Tomater odling, skörd & förädling 2023

Jösses vad tomater jag har skördat i år, det har blivit massor av tomaträtter som vanligt på sommaren men också mycket förädlat.

Förra året skördade jag 32,5 kg men det framgår inte hur många plantor jag hade i inlägget jag skrev om tomaterna för 2022.

Odling

Jag väljer att ha många plantor för att få en stor skörd på kort tid. När jag fyllt vårt behov av konserverade kan jag rensa bort plantorna och slipper därmed att vattna och vårda dem under hetaste sommarmånaden.

Jag har fortfarande kvar några plantor av körsbärstomater som vi kan skörda av till sallader och annat. De plantorna är ganska trötta nu, men vi njuter ändå av den skörd det blir så klart.

I år köpte jag plantor på marknaden och har haft drygt 50 plantor totalt, fördelat i 5 sålådor. Det blev röda körsbärstomater, plommontomater och bifftomater.

Jag berättade ju tidigare att mina anordningar för tomaterna kollapsade, så det har varit ett omak att skörda i några av sålådorna, men det har troligen inte påverkat skörden. Det har däremot gjort att vissa av tomaterna har fått för mycket sol då plantorna legat ner istället för att klättra uppåt och därmed få solskydd av bladverket. Men jag har bara skurit bort solskadan och använt tomaterna ändå.

Jag har inte gödslat något extra utan det har bara varit näringen från jordpåsarna jag tömde i lådorna i våras.

Vattnat varje dag har jag gjort när det varit över 35 grader, annars varannan eller till och med var tredje dag.

Skörd

Har skördat 135 kilo i år!

Den allra första tomaten njöt jag av den 6 juni. Det var en körsbärstomat. I början skördade jag tomater som var röda, men inte mörkröda. Eftersom jag visste jag skulle få så mycket så ville jag börja njuta av färska körsbärstomater så tidigt som möjligt. Den sista tomaten skördades nästan exakt tre månader senare den 2 september.

Jag har gett bort massor; till byggjobbare, chaufförer som levererat saker samt till vänner och grannar. En chaufför hade bara ätit körsbärstomater en eller två gånger i sitt liv. Han sa tack (obrigada) massor av gånger och såg riktigt rörd ut för den fulla 3 liters påse han fick med mogna och knallröda små körsbärstomater. Så roligt!

Jag har ätit många tomater direkt från plantorna när jag skördat. Vi har haft tomater ståendes på bordet i pergolan hela tiden så vi har småätit tomater hela dagarna.

Mat har jag lagt med färska tomater ganska mycket. Grillat de fina bifftomaterna och gjort mycket linspasta puttanesca av körsbärstomater. Har också gjort halloumigryta med färska körsbärstomater. Vi äter en hel del sallad och där har vi haft både färska och torkade tomater.

Förädling

Jag har gjort 60 burkar i varierande storlek av konserverade tomater. Alla tre sorter har jag konserverat. Körsbärstomaterna hela med skalet, medan jag på de andra har tagit bort skalet först. Konserveringen har jag gjort i ugnen på 120 grader.

Roger har gjort ett gäng burkar chutney på både röda och gröna tomater. Båda varianterna är riktigt goda.

Dessutom har jag soltorkat stora mängder med körsbärstomater. De är så himla goda att strössla över salladen eller småäta när suget sätter in. De är lite knäckiga, går inte att jämföra med de en kan köpa i affären.

Men vi har också ätit färska tomater under 3 månader, underbart!

Lärdomar till nästa år

Ett väldigt lyckat tomatår skulle jag säga. Det är bra med vindpollinerande grönsaker, det ger alltid bra skörd här. Nästa år ska jag ha några färre plantor.

Dessutom ska jag köpa alla pluggplantor i mars på marknaden och sedan driva upp dem själv i vitrinskåpet på balkongen under en månad innan utplantering. I år köpte jag många plantor i april, de var rangligare och dyrare än de jag köpte i mars och det var också de jag fick sjukdomar på.

Dessutom ska vi ha bättre stöd och vi ska plantera i andra bäddar då vi haft någon sjukdom. Fin skörd ändå! Men dags för ny odlingsplats nästa år.

Publicerat:

i:

38 svar till ”Tomater odling, skörd & förädling 2023”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Låter mycket med +35°C, fint med egenodlat, vi har haft en hel del sniglar som förstör.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   För oss är 35 grader på sommaren inte alls ovanligt, snarare normalt. Vi har låg luftfuktighet så det är inte alls som 35 grader i Sverige. Vi älskar verkligen att äta egenodlat. Sniglar är inte kul!

