att jag alltid kan ta ett nytt beslut. Alltid!

Det är en av det viktigaste sakerna jag ville ge mina barn i uppfostran. Att ta egna aktiva beslut. Och de har visat sig vara väldigt bra på det, vilket känns fantastiskt.

Och du då?

Har du lätt för att ta beslut? Hur tänker du kring citatet att varje beslut formar oss? Vad var det senaste stora beslutet du tog?

Alla inlägg i julkalender kan du hitta i tidsarkivet för december 2023.

Publicerat:

i:

30 svar till ”3. Beslut”

 1. Profilbild för LillaSyster

  Oj, senaste stora….. det måste nog bli köksrenoveringen. Många beslut både stora och små i den processen.

  Precis som du säger det går alltid att ta ett nytt beslut. Ett annat stort beslut i livet var att sadla om och starta eget.
  Ha en fin söndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att renovera innebär verkligen mängder med beslut! Och även i det dagliga livet som egen företagare 🙂 Detsamma!

 2. Profilbild för Znogge

  Ja, det har jag oftast, i alla fall när det gäller viktiga saker. Vissa beslut är enklare att ta medan andra kräver mer eftertanke. Ibland fattar man rätt beslut men ibland blir det fel. Jag brukar tänka att jag valde efter förutsättningarna som jag kände till vid tillfället och då är det inte lönt att ångra eller gräma sig om det blev fel. Konstigt nog kan jag vela när det gäller småsaker, Kvällsposten eller Aftonbladet, men när det gäller större beslut är jag oftast säker på vad jag vill. Vissa beslut är spontana och så var vårt köp av husvagnen vilket blev hur bra som helst.

  ”När vägen når sitt slut – byt väg och du kommer vidare!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bra kompleterande citat! Tack! Visst kräver vissa beslut mer eftertanke än andra. Exakt så där är det ju, med ny erfarenhet så blir beslutet kanske annorlunda. Tack för din reflektion!

 3. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Det här med beslut tror jag att jag tänkte till om i ditt andra inlägg. Vi brukar inte ha någon större beslutsvånda utan kommer till beslut ganska fort med den vissheten att känns det inte rätt så går det att ta ett nytt beslut.
  Vi har också ett litet citat som belyser det; ”Väntar man för länge innan man tar nästa steg kan man bli stående på ett ben resten av livet”.
  (Och det vore ju illa)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för det citatet! Skön visshet ni har!

 4. Profilbild för Madde

  Då jag fick mitt första barn så gick vi på föräldrautbildning. Det var på den tiden det inte var självklart att pappan var delaktig, men det började då. Några gånger var gruppen enbart för papporna och då pratades det om att inte säga nej till sina vänner, något som kan vara väldigt vanligt. Säger man ja till någon säger man nej till något annat. Du väljer vem du vill säga nej till. Tänker att det hör ihop med dina tankar om beslut.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för din reflektion Madde! Det hänger absolut ihop, det är ju ett beslut att säga Ja.

 5. Profilbild för Tove
  Tove

  Beslutsfattaren i den till viss del obeslutsamma beslöt genast att besluta är en älskad och besvärlig beslutsprocess.
  Jag gick igång på rubriken och det stoppade inte upp då jag läste all din text nickande hummande och jaa så är det. WoW!
  Jag tar beslut stup i kvarten för att så ta ombeslut och så håller jag på. Ibland beslutar jag utan tänk och konsekvensanalys och liksom surfar på besluts-vågen som kanske inte finns. Märks nog mest när jag målar.
  Det sades mig vid ett terapeutisk tillfälle att jag hade stor potential för att utveckla beslutsångest. Jag lugnade terapeuten med att nicka ivrigt.
  Sonen sade vid ett tillfälle att vi kan prata med morsan – hon är bra på katastrofberedskap.
  Det är sant, jag går igenom de värsta scenarier. Det betyder att jag om det värsta händer så är det inte så illa när det väl sker.
  Inte ofta det inträffar heller då så att.
  Nu tar jag beslut om att avsluta kommentaren.
  Tack för dagens tillfälle att få reflektera kring dina ordspråksval Anna.
  ”Vägen blir till när en går” myntades av norska prinsessan Märtha Louise.
  Vare sig beslut är tagna eller inte lägger jag till.
  Efter att be-slutet togs att sluta så kom det till ytterligare 46 ord.
  Med Kram blir det 48 🙂

