Planer för höst & vinter

Vi har nu renoverat vårt hus, byggt pool och gjort många projekt i trädgården. Snart blir tempot lite lugnare. Nu ska vi njuta mer än jobba!

Häromdagen satt vi och pratade om vad vi ska förvänta oss av höst och vinter. Och vi landade i några beslut som känns viktiga för oss. Det kommer så klart också påverka innehållet på bloggen, så tänker det kan vara intressant för dig att läsa också. Kanske.

Spendera mindre pengar

Att bygga poolen när kronan varit rekordlåg har så klart påverkat vår ekonomi. Och vi känner att vi nu vill vänta med större utgifter tills saker och ting hämtat sig. Om det nånsin gör det..

Vi har flera saker vi vill göra som kostar en del. Men det blir inte gjort i höst eller i vinter. Hur det ser ut till våren eller sommaren vet vi inte. Då kanske vi har satt på oss spenderbyxorna igen!

Dessutom går vi ju i förtidspension. Och det betyder att jag inte kommer att ha någon inkomst jan-mars. Och att vi resterande av detta året har en osäker inkomst då kunderna successivt byter leverantör. Det är ingen överraskning men det påverkar så klart att vi inte vill spendera för mycket.

Odling och träd

Vi kommer odla i våra sålådor, med massor av kål, morötter, lök och annat gott under odlingssäsongen som börjar i september. Men vi kommer inte köpa och plantera fler träd den här vintern. Vi vill fokusera på de träden vi har, både alla nyplanterade men också de som redan fanns här.

Vi funderar också på att köpa en maskin för att klippa och hålla efter på ängen, istället för att stängsla in alla träd för att fåren inte ska äta upp dem. Båda sakerna kostar pengar, men maskinen är så klart dyrare. Men då är vi inte längre beroende av någon annans tid, lust och djur. Vi får se hur vi gör, det beslutet är inte taget än.

Silkesek, ett favoritträd som vi har och njuter av.

Påbörjade projekt avslutas

Vi kommer att använda tiden i höst och vinter till att avsluta de projekt vi påbörjat och som vi har det mesta materialet till redan. Men visst kommer vi behöva handla vissa saker men det är med i vår budgetering.

Alltså att göra olika projekt här hemma är ju en stor hobby för oss, särskilt för Roger. Så vi kommer så klart inte sluta med det. Men vi kommer inte göra så stora projekt och i höst/vinter blir det mer blandat av projekt och andra saker.

Här kan du se bildspel med allt arbete vi gjort under de här 2,5 åren både med hus och trädgård.

Göra dagsutflykter

Eftersom vi arbetat så mycket här hemma har vi inte riktigt gjort så mycket utflykter som vi egentligen skulle velat göra. Se mer av våra omgivningar och även rulla lite längre bort för att uppleva något nytt, något vi vill återuppleva eller bara något annat. Det vill vi göra. Njuta mer av allt Portugal har att erbjuda.

Vi åker till Sverige en vecka, en resa där vi träffar kunder och gör vissa ärenden för att förbereda för likvideringen av bolaget. Men självfallet också kramar familjen.

Men några andra resor blir det inte det närmsta halvåret i alla fall.

Portugisiskan

Det är dags att ta ett tag i språket igen. Jag har en gammal kurs i europeisk portugisiska A1-B2 som ligger online, jag tyckte inte den var så bra när jag köpte den, men nu när jag har mer baskunskaper så kanske jag kan ta till mig den lättare. Den är redan betald så jag vill nu ge den och mig en ny chans. Så det ska jag syssla med i höst och vinter tänker jag.

Jag ska försöka sätta upp en rutin för att köra åtminstone tre tillfällen per vecka.

Har du några planer för höst och vinter som du vill dela med dig av?

Översta bilden är från vår resa till Douro-dalen förra hösten.

Publicerat:

i:

32 svar till ”Planer för höst & vinter”

 1. Profilbild för Madde

  En hel del planer ja. Kronan är ju galet låg just nu, och visst påverkar det oss en hel del. Speciellt vi som gillar att resa. Jag har en resa framför mig, sen ska jag bli mormor i slutet på året, men innan dess blir det en babyshower och minstingen fyller 30… Vad hände?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Se där, du har också lite planer. Ja din resa till Irland ser jag fram emot att läsa om 🙂

 2. Profilbild för Znogge

  Kloka tankar och planer tycker jag. Man får se om sitt hus i dubbel bemärkelse. Räntorna är höga och kronkursen usel och dessutom har elpriserna inte varit roliga. Det har helt enkelt blivit mycket dyrare.

