kriterier approved by

Approved by, kriterier & poängsystem

Våra fastställda kriterier som ska uppfyllas för att erhålla vår utmärkelse Approved by Boihusbil.

Aktuell information om vad som gäller för vår utmärkelse Approved by Boihusbil.

Poängsystem för Approved by Boihusbil

För varje punkt som uppfylls erhålls 1 poäng. Vi äger självklart rätten att ändra detta om vi känner att vi behöver lägga till eller dra ifrån något. Vi gör bedömningen tillsammans och den är inte möjlig att överklaga. Så här ser kriterierna ut:

A – Vyn

Vi gillar vyer. Att se in i en betongvägg ger inget poäng. Godkända vyer varierar så klart, det kan vara hav eller ängar. Eller vacker utsikt från en högt placerad boplats. Helt enkelt något vi gärna vilar ögonen på.

B – Plan mark

Plan mark är något som uppskattas av husbilister. En vill helst slippa använda nivåblocken. Samtidigt är det bra om marken lutar lite så det inte samlas vatten där en ska stå. Så det är en avvägning och alla bilar är olika. Denna punkten bedömer vi med ögat, om vi tycker det är för mycket lutning eller gropar så ger vi ingen poäng.

C – Rymlig layout

När vi bor gillar vi att det finns gott om utrymme för FrankieBoy och oss. Allra helst vill vi ju ha 10×10 meters platser men det erbjuds inte så ofta. Därför har vi satt gränsen att vi önskar ha minst 2 meter bred uteplats (från vår bodelsdörr till tomtgräns/grannens sida). Vi kommer inte gå med måttband och mäta, utan vi bedömer med ögonmått.

D – Närhet till hav eller sjö

Vi gillar och får energi av vatten, men vi blir också lugna och mer harmoniska. Att vara i närheten av hav eller sjö är viktigt för oss, oavsett väder och temperaturer. Så boplatser med en placering där vi snabbt och enkelt kan få det behovet uppfyllt får en poäng. Vi har inte satt upp ett visst antal kilometer, utan låter det vara en bedömningssak varje gång.

E – Skötsel

Om det finns el, toalett eller tömning av något slag har ingen som helst påverkan på våra poäng. Vi har allt med oss i bilen och väljer boplats utifrån våra behov för tillfället. Vad vi däremot tycker är viktigt är att de faciliteter som finns ska vara välskötta! Det kan vara en oklippt gräsmatta som avgör att poäng inte utdelas, den här punkten gäller hela boplatsens skötsel.

F – Tillgänglighet (borttagen i bedömningen sen mars 2020)

Vi kör en 8,4 meter lång husbil som väger 5 ton. Det är inte en extremt stor bil på något sätt, men ibland hamnar vi på vägar som vi är väldigt glada att ha passerat. Men när vi åker till en boplats ska vi samma väg ut igen, så om vi känner att vi helst inte skulle vilja köra ut från boplatsen på grund av vägen så får den inte denna poängen. Det har inte hänt så många gånger men vi tycker det borde vara en självklarhet att vägen till/från är anpassad för förväntad trafik.

G – Cykelavstånd till mataffär

Denna punkt är med för oavsett var vi bor så behöver vi handla mat eller komplettera tidigare handling. Vi planerar vår handling och handlar ofta när vi förflyttar oss. Men det är väldigt positivt om det inom cykelavstånd finns någon typ av mataffär, liten lokal eller stor supermarket spelar ingen roll. Här delas en poäng ut om vi gärna cyklar till mataffären för att komplettera, då det är vanligt att cyklar finns med på husbilarna så tror vi detta kan vara viktigt för många.

H – Lugn och ro

Att ha en motorväg nära boplatsen ger inga poäng, inte heller om det passerar 3 tåg i timmen på den intill liggande järnvägen. En crossbana eller ljudlig fabrik stoppar också poängen. Mycket skällande hundar eller om traktens mötesplats för mopedister är i grannskapet så kammas det hem noll poäng. Här handlar det om att vi ska tycka det är lugnt och skönt. Självklart förväntar vi oss inte 100% tystnad, men oljud vill vi inte ha.

