över Dolomiterna med husbil

Vacker färd över Dolomiterna

Vår resa över Dolomiterna var som att köra från höst till sensommar, från ca 8-10 grader till 24 grader, från moln  till strålande sol och ändå körde vi bara 38 mil.

I måndags stod vi på en parkering inne i centrala Rosenheim och väcktes tidigt på tisdagsmorgonen av all aktivitet på parkeringen. Vi passade på att ta en snabb frukost, sticka till mataffären och sen äntligen ta oss till Fiorano Modenese i Italien, via Brennerpasset och Verona.

dolomiterna
Än har vi inte börjat klättra
Väldigt fint vid bergsfoten i Tyskland också.

Motorväg hela vägen

Vi valde att köra motorvägen, den som är belagd med avgift i Österrike och Italien, i Tyskland kostar det ju inget (än) att åka på motorväg. Det var en del vägarbeten där två filer blev en och det var väldigt många lastbilar på vägen, fast inga långa kötider någonstans. Det var få tunnlar och de som fanns var korta, inte vad vi förväntat oss.

Vår GO-box var rätt monterat i vindrutan så vi hörde ett pip när vi passerade avläsningskamerorna. Låter det mer än ett pip eller inget alls (hur en nu ska kunna ha koll på det) vid passering så behöver en fixa det på en station. Eftersom FrankieBoy är 3-axlad så betalar vi mer än de husbilar som är 2-axlade. Vår nota blev DKK 487,- (ca €65 med dagens kurs)

När vi kom till Brennerpasset så passerade vi även gränsen till Italien och vår GO-box hade gjort sitt för den här gången. I Italien åkte vi in i vägtullen och fick en biljett ur automaten, den löste vi sedan in när vi lämnade motorvägen vid Modena. Totalt betalde vi €31,10 för vägtullen i Italien.

Så totalt för en 3-axlad och tung husbil kostade det oss alltså ca SEK 1000,- att ta genvägen över den vackra bergskedjan, så värt det!

Lastbil i dolomiterna
Den här lastbilen låg vi bakom ganska länge
Vägarbete även i Brennerpasset

Österrike upp till Brennerpasset

Vägen genom den korta sträckan av Österrike som vi körde var kantad av vackra hus och kossor med klockor, när jag öppnade fönstret för att fota hörde jag klonkandet tydligt. Det går uppför, men inte så kraftliga lutningar och inte alls slingrigt som en kan tro när en ska upp på hög höjd. Rakt och bra. FrankieBoy fick så klart kämpa en del, men det var inga svårigheter alls. Det tydligaste tecknet på att vi körde uppåt konstant var att det slog lock för öronen.

Det var väldigt mörkt på den österrikiska sidan, då allt låg i skugga på förmiddagen.

dolomiterna
Älskar hur molnen sveper in berget som bomull
flod i dolomiterna
En flod med grönt bergsvatten
snö i dolomiterna
Snö är helt okej, på avstånd!
dolomiterna
Mäktiga berg tycker vi, tror detta är vid Innsbruck
Berg och dalar
Formerna!

Italien ner från Brennerpasset

När vi kom upp till Brennerpasset så kom solens starka och varma strålar! När det vände nerför var det väldigt tydligt, det kändes brantare åt det hållet, men det kanske är naturligt om en sitter i en 5-ton tung bil.

När vi passerat Bolzano låg temperaturen på 18 grader och våra frusna kroppar piggnade till. Vi hade nu rullat ner för berget till ca 200 höjdmeter och på den nivån körde vi i många mil genom dalgången där motorvägen går med de höga bergen på båda sidorna. Äppelodlingarna och vinodlingarna avlöste varandra utmed vägen. När jag öppnade fönstret för att fota kändes doften från mogna äpplen starkt, trots alla dieselångor. Äpplen från det här distriktet har gödslats med dieselångor kan jag lova!

Hur mycket vi än njöt av att äntligen få se och känna solen igen så var det svårt att fota i motljuset, men hoppas ändå jag kan förmedla lite av de ljuvliga vyerna. För det är verkligen vackert som tusan där i bergen!

Nu går det nerför och en klar himmel ligger framför oss.
bergsbyar
Vackra bergsbyar även i Italien
Vägarna är ofta broar som inte känns som broar.
Dalgången med omgivande berg
dolomiterna
Så mycket olika färger, former och klimat
kloster dolomiterna
Ett kloster dök upp utmed vägen
slott dolomiterna
Och ett till.. eller är det ett slott?
dolomiterna
Bergens karaktär ändras på lägre höjd
dimma i dolomiterna
Lite moln kom när Gardasjön låg på andra sidan berget
Framme på ställplatsen i Maranello

Allt var lummigare och grönare på Italiensidan, så klart med tanke på temperaturskillnaderna. Men det var verkligen en sån tydlig skillnad på allt. Vi gjorde ju en liknande resa över Pyreneerna förra året, men då tog resan längre tid då vi övernattade på vägen. Kanske det inte var lika stor skillnad, eller så uppfattade vi inte det bara. Gillar du bergsvyer kanske du vill kika in på det inlägget också, då körde vi inte motorvägar så bergen var närmare oss (och kameralinsen).