  Här blir det tillökning i flocken vilket vi ser fram emot.

  Önskar en fin onsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det! Ja du har ju tillökningen att se fram emot, härligt! Detsamma!

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Mycket att tänka på för er, men ni verkar ha god koll. Funderat på pråkstudier i portugisiska?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad menar du med språkstudier? Det är ju det jag håller på med hela tiden 🙂 Eller syftar du till någon speciell utbildning?

 4. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Era planer låter väl perfekta efter så många stora projekt ni haft. Portugisiskan är väl värd en ny chans och kanske går det lättare när du varit omgiven av den en längre tid. Dagsutflykter i ert nya land låter väl också som en fin idé. Här har vi inga planer efter vår Europaresa som ska börja just idag. Mycket beror på kronkurs, ekonomi och hälsa men vi brukar alltid vilja ha något skoj att se fram emot när dagarna blir korta och kvällarna mörka…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag hoppas verkligen det går lättare denna gången, och när jag inte heller har så mycket annat som pockar på uppmärksamheten (kunder och stora projekt). Att ha något att se fram emot är härligt. Kör vackert på er resa, jag följer så klart med!

 5. Profilbild för Mamma C

  Första bilden var magiskt vacker.
  Låter som en genomtänkt och bra höst ni går till mötes.
  Svenska kronan är väldigt låg nu och allt har helt enkelt blivit mycket dyrare.
  Ha en fin onsdag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, det var magiska vyer där! Kronan är verkligen inte rolig. Jag hade ju gärna sett att den ersattes av euron 🙂 Detsamma!

 6. Profilbild för Barbro

  Silkesek – vilken fining! <3

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja den är väldigt fin tycker jag!

 7. Profilbild för Micke

  Det gäller ju att planera ordentligt under denna omvandling till pensionär, men det fixar ni ju förstås.
  Tids nog finns det ju rum för större projekt.

  Ha det bäst nu.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det, och det har vi redan gjort 🙂 Du har rätt, tids nog kan vi ta oss an större projekt igen.

 8. Profilbild för Ajli

  Jag tycker att det låter jättefint att göra utflykter och slipa språket 😀 Jag har inga speciella höstplaner, utan jag ska försöka att ta det väldigt mycket på volley. Jag vill gärna tacka ja till mycket! Men till vad, det vet jag inte än. Fikor och promenader kanske räcker XD

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Skön inställning du har, att du vill tacka ja till mycket. Jag är lite tvärtom.. hahah.. väljer att tacka nej mycket numera 🙂 Men du är så mycket yngre, så bra du säger en massa JA!

 9. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Den där silkeseken skulle jag också gärna ha haft i min trädgård…om jag hade haft en sådan 😀 Men vilken tur att jag kan njuta av den här när varken rätt klimat eller trädgård erbjuds hos mig 😀 Kanske är det skönt att inte ha för omfattande planering för höst och vinter. Ni har en del saker att sysselsätta er med men att bara vara i nuet är också ganska trivsamt. Att göra spontanutflykter till olika platser och upptäcka delar av Portugal som ni ännu inte har sett låter som kul upplevelser. Språk är kul och du/ni har ju verkligen den rätta motivationen. Vill ni smälta in riktigt ordentligt i gemenskapen så underlättar det nog att kunna språket. Lycka till med det 😀
  Mina egna planer är enkla. Först ska jag vänta ut att den här dissociationsperioden tar slut och att hälsenan blir bra. Sedan ska jag promenera, promenera och åter promenera. Fjällvandring hoppas jag hinna med innan vintern. En tur ner till Uppsala och Örebro blir det nog i oktober. Sedan kommer jul med två av mina barn och i slutet av Januari blir det en vecka i Åre. Jag har en andelslägenhet en vecka varje år och jag har inte lyckats sälja den. Då måste jag ju åka dit. Jag längtar efter både höst och vinter 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det känns bra att ta det lite lugnare nu, det är ju det stillsamma vi vill njuta av. Men visst i kombo med att hålla på med våra sysslor av olika slag. Men harmoni och balans är viktigt för oss, och har så varit även under allt byggande. Men det går att balansera över åt andra hållet mer. Härliga planer du har, även om det är väldigt annorlunda mot vad som står på min önskelista, olikheterna berikar!

