5. Trädgård & böcker

I dagens citat påstås det att om en äger en trädgård och en boksamling så saknar en inget. Jag tänker det är en sanning med modifikation.

Med en trädgård och ett gäng böcker så saknar en inte sysselsättning. Det finns alltid att göra i en trädgård, ofta meditativa sysselsättningar och böcker vidgar vyerna och ger eftertanke.

Massor av stimulans, både fysiskt och mentalt. Är det det som det syftas på? Att en har det en behöver i stimulans?

Den som äger en trädgård och en boksamling saknar inget

Men en kan ju sakna något ändå. Något helt annat. Eller menas det att en har så mycket att göra att saknaden inte får plats?

Jag då?

Böcker och trädgård har till och med egna kategorier här på min blogg. Så visst är det stora delar i mitt liv. Jag läser oftast en stund varje kväll. Ibland även ett par timmar på eftermiddagen, i solen eller i soffhörnet. När jag har tid och lust.

I trädgården hänger jag varje dag. Jag tycker om att gå och omkring och titta på de olika växterna, fotografera och knipsa av ett visset blad. Men jag tycker också om det tyngre arbetet i trädgården. Men bära stenar och gräva djupa diken överlåter jag till någon (läs Roger) som har en helt annan styrka och uthållighet än jag.

Visst ger både böcker och trädgård mig en enorm glädje! Men det finns ändå saknad hos mig.

Och du då?

Hur tänker du kring det här citatet? Skulle det räcka med en trädgård och böcker för dig? Hur tolkar du det?

Alla inlägg i julkalender kan du hitta i tidsarkivet för december 2023.

38 svar till ”5. Trädgård & böcker”

 1. Profilbild för Tove
  Tove

  Ingen egen trädgård, men njuter gott av andras och som stadsbo finns det gott om ljuvliga parker. Uppväxt i växthus med pappa som fick det att blomma och grönsaka sig både inne och ute. Någon jordig påtare är jag inte. Men jag påtar och grönskar mig mer än gärna i böckerna. Ordens trädgård, så frö, växa och odla. Skörda och njuta för sinnets skull. Jordnära kram
  ps. tack för svarskommentaren i går.ds

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra du kan njuta av parker och annat, att du har både gåva och intresse för ordet är tydligt. Och dina ord berör! Kram

 2. Profilbild för en vanlig man

  Jag är väl varken bokälskare eller trädgårdsentusiast. Visst kan jag uppskatta en fin trädgård, men jag vet också vilket jobb det läggs på den. Har väl inte haft så många böcker i min hand. Skulle kanske vilja att läsa mer böcker och jag försöker periodvis, men kärleken kommer inte riktigt. 😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag är helt övertygad om att du har annan sysselsättning som förgyller och fyller ditt liv med motsvarande känslor som vi med trädgård och bokläsning 🙂 Citatet passar definitivt inte in på alla!

 3. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Sant!
  Den som har hus/trädgård/böcker har alltid något att fixa med.
  Nu ser jag inte trädgården som arbetes belastning utan som en hobby och som ibland även bjuder på ett bra träningspass som är helt gratis med troligtvis ett snygg resultat, eller ibland en större förändring när passet är slut.
  Så fin Marmeloblomman är. Ha en bra tisdag! Blir inget trädgårdshäng här idag…..vädret bjuder inte in till det. Men en stunds läsning blir det till kvällen=) Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Samma här, trädgården och odlingarna är njutning. Men också väldigt fysiskt ansträngande ibland och det är underbart härligt tycker jag. Kram!

 4. Profilbild för Barbro

  Förstår vad citatskrivaren menar, men vi har nog större behov än så.
  För mig; Vad vore livet utan böcker? Svar; MYCKET fattigare, vet inte hur jag skulle klara mig utan.
  Vad vore livet utan trädgård; Efter 40 år med trädgård – till en lägenhet. så är min åsikt att det går utmärkt. En befrielse faktiskt när ens förmågor att sköta den avtar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har också större behov än så 🙂 Böcker är definitivt något jag tycker berikar mitt liv, och vidgar mina vyer. Jag förstår känslan, jag hade den också en period, men sen längtade jag tillbaka. Så kan det ju också vara.

 5. Profilbild för Znogge

  Ordspråket är välbekant men som du säger är det en sanning med modifikation för vi behöver oftast mer än så. Själv tänker jag inte på att arbetet skulle hålla en så sysselsatt att man inte behövde något annat. Nej, jag tänker mer på den intellektuella stimulansen som en boksamling ger och den lisa för själen som en trädgård innebär. Harmoni för kropp och själ helt enkelt är min tolkning.

