kaktusfrukt

Kaktusfrukt

Vi har en kaktus på vår äng med vackra röda och runda frukter. Jag har fotat dem från första blomningen till mogna frukter.

Det är en mäktig buske och så himla glad är jag att vi har den. Kan inte avgöra åldern på den, men kaktusbladen är stora och hela växten växer så det knakar. Dessutom får vi massor av frukt, mer än jag faktiskt tar om hand.

Förra året gjorde jag ett inlägg om hur jag gjorde glassås av de här frukterna. Det kan du se och läsa här!

I år har jag fryst ner påsar med saften som vi använder till smoothies. Väldigt gott, men det är svårt att förklara smaken.

Publicerat:

i:

26 svar till ”Kaktusfrukt”

 1. Profilbild för LillaSyster

  Så häftigt =)
  Antar att det är ett pyssel att få fram saften utan att sticka sig. Ha en bra tisdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är verkligen ett pussel!

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  har faktiskt kvar ett par kaktusfrukter i köket, gott! Samlat på riktiga kaktusar, hade 38 olika, men flyttade till ny lägenhet… plastigt, de dog… (1970-talet)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har inte sett de här runda och röda någon annanstans, bara de gula avlånga. Vad roligt du samlat på kaktusar!

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  delar på frukterna, äter med sked, som kiwi

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   För att dela på frukterna så behöver taggarna tas bort. Jag tror att de frukter en köper i affären har taggarna bortbrända. Den processen väljer jag inte, utan jag väljer att ta ut innanmötet med en sked och sedan sila bort de stora och hårda kärnorna. Saften blir kvar.

  2. Profilbild för Hanneles bokparadis

   jag använder aluminiumpapper att hålla med frukten.

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Tack för tipset!

 4. Profilbild för Susie på Stjärnarve...

  Var naturligtvis tvungen att läsa hur du gjort glassås med tanke på alla taggar på frukterna. Såg väldigt knepigt och jobbigt ut, men tydligen var smaken så god att det lönade sig!
  Sen läste jag om värmen och katterna. Här har det inte varit nån speciellt skön augusti. Faktiskt mer höstlik än den normala högsommaren. Trist, men en fördel är att jag inte saknat poolbaden som jag gjorde innan. Man blir annars väldigt bortskämd med dom. Men om man inte längre orkar med att sköta den – alltså min 82-åriga käre gubbe – så orkar man inte!
  KRAM-Susie

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   De stora taggarna är ingen fara, de är de små som nästan inte ens syns. De fastnar överallt och gör riktigt ont om en får på sig. Förstår att en inte orkar allt som förr när en blir äldre.

 5. Profilbild för Mamma C

  Vi har en sådan fikonkaktus under vår trapp. Först fick den växa sig stor utmed trappväggen och hölls upp med olika anordningar som gubben gjort. Men nu har vi skurit ner den rejält. Det blev för tungt för trappan var vi rädda för. Den gav massor av frukt och vi gjorde marmelad av frukterna. Vi åt dem som de är med. Ja inte rakt av då, utan öppnade upp och åt köttet.
  Vi har syrianska vänner som berättat att de stod och sålde dessa fikon på isbädd på deras marknader där de bodde. Och att de skars upp så man kunde äta dem med en gång då.
  Ha en fin dag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Har ni? Vad roligt! De små taggarna är ju vedervärdiga. Hur gör ni för att slippa de små taggarna när ni delar dem? Hur tog era syraianska vänner bort taggarna innan de hanterade dem? Brände de bort dem, det är vad jag hört en del göra.

 6. Profilbild för LillaSyster

  Yes, det är sol på Buset

 7. Profilbild för Marianne

  Ja, det ser ut att vara en stor kaktus. Jag har bara hört om marmelad tidigare, men juice till smoothies och sylt låter inte så dumt och nu har jag läst om inlägget med glassås också.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ska se om det blåser mindre snart så jag kan skörda de sista. Vill inte stå där i vinden och få alla småtaggarna på mig, de är vedervärdiga. Kram

 8. Profilbild för Åsa Danielsson (Angelgirl)

  Åh så underbart gott med kaktus frukter och allt man kan ta vara på och göra något gott utav! 😀

  Alla de gångerna jag var i Grekland så plockade jag massvis och åt frukten som den var – Men för de som läser det är ett måste med handskar för de taggarna man ser tydligt det är inte dom som gör en illa utan de små mjuka taggarna som kryper in i huden som är värst.

  Rensar med handskar på gjorde jag iallafall annars kunde man bli galen av att taggarna kryper in under huden och irriterar nått så in i baljan. Det gör både ont och det kliar och sticker hela tiden. Detta efter min första gång att ta i dessa utan handskar. (Aldrig mera utan handskar)

  Men så otroligt gott – Har ni aldrig provat så se till att göra det! 😀

  Kan tänka mig att det är smaskigt gott till glass, saft har jag inte provat, men garanterat gott det med!

  Har du möjligen fler recept på olika man kan göra med dessa frukter?

  Ha en fin fin vecka! 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Exakt det är de små j-larna! Det får inte blåsa heller när en hanterar frukten för då flyger de små taggarna på en. Inte kul alls. Handskarna är helt förstörda efteråt och måste slängas. Jag har provat att äta köttet, men kärnorna är stenhårda och jag bet nästan av en bit av tanden, så jag väljer att se till att kärnorna är borta innan jag äter. Har inga fler recept dessvärre, pressar bara ut saften och fryser in eller kokar glassås. Detsamma!

 9. Profilbild för Micke

  Tyvärr ingenting jag har fått prova, hade en kaktus här hemma en gång i tiden, det enda som överlevde på den tiden men det gick ju inte att inmundiga, tror jag iallafall. 😉

  Jättefina bilder återigen, imponerande.

  Ha en fin kväll.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Det är en annorlunda smak, kanske du får chansen att smaka nån gång. Detsamma!

 10. Profilbild för JoY

  Lycko er som har en sådan fin kaktus. Låter väldigt gott med såsen till glass. När vi reste runt på Sicilien, såg vi stora fält med kaktusodlingar. Skulle inte vilja vara den som plockar frukterna. Minns att vi köpte en stora lådor med olika färger på frukterna och åt, jättegott.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja verkligen en lycka att ha så många olika växter här. Ser oftast de avlånga frukterna här omkring oss, och i affärerna, dessa helt klotrunda har jag inte sett någon annanstans. Kan inte äta kärnorna dock, de är stenhårda.

 11. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Jättefina bilder på alla mognadsstadier. De där taggarna ser vassa ut men du kanske har handskar på dig när du skördar frukterna. Eller så är du helt enkelt så smidig att du undviker dem lätt. Jag har aldrig funderat på hur kaktusfrukter smakar. Ärligt talat visste jag inte ens att de är ätbara. Jag associerar nog mest kaktusar med röda löss 😀 Kul att ni får användning av frukterna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! De stora taggarna är ingen fara, de är de pyttesmå som är värst. De sätter sig överallt och kryper in i skinnet. Det får inte heller blåsa när jag hanterar frukterna eftersom de små taggarna lätt lossnar och flyger på en. Ja de röda lössen används väl i mat mycket? En del av dem i alla fall får vi använt.

 12. Profilbild för Susjos

  Spännande bilder på kaktusen, vilka fantastiska blommor!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Håller med om att blommorna är fina!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
25°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 17°C
24°C / 14°C
22°C / 13°C
25°C / 12°C
31°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.