40 grader

40 grader är inte 40 grader

Det är skillnad på 40 grader och 40 grader. Idag ska jag försöka beskriva hur omöjliget det är att jämföra 40 grader här med värme i Sverige.

Jag har insett att temperaturen hos oss är alltid i rörelse, den står aldrig still, och den rör sig fort. Fortare än i Sverige. Det är inte 40 grader hela dagen. Det känns inte alls som när det är varmt i Sverige.

Vi bor i inlandet med 1 timme till både syd och västkust här i Portugal. Vi har ett annat klimat än vad de flesta tror. I alla fall de flesta som är vana vid svenskt väder och havsklimat från semestrar.

När vi säger att vi har över 40 grader så verkar de flesta tro att det är stekhett hela dagen. Men så är det inte. Så vill idag försöka beskriva det lite tydligare, det går nämligen inte att jämföra.

När vi bodde i Sverige satt jag som en blöt fläck i ett hörn i Partille om det var över 27-28 grader. Jag förstod inte alls hur någon kunde leva, än mindre turista, i över 30 graders värme. Idag förstår jag. Det är inte jämförbart!

Skillnader Partille – Ourique

Nedan ser du kurvor på dagstemperaturer. En från vår väderstation och två från en väderstation i Partille, ca 1 timme från kusten (samma avstånd som vi har ungefär).

Ourique

21 augusti 2023

Temperaturer från 21,7 grader till 43,1 grader.
Alltså 22 graders skillnad under dagen.
De varmaste 5 graderna var mellan kl. 14:20 – 19:48 (5,5 tim)
Luftfuktighet under dygnet: 14-57%

kurva dagstemperatur
Dagskurva temperaturer Ourique, Portugal. 21 augusti 2023

Partille, Göteborg

19 augusti samt 17 juni 2023

Nedan kurvor från någon annan som har en Netatmo väderstation, fast i Göteborg, som delat med sig av datan med andra Netatmo användare.

Temperaturer från 16,3 grader till 24,2 grader.
Alltså 8 graders skillnad under dagen.
De varmaste 5 graderna var mellan kl. 10:26 – 02:20 (9,5 tim)
Luftfuktighet under dygnet: 74-92%

Temperaturkurva, Partille, 19 augusti 2023

Kurvan från Ourique visar en av de varmaste dagarna (eftersom jag ville visa hur kurvan ser ut när det är över 40 grader) därför tar jag också med en kurva till från Partille, en som visar sommarens varmaste dag under sommaren 2023.

Sommarens varmaste dag i Partille, 17 juni 2023

Temperaturer från 14,7 grader till 28,6 grader.
14 graders skillnad under dagen.
De varmaste 5 graderna var mellan kl. 10:50 – 20:16 (9,5 tim)
Luftfuktighet under dygnet: 31-85%

Tre viktiga skillnader

Så. Som sagt tidigare, det är svårt att jämföra. Egentligen helt omöjligt att göra en rättvis jämförelse, åtminstone för mig som inte alls vet vad jag ska ha med för olika fakta för att det ska bli en så rättvis jämförelse som möjligt.

Någon talade om för. mig att 5-6 grader skillnad i temperatur är tydligt kännbart för kroppen. Därför valde jag att lyfta fram de högsta fem graderna på dagen.

 1. Skillnaderna i temperaturen under dagen är så små i Partille så då upplevs temperaturen vara ungefär den samma under längre tid. När jag säger att vi har 40 grader så är (den felaktiga) uppfattningen att vi har det från typ 12 tills solen går ner. .
 2. Den tydligaste skillnaden är y-axeln i kurvorna. Inte värdet i sig, utan intervallet. Det är hyfsad jämn temperatur under dygnet på kurvorna från Partille. Inte ens årets varmaste dag har mer än 14 graders skillnad under hela dygnet.
 3. Luftfuktigheten är helt annorlunda. Och den är väldigt avgörande för hur värme upplevs.

Det är ett helt annat klimat här, 40 grader är såklart varmt. Men det är inte alls som om det skulle vara 40 grader i Sverige.

Jag har insett att det inte är värmen som är det jobbiga för mig. Det var inte värmen som gjorde att jag inte stod ut i svenska varma sommaren. Det är fukten. Luftfuktigheten.

Hög luftfuktighet i kombination med värme är värst. Och pågår det dessutom i princip hela dygnet så hinner en ju aldrig hämta sig. Därför är vår sommar helt underbar tycker jag, även om termometern visar väldigt röda & farliga siffror emellanåt. Med låg luftfuktighet & svalare nätter så njuter jag av de flesta dagarna.

Hoppas du fått en liten inblick i vårt sommarklimat!

Publicerat:

i:

26 svar till ”40 grader är inte 40 grader”

 1. Profilbild för LillaSyster

  Visst är det skillnad på värme här hemma i Sverige och utomlands- märker ju av det då vi är på Gran Canaria. Tycker att du gjort en bra beskrivning =)
  Ha en bra torsdag, här är solen på väg upp.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Snart dags för GC igen förresten? Detsamma!

