reflektioner om tyskland

Reflektioner om Tyskland

Idag vaknar vi i Sestri Levante vid Medelhavet. Men igår reflekterade vi om Tyskland, som vi spenderat nästan 7 veckor i. 

Vi har redan skrivet ett inlägg om forna Östtyskland och den romantiska vägen samt Berlin, termalbad och lite andra platser men det fanns lite mer som ville komma ut efter att ha varit i södra Tyskland ett bra tag också.

Språket

Att det ska vara så svårt att prata engelska. Vi tycker det är märkligt att en så stor handelsstat har en massa innevånare som inte kan engelska. Särskilt de som arbetar i serviceyrken borde ju kunna bemöta sina turister på annat språk än tyska. För Anna går det ganska bra ändå med skoltyskan som komplement till kroppsspråket, men för Roger är det ju stört omöjligt att göra sig förstådd eller förstå. Sånt avskräcker oss, vi tycker det är nonchalant och ett tecken på ointresse att inte ens försöka. Det är alltså lika illa i södra Tyskland som i forna Östtyskland, vi trodde det skulle vara skillnad.

Bemötandet

Jag mötte en väldigt sur person på en Shellstation som skötte om en av ställplatserna vi besökte. Hon skällde ut mig för att jag inte kunde tyska när vi var i Tyskland. En annan person på en annan ställplats var också väldigt vresig utan att jag ens öppnat munnen. Är det så att vi svenskar inte är uppskattade i Tyskland? Vi hörde talas om tyskar som var i Sverige i somras och som blev så illa bemötta av oss svenskar. Är det dags att gräva ner någon stridsyxa månne? Visst har vi träffat trevliga tyskar också, särskilt de som vill ställa frågor till oss om vårt vindruteskydd 🙂

Handla

Så glada att vi hittade Oatley-produkter samt Sambal Ölek på Rewe. Nu har vi iKaffe (havremjölk från Oatley) så Anna klarar sig i flera månader.

Vi fyllde upp både diesel- och gasoltank innan vi lämnade Tyskland. Det är billigare där än i de länder vi skulle till. Österrike kan ha billigare diesel men eftersom vi bara skulle köra motorvägen så visste vi att priset skulle vara högre än i Tyskland..

Detta gick inte att hitta i Tyskland:

 • Malen kardemumma (hel finns)
 • Gott och billigt rödvin
 • Jordnötssmör och knappt jordnötter heller

Miljö & vägar

Det saknas sopsortering nästan överallt. En får vara glad om det finns soptunna på ställplatserna.

Vår GPS har skött sig exemplariskt i Tyskland. Vi har inte behövt hålla dubbelkoll med Google maps utan Astrid har tagit oss fram utan några problem. Vägarna är för det mesta riktigt bra, men det är också otroligt mycket vägarbeten överallt.

Ställplatser

Och så lite generella tankar om ställplatser i Tyskland.

 • mycket vettigt betalsystem då en betalar för det som nyttjas, men det kräver en hel del €1,- pengar
 • backa in – det gör alla andra, är det en oskriven lag här kanske?
 • det är inte stora utrymmen mellan bilarna, ibland har vi lyckats få en liten uteplats
 • trots lågsäsong är det mycket tyskar ute på ställplatserna
 • bara 6 approved av alla de vi stått på. Vi har också parkerat på två ställplatser på dagen, som vi sedan lämnade för vi inte ville sova där.

Återvänder vi?

Nordsjökusten återvänder vi väldigt gärna till, men efter att ha tillbringat nästan två månader i Tyskland känner vi att det får bli en transportsträcka med touchdown på enstaka intressanta platser ett tag framöver. Finns så mycket andra platser att utforska och flera länder vi gärna spenderar lång tid i. Tyskland har inte bitit sig fast riktigt.

