almodôvar

Almodôvar, vår granne

Almodôvar är vår grannkommun inåt land och en av våra fredagsutflykter gjorde vi dit i slutet av januari när solen sken och temperaturen låg runt 20 grader.

Det bor ca 3000 personer i staden och totalt ca 6700 i hela kommunen. Det bor med andra ord fler personer i Almodôvar än i vår kommun Ourique som har ca 4800 invånare, grannen är även större till ytan.

Siffror från 2021, från Wikipedia.

Vår utflykt till Almodôvar

Vi körde vägen via Castro Verde och sedan N2 med de vackra omgivningarna söderut till Almodôvar. När vi närmade oss bebyggelsen så passerade vi bland annat en ställplats för husbilar. Cykelbanor ledde in mot stan, vilket är en ovanlig syn i Portugal, åtminstone i Alentejo. Vi parkerade i utkanten av stan och gick in i en park innan vi promenerade vidare. Den parken hade sett bättre dagar, tyvärr har den inte fått någon omvårdnad på ett tag och kändes därför övergiven.

Inne i stan hittade vi ett par skulpturer av den portugisiska konstnären Aureliano Aguiar och en gammal brunn, men den senare försökte jag inte ens fotografera.

Skulpturen på skomakaren, Sapateiro, står i en rondell inne i stan. En skulptur som föreställer en gruvarbetare finns i en annan rondell (utmed N2) som vi inte gick till.

Brandkåren i Almodôvar har inte bara ett konstverk utanför stationen utan även ett övningstorn och så har de fått fina ord på ett torgs trappa.

Bombeiro soldado da paz
tu és nobre e és valente
és corajoso e audaz
orgulho de toda a gente

Brandman fredssoldat, du är ädel och du är tapper, du är modig och våghalsig, allas stolthet

Det fanns även lite annan konst, som en muralmålning, en snygg entre till marknaden och en fräck husfasad med kork.

Det verkar som att många av flerbostadshusen utanför centrum var byggda på 70-talet. De är inte byggda med den typiska portugisiska stilen. De har t.ex. använt mycket betongglas. Men de typiska husen finns det mest av, särskilt utmed huvudgatan och mitt i stan och det var så klart de som jag fotade, ful arkitektur brukar inte hamna bland mina bilder.

Skyltar runt om i stan pekade mot olika namngivna bostadsområden. Det fanns pampiga hus men också andra väldigt slitna. Renoveringar pågick på många ställen. Så här verkar det finnas allt från koja till slott. Fast något slott finns inte och inte heller några rester från murar eller borgar från 1200-talet då staden myntades för första gången.

The Carta de Foral, or simply Foral, was a royal document in Portugal and its former empire, whose purpose was to establish a concelho (Council) and regulate its administration, borders and privileges. A newly founded town would also need the king’s approval through a Foral, in order to be considered one.

Beskrivning av det portugisiska ordet Foral.

Jag upplevde att min kamera hade problem med fokus. Solen var stark och jag såg dåligt om jag lyckades få skärpa eller inte. Det gjorde att jag inte var så noga med att fotografera allt. När jag kom hem insåg jag att min diopter varit felinställd, men autofokus funkade fint. Så lite bilder blev det i alla fall.

Almodôvar är som sagt en granne, så jag kan åka tillbaka och fota mer om jag vill en annan dag.

Almodôvar kändes levande men inte turistisk eller tillrättalagd på något sätt. En genuin mellanstor portugisisk stad i Alentejo helt enkelt.

Publicerat:

i:

41 svar till ”Almodôvar, vår granne”

 1. Profilbild för Marianne

  En fin liten stad, ja parken skulle behöva lite omvårdnad samt liv och rörelse.
  Roliga konstverk, tyvärr har jag inte laptopen med utan tittar i mobilen och kan inte njuta av fotona.
  Ha en fin tisdag,
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas din dag också blir bra, trots omständligheterna. Kram

 2. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Oj!
  Min första tanke när jag läste rubriken var: Bor ni granne med den spanske regissören? Även om staden gav ett lite bedagat intryck så var skulpturerna häftiga!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det hade varit kul! 🙂 Skulpturerna var en överraskning, och häftiga verkligen.