  Det finns en del liknande citat och ett sådant är ”A house is not a home without a dog”. Även om hundar är toppen så kan ett hus vara ett hem ändå.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för din tolkning! Det låter vettigt det du säger. Och ja vi var ett hem utan en hund 🙂 d

 6. Profilbild för Anita

  Håller med om att en trädgård och böcker ger mycket men jag tror väl att vi behöver mer än så i livet.
  Min trädgård har betytt mycket för mig genom livet. Jag älskar att vara ute i den, gräva och bli trött, se hur växterna utvecklas, se nya rabatter ta form. Trädgården har också gett mig möjligheten att odla ätbart vilket har blivit ett intresse. Men samtidigt så tror jag faktiskt att jag skulle klara mig utan den. Jag älskar naturen och den finns ju fortfarande tillgänglig även om jag inte skulle ha min trädgård. Ibland kan jag faktiskt vara lite avundsjuk på dom som bor i lägenhet.
  Böcker däremot skulle jag nog inte vilja vara utan. Vintern är min bokhögtid. Då sitter jag i mitt växtrum i en bekväm stol med en kopp te och läser ett par timmar per dag. I varje fall är det målsättningen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Din trädgård är fantastisk och det syns att det lagts ner mycket tid och kärlek där. Visst klarar jag mig utan trädgård och odling också, har ju gjort det större delen av mitt liv faktiskt. Nu vill jag inte vara utan. Det där växtrummet låter som en underbar plats i ert hem. Tack för din reflektion!

 7. Profilbild för Hanneles bokparadis

  just det, Cicero hade rätt, jag saknar inget! 🙂 Sitta på kökstrappan och räkna fjärilar, eller hitta böcker i bokhyllan som jag nästan glömt, det är lycka.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det underbart med både trädgård och böcker. Men jag hade inte klarat mig med bara det.

 8. Profilbild för Hanneles bokparadis

  jo, och så kommer barnbarnen och plockar körsbär med mig på vårt berg, och mumsar på blåbär! Eller hjälper mig plantera tulpanlökar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fint att göra sånt tillsammans!

 9. Profilbild för Marianne

  Det beror väl på vilka intressen en har, jag tror att den som skrev citatet kände ett behov av och tillfreds med just de sakerna just vid det tillfället.
  Det finns perioder i livet då vissa saker varit viktiga för måendet, men det är ju olika för oss alla, för citatskrivaren var det väl trädgård och böcker vid det tillfället.
  Känner att jag svamlar lite men du förstår nog 🙂
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag förstår verkligen och det är ju så med citat, det passar ju inte alla och definitivt inte alltid 🙂 Kram

 10. Profilbild för Mamma C

  Nog behöver man väl lite mera i sitt liv en böcker och en trädgård. Även om det håller en sysselsatt en del. Beroende på hur mycket tid man vill lägga på det.
  Jag gillar växter och blommor men det är inte jag som har de grönaste fingrarna här i huset.
  Att läsa böcker går i vågor hos mig sedan jag slutade att lyssna på böcker som jag gjorde alltid förr. En periodare har jag blivit istället på bokläsning.
  Ha en fin tisdag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, lite mer än så behöver jag också. Jag har alltid varit en periodare på bokläsning, men numera när jag har mer tid låter jag det ta plats en liten stund varje kväll i alla fall. Detsamma!

 11. Profilbild för Ingrid

  Trädgård och böcker betyder väldigt mycket för mig och just böcker har jag väldigt svårt att tänka mig en tillvaro utan. När jag var barn var julklappsboken/böckerna de allra med uppskattade klapparna. Och att ha en trädgård att gå och påta i mår jag också gott av.
  Men ändå – nog vill man ha ut lite mer av tillvaron än det……
  Ha en fin tisdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är onekligen så att en trädgård håller en igång, kroppen behöver ju rörelse och det blir det ju lite varje dag med en trädgård, åtminstone i säsong. Böcker är också något jag verkligen uppskattar! Detsamma!

 12. Profilbild för Annika

  Njaee. det skulle nog inte räcka för mig med böcker och trädgård …
  DE bägge tillför mkt i liv, men jag kan inte på dem enbart leva, hehe.
  Har man hus, trädgård och böcker finns det visserligen alltid att göra, alltid.
  NU ska vi se om denna kommentar går iväg.

  PS. det är tack vare dig som min DSLR har börjat användas igen.

