Projekt: Utvidga pergolan

Vi märkte förra sommaren att pergolan inte var stor nog, solen letade sig in från sidan och skuggan hamnade fel. Så vi har utvidgat pergolan med ett ”skepp” till, till totalt tre.

Framsidan av vårt hus, verandan, har fyra pelare, alltså fem skepp så att säga. I två av pelarna fäste vi pergolan vi byggde för två år sedan. Vi bytte sedan ut plasttaket mot textiltak förra sommaren då plasten släppte igenom alldeles för mycket sol och värme. Den plasten är återanvänd som insynskydd på norrsidan av trädgården, vilket syns i bakgrunden på ovan bild.

I år har vi alltså byggt ut med ytterligare ett skepp, du ser alla tre på plats i översta bilden. Stommen gjorde Roger i vintras av virke vi hade kvar sedan tidigare. Sedan har han lagt på en skyddande linolja innan han monterade upp alla reglar på sin plats.

När vi köpte tyget förra året så fick vi dubbelt så mycket mot vad vi beställt. På hemsidan stod det att tyget var 160cm brett (det är också vad jag betalat för), men det visade sig när det levererat att det var 320cm brett, så jag har mycket tyg kvar.

Så när vi satt upp förra årets sydda takdelar igen nu när värmen kommit så satte jag mig och sydde taket även för den nybyggda delen.

Det är klart Sombri ska vara med när jag lägger ut mjuk textil på altanen. Hon älskar mjukt underlag. Assi var med en stund också, men tröttnade.

Färgen på taket har blekts så de nya längderna ser helt annorlunda ut. Men de bleks väl också, så det blir nog ganska likt inför nästa år tänker jag. Tycker inte riktigt om den rödaktiga tonen det får av solen, men det är som det är.

Skuggan täcker nu en större del av altanen plus att det nya taket även skuggar ytterdörren mer. På nedan bild ser du skuggan av reglarna för den nya delen. Där är det nu alltså skugga också!

Vi är väldigt glada i det här taket, även om vi förstår att det inte kommer att hålla för alltid när det är textil. Men så länge det funkar så njuter vi av ett avtagbart och prismässigt överkomligt tak som nu dessutom täcker större del av vår altan som vi spenderar mycket tid på, särskilt på sommaren.

Publicerat:

i:

22 svar till ”Projekt: Utvidga pergolan”

 1. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Ja, när matte nu lägger ut så fint tyg så måste det ju provas. Du vet allt nytt är till mig säger katten =) Elvis var likadan då jag skulle sy. Han kunde komma in precis lagom till att det låg på golvet- som han kände på sig att nu händer det något spännande och kul inne.
  Bra att du hade tyg över, det där blir bra. Gårdagens inlägg mycket tänkvärda ord, men så hemskt det du varit med om. Ha en bra måndag, här skiner åter solen, det har ju varit fint väder så länge nu ….det går knappt att fatta. Men nu är det dags att cykla till jobbet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Älskar hur de vill vara med kring allt som händer. Inspekterar varje förändring med en enorm nyfikenhet. Tack snälla. Blir glad över ert fina väder, ni har det varmare än vi har, för här är det riktigt kyligt nu. Ha en fin dag på jobbet!

 2. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Så många projekt ni genomfört och så härligt att utan stress kunna förbättra och ändra. Förstår att det kommer att kännas jättefint att få mer välbehövlig skugga när sommaren kommer på allvar.
  Självklart att Sombri ska vara med i händelsernas centrum!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är så roligt att de vill vara med där det händer .) Så länge det inte väsnas för högt..

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Solen flyttar ju på sig hela året… jag går runt huset, har ju altan i alla väderstreck 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst gör den och vi som är utomhus hela året har flera platser att hänga på, men det handlar inte bara solen, utan även om vinden och den kan komma från alla möjliga håll.

 4. Profilbild för Hanneles bokparadis

  minns när vi under en julhelg byggde en isjakt, borrade och bankade, vår katt sov helt oberörd på bräderna!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Roligt! När våra vant sig vid ett ljud så är de inte rädda, men de är smarta och undviker höga ljud ändå 🙂

 5. Profilbild för Znogge

  Så bra det blev och så smidigt att det gamla taket kunde användas på annan plats samt att ni hade mer tyg kvar. Återbruk och smart användning helt enkelt 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vi gillar ju återbruk också 🙂 Tack!

 6. Profilbild för Marianne

  Det är väl klart att Sombri måste se vad matte ska hitta på, om hon behöver hjälp med något.
  Så fint det blir, jag ser ju inte helheten, men tycker nog att den lite rödare färgen som blivit, matchar reglarna.
  Ha en fin start på veckan,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, vill verkligen vara där det händer. Ja den matchar reglarna, men inte resten av trädgården. Det gör inget, vi kan absolut leva med den färgen så länge tyget håller. Tack detsamma, kram

 7. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Wow, imponerad av ert jobb. Verkligen jättefint! Och vilken TUR att ni fick mer tyg än vad ni hade räknat mer. Nu får ni njuta i er pergola och följa skuggan och sippa på ett glas iskall nypressad apelsinjuice. Härligt!

  KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja det var verkligen tur att vi fick dubbelt upp med tyg! Vi har faktiskt lite kallt.. så vi håller oss i solen när vi är ute 🙂 Kram!

 8. Profilbild för JoY

  Ni har det så fint. Gillar det vita gardinerna och den mörkare färgen på takets tyg. Katter är roliga, speciellt den äldsta av våra katter var också sådan. Han skulle absolut vara med och gärna leka med sytrådarna på maskinen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Det hade ju varit roligt om färgen inte ändrades av solen, men det får vara som det är tills tyget går sönder. En dag i framtiden kanske vi hittar en annan lösning, men vi hoppas detta funkar i åtminstone ett par år till. De är roliga katterna! Svårt att sy om tassarna är där i sytråden!

 9. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Snyggt! Hoppas vi kan komma och njuta av Pergola 2.0 i höst
  Kram 🤗

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det vore riktigt mysigt det! Kram

 10. Profilbild för Anita

  Så bra det blev och vilken tur att ni hade tyg över. Sombri är väl för söt där hon ligger på mattes tyg. Förmodligen går blekningen snabbt i solen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var tur (eller en förutsättning för att vi skulle bygga ut nu kanske). Sombri är mestadels med oss, när hon inte sover. Hoppas det bleks forts så det inte är en så stor skillnad.

 11. Profilbild för Anni

  Snyggt! Tur att ni fick så mycket tyg att det räckte till taket. Även om det inte håller hur länge som helst hinner ni ju fundera vad nästa steg blir under tiden.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi är verkligen supernöjda med hur detta blev. Vill kunna plocka bort det på vintern, ett fast tak gör det så mörkt inne då. Nåja, vi kan förhoppningsvis ha det ett par år till i af.

Vädret

Ourique, PT
29°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
35°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.