43,4 grader – det varmaste jag upplevt

Igår hade vi en riktigt varm dag, för mig ett rekord faktiskt. Men inte för Portugal eller vår kommun. Bara för mig.

Förra året var det 43,2 som mest en dag, det var en av dagarna under en lång värmebölja.

Bloggade om den värmeböljan

Jag vet att Medelhavsländerna haft riktigt jobbig värme i sommar, men då hade vi det riktigt svalt med temperaturer på runt 30 grader. Normalt har vi runt 35 grader i juli och augusti, med en luftfuktighet under 20%.

Igår hade vi som sagt 43,4 grader som högst och en luftfuktighet på 10% som lägst. Men redan idag blir det svalare och imorgon sjunker det ytterligare, som du kan se på bilden lite längre ner.

Så här såg temperaturerna ut över dagen igår, ute och inne
(vi har takfläktar i alla rum, men ingen AC).

Det är en enorm skillnad att ha en pool sådana dagar. Vi kunde ligga länge i poolen och bli rejält nerkylda. För poolen kom upp till 28-grader som mest och det är ju stor skillnad mot luftens temperatur. Vilket alltså gjorde att vi frös när vi steg upp. Dessutom blåste det (som om någon stod med en hårfön mot en) men även det upplevde vi som riktigt kallt när vi klev upp. Dock torkar en ju ganska fort och då är det bara superskönt, tills en vill bada igen 🙂

Det är en så annorlunda känsla att bada i 28-gradigt vatten och tycka att det är lite kallt när en går i. Och att sen frysa när en går upp i över 40-graders lufttemperatur. Det är så långt ifrån mina badupplevelser i Sverige.

Det skönaste badet är på morgonen, när det är helt stilla och pumpen inte heller är igång, det är med andra ord helt blankt vatten jag glider ner i. Självfallet naken. Då är det bara jag och njutandet. Vattnet är då varmare än luften. Bästa stunden på dagen!

Annars så löste jag korsord, hade ett väldigt fint samtal på telefonen, sov middag och fick även badsällskap på eftermiddagen av grannen. Sista doppet tog jag och Roger vid halv nio, precis innan solen gick ner.

Så trots värmen, eller kanske tack vare den, så var det en fantastisk dag. Inte en svettdroppe faktiskt. Med den torra luften så blir det inte klibbigt, bara varmt. Delvis tack vare poolen så upplevde jag inte att det var jobbigt varmt alls. Sen har vi så klart acklimatiserat oss en del också.

Och idag får ni en liten sneakpeak på hur det börjar ta sig vid poolen. Kommer mer om det när det är färdigt så klart.

Publicerat:

i:

42 svar till ”43,4 grader – det varmaste jag upplevt”

 1. Profilbild för Madde

  Som vi har saknat värmen här i Sverige. Vi hade ett par OK dagar i juni, men sen har vi inte haft någon sommar. Vi bokade en resa till vintern, för vi alla behöver sol, och värme.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Har förstått att det var varmt, torrt och fint i juni men att juli regnat bort för många. En solresa gör nog susen!

 2. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Förstår att 43,4 grader hos er är något annat än det skulle vara här men nog låter det varmt.
  Här har syndaflodens Hans dragit in och även om det avtar lite idag (måndag) ska regnmängderna bli otroliga på tisdag och onsdag. Vår golftävling som vi skulle haft på Herrljunga GK tisdag-torsdag blåses nog av idag eftersom det mesta nog kommer att stå under vatten. Jag tror aldrig jag sett något liknande här hemma…
  Ur led är tiden.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men vad tråkigt med så enormt mycket regn och inställd golftävling. Verkligen är tiden urled.

 3. Profilbild för En vanlig man

  Låter härligt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är det faktiskt, riktigt härligt!

 4. Profilbild för Hanneles bokparadis

  inget för mig… har aldrig varit på solsemester… fast när jag rest, har det blivit värmebölja.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det finns väder för alla 🙂

 5. Profilbild för Susie på Stjärnarve...

  Folk på fastlandet klagar på att dom haft kallt och regnigt i sommar, medan vi här på ön haft varmt, soligt och otroligt torrt – och därför vansinnigt mycket turister. OK, det brukar vara många här under semestertider men i år har det varit extremt mycket – och fortfarande är!
  Jag har saknat vår pool i år, men eftersom min käre gubbe inte orkade göra iordning den i våras och jag inte kan, så fick jag finna mig…
  KRAM-Susie

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Gotland brukar väl vara mer väderpålitligt? Snart försvinner turisterna och ni har ön för er själva igen 🙂 Förstår du saknar poolen i år, du får se fram emot nästa. Kram

