lämnat instagram

Anna har lämnat Instagram

Jag har lämnat mitt älskade Instagram! Så mycket tips, vänner och fantastiska bilder jag fått se och uppleva på Instagram. Men.

Ja det finns ett tydligt ”men” i min relation till Instagram och därför har jag beslutat att lägga den kanalen på hyllan. Mitt konto är inte avslutat, men jag har tagit bort min profilbild och alla gamla stories samt att jag har ändrat beskrivningen på kontot för att vara tydlig med att jag inte är aktiv längre.

Det har också gjort att jag fixat lite här med bloggen, tagit bort länkarna till min Instagram och även tagit bort det inledande blocket och bilden på startsidan. Den texten som var där är modifierad och ligger nu under varje inlägg istället, där texten om mina stories låg tidigare.

Varför har jag då lämnat Instagram?

Det finns flera anledningar och jag ska försöka förklara hur jag upplever det. Men vill samtidigt säga att det är jag som känner så här, inte Roger. Hans konto är fortfarande aktivt på @roger_on_wheels.

Tar mitt fokus & engagemang

Jag har redan innan helgen då vi gick off-grid känt att jag dras till telefonen och främst till Instagram för mycket. Och i helgen märkte jag att om jag hade en enda sekund av väntan så ryckte det i min arm för att ta telefonen, som brukar ligga bredvid mig hela tiden. Men eftersom den låg avstängd vid sängen så kom reflektionerna istället. Vad skulle jag egentligen göra om jag hade haft telefonen? Jo jag skulle gå in på Instagram och matas av bilder och berättelser från andras liv. Personer som jag valt att följa. Den enda sekunden, eller kanske 10 sekunder som jag hade att vänta skulle bli flera minuters fokus på någon annan än mig själv.

Bevisligen har jag inte kontrollen – den vill jag ha tillbaka och jag vill välja mitt fokus själv!

Mitt fotograferande

Tyckte förut att Instagram hjälpte mig med mitt fotograferande, men det är faktiskt tvärtom. Jag rycker upp telefonen så fort jag ser något Instagramvänligt. Alltså ett motiv i fyrkantigt format eller något jag vet jag får många likes på. Jag fotograferar inte för att jag vill ha fotot, utan för att jag vill dela det. Det är fel håll. För mig. Ni vet ju att jag delar med mig, hela bloggen är full av bilder, så det är inte det. Men jag vill att fotograferandet ska vara kul och drivet av mitt intresse.

Lämnat instagram
Rothenburg ob der Tauber

Mina bilder

Bilderna och filmerna jag delar på Instagram är mina. Men plattformen är inte min. Jag har ingen som helst kontroll på vad som kan hända i framtiden. Jag kan inte ta backup på mina bilder som ligger där och jag är i händerna på andra som beslutar. Jag har haft Instagram i många år och det finns massor av bilder som jag ibland går tillbaka till. Helst skulle jag gärna vilja fortsätta lägga ut på Instagram för att bibehålla dagboken men nej, jag har alla mina digitala bilder sparade sedan 2002 och det räcker!

Ytterligare ett flöde

Jag vill och kan inte hantera ett flöde till, ett flöde utanför bloggen. Följarna på Instagram verkar till stor del vara personer som inte följer bloggen. Det gör att jag får frågor i DM som jag besvarat flera gånger på bloggen. Bloggen är vår hub, där finns allt samlat. Jag länkar till vår blogg från Instagram och jag nämner den titt som tätt i stories, ändå får jag frågor som skulle besvarats genom att bara besöka bloggens startsida. Så till dig som har haft dialog med mig på Instagram – jag fortsätter den gärna – men det får bli här på bloggen. Om du vill.

Hur glad jag än är för dialogen och hur kul det än är med applåder, hjärtan och tummen-upp emojis på stories så tar det tid. Har också märkt att jag har mindre direktdialog med mina nära för att jag omedvetet förväntar mig att de ser allt jag delar. Vi har valt bloggen som vår huvudsakliga källa för det vi väljer att dela med oss av och det är här jag kommer hålla till. Bilder kommer nog få ett större utrymme på bloggen. På nåt sätt. Dock inte bestämt hur än. Alla tips mottages tacksamt!

Reklam & regler

Jag gillar aktiva val, som du säkert vet vid det här laget, och på Instagram matas jag med reklam hela tiden. Jag kan liksom inte värja mig. Även om jag anmäler och meddelar om intressant innehåll så får jag nytt i mitt flöde. Det är både sponsrade inlägg och stories ”i samarbete med..”. Jag vet att det är en viktig inkomstkälla för många, men jag kan alltså välja att slippa se det genom att inte vara där.