 6. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Ojojoj, våra liv är fyllda av beslut så mina tankar och minnen snurrade genast igång. Att inte ta ett aktivt beslut är också ett sätt att besluta sig för något men jag föredrar att, som du och Roger, försöka påverka min situation efter mina egna önskningar. Jag har tagit många stora beslut, både tillsammans med min man och ensam. Självklart har mina barn och andra också varit delaktiga i många beslut. Mitt senaste stora beslut var när jag bodde i samma hus som min syster i Mjölby och kände att jag hade en otrolig hemlängtan. Då tog jag beslutet att flytta hem igen och det var ett av de bästa besluten i mitt liv. Men konkurrensen är så klart stor och oftast har det blivit rätt 😀 Det var ett lika bra beslut att flytta ner för att bli Sysbo i Mjölby som det var att fyra år senare flytta hem.
  Alla våra beslut både definierar och förändrar oss och jag är glad för att ni och även jag har tagit beslut som har fört oss till en plats i livet vi trivs väldigt bra med.
  Kram

 7. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Det senaste stora beslut vi tog var flytten på sensommaren. Det var gemensamt och ordentligt genomtänkt även om det gick otroligt fort, när beslutet väl var fattat. Och i går beslöt jag att äta en viss rätt, från menyn på restaurangen. Det beslutet fattade jag själv utan nån större eftertanke. Visst formar besluten mej. Jag blir mer medveten om vem jag är och vem jag blivit.

 8. Profilbild för Hanneles bokparadis

  jo, fullt med sånt nu, vilken bank, vilken shampo, vilket smörgåspålägg (för många i alla fall), själv funderar jag sällan, ändrar mig sällan…

 9. Profilbild för en vanlig man

  Besluten under de senare åren har varit många och stora och tagit på energin. De flesta, kanske alla, har varit rätt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst tar beslut kraft, särskilt de stora. Och när de efteråt inte kräver nya beslut känns det ju fantastiskt bra och så värt ”arbetet”.

 10. Profilbild för Ingrid

  Ett av mina större beslut som jag är väldigt glad över var när jag bestämde mig för att sätta ett tredje barn till världen. Maken var väl inte så väldigt entusiastisk, men lät sig övertalas. Det är ett beslut jag aldrig ångrat!
  Ha en fin söndag och första advent!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad fint att du känner så! Detsamma!

 11. Profilbild för Anita

  Det här tangerar lite drömmar för t.ex.drömmen om en tidig pension gjorde att jag tog beslutet att börja spara i olika pensionsformer, som ett exempel. Men det kan också vara snabba beslut. T.ex. som när vi skulle byta fönster och insåg att om vi skulle byta fönster i vårt toalettrum med dusch skulle det bli väldigt konstigt om vi inte samtidigt renoverade det. Så där blev ett snabbt beslut om renovering med allt var det innebar och det har vi inte ångrat för det blev väldigt lyckat. Därefter har fler renoveringsbeslut tagits men det är en annan historia.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det gör det absolut. Drömmar behöver beslut för att uppnås. Exakt så gjorde jag också med pensionsparandet. Snabba beslut tycker jag är roligt, men även de där en behöver stöta och blöta. Det liksom blir en del av hela processen. Tack för din reflektion!

 12. Profilbild för Susjos

  Har aldrig ångrat beslutet att flytta till Stockholm i min ungdom, det var ju där jobben fanns, lustigt att jag så småningom genom flera beslut pluggade vidare och slutade som barnmorska, är väldigt glad för det! Liksom att jag beslutade mej för att sätta in en kontaktannons i lokaltidningen och träffade min man! Gillar ditt citat idag, det stämmer ju väldigt bra!
  Ha en fortsatt fin 1.a advent!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, roligt du gillar och din kommentar gör mig glad. Att du är glad över de stora besluten i ditt liv som gjort att du är där du är idag. En fin måndag önskar jag dig!

