Jag har lämnat mitt älskade Instagram! Så mycket tips, vänner och fantastiska bilder jag fått se och uppleva på Instagram. Men.

Ja det finns ett tydligt ”men” i min relation till Instagram och därför har jag beslutat att lägga den kanalen på hyllan. Mitt konto är inte avslutat, men jag har tagit bort min profilbild och alla gamla stories samt att jag har ändrat beskrivningen på kontot för att vara tydlig med att jag inte är aktiv längre.

Det har också gjort att jag fixat lite här med bloggen, tagit bort länkarna till min Instagram och även tagit bort det inledande blocket och bilden på startsidan. Den texten som var där är modifierad och ligger nu under varje inlägg istället, där texten om mina stories låg tidigare.

Varför har jag då lämnat Instagram?

Det finns flera anledningar och jag ska försöka förklara hur jag upplever det. Men vill samtidigt säga att det är jag som känner så här, inte Roger. Hans konto är fortfarande aktivt på @roger_on_wheels.

Tar mitt fokus & engagemang

Jag har redan innan helgen då vi gick off-grid känt att jag dras till telefonen och främst till Instagram för mycket. Och i helgen märkte jag att om jag hade en enda sekund av väntan så ryckte det i min arm för att ta telefonen, som brukar ligga bredvid mig hela tiden. Men eftersom den låg avstängd vid sängen så kom reflektionerna istället. Vad skulle jag egentligen göra om jag hade haft telefonen? Jo jag skulle gå in på Instagram och matas av bilder och berättelser från andras liv. Personer som jag valt att följa. Den enda sekunden, eller kanske 10 sekunder som jag hade att vänta skulle bli flera minuters fokus på någon annan än mig själv.

Bevisligen har jag inte kontrollen – den vill jag ha tillbaka och jag vill välja mitt fokus själv!

Mitt fotograferande

Tyckte förut att Instagram hjälpte mig med mitt fotograferande, men det är faktiskt tvärtom. Jag rycker upp telefonen så fort jag ser något Instagramvänligt. Alltså ett motiv i fyrkantigt format eller något jag vet jag får många likes på. Jag fotograferar inte för att jag vill ha fotot, utan för att jag vill dela det. Det är fel håll. För mig. Ni vet ju att jag delar med mig, hela bloggen är full av bilder, så det är inte det. Men jag vill att fotograferandet ska vara kul och drivet av mitt intresse.

Lämnat instagram

Rothenburg ob der Tauber

Mina bilder

Bilderna och filmerna jag delar på Instagram är mina. Men plattformen är inte min. Jag har ingen som helst kontroll på vad som kan hända i framtiden. Jag kan inte ta backup på mina bilder som ligger där och jag är i händerna på andra som beslutar. Jag har haft Instagram i många år och det finns massor av bilder som jag ibland går tillbaka till. Helst skulle jag gärna vilja fortsätta lägga ut på Instagram för att bibehålla dagboken men nej, jag har alla mina digitala bilder sparade sedan 2002 och det räcker!

Ytterligare ett flöde

Jag vill och kan inte hantera ett flöde till, ett flöde utanför bloggen. Följarna på Instagram verkar till stor del vara personer som inte följer bloggen. Det gör att jag får frågor i DM som jag besvarat flera gånger på bloggen. Bloggen är vår hub, där finns allt samlat. Jag länkar till vår blogg från Instagram och jag nämner den titt som tätt i stories, ändå får jag frågor som skulle besvarats genom att bara besöka bloggens startsida. Så till dig som har haft dialog med mig på Instagram – jag fortsätter den gärna – men det får bli här på bloggen. Om du vill.

Hur glad jag än är för dialogen och hur kul det än är med applåder, hjärtan och tummen-upp emojis på stories så tar det tid. Har också märkt att jag har mindre direktdialog med mina nära för att jag omedvetet förväntar mig att de ser allt jag delar. Vi har valt bloggen som vår huvudsakliga källa för det vi väljer att dela med oss av och det är här jag kommer hålla till. Bilder kommer nog få ett större utrymme på bloggen. På nåt sätt. Dock inte bestämt hur än. Alla tips mottages tacksamt!

Reklam & regler

Jag gillar aktiva val, som du säkert vet vid det här laget, och på Instagram matas jag med reklam hela tiden. Jag kan liksom inte värja mig. Även om jag anmäler och meddelar om intressant innehåll så får jag nytt i mitt flöde. Det är både sponsrade inlägg och stories ”i samarbete med..”. Jag vet att det är en viktig inkomstkälla för många, men jag kan alltså välja att slippa se det genom att inte vara där.

Dessutom är jag otroligt frustrerad över hur Instagram hanterar anmälningar de får in. Konton som visar bilder av kvinnor som ser ut enligt normen får ligga kvar även om de visar t.ex. naket och pornografiskt innehåll. Medan bilder på kvinnor med kroppar som är tjocka eller gamla tas bort, och det trots att de följer Instagrams regler. Hela konton försvinner också. Jag vill inte bli irriterad och förbannad på Instagram dagligen.

Utseendefixeringen

På Instagram är det väldigt stort fokus på vad som äts, vad som motioneras och hur en ser ut. Det triggar mig på så många sätt. Personer jag tycker om delar sånt jag inte vill se. Tänk vad mitt liv varit så mycket enklare om jag inte matats med utseendefixeringen. Och med Instagram blir den så mycket intensivare och farligare. Jag väljer att avstå det.

 

Instagram

Viktigt budskap jag gärna delar med mig av, som jag såklart har hittat på Instagram.

Tack och hej

Så till dig som följer mig på Instagram vill jag säga tack! Tack för ditt intresse för det jag delat.

/Anna