Dessutom är jag otroligt frustrerad över hur Instagram hanterar anmälningar de får in. Konton som visar bilder av kvinnor som ser ut enligt normen får ligga kvar även om de visar t.ex. naket och pornografiskt innehåll. Medan bilder på kvinnor med kroppar som är tjocka eller gamla tas bort, och det trots att de följer Instagrams regler. Hela konton försvinner också. Jag vill inte bli irriterad och förbannad på Instagram dagligen.

Utseendefixeringen

På Instagram är det väldigt stort fokus på vad som äts, vad som motioneras och hur en ser ut. Det triggar mig på så många sätt. Personer jag tycker om delar sånt jag inte vill se. Tänk vad mitt liv varit så mycket enklare om jag inte matats med utseendefixeringen. Och med Instagram blir den så mycket intensivare och farligare. Jag väljer att avstå det.

Instagram
Viktigt budskap jag gärna delar med mig av, som jag såklart har hittat på Instagram.

Tack och hej

Så till dig som följer mig på Instagram vill jag säga tack! Tack för ditt intresse för det jag delat.

/Anna

Publicerat:

i:

26 svar till ”Anna har lämnat Instagram”

 1. Profilbild för Rolle o Carina

  Ja i denna digitala värld kan man inte vara med på allt,det gäller att gallra!

  Ha det gott……

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Helt rätt, en får välja!

 2. Profilbild för Kristina Svensson

  Rubriken fick mig att studsa till men efter att jag läst så tycker jag att det är ett klokt val av dig Anna. Det låter helt rätt för dig. Jag har också ett ambivalent förhållande till Instagram. Jag har varit där sedan början och använt det som dagbok. I alla år har jag hellre hittat på egna taggar för att kunna jämföra mina egna bilder av samma motiv, än använt populära taggar. Jag upplever att det är andra personer som följer mig där, än på bloggen (dit jag försöker flytta folk). På Instagram är det genomgående mina fjällbilder som får mest likes medan på bloggen är det nästan bara inläggen från Frankrike som blir lästa.
  Jag fortsätter med Instagram men har släppt att jag ska publicera varje dag. De dagar jag inte har lust/tid så hoppar jag över.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Älskar att du studsade till! Älskar att beröra :D. Det verkar vara svårt att driva folk till bloggen från Instagram.

 3. Profilbild för Chatrine

  Komiskt hur många av våra funderingar rör liknande ämnen. Jag har ägnat en hel del tid senaste månaderna åt att klura på det där med Instagram-blogg. Instagram ’tar’ min energi som jag vill ha till bloggande. Jag ser i backspegeln hur tid för blogg försvann när engagemang i Instagram ökade.
  Det blir någon form av beslut även här så småningom. Allt har sin tid ????

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Inte så konstigt, vi tänker lika i mycket vännen! Ja allt har sin tid. Kram!

 4. Profilbild för Barbro

  Ligger de här funderingarna i tiden tro?
  Tycker att vi är många som tänker i liknande banor när det gäller sociala medier.
  Yngre närstående personer till oss börjar fundera på att sluta använda sina smartphones och återgå till gamla hederliga telefoner.

  Min man och jag diskuterar ofta de här frågorna eftersom våra bloggar och Insta är en av våra hobbies.
  Helt klart har vi blivit mer eller mindre beroende av allt som våra ”telefoner” kan ”hjälpa” oss med i vardagslivet.

  Vi får se var vi landar någonstans.

  Ha det gott Anna – vi ses på bloggen. 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Kanske det! Men någonstans hoppas jag att fler gör aktiva val, att inte bara hänga på och följa med utan faktiskt välja det och de effekter det ger/har. Ja vi ses på bloggarna!

 5. Profilbild för Lena

  Bra resonerat! Jag har aldrig vågat sätta mig in i Instagram, just på grund av att det blir för mycket att underhålla. Tycker det räcker med bloggen och Facebook. Vi är nog alla mer eller mindre beroende av våra telefoner. Känner igen mig i det du skriver om kontakten med nära och kära. Man tar liksom förgivet att alla är uppdaterade på vad som finns på bloggen. Kram tills vi ses!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack, tid för eftertanke är viktigt, då kommer en liksom på såna här energislukare. Kram tillbaks!

 6. Profilbild för Kors och Tvärs

  Har haft mitt konto sedan juli 2013 men känner inte att det ”tagit över” så jag hänger kvar. Har ju mest vyer och mat men känner inte nån prestation över att ta bilder och publicera. Men jag håller med om, att om (när) det tar över och tar för mycket tid, så är det dags att bryta beroendet.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det är ju otroligt individuellt hur en hanterar alla digitala tjänster. Jag är ju en allt eller inget person, så för mig känns detta rätt.