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Spännande konstverk, helt övergiven ser inte parken u.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tyckte den såg väldigt övergiven ut 🙂

 4. Profilbild för Tony - KulTur i Natur

  Vilka häftiga konstverk.

 5. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Wow, wow, wow vilka konstverk gjorda av ”skrot” – helt underbara – tack snälla för underbara bilder – med eller utan rätt kamerainställningar. Ha en bra dag! Här vaknade vi upp till -9

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gillar dem också! Men inte er morgontemperatur!

 6. Profilbild för Anita

  Synd på parken, skulle verkligen behöva lite omvårdnad. Skulpturerna var onekligen speciella. Fina ord dom fått, brandmännen. Husfasaden i kork var ju lite speciell. Kul att vi fick följa med på ert besök.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Brandmännen är ju väldigt uppskattade här, vi bor ju i ett land med mycket bränder på sommaren. Gillade verkligen både skulpturerna och husfasaden. Kul du hängde med!

 7. Profilbild för Äventyret Framtiden

  De där konstverken tar andan ur mig…jisses amalia så fina de är. Skrotkonst när det är som bäst men även den andra konsten du visar är fin.
  En husfasad i kork. Ja varför inte? Allt är möjligt.
  Tack för Almodóvar!
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Håller med, väldigt fina konstverk. Kram

 8. Profilbild för Mamma C

  Så fina konstverk det fanns i staden. Verkligen smart att ta hand om skrot.
  Ha en fin tisdag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, väldigt bra att skrot tas om hand. Jag älskar skrotkonst 🙂 Tack detsamma, kram

 9. Profilbild för Susjos

  Vilka spännande foton! Almodavar, då tänker jag på den spanska film-regissören Pedro Almodavar!
  Ha en fin tisdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag också, men han bor inte här 🙂 Hans namn har ett ó medan vår grannstad har ett ô. Så lite skillnad i alla fall men knappt synlig. Detsamma!

 10. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  VIlken spännande stad att besöka. Jag blir imponerad av alla skulpturer och särskilt den första eftersom den har så många detaljer även i ansiktet. Kul att få se. Det verkar som om många bryr sig om sin stad och vill att den ska vara fin. Inte så många personer ute dock eller så har du lyckats undvika att fota dem. Synd att parken inte sköts som den borde. Det skulle ha kunnat vara en fin oas. Alla dina foton här är fina så du lyckades bra med dem trots ett inställningsfel 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är de fina skulpturerna och de är gjorda på ett varierat sätt men ändå inte. Jag undviker att fotografera människor så mycket jag kan. En väldigt fin plats, hoppas det finns mer pengar i parkbudgeten det här året i den stan. Tack och kram

 11. Profilbild för Lillan Kind

  Vilken fin och intressant konst du fotade. Skulpturerna tycker jag är fantastiska. Det måste ha gått åt otroligt mycket kreativitet, hantverksskicklighet och tid för att skapa dom. Parken däremot var väl inte mycket att hurra för. För min del är jag bara glad att du inte fotar ful arkitektur, för jag känner ingen glädje alls av att se sådan. Men genuina gamla miljöer som inte har omformats eller påverkats av turism tycker jag om att både se och besöka.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag håller med om att skulpturerna är jättefina, ligger helt säkert väldigt mycket tid och arbete bakom dem. Jag gillar gammalt men inte fult, fast det är ju väldigt subjektivt 🙂

 12. Profilbild för Znogge

  Trevligt att ha besökt grannkommunen och staden. Parken såg verkligen ut att behöva lite omvårdnad minst sagt. Alla städer har väl tyvärr byggnader som inte är så vackra men många gånger så hittar man också genuina pärlor tycker jag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det så att det finns lite av allt i varje stad. Jag gillar ju verkligen det gamla, och särskilt om det är omhändertaget.