 13. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Livet består av beslut utan att man egentligen tänker på att det är ett beslut. Vilken väg ska vi idag när vi går hemåt? är ofta en fråga här hos oss och så tar vi beslut. Ibland stora, ibland små..ibland utan att tänka på att det är ett beslut.
  Vi gjorde som ni, beslöt oss för att hoppa, söka oss ett annat liv. Ett bra beslut visade det sig. Ibland får man ompröva sina beslut.
  Javisst hör drömmar och beslut ihop…det mesta hör ihop med beslut, handlingskraft osv.
  Tack för dagens lucka Anna!
  En beslutsam kram kommer här!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   De där vardagliga besluten tar vi ju alla hela tiden precis som du säger. De beslut som skapar en stor förändring är väl de som många är rädda att ta. Ja det där hoppandet är bra, det gav oss båda nya fantastiska förutsättningar i livet. Tack för din reflektion! Kram

 14. Profilbild för Carita Liljendahl

  Ja, alltså nån har väl sagt att vi tar hundratals beslut, eller fler – per dag!
  Jag försöker nu bara tänka att inte proppa kalendern för full – i torsdags insåg jag åter en gång att jag inte kan hålla på med jobb, möten, telefonsamtal, hjälpa mamma… nio timmar i sträck. Följande dag har jag stressfeber och behövde vila en halv dag…
  Vi är många som vill tagga ner, och göra sånt som känns bra för oss själva, och för våra nära och kära.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi behöver ju ta små beslut hela tiden, vad vi ska äta och klä på oss till exempel. Och det kan ju vara nog så jobbiga beslut det också. Hoppas nu när du insett din begränsning att du också tagit ett beslut som förändrar din situation. Tack för din reflektion

 15. Profilbild för Mamma C

  Man tar väl beslut nästan dagligen. Små, snabba beslut som oftast blir bra.
  Men det bästa beslutet som vi tagit är när vi flyttade till Spanien.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja många små beslut är det ju dagligen, och sen de lite större som ger större förändringar tar en ju inte dagligen. Vilket ju är bra tänker jag 🙂 Kram

 16. Profilbild för Paula Merio

  Jag har alltid varit spontan och agerat i affekt, tagit snabba beslut, ibland jättebra ibland mindre bra. Men varje beslut har gett mig viktiga insikter och jag är inte den som grämer mig eller ångrar fattade beslut. Men jag har ju bytt land, jag har bytt yrkesbana, jag har bytt karlar ett antal gånger, jag har startat eget, och jag har fattat beslut att nu räcker det. Men strukturerad blir jag nog aldrig. Intressant frågeställning

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Du har också lätt för beslut med andra ord, även de där konsekvenserna blir stora. Att ta ett beslut att det inte ska bli fler sådana beslut känner jag inte är för mig. Även om jag är väldigt glad och nöjd där jag befinner mig så vill jag inte stänga dörren för fler förändringar. Livet är föränderligt så länge jag låter det vara det. Tack för att du delar med dig!

 17. Profilbild för Charlotte Bergström

  Utan beslut ingen förändring.
  Inlägget fick mig att tänka på de bevingade orden.

  ”NÅGON MÅSTE LÄMNA BÅTEN”

  Mitt senaste beslut är att jag tryckt på din följaknapp och befinner mig här just nu. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Exakt så. Och ja någon måste lämna båten, i vissa situationer i alla fall 🙂 Välkommen! Ett bra beslut tycker jag!

Senaste inläggen

Väderprognos

Ourique, PT
10°
Regn
07:0818:22 WET
TisOnsTorFreLör
15°C / 4°C
17°C / 6°C
17°C / 5°C
17°C / 5°C
17°C / 7°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.