diska slukar vatten

Att diska är en riktig vattenslukare

Vi sparar på vattnet och försöker ha våra 150 liter i färsktanken så länge som möjligt. Och då märker vi ganska snart vad det är som faktiskt slukar vatten.

Och jo, duschen tar ju mycket. Särskilt eftersom vi ofta duschar båda två samma dag, då försvinner många procent ur tanken. Men den stora och ganska osynliga boven är disken. Och då är det inte själva diskandet utan sköljningen efteråt som tar massor av vatten.

När jag diskar använder jag ofta vatten vi redan ”förbrukat”, såsom äggkokarvatten eller vatten från potatiskoket, i alla fall om det inte är för mycket stärkelse i vattnet. Oftast använder jag kanske max 1/2 liter vatten till själva diskandet, oavsett hur mycket disk jag har.

Har nu testat med litermått för att se hur mycket vatten som går åt när jag sköljer disken och jag klarar mig aldrig under tre liter om jag diskar en disk/dag. Ofta blir det bara lite disk efter frukosten, några tallrikar eller skålar efter lunchen men efter middagen är det ju ofta kastruller, stekpanna, vinglas, skärbrädor och mer bestick. När jag samlat ihop hela dagens disk så klarar jag mig på ganska precis 5 liter vatten för både disk och skölj, och då snålar jag!

Att använda balja för sköljningen tycker jag inte om, det känns inte som att det blir riktigt rent från diskmedel. Men att hälla en tunn stråle från ett litermått blir det mest vattensnåla jag testat och då sköljs verkligen diskmedlet bort helt. Och att diska utomhus är så härligt! Bilden är från Neukloster då vi hade ca 30 grader ute och inne i bilen var det på tok för varmt att stå och diska.

Vattnet behöver vi ju spara på i hela världen, så det känns bra att ha hittat ett ställe där jag förbrukat mer vatten än jag trott. Märker direkt i campingdiskarna när en person inte kommit till denna insikten, de har rinnande vatten hela tiden, vare sig de använder vattnet ur kranen eller ej. Tänker att vi borde fundera lite kring vår förbrukning även om tillgången känns obegränsad. Eller?

Och nej, engångstallrikar är inte för oss mer än absoluta nödfall.

Hur gör du för att diska snålt?

/Anna

Publicerat:

i:

16 svar till ”Att diska är en riktig vattenslukare”

 1. Profilbild för Christel

  Jag börjar med jättelite vatten i diskhon och börjar med det minst smutsiga och sedan sköljer jag med en liten stråle direkt ner i diskhon. Sedan är jag lite slarvig med att skölja, vet inte om det är så nyttigt, men vi bor ju inte i vår husbil på heltid. Ha det fortsatt bra!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för att du berättar hur du gör Christel. Bra att börja med minst smutsiga, det gör jag också!

 2. Profilbild för Karin Östholm
  Karin Östholm

  Fett, sås och annat klägg torkar jag av direkt med hushållspapper, sedan snåldisk med svamp dränkt med vatten och lite diskmedel Sist skölj direkt under kranen med liten stråle. Försöker diska undan efterhand vad vi, två pensionärer i plåtis använder.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Japp, det kladdiga går bort med hushållspapper här också. Så vi gör lika 😉 Fast jag samlar på mig disk i tron att det sparar. Men det kanske är fel tänkt.

 3. Profilbild för Rolle o Carina

  I bobilen märker man ju hur mycket det går åt fast vi snålar!
  Hemma så torkar vi bort allt fett och diskar i maskinen 🙂

  Ha det gott…

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det blir ju väldigt tydligt i bobilen hur stor/liten förbrukningen är.

 4. Profilbild för Mikaela

  Har inte husbil men båt. Först hade vi en 20L vattendunk, vi klarade oss i 3 dygn men då blev mycket diskat direkt i havet (och rostade) och sötvattnet bara för att dricka och klara hygien. Nu har vi 150L och lite större båt och genast går vattnet åt till allt möjligt bara för att ”man kan”. Men när det gäller disken så låter det som att 5L är riktigt bra jobbat! Att grovdiska i ful-vatten först för att få bort det värsta sölet tror jag hjälper för att få ett gott resultat med mindre fin-vatten.

  Tack för härlig blogg som jag följt nu i ca 6 månader. Som sagt ingen husbilsägare men upplever många likheter med båtlivet.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för din kommentar Mikaela och kul att du hänger med oss! Finns nog många likheter med båt och husbil. Jaha, det blir rost om en diskar i saltvattnet, ingen tanke på det.

 5. Profilbild för BME
  BME

  Torkar av med hushållpapper” lättbegagnat” .sprutar på diskmedel från en sprutflaska blandat med vatten och diskmedel, rengör. Sköljer av disken ner i kastrullen/bytta/pytts som andvänds. Sköljer ur kastrull/pytta.

  Vet ej hur mycket vatten som använs varje gång men enkelt.

  Samma tallrikar o glas m.m. används ju varje dag så ”baseluskerna” hinner väl inte gro.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Härligt att du också snålar och hittar lösningar för hur du ska spara på vattnet. Tack för att du delar med dig!

 6. Profilbild för Nils-Åke Hansson

  Hushållspapper för att torka bort det värsta. Vi har nu bara 100 liter i plåtisen. . Men är vi på sälle där det finns diskmöjligheter så går jag och diskar där. Det är alltid jag Nils-Åke som diskar när vi är ute med bilen

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja hushållspapper använder vi också att torka bort det värsta. Och ja det är ju toppen att använda utedisk när det erbjuds. Men även då snålar jag 🙂

 7. Profilbild för Ama de casa

  Vi har blivit jätteduktiga på att äta direkt ur förpackningarna 😀
  Sen brukar vi se över om vi verkligen behöver BÅDE kniv och gaffel och att dricka direkt ur vattenflaskorna eller ölburkar/flaskor går också alldeles utmärkt. Vin, däremot, där brukar jag offra ett glas…

  Att minska diskens storlek är mitt bidrag till att spara på vattnet. (Fast egentligen handlar det mest om slöhet 😉 ).

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hahah, kan dock bli lite hårdsmält med ris 😀 Ja när en dricker vin är det gott med glas, så det förstår jag. Och att spar app vattnet är så klart jättebra! Och att vara lat är inbyggt i vårt system tror jag.

 8. Profilbild för Agneta Holmgren
  Agneta Holmgren

  Hej
  Ny här men kikar alltid av nyfikenhet på hur andra gör sig och har sig i de ”små” utrymmen. Älskar att bo i husvagn och disken är min lott, påtagen. Man säger att det är som att diska i en äggkopp, men hittar jag bland disken en lagom kopp eller gryta så tar jag den och med fortfarande varmt vatten från äggen och tevattnet så brukar det bara vara sköljvattnet i en liten stråle över ett annat rent kärl, som används rent, så använder jag sköljvattnet i mesta mån två gånger.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Välkommen Agneta, hoppas du kan hitta en del kul att läsa här hos oss! Jag gör som du beskriver också. Använder det som finns i diskhögen för att effektivisera och minska användandet av vatten. Tack för din kommentar!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
11°
Växlande molnighet
06:2020:38 WEST
SönMånTisOnsTor
22°C / 10°C
22°C / 10°C
22°C / 9°C
24°C / 8°C
26°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.