movember 2023

November (Novembro) 2023

Med de här tillbakablickarna återupplever jag månaden som passerat. Det tycker jag väldigt mycket om. December är här och vi stänger nu november.

Jag sitter i soffan och ser solen sakta gå upp i öster. Ut genom köksfönstren ser jag himlen färgas rosa. Det är kallt idag, det är första advent och jag har ännu inte hört katterna lämna sitt lilla hus som de värmer upp med sin kroppsvärme. De ligger i en sån där fluffig djurbädd och har det så bra det kan ha det.

Innan jag ger dem frukost ska jag summera november!

Månadens känsla

Den känsla jag haft väldigt mycket av i november är att jag varit vankelmodig. Jag har haft ovanligt svårt för beslut av olika slag. T.ex. så visste jag inte om jag ville gå all in med julen eller inte. Skulle vi skippa det helt i år? Men så till slut så vägde vågskålen över åt att plocka fram tomtarna och börja baka.

Även andra saker har jag haft svårt att ta beslut om, och det finns fortfarande en del saker kvar som jag behöver landa i och bestämma mig kring.

Idag handlar ju min julkalender om beslut, och även om jag har lätt för beslut så kräver vissa av dem att gnuggas lite extra.

Katterna & andra djur

Det handlar ju mycket om katterna i mitt liv nu. De äger mig verkligen. Och det blir såklart en hel del bilder på dem och då blir det inlägg av det också. Nu ser jag att de vaknat, och de ser mig i soffan från balkongräcket och vill ha mat. Men de får vänta lite till.

Kameran är jag ju aktiv med och då blir det ofta bilder på djur av andra slag också. Här är alla inlägg från november med djur som motiv

Väder

Det har varit sköna temperaturer på över 20 grader halva månaden. Förra året droppade det till 15 grader och höll sig där från mitten av november. I år har det varit varmare. Nattemperaturen har sjunkit lågt vissa nätter (tidiga mornar).

Luftfuktigheten stiger under vintern, daggen ligger överallt på morgonen. Vintern är fuktig här, med våra ögon mätt. Men vet ju att det är normal fuktighet mitt i sommaren på andra ställen.

Samma regnmängd som förra året. Det är för lite. Men i prognosen finns regn för kommande vecka så vi får förhoppningsvis mera. Naturen behöver det.

Blogg, arbete & pension

Egentligen så går vi inte i pension förrän till årsskiftet, men vi har i praktiken redan gjort det. Jag berättade att jag sålt företaget, om våra avgångspresenter och gjorde även en summering om mitt yrkesliv.

Vad gäller bloggen så skrev jag ett inlägg om Annas julkalender som jag till slut bestämde mig att göra. Det var också ett beslut jag hade svårt att bestämma mig om.

Projekt

Inget projekt blev färdigställt under november. Roger arbetar med att återanvända uppgrävda stenblock i en del av trädgården samt att bekläda utsidan av poolen åt de håll där gräset inte ligger. Och förresten så får vi back-jobb på plastgräsjobbet, då vi gjort underarbetet för dåligt. I regnet som kom så försvann grus och sand ner bland stenblocken under så hela gräsmattan har sjunkit ner på många ställen. Vi spolade med vatten för att packa ihop allt innan, men inte tillräckligt mycket. Inte kul, men sånt händer!

Odling & Trädgård

Det är en av säsongerna för växtlighet här nu. Mat (som t.ex. kålen i översta bilden), gräs och ogräs växer. Många träd har gått in i vintervila medan andra knoppar sig. Några inlägg blev det om odling och trädgård.

Fotografering

Jag fotograferar mycket, i de flesta inlägg finns det bilder, i vissa riktigt många bilder. Men jag bloggar även om själva hobbyn, om vad jag lär mig. Och jag har lärt mig att flatlay inte är för mig och så testade jag lite svartvit foto. Det är något jag vill prova mer.

Mina vanligaste bildredigeringar berättade jag också om.

Livet i Portugal

Jag skriver inlägg om specifika ämnen eller enstaka händelser mestadels, men i slutet av månaden berättade jag om en del småsaker som händer hos oss just då, i en variant av vardagsinlägg. Utöver det har jag visat bilder på färgsprakande kakel här i Portugal, gator & torg i Ourique samt vägen mellan oss och Albufeira

Ett dagboksinlägg om en söndag hemma blev det också. Sen har vi inte gjort några direkt resor eller utflykter som jag berättat om under november, men det blev i alla fall ett besök i Sao Martinho das Amoreiras.