Totalt tog resan över Dolomiterna, från Rosenheim till Verona, ca 5 timmar, och då stannade vi två gånger på vågen. Sen rullade vi ytterligare ett antal mil ner till Fiorano Modenese lite söder om Modena. Alla bilder är fotade genom fönstret utom någon enstaka som jag lyckades fånga genom att snabbt öppna ett sidofönster.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

,

20 svar till ”Vacker färd över Dolomiterna”

 1. Profilbild för Lars Ahlström
  Lars Ahlström

  Nu är ni i våra favorittrakter. Kan varmt rekommendera denna ställplats

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för tips, ser fint ut. Men vi har passerat den och längtar till havet så vi får prova den en annan gång.

 2. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Så fantastisk vackert o skönt, gläds med er och önskar vi oxå kunde vara där. Men någon gång i framtiden kanske. Stor varm kram o var rädda om er, framförallt njut så mycket ni kan.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ni får också uppleva denna vägen, ett annat år. Var rädda om er också och vi njuter, vi lovar. Kram!

   1. Profilbild för Marita
    Marita

    Vilka fina bilder du kryddat texten med! Så roligt att följa ????! Ha det bra!

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Tack Marita, glad du hänger med här nu när instaflödet inte uppdateras.

     1. Profilbild för Marita
      Marita

      Vi åker otroligt sakta norrut. Är inte ens halvvägs till Koblenz efter Mosel????. Vi har fint väder, och drygt 20 grader ska det vara de närmaste dagarna. Blir snabbare sen när vädret blir sämre. Åker från Rostock 21/10

     2. Profilbild för Anna
      Anna

      Vad härligt att ni kan njuta av fint väder på er tur! När det blir kallt kan en ju köra längre sträckor, smart planering 🙂

 3. Profilbild för Gustaf
  Gustaf

  Verkligen roligt att jag har upptäckt er sajt! Fina bilder, blandad kompott med både nyttiga och underhållande inlägg.
  Har gått och funderat ett tag på att byta livsstil, era funderingar har varit en del i resonerandet. Så nu bryter jag upp efter 17 år i England, flyttar (på pappret) hem till Göteborg – men i verkligheten har jag precis betalt handpenning för en husbil, som jag tänker bo i året om!

  Och resa med. Och jobba lite från.

  Varma hälsningar

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Så otroligt roligt att läsa Gustaf! Både att vi inspirerat dig och att du nu gör en förändring som du ser fram emot. Vi ses kanske på vägarna!

 4. Profilbild för Kors och Tvärs

  Brennermotorvägen ner mot Italien är trevlig. Har åkt där flera gånger trots att det nu var länge sen. Det är såå vackert och härligt när värmen ”slår emot en”

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   En fantastiskt vacker väg, för att vara motorväg 🙂

 5. Profilbild för Ingvar Ingemansson
  Ingvar Ingemansson

  Det går fint att köra ”gamla vägen” om inte husbilen är väldigt lång. Underbart vackert!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för info, men vi ville bara över denna gången, så det var inget alternativ. Kanske en annan gång.

 6. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Dolomiterna är så otroligt vackert och hela norra Italien. Jättefina bilder att njuta av, tack för dem och ha det riktigt gott, njut av sol och värme!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack och vassego 🙂 Nu blev det inte så mycket norra italien för oss, men en annan gång kanske 🙂

 7. Profilbild för Rolle o Carina

  Vilka vackra vägar o vyer ni hittar på er färd söderöver!

  Ha det gott…..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja vår värld är vacker 🙂

 8. Profilbild för Karin
  Karin

  Åkt denna väg många gånger på väg ner till Val Di Fassa och känner igen känslan när man kommer över Brennerpasset och in i Italien. Tack för fina bilder och kul när man känner igen motiven. Sagt det förr men tack igen för en trevlig o informativ blogg o alla fina bilder.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Kul att du känner igen både platsen och känslan, det är en speciell känsla när andra visar hur de ser på sånt som en själv upplevt tycker vi. Och tack för dina fina ord om bloggen.

Vädret

Ourique, PT
24°
Soligt
06:1420:45 WEST
TisOnsTorFreLör
33°C / 12°C
35°C / 14°C
36°C / 15°C
35°C / 16°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.