4. Skratta

Det är underbart att skratta. Det går inte att vara på dåligt humör när skrattet bubblar.

Dagens tänkvärda ord tycker jag är riktigt viktiga. Det är så lätt hänt att dagarna går utan att en skrattar. Och det är ju något vi mår bra av. Att skratta alltså. Det lättar på trycket och glädjen sprids i kroppen.

Även i de svåraste stunder vill jag skratta. Jag tror det är viktigt att balansera sorg och nedstämdhet med glädje.

Always find a reason to laugh. It may not add years to you life, but it will surely add life to your years.

Ett gott skratt förlänger livet – det har vi nog alla hört. Men det är inte ett långt liv i sig som är viktigt, tycker jag, utan ett friskt liv med massor av upplevelser och glädje. Ett levande och livligt liv helt enkelt.

Ett japanskt talesätt: “Lyckan kommer till dom som skrattar”

Tänker det gäller att ta reda på vad en själv triggas till skratt av. Här är några förslag på sånt som kanske kan få dig att skratta:

 • kolla roliga youtube-klipp
 • samtala med familj eller vänner som du vet får dig att skratta
 • läs en rolig bok, kanske av Fredrik Backman t.ex.
 • googla roliga historier
 • gå på stand-up föreställningar
 • leta upp någon humorserie på TV
 • gillar du poddar så leta fram en som gör dig glad

Har du några fler förslag? Kanske du har tips på en blogg, youtube-kanal eller liknande som får dig att skratta – dela gärna med dig i så fall!

Anna Forsberg
Jag skrattar mycket – här på min 50-årsdag.

Jag då?

Att fylla livet med år är inte det jag vill göra, däremot fylla åren med liv. Leva frisk länge. Det vill jag! Att skratta mycket är en viktig del för att uppnå det.

Jag skrattar faktiskt åt mig själv ganska ofta. Jag säger saker som Roger tycker är roligt och då skrattar jag med. Sen skrattar jag åt saker som Roger säger också. Vi skrattar ofta tillsammans. Jag skrattar högt vilket jag fått höra är medryckande, så bara det är ju glädjande!

Skrattar nästan alltid när vi hänger med vänner. Och ofta så kommer det skratt när jag läser era bloggar. Skämtbilder eller en dråplig historia som berättas blir åtminstone ett leende. Inte heller ovanligt att jag skrattar när jag läser böcker. Och jag skrattar väldigt ofta åt katterna!

Däremot tycker jag inte det är särskilt roligt med videoklipp där folk ramlar och slår sig. Det här dock, det är väldigt roligt tycker jag!

Och du då?

Skrattar du mycket? Har du skrattat idag? Vet du hur du ska få dig själv att skratta?

Hoppas du delar med dig av dina skrattkällor, mer skratt åt folket och jag skulle gärna läsa/se mer skrattretande saker!

Alla inlägg i julkalender kan du hitta i tidsarkivet för december 2023.

Publicerat:

i:

32 svar till ”4. Skratta”

 1. Profilbild för LillaSyster

  Nu har jag skrattat åt din video =)
  Jösses, jag kan inte franska men i mina öron låter det lite som om de räknar som danskarna…… dvs helt obegripligt för mig.
  -12 och jag ska strax dra på termobyxorna och gå 6km till jobbet – kommer nog inte att skratta så mycket.
  Men kanske när jag väl är på jobbet …. sist när jag skulle gå hem så skrattade jag gott åt en av fysioterapeuterna som dragit på sig dubbla mössor, han var så stressad över att hinna med tåget att han inte själv reflekterat över att han tagit på två.
  Ha en fin dag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Underbart att få dig att skratta med videon! Hahah, det med mössorna hade också fått mig att skratta! Hoppas du blir ordentligt uppvärmd med skratt när du kommer fram till jobbet. Detsamma!

 2. Profilbild för Tove
  Tove

  Å då är det så att jag givetvis skulle kunna skriva hur lång kommentar som helst – igen.
  Men det ska jag inte, men skriva att det fann sig fint det där med att skrattet kanske inte förlänger livet – men ger det mera innehåll. Skrattar en åt sig själv så har en gott om humor och humör, sa en av ”mina” älskade gamla damer. Hon sa också att de små leenden och en blick eller två är första steget till ett gott skratt – och så lite till. Det där lite till tycker jag är härligt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Du är välkommen att skriva precis så långa kommentarer som du vill 🙂 Absolut är leenden och blickar många gånger början på ett gott skratt. Och så lite till, underbart! Tack

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Skönt att skratta, min mors släkt skrattade mycket, inte samma med makens familj.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är underbart att skratta!

