Att släppa det som inte är mitt

Jag hade en kund som var mycket duktig med orden. Hon finns inte längre på Instagram där jag för många år sedan hittade dessa, för mig, viktiga ord.

Det är ofta som jag går tillbaka till hennes citat, för jag behöver stödet i orden. De är så viktiga för mig och jag vill gärna dela med mig för kanske de fyller även dig med den insikten som de gör för mig.

Sluta att bära omkring på det som inte är ditt. Inget vad andra säger, tänker eller gör har med dig att göra. Släpp det.

Pia

Jag har blivit sexuellt utnyttjad. Det handlade inte om mig även om det var jag som drabbades. Mannens agerande är oförlåtligt och vidrigt på alla sätt, men det är inget jag behöver bära på och är glad jag insåg det tidigt i mitt liv.

Det gör ont att inte vara ömsesidigt önskad/älskad. Jag har blivit bortvald, första gången jag minns redan som 9-åring. Men det handlar inte om mig, även om det är jag som drabbats. Behovet och beslutet ligger inte hos mig. Jag släpper det, men det kan vara en lång process beroende på vem det är som väljer bort mig.

Men jag har också valt bort. Då är det mitt agerande, den jag valt bort behöver inte känna skam eller skuld. För beslutet är mitt och det handlar om mig.

Det kan också handla om att någon bara behöver space. Att kontakten minskas, det är då lätt att ta det personligt och tro att jag gjort något fel. Men det har inte med mig att göra.

Självfallet menar jag inte att vi ska släppa vårt ansvar i livet, på jobbet, i relationer etc. Men att mentalt bära och älta det som inte är mitt är något jag jobbat på sedan Pia skrev ovan ord på Instagram för 7-8 år sedan.

Och det gör en enorm skillnad för mig. Att inse att vad andra gör, tänker eller säger inte har med mig att göra.

Bilden är en av de gråsparvar (enligt fågelappen) som bor i vår fågelholk.

Publicerat:

i:

34 svar till ”Att släppa det som inte är mitt”

 1. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Mycket tänkvärda ord och så skönt om en kan sluta älta och tänka på det som är andras tankar och problem. En arbetskamrat sa en gång när vi satt och ältade något problem under ett segt nattpass att vi skulle ställa oss frågan ”Är det ett problem? Och är det i så fall ditt problem?” Många gånger blev svaret att det inte var mitt problem…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Din arbetskamrat hade en vettig approach tycker jag, inte alltid lätt dock 🙂

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Det är inte alltid lätt att inse att det som händer inte är mitt ”fel”. Det kan vara mindre tråkiga saker som att bli utskälld på sitt jobb… av någon som mår dåligt. Det kan man inte ta på sig, fast lättare sagt än gjort.
  Mycket saker som man inte behöver ta personligt.
  I ett förhållande, med vänner, familjer, man behöver egentid, lite ensamhet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är inte så lätt nej. Alla behöver inte egentid eller ensamhet i ett förhållande 🙂

 3. Profilbild för Znogge

  En kollega till mig sa en gång ”Den som rullar sig i gammal skit blir aldrig ren”. Jag tycker att det ligger mycket i det. Sedan är det inte alltid helt enkelt för även om man inte äger problemen kan det påverka en mycket.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vilket bra uttryck! Nej inte alltid lätt, men nödvändigt för mitt välmående i alla fall.

 4. Profilbild för Marianne

  Tänkvärda ord, men svåra att leva efter!
  Jag har svårt att släppa saker, trots att jag vet innerst inne att ältandet äter upp mej innifrån. Det räcker med ett ord eller handling som påminner så är jag där igen.

  Roligt med gråsparven, jag såg en pilfink, men när jag läst att det är en gråsparv, studerade jag fotot ordentligt, inte för att ifrågasätta utan för min egen nyfikenhet. Jag har aldrig tänkt på att gråsparv är bruna vid ögonen, såg i boken att det är sommarskrud för en hane, och jag har nog bara sett de vintertid vid matningen, så nu lärde jag mej något nytt igen.
  Önskar er en fin dag,
  kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Inte alltid lätt nej. Men för mig nödvändigt att sträva efter i alla fall. Jag trodde det var en spansk sparv jag, men jag är inte så duktig på fåglar så jag lutar mig mot vad appen säger och med din kunskap i kombination så verkar det ju som den har rätt 🙂 Tack för att du dubbelkollade. Kram!

 5. Profilbild för Emma

  Kloka ord. <3
  Jag försöker leva efter stoicismen och detta påminner mycket om deras principer. Man kan inte kontrollera särskilt mycket här i livet, så att slösa energi på att försöka göra det är sällan lönt.
  Har skrivit om detta här för ett tag sedan (länk)

  Önskar dig en fin söndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kände inte till stoicismens principer, har läst lite nu och blivit nyfiken, så ska läsa mer! Tack för länken, ska läsa det med! Tack detsamma!