Bilden är från Rothenburg ob der Tauber

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

12 svar till ”Reflektioner om Tyskland”

 1. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Vi har tvärtemot insett att vi ska ägna Tyskland en del tid de kommande prenumerera. Vi vill utforska norra kusten och kanske främst sydöstra hörnet med t ex Bastei.
  Sedan håller jag med om att de inte är speciellt ”turistvänliga” vad gäller språket. För ett par veckor sedan var vi på det stora besökscentrat vid Königstuhl, all information enbart på tyska och inte ens personalen i informationen var engelsktalande.
  Jag klarar mig ungefär som du på gammal skoltyska men det är ändå riktigt dåligt…

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi hade ju samma längtan därför vi gav landet rejält med tid. Östersjökusten lär vi njuta mer av. Tänk på att vi inte semestrar, vi bor, det ger lite andra perspektiv 🙂

 2. Profilbild för FREEDOMtravel

  Vi har faktiskt blivit mer och mer förtjusta i Tyskland och tycker att det finns oerhört mycket att se och upptäcka. Kan däremot hålla med om språket. Det är dags för tyskarna att lära sig engelska 😉

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Finns massor att se och uppleva! Tänk på att vi inte semestrar, vi bor, det ger lite andra perspektiv 🙂

 3. Profilbild för Chatrine

  Vi har rest en hel del i Europa genom åren. Nästan varje gång vå åker genom Ty tänker jag tanken ”oj vad fint”. Men… ändå stannar vi sällan mer än ett par nätter. Det lockar inte helt enkelt. Vi får ingen tjohokänsla när vi är där och det tycker vi är slöseri med tid.
  Vi njuter mycket mer i en bergsby med sju ruckliga hus i Frankrike än i en vacker korsvirkesstad i Ty. Så är det helt enkelt och som tur är vågar vi både välja och välja bort.

  I Nov ska vi ge Spanien en chans, det är liksom Ty ett land vi hittills valt bort. Men vem vet ????

  Ha det fint i Italien.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Att det finns vackra platser betyder ju inte att det är någonstans en vill stanna. Det finns ju massor av vackra platser på jorden. Det behöver vara mer än så. Tycker vi också 🙂 Nämen då kanske vi kan ses igen snart!

 4. Profilbild för Rolle o Carina

  Visst är det tråkigt med tyskar som inte kan engelska ännu!
  Men i helgen då vi stanna på en rastplats här i länet så kom
  det ett tyskt par,kvinnan var pensionär och han lite yngre!
  Jättetrevlig dam som kunde bra engelska faktiskt,vi stod
  säkert en 20 min och konverserade på engelska om ditt
  och datt,de var på väg norrut mot Vildmarksvägen i en
  VW Caddy,de bodde i bilen faktiskt på deras resa här!
  Dom trivdes så bra att resa i vårt land,gick bra att bo i bilen
  också med varma sovsäckar,så visst kan dom 🙂

  Ha det gott…..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad roligt att höra! Så klart kan vissa, vi har väl haft oturen att träffa på de som inte kan 🙂

 5. Profilbild för Marguerite Koos
  Marguerite Koos

  Det där med tyskan då 🙂 Jag är född på -50 talet och då var fortfarande Tyskan obligatoriskt i realskolan. All högre utbildning hade ju sedan urminnes tider varit enbart på tyska, utvecklingen går långsamt, tack och lov måste jag säga att vi klarat oss perfekt på engelska i Tyskland. HAMBURG är en stad vi rekommenderar för att Miniatur Wonderland nog är det i särklass häftigaste vi upplevt, vi skall dit igen absolut. Annars är min man mer sugen på Tyskland än vad jag är, SPANIEN är min favorit… MEN Albanien är bland det mest ovanliga, och vackra, och udda som vi sett hittills.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Albanien kan vi dessvärre inte köra i eftersom vi inte har C-kort. Vi får hålla oss i EU-länderna och vi har mycket kvar än så det är lugnt 🙂 Vi gillar också Spanien, vi är på väg dit.

 6. Profilbild för Birger
  Birger

  130mil. pråter tyska som modersmål i europa !hyr många pråter engelska eller svenska?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Förväntar oss inte att det ska pratas svenska, men väldigt glad när det pratas engelska 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
31°
Soligt
06:3020:48 WEST
TorFreLörSönMån
34°C / 17°C
34°C / 17°C
34°C / 16°C
35°C / 19°C
37°C / 20°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.