Vårt första besök inne i staden Setúbal gav inte något gott intryck alls. Hade inte behov av att se mer. Trodde vi.

Vi gillar verkligen den här ställplatsen, som ligger ca 6 km från citykärnan i Setúbal, så vi har liksom fastnat här även om självaste Setúbal inte dragit i oss. Tre gånger har vi nu varit inne i stan och så här har uppfattningen förändrats för oss.

1 – på cykel för att utforska & handla

Ganska snart efter att vi installerat oss på ställplatsen, drog vi iväg på en cykeltur för att utforska. Vi cyklade ner mot vattnet, strandpromenader brukar ju vara väldigt fina. Men inte här. Slitet och väldigt tråkiga byggnader som visar att den forna stora fiskeindustrin inte längre frodas här i Setúbal. Strandpromenaden lockade inte till att sitta och kika på havet, men lite fotograferande blev det ändå så klart. När vi cyklade vidare hamnade vi i gamla kvarter där hus förföll. Vackert men tragiskt.

setubal

Liten fiskehamn

setubal

Gamla kvarter med bara fasader kvar av husen

setubal

I ena änden av en gågata

Sen cyklade vi till Continente, passerade gågator och torg på vägen. Vi handlade lite men blev ganska besvikna på affärens utbud. Vi cyklade hem och tyckte inte vi hade sett något som lockade oss att besöka stan igen.

2 – i taxi för att handla mat

När en står länge på en plats behöver en fylla på med mat. Några dagar efter förra besöket inne i Setúbal var det dags igen att handla. Vi behövde köpa tunga och stora saker såsom vatten och toa- & hushållspapper. Vi valde därför att ta taxi till affären Jumbo i andra änden av staden. Vägen dit gick på samma vägar som vi kört tidigare när vi först kom till stan. Så inget nytt. Och en affär som gav oss det vi behövde, utom halloumi. Men de hade kryddor i lösvikt 🙂

setubal

Lösviktskryddor inne på Jumbo

Fortfarande inte sett något som vi tyckte var intressant att lägga mer tid på.

3 – på cykel för att handla mat igen

Vi har nu stått här i 13 dagar och med tanke på att vi oftast inte har mat för mer än 4 dagar i vårt lilla kylskåp så var det dags att handla igen. Men eftersom vi inte tyckte riktigt om de matbutiker vi besökt så tog vi en lång cykeltur till InterMarché. Totalt cyklade vi 2,3 mil den här gången. Vi hamnade på helt andra vägar än vi tidigare varit och vi var i andra änden av staden. Vi ser alla fartyg som går in och ut i hamnen. från ställplatsen, så det var kul att komma lite närmare.

Vi passerade en stor park, där det fanns utegym (såklart, det gör det i varje samhälle och by vi varit i) och fina promenad/cykelstråk med massor av blommande träd och buskar. I stadskärnan hängde vi denna gången några gator ifrån vattnet och där var det mycket finare än vid vattnet. Vi hittade saluhallen/marknaden och en riktigt fin mataffär intill den.

Del av stora fartygshamnen

setubal

Utkanten av parken bjöd på sandstensklippor

Blomning i parken

setubal

Staty för frihet, demokrati och anti-fascism

Delfiner bor tydligen i floden, men vi såg inga i vattnet

Gulligt litet hus (bilden visar bara andra våningen av huset).

Setubal är sevärt

Så Setúbal har växt på oss. Genom de nya platserna, parkerna och gatorna vi besökt känner vi att det faktiskt finns mer att utforska i stan än vad vi först tyckte. Och med elcyklar går det utmärkt att cykla in på de snirkliga och kuperade vägarna från ställplatsen. Och med den fina matmarknaden (som har öppet alla dagar utom måndagar) och den fräscha Pingo Doce intill så kan en bli mätt också. Dessutom finns det mängder med restauranger utmed både strandpromenad och gatorna längre in i stan.

Känns som vi får se det riktiga Portugal här. Inte det som är tillrättalagt för turismen i Algarve.

/Anna