 10. Profilbild för Jossu

  Det låter som bra planer. Portugal ser väldigt vackert ut, så det är perfekt för att upptäcka nya platser utan att det behöver kosta skjortan.
  Hoppas att kursen i portugisiska ska vara givande denna gången.

  Till hösten brukar det vara skördefest här i stan, och den ska jag nog besöka och då unna mig lite godsaker. Men annars ska jag också försöka spendera mindre pengar, förutom på mina inbokade resor.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det blir skönt med lite dagsturer här i vårt nya land. Jag hoppas också kursen ska vara givande, ska ta tag i det om några veckor. Kul med skördefest! Det har jag faktiskt anordnat en, en gång.

 11. Profilbild för Marianne

  Då trappar ni ner både på större projekt och arbete, det låter som en bra plan. Hoppas språkkurser känns bättre och ger mer nu. Utflykter i landet ger ju många bra tillfällen att träna på språket.
  Jag förstår att ni njuter av eken.
  Själv har jag inga direkta planer för framtiden, det är mycket som känns osäkert.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det blir ytterligare bättre balans tänker vi. Hoppas också att jag är mer mottaglig och lättare förstår språket. Förstår verkligen att du är i vänteläge just nu. Kram!

 12. Profilbild för Solan
  Solan

  Varit en del i ert nya land, men har svårt för språket. Det fastnar inga ord, bara lite turistfraser. Applåder till dig som kämpar på.
  Planer, ja vi rullar mot varierad övervintring i slutet av oktober. Inga bokningar, förutom en månad på en liten camping nära Nice. Håller man sig borta från kusterna finns det nästan alltid plats för en husbil på 8.5 m.
  Silkesek, visste inte att det vackra trädet heter så.
  Ha det så skönt med med kommande ”vinterbad” i sydpoolen…😊

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Språket är svårt. Uttalet är avgörande för att bli förstådd och det är supersvårt att få rätt. Hahha, ja vinterbad blir det säkert i sydpoolen 🙂

 13. Profilbild för Solan
  Solan

  Haha, husbilen är 7.5 m. Onödigt vetande…🥳

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Aha, jo men det är ju en hel meters skillnad. Vi hade svårt att få in FrankieBoy överallt (han var ju 8,4).

 14. Profilbild för Husbil kors och Tvärs

  Det låter som trevliga höst- och vinterplaner! Och så skönt att inte behöva drivas av ett yrkesliv som pockar på uppmärksamhet. Portugisiskan kommer du säkert att få till – andra har ju lärt sej före dej och du är minst lika smart som dem. <3
  Vi kör neråt nästa vecka och har en spanskakurs inplanerad i Zaragoza i 8 dagar. Den är inte gjord så att man sitter på lektioner " idag ska vi repetera kapitel 3" utan den är upplevelsebaserad. Vi har under våren och nu i höst haft zoom-lektioner och väl på plats i Zaragosa ska vi på stadsvandring, laga mat med spansk kock, olivoljeprovning, vinprovning och gravering och en massa andra aktiviteter. Allt på "vardagsspanska" Då kanske det fastnar nånting och vi kan komma igång med pratandet :p

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det ska bli skönt att bli förtidspensionär nu. Tack, jag hoppas det går bra med portugisiskan. Vad kul upplägg på den spanskakursen!

 15. Profilbild för Anni

  Vilket vackert träd, silkeseken! Aldrig sett och aldrig hört talas om!
  Här har vi massor av planer, som så ofta. I år med den stora skillnaden att vi inte längre har något barn hemma, yngste sonen flyttade ut 1 juli! Ett helt rum som kan byta inriktning och bli hobbyrum med plats för symaskin, pusselbord och liknande. Men vi har inte bråttom, det får ta den tid det tar och det finns annat som måste gå före.
  Det ska bli kul att få läsa om er höst och vinter!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det blir ju skillnad när huset töms på ungdomar. Blir spännande att se vad det blir av det extra rummet. Kul du hänger med här hos mig Anni!

 16. Profilbild för Egalia

  Mina planer för hösten är flytten till en lägenhet jag tycker mycket om. Och fundera vidare på att resa ut i Europa på egen hand, något jag aldrig gjort tidigare.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det låter som din höst är både spännande och rolig!

Vädret

Ourique, PT
26°
Soligt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
24°C / 14°C
22°C / 14°C
24°C / 12°C
30°C / 14°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.