 6. Profilbild för Urmas Lepp
  Urmas Lepp

  Hej Anna.
  43,4° är ju rätt så häftigt. Men jag kan berätta att jag upplevde ännu högre temperatur i Alentejo några år sedan. Min fru och jag stannade några nätter i Aivados och passade då på att bila runt i närområdet. Det var en mycket varm dag på hösten. Vi kollade temperaturen och det var faktiskt hela 45,5° !!! Det var det varmaste jag har upplevt och konstigt nog tyckte jag att det var riktigt härligt.
  Vi här uppe i Correeira har också haft, och kommer fortsatt att ha, höga temperaturer framöver. Men vi ligger nog ca. 5° under era där nere. Tyvärr så har vi drabbats av många skogsbränder den senaste tiden. Igår bara 5 km härifrån!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hej Urmas, längesen! Ja det finns många platser här omkring som uppmäter högre temperaturer. Ju närmare Spanien en kommer desto varmare brukar det bli 🙂 Tråkigt med bränderna, gör ont i mig att se kartan på fogos.pt.

 7. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Poolen måste vara en av de allra bästa platserna i den värmen. Kanske t o m skönt att få frysa lite i hettan runt omkring.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är det verkligen!

 8. Profilbild för Ingrid

  Så underbart att ni fick poolen i ordning och kan njuta av den nu när det är så varmt. Här har vi inga bekymmer med värmen i år, men det kanske ännu kommer.
  Glad måndag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det! Detsamma!

 9. Profilbild för Znogge

  Det varmaste jag varit med om var när vi var på Sicilien och då var det drygt 44 grader. Det kändes väldigt skönt att kunna svalka av sig i hotellets pool då. Jag förstår mer än väl att ni är väldigt nöjda med poolen och det måste vara en stor tillgång att ha en egen sådan.
  I dag har vi 15 grader och rena höststormen så svalkan löser sig per automatik så att säga…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att åka på semester någonstans där det är 44 grader men vara van vid svenska ”värmen”, det är imponerande! Poolen är en stor tillgång för oss verkligen. Hoppas ni får lite varmare igen.

 10. Profilbild för Mamma C

  Det är rätt skoj eller märkligt hur man acklimatiserar sig med temperaturen när man flyttat.
  Vi har bott här sedan 2018 permanent och jag tycker nu när vi har vinter här , -Ja typ en spansk vinter att det är lite kyligt. Jag har inte heller problem med värmen och de höga temperaturer som blir ibland.
  Jag och gubben har upplevt 43 grader för ett par år sedan. Lite som en vägg att gå in i.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det lite kyligt på vintermånaderna! Vi får den här värmen när det blåser från ert håll 🙂 Så har våra inland värmt upp det ordentligt innan det kommer fram till oss. Idag kom temperaturen inte lika högt, men 41.7 mätte det som mest.

 11. Profilbild för Marianne

  När det är så varmt finns väl bara ett ställe att hålla till, poolen! Det lilla jag ser av poolområdet är jättefint. Att frysa i 28 gradigt vatten, ja det var ju nästan 20 graders skillnad på luften, vi hade ju 25 grader här i juni det svalkade knappt
  Jag tror att runt 35 är det varmaste jag varit med om, det var med jobbet i Italien, vi åkte buss till Venedig, när vi stannade för en paus och klev ut ur den svala bussen slog hettan emot oss som en vägg. Det kallaste var i alla fall i Gävle på 70-talet, runt 35, då hade bilens däck frusit fast i marken.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Har lärt mig att det är just skillnaderna som gör att vi fryser. Har inte tänkt på det förut utan bara tänkt det har med kroppstemperaturen att göra. Att vara van vid svenska temperaturer och sedan ”hamna” i hetluften så att säga, då är det inte roligt. Måste ändå säga att minus 35 grader låter värre än värst 🙂 Kram!

 12. Profilbild för LillaSyster

  Ser underbart ut vid poolen ♡
  Så bra att den blev klar tidigare än sagt nu när ni har värmebölja. Inatt hade vi åskoväder …..och det är varmt och kvalmigt ute idag, så det kommer nog att braka löst igen fram på em. Tänkte på dig idag då jag var och simmade i simhallen. Men jag fick allt ha både baddräkt och badmössa =) Njut av dagen, nu dags att fixa lunch.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så glada för att vi har en pool nu! Åskan och regn är inte kul. Vad roligt att du tänkte på mig i simhallen. Jag har oftast baddräkt på mig också, men just morgondoppet lyxar jag till lite extra. Detsamma!