 6. Profilbild för Jossu

  Jag beklagar det hemska du varit med om. Jag som blev utnyttjad som barn kan finna styrka och glädje i att jag ”vann”. Han knäckte inte mig utan här sitter jag och njuter av solen, har roliga resor som väntar o.s.v.
  Alla har sitt sätt att bearbeta och gå vidare. Fantastiskt att hennes ord kan ge dig kraft. Vilken gåva.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, och detsamma! Jag är glad jag kunnat gå vidare från tunga händelser och nu lever ett så rikt liv. Verkligen en gåva!

 7. Profilbild för Titti

  Ja inte är livet lätt alla gånger. Minnen och situationer gör sig påminda…uppförbackar och nedförsbackar. Tänkvärda ord det där.
  Kram från Titti

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Livet är vad det är, med sina backar bådfe upp och ner. Kram

 8. Profilbild för Micke

  Mycket kloka och tänkvärda ord.

  Ta hand om dig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tycker det också, tack detsamma!

 9. Profilbild för Mamma C

  Verkligen kloka och tänkvärda ord.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur! Kram

 10. Profilbild för Karen
  Karen

  What a heart-felt and beautiful post. I too can hear Pia’s words. I have a choice and I must be strong enough to exercise that choice. Other people’s shit is always about them. I love this quote by Eleanor Roosevelt. ”No one can make you feel inferrior without your consent.” Letting go is powerful. Thank you for your timely post and I love you. ❤️

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Thanks my friend! Exactly, the choice is mine. Thats a good quote too, is is powerful, but not always easy. I love you too and already miss you so much <3

 11. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Verkligen inte lätt, men ack så nödvändigt ibland. Det är ju lätt med att hamna i ett ältande, men det löser ju oftast ingenting. Det enda som kan hända är att en blir bitter. Och en bitter gammal tjurkärrring vill jag ju inte vara ☺️ Kloka ord att falla tillbaka på är bra att samla på och ta fram vid tillfälle.
  Kramar

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nä ältande löser ingenting även om det nog är behövligt ibland. Nä fy bitter vill jag inte heller bli, två glada käringar passar oss bättre 🙂 Kram syrran!

   1. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs
    Husbil Kors och Tvärs

    Längtar efter dina härliga kramar min kloka fina syster 😘

 12. Profilbild för Matilda

  Kloka ord! Hoppas att nå dit en dag själv… Det är så otroligt tröttsamt att överanalysera andras beteenden och anpassa mig efter andra. Men man blir visst klokare med åren och samhällsnormerna ändras, tack och lov, ibland till det bättre 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag är övertygad om att en blir klokare med åren! Ja ibland är det mycket som förändras till det bättre.

 13. Profilbild för Annika

  Det är kloka ord, och så väldigt sanna.
  Jag försöker leva efter det själv (lyckas väl inte fullt ut, kanske). Varför älta det som varit istället för att gå vidare? Jag vet, lättare sagt än gjort. Jag får jobba med mig själv ibland just vad gäller detta. Att inte tänka så mkt, övertänka. Tror jag blir klokare för varje år som går, det känns så iaf just vad gäller detta.
  Jag är så väldigt ledsen att läsa om det du varit med om, men jag är glad att du hittat en väl ur det. Det är starkt.
  Kram!!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nej det är svårt, men övning ger färdighet har jag märkt 🙂 Klart du blir klokare för varje år. Tack, kram!

 14. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Fina och bra ord och det gör mig glad att de gör så stor positiv skillnad för dig. Inte helt lätt att leva efter dem i alla situationer men det är ju så klart inte det som är meningen.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nej inte helt lätt att leva efter alltid, men som du säger är det nog inte heller meningen. Livet. Kram!

 15. Profilbild för Paula Merio

  De människor som fortsätter älta oförrätter eller annat blir aldrig fria. Fria att känna lycka och glädje över livet. Vi drabbas alla av olika sorters bekymmer i livet, en del blir värre drabbade, en del har lättare att ruska av sig och gå vidare. Hoppas de flesta också har kloka personer i sin närhet som kan stötta när det behövs och som pushar en vidare framåt…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så sanna och viktiga ord Paula! Tack!

 16. Profilbild för Anni

  Japp. Så tänker jag också. Inte som en gås där allt rinner av, utan mer logiskt. Gillar inte att älta, utan går helst vidare även om det såklart kan vara svårt.
  Beklagar verkligen att du blivit utsatt <3

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nej inte en gås! Tack!

Vädret

Ourique, PT
29°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
35°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.