Vi sparar på vattnet och försöker ha våra 150 liter i färsktanken så länge som möjligt. Och då märker vi ganska snart vad det är som faktiskt slukar vatten.

Och jo, duschen tar ju mycket. Särskilt eftersom vi ofta duschar båda två samma dag, då försvinner många procent ur tanken. Men den stora och ganska osynliga boven är disken. Och då är det inte själva diskandet utan sköljningen efteråt som tar massor av vatten.

När jag diskar använder jag ofta vatten vi redan ”förbrukat”, såsom äggkokarvatten eller vatten från potatiskoket, i alla fall om det inte är för mycket stärkelse i vattnet. Oftast använder jag kanske max 1/2 liter vatten till själva diskandet, oavsett hur mycket disk jag har.

Har nu testat med litermått för att se hur mycket vatten som går åt när jag sköljer disken och jag klarar mig aldrig under tre liter om jag diskar en disk/dag. Ofta blir det bara lite disk efter frukosten, några tallrikar eller skålar efter lunchen men efter middagen är det ju ofta kastruller, stekpanna, vinglas, skärbrädor och mer bestick. När jag samlat ihop hela dagens disk så klarar jag mig på ganska precis 5 liter vatten för både disk och skölj, och då snålar jag!

Att använda balja för sköljningen tycker jag inte om, det känns inte som att det blir riktigt rent från diskmedel. Men att hälla en tunn stråle från ett litermått blir det mest vattensnåla jag testat och då sköljs verkligen diskmedlet bort helt. Och att diska utomhus är så härligt! Bilden är från Neukloster då vi hade ca 30 grader ute och inne i bilen var det på tok för varmt att stå och diska.

Vattnet behöver vi ju spara på i hela världen, så det känns bra att ha hittat ett ställe där jag förbrukat mer vatten än jag trott. Märker direkt i campingdiskarna när en person inte kommit till denna insikten, de har rinnande vatten hela tiden, vare sig de använder vattnet ur kranen eller ej. Tänker att vi borde fundera lite kring vår förbrukning även om tillgången känns obegränsad. Eller?

Och nej, engångstallrikar är inte för oss mer än absoluta nödfall.

Hur gör du för att diska snålt?

/Anna