  KRAM!!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag håller med dig, det är viktiga ingredienser, men inte alltid och inte heller enbart. Så roligt att kunna inspirera! Kram

 13. Profilbild för Ulla

  Man behöver kanske lite mer än trädgård och böcker i livet, men det är två saker som är bra för själen. Trädgård har jag ingen nu, har haft, men jag har vårt älskade uterum och en liten balkong. Växter måste jag ha runt mig och numer så räcker det gott med den lilla miniträdgården som blir i uterummet och på balkongen. Det blir en del pyssel med det också, trots litenheten. 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Definitivt bra för själen. Fint du har din miniträdgård och balkong.

 14. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Hahaha, ett lite bittert skratt växer inom mig. Men inte jättebittert och jag har ju som tur var andra glädjeämnen i mitt liv. Jag har haft ett antal trädgårdar som jag har trivts i och med att ta hand om. Jag har även varit en riktig bokslukare som läste så fort jag fick tillfälle. Ja, du vet ju att jag inte klarar något av det längre. Numera hör de till kategorin krav och jag gör mig av med så mycket jag kan av alla krav. Jag har flera gånger berättat om att jag har kvar tre levande krukväxter som vägrar att dö och de blir bara finare och finare utan någon bra omvårdnad. Så länge de inte kräver mer än vattning högst en gång i veckan så får de vara kvar. De har t o m överlevt drygt tre veckor utan tillsyn.
  Men jag vet hur det är att kunna njuta av en trädgård och arbetet där och jag förstår alla bokälskare. Det är bara att gratulera alla som har möjlighet till all den glädjen. Naturen är numera min helande plats som ger mig allt det jag inte längre får av en trädgård 😀 Och mer därtill. Men för att svara på din fråga: nej, det räcker inte med en trädgård och böcker för min del. Hur man än tolkar det. Men som jag skrev – jag har många andra glädjeämnen.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Precis, det går ju inte att leva på bara trädgården och böcker som inspiration och helande. Jag är så glad att du har andra glädjeämnen, som det ska vara. Jag klarade mig fint utan trädgård också. Även om jag älskar den nu. Kram vännen!

 15. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Trädgårdar är fina att titta på och njuter väldigt gärna av andras. Vår trädgård ska i princip vara självskötande. Böcker har jag svårare att läsa nuförtiden. Tidigare hade jag alltid en tegelstens-tjock på gång. Och till och med flera ibland. Numera blir det mest ljudböcker
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Trädgårdar är ju verkligen så många saker, men det betyder ju inte att en måste ha en egen. Och att lyssna till ljudböcker tycker jag är att läsa, även om jag somnar till pratet, så jag läser 🙂 Kram

 16. Profilbild för Susjos

  Nja, jag har andra glädjeämnen än trädgårdar och böcker, men är glad att jag är med i en bokcirkel-då läser jag ju lite, men det bästa är ju att få träffa gamla vännerna i bokcirkeln!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, finns mycket andra glädjeämnen också!

 17. Profilbild för Lillan Kind
  Lillan Kind

  Den som kom på det citatet har/hade nog trädgård och bokläsning som sina största livsintressen. Någon annan kunde ha sagt t ex att den som har kärlek och god hälsa saknar inget, eller varför inte tak över huvudet och mat på bordet. Varianterna är oändliga 🙂
  Lillan Kind

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så är det helt säkert. Just därför jag tänkte det var lite roligt att ha med. Lättsamt.

 18. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Jag gillar citatet, böcker och trädgård är viktiga saker i mitt liv, har fyllt det med innehåll av olika karaktär. Se fyller man ju på med annat också…det ena förtar inte det andra.

  Kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Helt riktigt, det ena förtar inte det andra. Ett bra uttryck! Kram

 19. Profilbild för Paula Merio

  Jag har hört citatet förut, kan tänka mig att det är antingen engelskt eller japanskt! Jag kan vara utan trädgård men inte utan natur. Det kan vara olika typer av landskap, helst skog och en sjö eller varför inte havet. Böckerna har jag gjort mig av med efter mina 26 flyttar, men, jag läser mycket och lyssnar på ljudböcker. Har inget behov av att äga böckerna, för jag läser inte om dem. Det hinner jag inte med helt enkelt, finns så många bra olästa.. Genom böckerna håller jag också min finska och engelska vid liv. En sak till, om inte en bok fångat mig efter femtio sidor så byter jag bok, jag tragglar inte på bara för att…haha

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag behöver inte heller äga några böcker. Bara ha tillgång till dem. Läser inte om, ifall jag inte råkar glömma bort att jag läst. Gillar din inställning till böckerna 🙂

Väderprognos

Ourique, PT
11°
Regn
07:0818:22 WET
TisOnsTorFreLör
15°C / 4°C
17°C / 6°C
17°C / 5°C
17°C / 5°C
17°C / 7°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.