Reflektioner

Nu har katterna fått mat och jag har badat. Idag var det 13 grader i poolen, kallaste hittills. Skönt att vara tillbaka i soffan och skriva klart det här inlägget som ska publiceras idag.

Jag reflekterar om både det ena och det andra. Och det har handlat om att vara tacksam och om att stänga in djur under den här månaden.

Mest lästa

Inlägget om att vi klippte banden med Semlan är det som är mest läst i november. Hon kommer fortfarande hit nån gång ibland, slår en lov i trädgården, men endast en gång har hon varit i närheten av balkongen. Hon ser välmående ut så jag är övertygad om att hon får mat och förhoppningsvis kärlek någon annanstans.

Månadens alla 31 inlägg hittar du här

Publicerat:

i:

14 svar till ”November (Novembro) 2023”

 1. Profilbild för Micke

  Skönt att läsa om Semlan, det gick ju bra det där…toppen.
  Många beslut som tas på en månad, en del viktigare än andra och kan ta lite längre tid att ”ta”.

  Tillönskar dig en fin första advent.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det gick fint med Semlan, så skönt! Visst finns det många olika beslut en tar. Om en kan 🙂 Detsamma!

 2. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Jag ler lite åt att du använder ordet vankelmodig 😀 Jag sa det ordet helt spontant när jag träffade mina barn och de förstod absolut ingenting. Ett ord som kanske hör till oss och tidigare generationer mest. Men mina barn gillar ord så förmodligen har de nu lagt till det i minnet.
  November har bjudit på en hel del och det är kul med en tillbakablick. Det måste vara en lättnad att Semlan verkar klara sig bra och att hon accepterar att hon inte hör hemma hos er. Men burr, inte skulle jag bada om det bara var 13 grader. Det krävs nog en del viljestyrka för att hoppa i när det är så pass kallt. Kanske är belöningen efteråt tillräcklig 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag fastnade vid ordet och kolla faktiskt upp synonymer också. Men nej, det var det ordet jag ville använda. Kul att du också använder ordet och kanske även dina barn nu! Det är viljestyrka, jag har bestämt mig. Är faktiskt i längre nu än när jag började, så jag tror jag vänjer mig. Och det är bra för mig tänker jag. Väldigt skönt att komma in i värmen efteråt. Kram!

 3. Profilbild för LillaSyster

  En fin summering av november. Bra att Semlan ser välmående ut. Ha en fortsatt bra kväll! Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det känns väldigt bra att hon får vad hon behöver någon annanstans. En bra måndag önskar jag dig! Kram

 4. Profilbild för Hannas krypin

  Jag har också känt mig lite nere i november. Antar att det är det du menar med vankelmodig. Eller kanske nere är fel ord men jag tror jag fattar vad du menar. För min del har det varit saker som har stört mig som jag inte riktigt kunnat sätta ord på. Trevligt iallafall att läsa din sammanfattning från månaden. Förr gjorde jag också månads-sammanfattningar men nu räcker det med att jag sammanfattar mina veckor. Får se hur mycket det blir av bloggen när jag inte pluggar längre.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vankelmodig är synonymt med att ha svårt att ta beslut, att vela bort och fram. Månadssammanställningar passar mig bättre en att göra det varje vecka, men bra du hittat din grej.

 5. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Låter som en bra månad, lite varmare än här 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jo lite varmare är det allt här. Det är bra för oss.

 6. Profilbild för Marianne

  November med sitt mörker är väl den månaden som många känner sej lite låga?!
  Så skönt att Semlan verkar ha det bra.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är säkert en del som känner sig låga. Jag tycker det varit en bra månad även om jag varit vankelmodig och haft svårt att ta beslut. Kram

 7. Profilbild för Susanne

  En fin summering av november.
  November för mig kändes rätt tung och mörk. Mest gällande väderleken. Antalet soltimmar hos oss under november var lätträknade. Men även om november var mörk så har jag haft möjlighet att återhämta mig och bocka av mycket på min att-göra-lista. Detta pga en längre sjukskrivning som nu nått sitt slut. Att få göra den där bocken är i sig en skön känsla och på många plan kändes det som att jag kommit ifatt lite grann. Så egentligen om jag summerar så var november en månad med både positiva händelser och en del lite tyngre känslor. Nu tar vi vara på december, årets sista månad.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad fint du nu är tillbaka i fas igen. Då var det ju en bra november ändå tänker jag, trots mörkret. Ja nu kör vi december och snart ett nytt år!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
16°
Klart
06:2320:54 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 14°C
30°C / 13°C
33°C / 14°C
36°C / 16°C
37°C / 17°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.