 13. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Vilken lycka att ni har poolen nu när det är så hett. Många varma grader där. Här tio grader kallare men även här har de lovat höjda temperaturer. Men vi har ju havet som svalkar oss med skön bris.
  Var rädda om er, ligg i poolen och njut av sommaren.
  Måndagskram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har ju varmare än kusterna bara en timme bort, inlandsklimatet är ju hetare på sommaren. Dags för ett nytt bad känner jag. Kram!

 14. Profilbild för Tove

  Sneakpeak fick jag av boken där i – Kvinna sedd bakifrån – läste något om den men glömde sedan bort den. Kollade på Storytel, den finns med Marie Rickhardsson som inläsare. Inte mig emot.
  Bra inlägg om värmen – och badet – själv setter jag mig vid 25 varma – men reser mig vid 25 kalla typ 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker om boken, den är lite annorlunda. Inte riktigt så där så jag sträckläser hela tiden, men ändå bra. +25 grader var perfekt när vi bodde i Sverige.

 15. Profilbild för Martin
  Martin

  Håller me! Älskar åsså våra morron- å kvällsdopp…å alla dopp däremellan nu när det är varmt (…men vi laggar några grader under er…typ 35 igår och kidzen som är vana vid svensk/danskt klimat pustade ordentligt 🥵).

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Äsch, ta med kidzen hit så de får uppleva riktig värme 😀

   1. Profilbild för Martin
    Martin

    Haha 😆😆. De e rätt. Lite fjantig värme här i Luz 😉😂
    De Flög hem idag så nu pustar de inte längre av värme direkt när de är hemmavid i ett stormigt, regnigt och askallt CPH & HBG. Fick bilder. Inte kul där uppe i Skandinavien.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Hahah! Ja fy vilket trist väder i Skandinavien. Då planerar vi in en date snart tycker jag. Kram!

 16. Profilbild för Susjos

  Så fint det ser ut vid er pool, och så underbart att ha den nu under de varma sommarmånaderna! Gissa om jag längtar till sol och värme, det är ju galet vilket trist väder denna semester bjuder på här i Sverige! Suck!
  Men ser fram emot en resa mot varmare breddgrader så småningom!
  Ha det fortsatt gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Förstår det är trist med kasst väder på semestern, men jag ser att ni ändå hittar på lite grejer så det blir guldkant på tillvaron! Detsamma!

 17. Profilbild för Anni

  Det är verkligen svårt att ta in det du skriver om skillnaderna med badet där och här i Sverige. Precis som du själv skriver! Lite som att vi är vana vid att släppa in sol och värme genom öppna fönster, medan man i sydligare länder stänger ute värmen.
  Vad gäller det svenska vädret så har såklart inte hela landet haft samma väder, Susie skriver om Gotland och stockholmsområdet har också haft det bättre än västra Sverige (som vanligt …). När vänner i Blekinge (!!!) klagat på höstväder har jag suttit i min hängstol i trädgården och njutit av finväder … Men nu regnar det och jag ska ta mig till stan för att jobba … jag som inte ens äger några stövlar …

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är så lätt att stirra sig blind på siffran på termometern. Har själv gjort det och inser hur missvisande det är. Hoppas vädret ordnar upp sig snart och att Hans drar till sälla jaktmarker.

 18. Profilbild för Anki

  Har ju förstått att det är stor skillnad hur man upplever värmen hos dig med låg luftfuktighet och här när luftfuktigheten är upp mot 95%. Härligt att ni har poolen i alla fall!
  Själv gillar jag denna sommar med blandat väder, men lider med dem som bor i västra halvan av Götaland där det tydligen regnat mycket mer.
  Önskar dig en fin tisdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är stor skillnad. Så glada för poolen, den gör att jag kan sitta utomhus i över 40 grader och rent av njuta! Detsamma!

 19. Profilbild för Matilda

  Vilka olidliga temperaturer! Skönt att poolen var färdig och att den ger er svalka.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Poolen är superskön att ha!

 20. Profilbild för Lena i Wales och lite överallt

  Ja, det var varmt.
  Jag vet faktiskt inte vilken den högsta temperatur jag upplevt är. Däremot vet jag den lägsta och det är -29 grader.
  Så skönt att ni har pool nu, det gör mycket.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Usch vad kallt! Det passar inte mig alls. Poolen gör stor skillnad för njutandet, verkligen!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Mestadels molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 12°C
24°C / 11°C
25°C / 9°C
25°C / 8°C
24°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.