 2. Profilbild för Tony

  Har förstått det efter att vår son rapporterade om skillnaderna denna sommar mellan Serbien – Florida – New York. Florida hade tydligen mycket hög luftfuktighet som var jobbig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kan tänka mig Florida har hög luftfuktighet, inte vari där själv dock.

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  lite som vintriga minusgrader i Göteborg är tuffare än minus i Umeå. Luftfuktighet… jag tillhör som inte gillar värme +19°C räcker för mig i Sverige 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja fukten är liksom det som gör skillnaden.

 4. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  En riktigt bra beskrivning! Nog är det så att luftfuktighet betyder mycket. Jag minns +36 och hög luftfuktighet i Vietnam för många år sedan och så skulle man orka ”turista”. Det var ingen badsemester precis.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hög luftfuktighet och 36 grader är väldigt varmt 🙂

 5. Profilbild för Znogge

  Vilken bra beskrivning och jämförelse av värmen på två olika platser. Personligen tycker jag att hög luftfuktighet ställer till det mer än graderna eller så är det väl delvis kombinationen. Vi var en sommar i Turkiet och då var det varmt. Samtidigt så var det rekordhög luftfuktighet ett par dagar. Det var inte behagligt alls men så när luften blev torrare blev det en helt annan känsla trots att temperaturen var den samma.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Exakt så, då har du upplevt det väldigt tydligt.

 6. Profilbild för Carita

  Tack för bra beskrivning! Lärde mig åter nåt nytt. Trösterikt också att veta att ni inte smälter bort. Och så det där med luftfuktigheten också, den är inte alltid lika hög hos er.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vassego 🙂 Alltid kul att lära sig något nytt. Ja på sommaren har vi varmt och låg luftfuktighet.

 7. Profilbild för Mamma C

  Superbra beskrivning som du gjort på värmen.
  Ha en fin torsdag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Detsamma, här blir det poolstäd.

 8. Profilbild för Ingrid

  Här står det ju ofta ( i Sverige alltså ) typ 22 grader, känns som 25 (eller 20). Luftfuktighet och vind spelar stor roll för hur man upplever värmen eller kyla.
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det gör det här också i apparna. Visst gör det!

 9. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Det är en väldig skillnad inom Sverige också och därför förstår jag lite hur du menar. Det är stor skillnad på hur 28 grader känns här i Östersund (vi har väldigt sällan varmare än så) och i t ex Östergötland eller Sörmland där jag har bott. Söderut är det som att lägga en varm, våt yllefilt över luften och här kan man andas lättare. Det är en av anledningarna till att jag längtade hem under mina år i Mjölby. Det är förmodligen ännu större skillnad jämfört med hur det är hos er men visst är det lite kul att även norrut är det en skönare värme 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det har jag förstått att till exempel norrländska vintern inte är lika kall som i Göteborg på grund av att det är torrare luft där uppe hos er.

 10. Profilbild för Susjos

  Japp, min man förklarade för mej på Lesbos varför vi tyckte det var så varmt så det rann av oss, det var ju den höga luftfuktigheten!
  Man kände verkligen skillnaden nu när vi kom hem , väldigt mycket skönare luft här !
  Men jag njöt i alla fall av de varma klimatet på Lesbos, en vecka går ju fort, och så skönt att slippa ta jackan med sig ut på kvällen!
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag svettas inte ens här när det är varmt. Men är det 25 grader och fuktigt då rinner det… 🙂 Visst är det skönt att slippa ytterkläder! Detsamma

 11. Profilbild för Gilla

  Vi bor vid havet i närheten av Split. De varmaste perioderna har vi inte svala nätter. Temperaturen håller sig på 30 grader till efter midnatt om det är 37-38 grader som varmast, och passerar 30 på tidig förmiddag, . AC och havet är enda sättet att svalka ner sig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vatten är fantastiskt bra att sjunka ner i när det är varmt!

 12. Profilbild för Marianne

  Ja, så är det ju, att samma grader kan kännas olika. Jag har nog aldrig funderat över värme, i mitt fall är det kylan jag reflekterat över, 20 minus i Gävle känns inte lika kallt som 20 minus på Öland.
  Ha en fin helg
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har förstått det är samma sak med kyla. Kylan i Gbg är inte trevlig 🙂 Detsamma, kram!

 13. Profilbild för Anni

  Så är det här i avlånga Sverige också. Ser att du redan fått kommentaren om kylan vintertid. Vi i södra delen av landet tycker att -30 i norr låter vedervärdigt, men norrlänningarna fryser när de kommer till den varmare och fuktigare vintern i söder. Och just därför är också snön så olika i olika landändar, vilket norrlänningar har svårt att fatta när de hånar stockholmarnas suckande över snön.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är verkligen häftigt hur stor inverkan fukten har på hur värme och kyla känns. Jag har inte varit i Norrland vintertid så har ingen erfarenhet av deras kyla. Men den i Gbg är definitiv inte trevlig!

Senaste inläggen

Väderprognos

Ourique, PT
Fair
07:0318:26 WET
LörSönMånTisOns
14°C / 7°C
15°C / 9°C
16°C / 3°C
16°C / 3°C
18°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.