 4. Profilbild för Znogge

  Visst mår vi bra av att skratta och att vara glada det mår vi också bra av. Min mamma hade ett mycket hjärtligt skratt och dessutom fina skrattgropar i kinderna och ett sådant skratt smittade verkligen. Sedan är det viktigt att skratta med och inte åt, i alla fall i vissa lägen.

  ”Ett leende kostar mindre än elektriskt ljus, men ändå lyser det upp mer i ett hem”.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vilket bra citat du bidrar med, tack! Och fint att du är uppvuxen med ett hjärtligt skratt i familjen.

 5. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Jag är inte speciellt rolig, däremot var min mamma det. Hon hade otroligt många roliga uttryck och ibland när jag träffar hennes gamla arbetskamrater pratar vi om henne och då refererar de ofta till just det. ”Så sa Runa. Hon var ju så rolig!”.
  Ha en glad måndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fint att hon är ihågkommen med glädje! Detsamma

 6. Profilbild för Susie på Stjärnarve...

  Nu har jag skrattat gott, så dagen är räddad! Det där med fransk räkning var så kul beroende på killen som inte gillade det alls. Det är ju ofta så att det är dom som säger roliga saker med ”timing” gör att det blir kul!
  Min gubbe är riktigt rolig och dessutom pratar han med alla, sen om det är personalen på sjukhus eller i kunder i matvaruaffärer spelar ingen roll – och dom flesta skrattar gott. Han har flera bekanta som han byter roliga historier med t,ex, så det kan ta sin tid när han åker iväg på några ärenden.
  Men det finns undantag. Tyvärr är det ofta gotlänningar som inte riktigt fattar skämt, speciellt såna som härstammar från Stockholm. Beror kanske på att dom lever ett ensligt och ensamt liv!?
  Själv är jag urtråkig, kan aldrig berätta en historia eller händelse på ett bra sätt – men när jag nån gång försöker kan det då ibland bli extra roligt…
  KRAM-Susie

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad kul att du också tyckte det var ett roligt videoklipp! Med en rolig gubbe förstår jag du har mycket skratt hos dig, det gör mig riktigt glad! Kram

 7. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Visst är skratt alldeles underbart och just den där härliga känslan inombords när man har skrattat riktigt hjärtligt. Kom nu att tänka på en äldre kvinna som en gång sa:
  Jag skrattar inte för att jag är glad – Jag är glad för att jag skrattar
  och nog ligger det något i det…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Den äldre kvinnan visste vad hon talade om tänker jag! Skratt ger verkligen en fantastisk känsla i hela kroppen!

 8. Profilbild för Mamma C

  Min mamma hade ett väldigt säreget skratt som fick övriga att skratta för att det smittade av sig. Jag har inte samma skratt men jag älskar att skratta och jag försöker att se allt så positivt som jag kan.
  Jag och gubben skrattar mycket ihop och skämtar ofta med varandra. Tex. med olika dialekter (hittepåspråk) när vi tex. spelar spel.
  Vet att vi spelade spel en gång med vänner som tyckte vi förstörde spelandet med vårt pladder jag och gubben när vi spelade.
  Hellre ett leende än en irriterad min.
  Kram Carin 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det låter som ni har mycket skratt hos er, härligt! Hoppsan, ja en del ser ju spel som superallvarligt. Kram

 9. Profilbild för Madde

  Förr skrattade jag nog mer, men visst är det underbart att skratta så tårarna forsar 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas du får skratta mer framöver, det är verkligen underbart!

 10. Profilbild för Anita

  Så skönt med befriande skratt. Minns när jag var barn och fick skrattanfall tillsammans med någon kompis. Det gick nästan inte att sluta. Och det kan faktiskt hända i vuxen ålder också 🙂
  Det Youtube-klippet var bra. Fick mig att skratta. Vi träffar ibland goda vänner och spelar sällskapsspel och oj så många skratt det blir.
  Och nu fick jag en längtan att se en riktigt rolig film …

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag kan få såna skrattanfall fortfarande, det är otroligt härligt när det händer. Glad du fick skrattat åt klippet 🙂 Berätta gärna om det blev någon rolig film.