I – Trygghet

Där vi bor vill vi känna oss trygga. Det behöver inte vara staket och nyckelkort på platsen. Vi vill kunna lämna FrankieBoy hela dagen och inte känna oro över om någon försöker ta sig in. Det kan vara tryggt nog att vara i och runt bilen, men för att få poäng ska vi känna oss trygga att lämna FrankieBoy i flera timmar.

J – Bemötande & information

Om det finns personer på plats förväntar vi oss att vi bemöts med respekt och vänlighet. Vi har alltför ofta känt oss ovälkomna och det delas så klar inte ut något poäng då. Om det inte finns någon bemanning på boplatsen så bedömer vi enkelheten i att sköta betalning och information kring vilka regler som gäller just där.

K – Wi-Fi

Detta är den enda faciliteten som är med i vår bedömning. Vi har eget internet så vi klarar oss alltid där det finns telefonmottagning. Men. Vi lever i en digital värld och kravet på ett väl fungerande internet är något som vi jämställer med att att ha närhet till en mataffär. Ja vi jobbar i bilen och har kanske större behov än många andra, men samtidigt så blir det här allt viktigare. Därför vill vi premiera de boplatser som fattat vikten av ett fungerande, gratis och pålitligt internet. Om vi tycker att boplatsens wi-fi är så bra att vi använder det istället för vårt egna så delas en poäng ut.

Hur många poäng krävs för att bli Approved by..?

Vi har 11 10 st. kriterier och alla är viktade till att ge 1 poäng styck. Max är alltså 10 poäng.

8 poäng eller fler

Om boplatsen får 8 poäng eller fler så ger vi den vår utmärkelse Approved by Boihusbil. Då händer följande:

 • boplatsen beskrivs i ett eget blogginlägg på svenska eller engelska beroende på boplatsens geografiska placering
 • mejl skickas till boplatsen med information, länk till ovan inlägg samt att fil med kvalitetsstämpeln bifogas
 • vi ger boplatsen en plommonfärgad plupp i våra kartor över boplatser, vilket kommer sticka ut gentemot alla gula

Att vara Approved by Boihusbil är verkligen något unikt!

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

6 svar till ”Approved by, kriterier & poängsystem”

 1. Profilbild för Kors och Tvärs

  Detta ska bli väldigt intressant att följa. Jag hoppas du skriver nånting också om hur reaktionen blir hos de som blir först ut att bli Approved by…. Bra initiativ som kan uppmuntra till förändring för dem som inte når ända fram

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Kul att du tycker det 🙂 Bra ide att skriva om de som först personligen tar emot en stickers. Vi har redan börjat bedöma fast vi inte fått några klistermärken än. Och ja vi hoppas det kan vara en liten morot att faktiskt förändra det en kan förändra.

 2. Profilbild för Rolle o Carina

  Bra idé,skall bli roligt att följa framöver och se!

  Gokväll…..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack! Tycker vi också 😉

 3. Profilbild för Reiselinda

  Vi gillar också att bedöma platserna vi bor på, men inte lika systematiskt som ni går till väga! Tycker det kan vara svårt i bland då våra behov är olika nästan från natt till natt. I bland vill vi bara sova och i bland vill vi ha gräs mellan tårna och en tvättmaskin…. Bra kriterier tycker jag och det ska bli spännande att se hur många som får ihop tillräckligt med poäng!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Visst styr behoven! Därför vi inte har med faciliteter i vår bedömning över huvudtaget. Inte mer än att vi bedömer hur de sköts om de finns och det gäller ju även t.ex vatten/avlopp och gräsytor. Helt enkel hur platsen vårdas. Ja vi tycker också det ska bli roligt att se hur många som blir approved by oss 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
25°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 17°C
24°C / 14°C
22°C / 13°C
25°C / 12°C
31°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.