 2. Profilbild för Ingrid

  118 kg, det var inte dåligt! På Stenstugu odlade jag också tomater i mitt lilla växthus och det bra skördar där också, men inte såna mängder som hos dig. Vi åt och åt och de var så goda. En dag undrade Åke lite försynt, om det verkligen kunde vara nyttigt att äta så mycket tomater. som vi gjorde, men jag lugnade honom.
  Nu har jag en liten planta i en kruka och den har fått några små tomater. Vi får väl se om de mognar någon gång.
  Ha en fin söndag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det har varit en härlig skörd och med vetskapen att jag har så mycket konserverat så det räcker hela året är också underbart. Tror inte heller det är någon fara att äta mycket av en gröda under en period. Hoppas dina mognar!

 3. Profilbild för Znogge

  Det låter som en väldigt klok odlingsstrategi tycker jag. En riklig skörd blev det också och mycket tillvaratagit dessutom. Tomater tycker jag är en basvara som kan användas mycket i matlagning också.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Tomater använder jag jättemycket, men köper allt mer sällan färsk på vintern, svårt att slå smaken på våra egna under sommaren.

 4. Profilbild för Kerstin Sjöström

  De soltorkade med knäckig smak lätt väldigt gott! Vilken fantastiskt skörd och förädlingen är ju imponerande.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är otroligt gott att soltorka ordentligt mogna körsbärstomater. Och med det överflödet så har det blivit väldigt mycket torkat.

 5. Profilbild för Anki

  Wow … vilken härlig tomatskörd du haft!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, helt fantastisk!

 6. Profilbild för LillaSyster

  Vilken skörd!
  Men bäst att kunna glädja någon på det sättet du gjorde när du gav bort en stor påse. Ha en fin söndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja verkligen fantastiskt att kunna glädja andra med vårt överflöd. Varit en grym dag!

 7. Profilbild för Susjos

  Jösses, snacka om tomater! Jag älskar de söta små körsbärstomaterna, och de är sååå dyra här i Sverige! Vilken lycka med så mycket tomater, och så fint att kunna ge bort tomater också, lycklig chaufför!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Älskar också körsbärstomater, önskar jag kunde skicka en påse till dig! Detsamma!

 8. Profilbild för Mamma C

  Wow, där snackar vi superskörd. Du måste ha fått tomatmedaljen för denna enorma skörd du kommit upp i.
  Ha en fin söndag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är häftigt att se hur många kilo det faktiskt blir, när jag är mitt i det så reflekterar jag inte, bara tar hand om och äter tomater till allt 🙂

 9. Profilbild för Marianne

  Det blir många tomater på 118 kilo 🙂 Hur förvarar du de konserverade? I kylskåp? Hur länge håller de sej och går det att äta som de är när du öppnar burken eller behöver de tillagas på något sätt? Torkade knapriga tomater låter som ett gott godis 🙂
  Förra sommaren gjorde jag inlagda körsbärstomater, alla älskade de så det tog slut snabbt.
  Egenodlat är alltid uppskattat som gåvor 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   De jag konserverat förvaras i glasburkar i rumstemperatur. Jag testade med en burk förra året och den höll i 10 månader, sen tog jag den och den smakade jättegot. Jag använder de konserverade tomaterna som krossade tomater. I alla möjliga rätter, såser, soppor etc. Ja de torkade körsbärstomaterna är verkligen som godis. Inlagda körsbärstomater? Jag konserverar mina, men inlagda har jag inte provat. Det ska jag googla!

 10. Profilbild för Anette

  Jisses, vad tomater! Du är en proffsodlare.
  Här funkar det inte alls i år. Visst lämnades de ensamma i fyra veckor men så har jag gjort förr. Det verkar inte som att de få tomaterna som finns kommer att mogna. De behöver sol och det har det varit fattigt med de senaste veckorna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, jag vet inte om jag är proffs, men jag tycker det är kul och med många plantor blir det ju stor skörd. Tråkigt att vädret svikit dina tomater i år.

 11. Profilbild för Micke

  Oj, 118 kilo med tomater, jösses, det var inte nådigt, bra där tänker jag.
  Man skulle ha en trädgård med växthus här alltså.

  Ja, man lär sig ju alltid något nytt efter en säsong, helt underbart.

  Ha nu en fin söndag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det har varit en riklig skörd i år. Underbart! Ja ska en ha en säker tomatskörd i Sverige är ju ett växthus att rekommendera.