 11. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Glädje är den enda känsla jag verkligen är bra på att känna så jag skrattar också mycket. Kanske inte alltid högt men lite småfnissande för mig själv är inte ovanligt. Med andra kan jag skratta mer och högre och visst mår man bra av att vara glad 😀 Jag fnissade faktiskt till flera gånger när jag tittade på videon. Lite som i klippet men inte lika kul tankar hade jag när jag läste franska i gymnasiet. Jag har inga tips på var man hittar något att skratta åt. Det är nog väldigt individuellt vad som lockar fram skrattet. Men jag behöver inte ha några strategier eller leta efter skratt för de finns här och kommer naturligt varje dag 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men vad bra du kan känna glädje Ingrid! Det gör mig riktigt glad. Och att klippet fick dig att finna värmer mig. Underbart att du skrattar varje dag utan strategier, det gör jag med! Kram

 12. Profilbild för Marianne

  Jag är ju väldigt barnslig och skrattar mycket ihop med vissa kompisar som förstår min humor.
  Min äldsta son har också gett mej många goda skratt.
  Jag älskar John Cleese och skrattar fortfarande åt hans filmer trots att jag kan de flesta replikerna.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Underbart ju! Jag gillar inte John Cleese, eller vissa saker tycker jag är kul, men definitivt inte allt. Kram

 13. Profilbild för Äventyret Framtiden

  En så fin bild av dig när du skrattar! Det var en av de saker jag lade märke till hos dig när vi träffades här. Ditt skratt! Det smittar är så gott att lyssna till.
  Ja, jag har lätt för skratt jag också…
  Skratt-kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack vännen! Vad roligt du la märke till mitt skratt och att du tycker det smittar. Ja vi skrattade ju faktiskt mycket tillsammans 🙂 Kram!

 14. Profilbild för Susanne

  Det är så härligt och skönt befriande att skratta. Igår hemkommen från SPA-helg med dottern som inte bara var avkoppling utan även innehöll många härliga skratt tillsammans med henne och några damer vi hade vid samma bord.
  Jag minns tillfällen på gymnasiet där en lärare bad mig och min dåvarande bästis gå ut ur klassrummet för att skratta färdigt. Det hände inte bara en gång utan vid upprepade tillfällen. Minns känslan där allt liksom brast bara av att vi råkade snegla på varandra. 🙂 🙂 Den känslan när kroppen okontrollerat brister ut i skratt är så härlig. Att umgås med mitt barnbarn på 4 år skänker också mycket skratt. Men tänker faktiskt till lite extra då att inte skratta åt henne utan med henne. Det blir nog mycket skratt till helgen då vi ska få umgås i 3 dagar <3

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Just det där att en var tvungen att lämna klassrummet för att jag skrattade har jag också fått göra! Kan tycka det är synd, för visst förstår jag att en stör, men låt alla ta ett avbrott och dela glädjen istället tänker jag. Fint du har mycket skratt i ditt liv!

 15. Profilbild för Ulla

  Svarade på din kommentar på min blogg, men jag skriver här också. Nej, jag har inte skrivit någon kommentar här på din blogg sen den på dina gerberabilder. Det är ju väldigt konstigt att det blir så! Nu kollade jag noga här innan jag skrev så att det verkligen står mitt namn. Och det gjorde det. Hoppas det löser sig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bra att du kollar noga, jag skriver ett inlägg om det idag så alla blir uppmärksammade på det här. Har börjat göra åtgärder hoppas jag får bukt med det.

 16. Profilbild för Paula Merio

  Men du, vilken kul video! O nu måste jag förstås rodnande erkänna att jag hade franska i plugget ett år, o har inget minne av detta krångliga sätt att rabbla siffrorna! På danska är det också helt värdelöst, med halvfjärsar och annat knäppt…
  Jo, jag skrattar mycket, så mycket att min familj tycker det är pinsamt ibland. Högljudd är jag också, men i min ålder så tänker jag inte ändra på mig så länge jag inte sårar någon, o det gör jag förstås inte, iaf medvetet. Oftast skämtar jag faktiskt om mig själv.
  Nu ska jag läsa vidare vad mer du hittat på

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Varför skulle ditt skratt såra någon? Underbart att bara ”let it out”. Jag fick ett skrattanfall i Hollywood en gång, och en tjej vände sig om och sa ”You go girl” och sen dess har jag aldrig svalt mitt skratt. Visst är det kul klippet 🙂

Vädret

Ourique, PT
21°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 14°C
24°C / 11°C
30°C / 13°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.