 13. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Åh mandelträden blommar, älskar’t! Mysig utflykt till grannstaden ni fick. Jättefina bilder! Inget fel på fokus. Oftast är det svårare att fota om solljuset är för starkt. Vilka coola statyer. De påminner om Mekano Brio i metall. Kul med annorlunda konstruktioner.

  Må gott och KRAM! Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Håller på att samla på mig massa mandelblomsbilder, så det kommer inlägg med bara det snart. Fokus funkade fint, det vara bara min diopter som inte gav mig som fotograf rätt avbildning. Solljuset kan verkligen ställa till det 🙂 Detsamma, kram!

 14. Profilbild för Annika

  Det där var ju riktigt coola skulpturer. Och korkväggen, absolut ja!!
  Roligt med lite turistande i närområdet. Det är också roligt att se foton från ställen som är ”helt vanliga” dit få turister reser.
  Parken, ja den behöver lite tlc. Hoppas att den bara ligger ”i träda”.
  Roligt att få hänga med till Almodovar.
  Kramen!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, superfräcka! Jag hoppas också att parken tas om hand i år, kanske den fick stå tillbaka för någon annan utgift förra sommaren. Kul du hängd med, kram!

 15. Profilbild för Sara i Barcelona

  Tack för turen till er grannby🤗 riktigt coola skulpturer, var dom väldigt stora? Jag försökte få något slags perspektiv😊
  I parken såg det ut som att fontänernavar tömda, så har dom gjort här pga torkan vi har, väldigt trist ser det ut då tycker jag😔
  Alltid mysigt med utflykter till andra byar och städer😃
  Kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja de är ganska stora, på den första bilden av skomakaren så går det en person vid ena foten. Det ger kanske lite bättre perspektiv. Så kan det så klart vara vad gäller vattnet, tänkte inte på det. Men jag tycker ändå de kan hålla efter i planteringarna 🙂 Kram

 16. Profilbild för Matilda

  Vilka fantastiska konstverk! Roligt att få ta del av dem via dig

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Riktigt häftiga tycker jag, tack för att du följde med!

 17. Profilbild för Paula Merio

  Riktigt mysig stad ser detta ut som. Och väldigt roliga skulpturer!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Skulpturerna var det väldigt roligt att se.

 18. Profilbild för Carita Liljendahl

  Underbara miljöer, och lagom värme!
  Brandkårens konstverk, lite skrämmande 🙂
  Men mosaik och kakel älskar jag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kan se hur du menar med skrämmande, upplevde det dock inte så på plats. Kanske bilderna förvränger lite. Kakel gillar jag med!

 19. Profilbild för Jag

  Trevlig bildserie från ert besök. Vad gäller parken så finns där ju bänkar och bord som ser helt nya ut, så någon tanke finns i alla fall. De där statyerna är imponerande, att folk ens kommer på att göra sånt. Fint att du tog även detaljbilder. Jag tycker om den tredje bilden på brandsoldaten,
  halvkroppsbilden, så fint mot den blå himlen. Och korkväggen, jag trodde nog inte att en vägg av kork utomhus skulle hålla. Snygg bild!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Vi får hoppas det finns någon tanke med parken, kanske det är i år det händer! Roligt att du gillade detaljbilderna också. Det blev ju lite hattande fotografering den där dagen. Kanske korken är behandlad, jag vet inte.

 20. Profilbild för Lena i Wales och lite överallt

  Vad kul att få följa med dig i din omgivning. Så mycket man kan upptäcka, om man bara tittar sig omkring.
  Älskar att bara vandra runt i stadsmiljöer och titta på hus.
  Tack för att du tar oss med.
  Jag tycker dina bilder är jättefina!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Lena, roligt du gillar att hänga på!

 21. Profilbild för Anni

  Muralmålningarna och skulpturerna tyckte jag om, men blir beklämd av att se parkens förfall. Det går fort när det går utför.

Senaste inläggen

Väderprognos

Ourique, PT
10°
Regn
07:0818:22 WET
TisOnsTorFreLör
15°C / 4°C
17°C / 6°C
17°C / 5°C
17°C / 5°C
17°C / 7°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.