 12. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Jisses amalia, så duktiga ni är. 118 kg tillsvidare. Vilken energi de där tomaterna tycks ge er.
  Nyttigt, gott och vackert, kan det bli bättre?
  Tomatkram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så lycklig över alla dessa tomater! Varm (bokstavligt talat) kram!

 13. Profilbild för Anita Berglund

  Det var ingen dålig skörd!!! Och jag som tyckte att mina 17 plantor gav lite för mycket. Fast det kan nog bero på att jag aldrig odlat något tidigare och heller aldrig haft en trädgård.

  Snyggt presenterat och väldigt fina bilder på de färgstarka tomaterna. Roligt också att läsa vad ni gör med alla tomater. Duktiga är ni verkligen och någon brist på sysselsättning hemma hos er finns vad jag förstår inte på kartan. Inte hemma hos oss heller 😀

  Soltorkade tomater! Det ska jag prova nästa gång jag har lite för mycket av det goda.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   17 plantor är nog lite mer lagom kanske 🙂 Nej sysselsättning har vi, men vi njuter också av helt stilla dagar emellanåt. Ja soltorka – det är så himla gott, särskilt de söta körsbärstomaterna.

 14. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Wow, vilken skörd och vad roligt att det blev så mycket. Mycket jobb så klart men det måste vara en härlig känsla att ha så mycket gott som kommer från egna plantor.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är en fantastisk känsla, så lycklig över mitt vinterförråd 🙂

 15. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  118 kg tomater låter obeskrivligt mycket men så härligt att kunna frossa i solmogna söta godsaker och dessutom förädla dem till vinterns matlagning. Skoj också att kunna dela med sig av läckerheterna!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är mycket, men det går åt en del när en konserverar. Och torkade körsbärstomater är fantastiskt gott, de kommer inte räcka hela vintern 🙂

 16. Profilbild för Matilda

  Så läckert att ni nu har en god reserv med tomater i olika former en tid framöver. Önskar att jag haft mer intresse och drivkraft att odla lite på balkongen, men det kanske kommer med tiden…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja underbart förråd av tomater har vi nu. Tänker att alla gör vi olika saker, du har väl andra intressen som du mår bra 🙂

 17. Profilbild för Tove

  Jag börjar förstå innebörden av det liv du och Roger lever – tomater i mängder en del i det hela av det livet. Ni är makalösa och ändå inte 🙂 jag menar ni är ju makar i tomatlandet!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahah, fin kommentar med ordtvist 🙂 Tack!

 18. Profilbild för Anita

  Det var ingen dålig skörd det, 118 kg, imponerande! Roligt att läsa vad du gör med dom också och du har illustrerat med så fina bilder. Soltorkade ”på riktigt” måste vara ljuvligt gott. Jag brukar ”soltorka” delade körsbärstomater i ugnen så dom blir lite sega men fortfarande är lite mjuka. Dom lägger jag i små burkar och täcker med olivolja för att sedan ha när jag gör pasta. Och så blir det ett antal portioner soppa och små burkar med pizzasås som jag fryser. När jag får tomater över som jag inte orkar göra något med brukar jag frysa dom hela. Funkar jättebra i grytor t.ex. Tomatmarmelad är också jättegott. Och så äter jag ju massor som dom är förstås. Ja som du förstår är tomater en favorit även hos mig 🙂
  Tack för ett inspirerande inlägg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, jag är så tacksam för varje enskild lilla tomat. Jag hade gärna fryst in tomater hela, om jag haft utrymmet. Har en alldeles för liten frys. Men en vacker dag har jag kanske en större, när vi renoverat klart i gamla hönshuset. Tomater är så ofantligt gott!

 19. Profilbild för Anni

  Ojojoj, vilken rikedom! Här kan det också bli en del kilon om de bara har en chans att mogna …
  Kul att läsa vad du gör med skörden. Så rart med mannen som fick körsbärstomater <3
  Jag gör mycket tomatmarmelad med vanilj, att äta till dessertostar. Och torkar i ugnen, precis som Anita.
  Nu har jag också hittat ditt inlägg om "egoistisk pool" – du skriver ju så mycket att jag inte hinner läsa allt 😉 Många bra tankar där!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi är tacksamma för den fina skörden! Tomatmarmelad har jag smakat tror jag, men inget som fastnat. Kanske ska prova det någon gång med. Jo jag skriver en del, att hinna läsa allt är det nog få som hinner med 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
19°
Soligt
06:1020:56 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 13°C
29°C / 16°C
24°C / 13°C
23°C / 12°C
26°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.