mataffärer Portugal

Mataffärer i södra Portugal

Mataffärer kan vara ett gissel, särskilt när en inte hittar det en söker. Men det kan också vara fantastiskt roligt att botanisera där.

Eftersom vi hellre letar efter mat vi känner igen än provar nytt så blir det utmaningar att hitta det vi söker. Ja, så tråkiga är vi, men det är ju lite allergier och annat att ta hänsyn till så då blir det så. Självklart provar vi nya saker också, men oftast använder vi matvaror vi vet vi gillar. Generellt tycker vi att det är mer internationella varor i matbutikerna i Portugal, om vi jämför med Spanien och det är dyrare här. I alla fall i Algarve, kanske det blir billigare ju längre norrut vi kommer, än så länge har vi ju bara kommit till Setubal, lite söder om Lissabon.

Apolōnia

Jösses vilken fantastisk mataffär! Den har sedan starten 1983 specialiserat sig på att följa trender och lära sig av sina kunder. Eftersom det bor många engelsmän i Algarve är det föga förvånande att se så många brittiska produkter. Vi bemöts med trevliga hälsningsfraser och vi känner oss som hemma. Ja vi älskar ju England och här fjäskas det för engelsmännen helt klart. Apolōnia finns på tre ställen i Algarve, vi besökte den i Lagoa. Där glänste golvet och toaletterna var fina som på ett lyxhotell! Visst det är dyrare här, men en kan ju plocka godbitarna och köpa mer frekventa varor i en billigare butik tänker vi.

I den här butiken finns det bland annat Kalles kaviar, pepparkakor och rökt norsk lax (nej du behöver inte längre åka till Ikea för att få de svenska smakerna tillfredsställda). Min lycka var stor när jag fann Oatley´s iKaffe, massor av glutenfritt, quorn och en hel del andra veganska produkter. Ett internationellt sortiment som heter duga.

Roger gladde sig annat åt knäckebröd, shortbread och tacosprodukter med hot salsa.

Stora drakarna Jumbo & Continente

Stora mataffärer som ligger i köpcentrum. Jumbo är tråkigare än Continente tycker vi. Det finns det mesta, en hel del glutenfritt och de hade även leverpastej till Rogers stora glädje, men ändå ingen butik vi dras till. Vi provade butiken i Setubal. Köpte också billig LPG i Evora på en Jumbostation.

På Continente är det rent och snyggt, välordnat på hyllorna och utbudet är brett. Continente finns på många ställen, både mindre (i Setubal bland annat) och större butiker. Och beroende på storleken på butikenså påverkas också utbudet, precis som med Icas affärer i Sverige.

Variationer av Pingo Doce & InterMaché

Vi har varit inne i flera Pingo Doce & InterMaché butiker. Det är en väldigt stor variation på butikerna. I en stad kan PD vara ljuvlig och IM trist och smutsig. I nästa stad är det tvärtom. I Setubal är PD mycket trevligare än IM. I Lagos är det tvärtom, bilden ovan är från IM i Lagos.

Finns ingen säkerhet vad gäller utbudet. En stor PD har inte samma produkter som finns i en liten PD till exempel. Gissar det säkert styrs av lokala önskemål, lite som ICA. Halloumi till exempel fanns på InterMaché i Lagos, men inte i Setúbal.

Det finns diesel till förmånliga priser vid en del av InterMachés matbutiker.

Lidl & ALDE

Det finns mycket Lidl och Aldebutiker här i Portugal, ofta finns där även plats att stå med husbilen. Vi har bara besökt Lidl i Silves och den är jättestor men vi hittade inte mycket att handla där. Lidl är inte en butik vi väljer i första hand. ALDI har låga priser och kan ibland vara kul att gå in i.

Det finns så klart alltid små livsmedelsbutiker både här och där, men de har jag inte tagit med här, utan detta är de matkedjor vi testat.

Så. Vi har alltså inte EN butik som vi gillar speciellt här i Portugal. I Spanien förälskade vi oss i Mercadona. Här blir det liksom vad det blir, särskilt eftersom favoriten Apolōnia bara finns i Algarve, som vi ju lämnat.

Vilken är din favoritbutik i Portugal?

/Anna

Publicerat:

i:

12 svar till ”Mataffärer i södra Portugal”

 1. Profilbild för Kors och Tvärs

  PD var lite spännande tyckte vi just eftersom utbudet varierande beroende på vart man var. Men vi letar ju gärna nytt att prova. Annars var det nog mest Continente och det berodde på att det var nära de ställen vi stod på.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Den första PD vi var inne i var så enormt tråkig och smutsig så det gjorde att vi faktiskt undvek den butiken sen. Men här i Setúbal är det den absolut finaste i hela stan. Men det finns inte halloumi någonstans här ;(

 2. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

  Visst är det kul att botanisera i matbutiker. Vi har just kommit till Aguilas och bara 200 meter bort har vi en jättefin Carrefour.
  Ibland kommer man dock hem med något som inte är det vi trodde men det ger ofta ett gott skratt och en ny erfarenhet.
  Mercadona brukar vara bra så dit ska vi ta bilen en dag.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi tycker Carrefour är ganska dyrt, men vi kanske har haft otur 😀 Det är ju ofta stora affärer med stort sortiment i alla fall.

 3. Profilbild för Hanna
  Hanna

  Haa, även här tänker vi olika ?
  Vi spanar ju efter ekologiskt och som du allergiskt ( gluten och mjölkfritt )
  Aldi och lidl är ju bäst på det! Lidl har mest eko frukt och grönt.
  Det varierar från stad till stad vad utbudet är. Min erfarenhet säger att det finns mest eko och trendmat där det finns surfare.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Underbart! Har aldrig hittat glutenfritt på Aldi eller Lidl. Eko frukt och grönt är bra, men vi vill gärna ha lokalodlat för smakens skull. Sist jag var på Lidl var där apelsiner från Brasilien. Inte för oss 🙂 Bra tips med surfarstäder, inte tänkt så.

 4. Profilbild för Lisa

  Vi handlade mycket på Lidl eftersom dom har så bra brödsortiment. Annars är det bästa att handla lokalt även om man ibland inte precis får det som man gillar bäst. Oliver tex kan smaka väldigt olika. Mercadona i Spanien är verkligen fint o välsorterat till hyggliga priser.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja Mercadona är verkligen en fin butik, tycker vi också. Lokalproducerat är roligt att handla, extraroligt direkt av odlarna, om möjligt.

 5. Profilbild för Rolle o Carina

  Ja eftersom vi aldrig vart i Portugal än så vet vi ej!
  Men intressant att få lite bra tips av er 🙂

  Ha det gott…..Snöhälsn…..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Nej då är det inte lätt att veta, vi får väl se vad ni tycker när ni väl hamnar här.

 6. Profilbild för FREEDOMtravel

  Det är kul att botanisera i mataffärer utomlands! Apolonia är ju lite intressant, men oj så dyrt! Generellt i Europa gillar vi Carrefour. Vi gillar oxå Lidl när vi är på resa, även om vi aldrig handlar på Lidl hemma i Sverige 😉

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Carrefour tycker vi är dyrt, i Frankrike blev det Alde och en annan kedja jag inte minns. Vi får nog ge Lidl en till chans 😀

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:2420:53 WEST
OnsTorFreLörSön
34°C / 14°C
37°C / 18°C
37°C / 17°C
33°C / 17°C
32°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.