 7. Profilbild för Mikaela
  Mikaela

  Wow! Jag blir glad av att läsa detta och instämmer på varje punkt! Ang. ditt fotograferande så finns så mycket roligt och utmanande att göra som inte involverar IG. Själv tog mitt fotograferande fart på riktigt efter att jag slutade med IG och en första fotoutmaning kan vara att göra en personlig årskalender att ge bort i present (julklapp?) Eller en fotobok om Frankiboys äventyr kanske? Fotandet blir så mycket mer kreativt och lustfyllt när man drivs av sin inre motivation snarare än den yttre. Ha det gott Anna! /Mikaela

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Mikaela! Tack för tipset om fotobok, det kan ju absolut vara en väg att gå!

 8. Profilbild för Anki

  Kloka tankar Anna … och ett klokt val!
  Jag gick med i Instagram eftersom så många av mina vänner fanns där, men upptäckte ganska snabbt att det inte var ett forum för mig 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Anki, det känns rätt för mig efter många år i det flödet.

 9. Profilbild för TravelAnna

  Vilket klokt och bra beslut, känner jag spontant!

  Instagram är verkligen inte vad det har varit. Numera kan man inte ens vara säker på att de som följer en ser ens bilder. Detta på grund av att det är algoritmer som styr! Jag känner själv att det inte är lika givande att lägga krut på den kanalen som på bloggen. Men samtidigt gillar jag att ha Instagram som ett galleri/en slags portfolio. Gillar förstås också att inspireras av andra bilder och då gör det mig ledsen att jag inte ens ser de bilder jag verkligen vill se.

  Vi får se vad som händer med den kanalen i framtiden, det blir intressant!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Instagram var ett komplement för mig oxå. Sällan samma bilder dök upp på bloggen, utan jag la upp det så att alla skulle kunna följa alla kanaler utan att mötas av duplicerat innehåll. Och ja IGs algoritmer ha jag definitiv tröttnat på, jag med 🙂 Verkligen intressant att se vad som händer med sociala medier i framtiden.

 10. Profilbild för Anna-Carin
  Anna-Carin

  Så klokt Anna.
  Ligger så mycket klokt i det du säger, mkt av det jag funderat på själv. Oron att missa något, men också för att det skulle bli några som missade mig. Men så kommer känslan av att när vi ses, vi som fysiskt träffas, så får man många gånger alt jag ger många gånger svaret, ” ja, det såg jag på insta” och så slutar vi prata om det. Vi kan inte återberätta längre för varandra vad vi upplevt för vi delar ju på allt det där hela tiden genom insta, så när vi ses då blir det ibland tyst.. en tystnad som aldrig fanns där innan.. . Fast vi pratar ju då hellre om andra vi följer, tipsar varandra om vilka man kan följa.. men innehållet i det vi pratar har tappat sitt hjärta och djuphet..
  du gav mig mkt att tänka på och jag ska ta en tankevända till ☀️
  Kram

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Anna-Carin, precis så! Tack för att du utvecklade mitt inlägg med din kommentar! Kram

 11. Profilbild för Marita
  Marita

  Förstår att du inte är där längre. Det kan bli lite mycket med Facebook och Instagram märker jag själv. Har haft problem att hitta dig/er, men nu så ????. Ha det fortsatt gott, Kramar

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Gött att du hittat rätt! Kram

 12. Profilbild för Jocke
  Jocke

  Hej Anna! Följer eran blogg åtminstone några dagar per vecka, har dock avstått från medlemskap i sociala medier……räcker så gott med frugans fejsbookande, vi jobbar lite för mycket så jag tycker det tar tid från annat som en vill styra uppmärksamhet till, vill inte ha automatiserat flöde i luren eller paddan…..
  Gillar i synnerhet era inlägg om det praktiska livet i/med husbilen,fortsätt skriva som ni gör så följer jag med……Med vänlig hälsning, Jocke Åkersberga

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hej Jocke och kul att du kommenterar! De praktiska ska vi försöka skriva mer om, det blir svårare och svårare att komma på något sånt att skriva om då det är vardagsmat för oss.. vad är intressant liksom. Kanske du har någon konkret fråga vi kan svara på 😀

 13. Profilbild för Marie
  Marie

  Klokt val, Anna. Jag är ganska ny på instagram och redan känns det som om det tar för mycket tid och energi. Ha det så bra.. Kör försiktigt

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det är roligt på Instagram, inte konstigt det tar tid 🙂 Tack, vi kör försiktigt och har det bra!

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.